Kökvåg

Köp kökvåg med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av kökvåg 2017
  2. Vilken kökvåg ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Att välja en kökspartner att lita på och vara nöjd med kan kännas tufft. Inte minst när det kommer till de redskap som man dagligen använder i köket och som ska vara funktionella, robusta och lättanvända. Speciellt svårt kan det vara att välja en produkt bland flera som kommer från en rad pålitliga och välkända leverantörer. Köksvågen är en oumbärlig redskap när det kommer till bakning, matlagning och diet, och trots att många modeller vid första anblick kan se snarlika ut döljer sig funktioner och finesser bakom fasaderna. I vår sammanställning av sju digitala vågmodeller hjälper vi dig att hitta vågen som känns rätt för dig.


Bäst i test av kökvåg

För den här guiden har vi valt ut sju olika modeller som generellt liknar varandra men som besitter olika specifika egenskaper som man bör vara uppmärksam på innan köp.


Soehnle Page Evolution

Köpa kökvåg Soehnle Page Evolution

En otroligt tunn våg med intuitiva knappar och en snygg och praktisk glas-finish. Ett bra alternativ för dig som värdesätter minimalistisk utformning högt, både när det kommer till mått och funktioner.

Då de flesta konkurrenter också håller sig till ett fåtal essentiella funktioner har SOEHNLE Page Evolution få nackdelar jämfört med resten av fältet. Däremot är det inte varje våg som får plats mellan de tätt uppradade kokböckerna i hyllan.

Funktioner och finesser

– Tareringsfunktion

– Automatisk avstängning

– Byt mellan volym och vikt genom ett knapptryck

– Enheter g, oz, ml och fl oz


OBH Nordica Balance 5000

Köpa kökvåg OBH Nordica Balance 5000

Ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en enkel, tunn våg med stor mätyta. Designen är naturlig och simpel, utan överflöd av komplicerade funktioner och förvirrande knappar.

Vågens utmärkande drag är helt klart den mätyta som finns att tillgå vid användning. Men detta på både på gott och ont. Vågen kan passa bättre för dig som har gott om utrymme i köket eller som värdesätter möjligheten att väga kärl och matvaror med udda form. Om du istället vill behålla större yta fri för annat finns mer sparsamt utformade alternativ att tillgå.

Funktioner och finesser

– Tareringsfunktion

– Automatisk avstängning

– Byt mellan volym och vikt genom ett knapptryck

– Enheter g, lb, ml och fl oz


Wilfa KW-4

Köpa kökvåg Wilfa KW-4

En köksvåg med något annorlunda utformning och klart största tjockleken bland de jämförda. De två knapparna för av/på/tare samt byte av enheter är större än hos de andra modellerna, men är ändå utformade för att maximera vågens yta.

Passar väl för dig som vill ha en enkel, något mer massiv våg som kanske tar mer utrymme i lådan, men utmärker sig på så sätt från resten av de jämföra vågarna. Värt att notera är avsaknaden av enhetsbyte till vätska, vilket de flesta andra vågar i jämförelsen har.

Funktioner och finesser

– Tareringsfunktion

– Automatisk avstängning

– Byt mellan viktenheter genom ett knapptryck

– Enheter g, oz


Beurer KS 51

Köpa kökvåg Beurer KS 51

Ett mellanalternativ för den som varken vill ha den största eller minsta, tunnaste eller tjockaste vågen. Den eleganta designen är mycket intuitiv och vågen har en varningsfunktion vid överbelastning, vilket förlänger livslängden vid vardaglig användning.

Funktioner och finesser

– Tareringsfunktion

– Automatisk avstängning

– Byt mellan volym och vikt genom ett knapptryck

– Enheter g, oz, ml

– Varnar vid överbelastning


Beurer DS 61

Köpa kökvåg Beurer DS 61

Den helt klart mest avancerade vågen i fältet med en rad värdefulla funktioner för dig som har behov av beräkning av näringsvärden i din matlagning. Det gör BEURER DS 61 attraktiv för dig som går på diet,

är diabetiker eller för matdagbok. Med ett register på 950 matvaror och möjlighet att beräkna näringsvärdena utan att gå ifrån vågen samt en spara-funktion utmärker sig modellen som den överlägset mest teknologiskt avancerade bland de jämförda. Bland funktionerna saknas endast konvertering till volymenheter.

Ett solklart alternativ för dig som eftertraktar många praktiska funktioner men inte är rädd att öppna

manualen, med 16 knappar och 10 fält på displayen tar det en liten stund att förstå sig på alla finesser.

Funktioner och finesser

– Tareringsfunktion

– Automatisk avstängning

– Byt mellan viktenheter genom ett knapptryck

– Enheter g, oz

– Varnar vid överbelastning

– Möjlighet att spara mätvärden

– Beräkningsfunktion för kilokalorier, kilojoule, fett, bread-units, protein, kolhydrater och kolesterol


Beurer KS 19

Köpa kökvåg Beurer KS 19

En vacker och stilren våg för dig som värdesätter utformning och design högt. Vågen kommer i en rad olika skal med diverse motiv från såväl växtriket som designerhörnan. Funktionaliteten blir inte heller lidande. BEURER KS 19 har nämligen alla grundfunktioner som de andra vågarna uppvisar. Utmärkt för dig som inte vill kompromissa mellan design och funktionalitet.

Funktioner och finesser

– Tareringsfunktion

– Automatisk avstängning

– Byt mellan volym och vikt genom ett knapptryck

– Enheter g, oz, ml, lb oz och fl oz

– Varnar vid överbelastning

Ett billigare alternativ till de resterande digitala köksvågarna är EMERIO KS-107133. Vågen är utrustad med endast de grundläggande funktionerna och saknar såväl volymkonvertering som varning vid överbelastning. Däremot görs inga kompromisser när det kommer till noggrannhet, precis som resten av fältet klarar vågen av 5 kg och har en noggrannhet på ett gram.


Emerio KS-107133

Köpa kökvåg Emerio KS-107133

Funktioner och finesser

– Tareringsfunktion

– Automatisk avstängning

– Byt mellan viktenheter genom ett knapptryck

– Enheter g, oz, lb


Vilken kökvåg är då bästa valet för mig?

Som enkelt kan ses i jämförelsen uppvisar vågarna identiska egenskaper när det kommer till maximal mätvikt på 5 kg och en mätnoggrannhet på 1 g. Detta räcker gott och väl i köket och gör samtidigt att skiljelinjerna mellan vågarna sker på andra plan. Bland annat blir extrafunktioner, mått och design mer centralt. Tacksamt nog finns det något för alla; den slimmade SOEHNLE PAGE EVOLUTION erbjuder oslagbart tunn design, BEURER DS 61 kommer med en överlägsen funktionalitet och OBH NORDICA Balance 5000 ger all yta man bara kan önska sig.

Valet av våg sker enklast genom att fokusera på ett fåtal egenskaper som man eftertraktar mest. Om valet sen sker intuitivt eller genom noga avvägning är upp till dig själv!

Stort antal funktioner

Beurer DS 61

ttanvänd

Soehnle Page Evolution

BH Nordica Balance 5000

Wilfa KW-4

Beurer KS 51

Beurer KS 19

Emerio KS-107133

Unik design

Beurer KS 19

Wilfa KW-4

Slimmad utformning

Soehnle Page Evolution

BH Nordica Balance 5000

Stor vågyta

BH Nordica Balance 5000

Att tänka på när du köper kökvåg

Tarering och Kapacitet

Samtliga vågar i den här guiden är utrustade med tareringsfunktionalitet. Det betyder att man vid vägning kompenserar för en behållares massa. Man kan t.ex. blanda ingredienser i samma skål direkt på vågen och ”nollställa” vågen mellan vägningar. En annan egenskap som vågarna i den här guiden besitter är en maximal belastningsgräns på 5kg samt en mätupplösning på 1g. Det betyder att den minsta skillnaden på två vägningar som vågen kan uppmäta är 1 grams skillnad.

Energi och Miljö

De flesta hushållsvågar drivs på batteri och därför blir dess energieffektivitet en relevant parameter. Produkterna i den här guiden stänger av sig automatiskt om de inte använts på 60 sekunder för att spara energi. Något som också är av vikt för driftens effektivitet är batteritypen. Merparten av vågarna i den här guiden använder knappcellsbatterier av modellerna CR2032 och CR2430 som är litiumbatterier med en kapacitet på 220 mAh respektive 280 mAh, vilket påverkar hur länge batteriet kan driva vågen innan det måste bytas. Undantaget är Beurer DS 61 som drivs på tre stycken alkaliska AAA-batterier med en kapacitet på 1000 mAh. Litiumbatterier tillverkas idag utan miljöfarliga ämnen och är mindre än AAA-batterier vilket tillåter en mer slimmad produktprofil, men deras jämförelsevis kortare livslängd gör att fler batterier kommer konsumeras. Med det alkaliska alternativet kan man dessutom välja att använda uppladdningsbara batterier. Läs mer om alkaliska och litiumbatterier här.

Kosthållning

Förutom att vara sparsam mot miljön är Beurer DS 61 väl utrustad för den som är intresserad av att detaljstyra sin kosthållning på grund av t.ex. träning, diet eller diabetes. DS 61 levereras förprogrammerad med närings- och energidata för 950 livsmedel, samt att det finns 50 anpassningsbara minnesplatser. Vågen kan visa kilokalorier och kilojoule på ingrediensen som vägs samt mängden protein, kolhydrater och kolesterol som varan innehåller.

Design

Alla modeller i guiden är smakfullt designade men ibland kan det vara bekvämt att överlåta bedömningar till experter och den våg i denna guide som vunnit mest utmärkelser för sitt utseende är Soehnle Page Evolution. Den har inte bara vunnit Reddot Design Award och iF Product Design Award utan även det prestigefyllda Kitchen innovation of the year 2012. Om du istället för minimalistisk design vill ha något lite mer uttrycksfullt i köket så är Beurer KS 19 något för dig. Den är tillgänglig i varianter prydda med alltifrån läckra bär till fransk retro-design. En annan prisbelönt våg är Beurer KS 51 som tog hem guldpriset i ett test utfört av test.se och i samma test belönades även OBH Nordica Balance 5000 med silvermedaljen. KS 51 vann också Råd & Röns test från 2015. Läs mer här.

Pris och Måttenheter

De exakta priserna varierar beroende på återförsäljare men om man är på jakt efter ett klipp så är Emerio KS-107133 definitivt värd att betänka. Dock bör nämnas att KS-107133 inte kan ställa om måttenhet från t.ex gram till den engelska enheten ounce (oz). Har man behov av att väga i oz ska man istället titta på Beurer DS 61. Vill man kunna skifta mellan vikt och volym, d.v.s. att vätska kan vägas i ml istället för gram ska man välja Beurer KS 51, OBH Nordica Balance, Wilfa KW-4 eller Soehnle Page Evolution.

Rengöring och Underhåll

Den typen av våg som denna guide behandlar bör vid rengöring torkas av med en fuktig trasa, eventuellt med lite diskmedel. Torka sedan med en torr mjuk handduk eller hushållspapper. Använd aldrig starka rengöringsmedel eller redskap som kan repa höljet på vågen eller skada displayen. Då dessa vågar är elektroniska får de aldrig nedsänkas i vatten eller placeras i starkt solljus eller utsättas för värme, t ex i närheten av spisen eller vid ett element.

Wilfa KW-4Wilfa KW-4
Beurer KS 51Beurer KS 51
Beurer DS 61Beurer DS 61
Beurer KS 19Beurer KS 19
Emerio KS-107133Emerio KS-107133