Kolfilterfläkt


Bäst i test av kolfilterfläktar 2017

När man sätter sig ned och äter middag med familjen eller när man har gäster på besök, så är köksmiljön något av det viktigaste för trivsamheten. En bra kolfilterfläkt kommer hjälpa dig att reducera allt os och fett som matlagningen producerar, samtidigt som den håller en behaglig ljudnivå så konversationerna kan flöda.  Till skillnad från en utsugsfläkt släpper inte en kolfilterfläkt ut din uppvärmda inomhusluft, utan renar denna istället genom ett filter, något som är positivt för din energiförbrukning. Detta innebär att kolfilterfläkten inte heller är bunden till en skorsten eller någon form av utsug, utan kan i stället monteras fritt och gör designmöjligheterna i ditt kök oändliga.


Idag är det lätt att missta köksfläkten för en inredningsdetalj, istället för det viktiga verktyg det faktiskt är. Tillverkarna gör allt för att locka kunder till sin produkt, men istället för att annonsera ut det som egentligen är av största vikt, det vill säga osreducering, fettfiltrering och bullernivå, så väljer man att istället visa upp nya designer i glänsande koppar, borstat stål eller matt svart. En köksfläkt kan definitivt vara ett blickfång i ditt hem, så länge man inte glömmer bort funktionen bakom.

I denna artikel tester vi fem av de bästa kolfilterfläktarna på marknaden just nu, och ser vad det egentligen är som gör en bra köksfläkt till det viktigaste verktyget i köket.


Bosch DWW067A50: Tystlåten med hög osupptagning

Köp kolfilterfläkt Bosch DWW067A50

Egenskaper:

 • Låg ljudnivå (44 dB)
 • Oerhört hög osupptagning (93%)
 • Enkel att montera

Bosch DWW067A50 är en vägghängd köksfläkt i rostfri design som ger en modern finish till ditt kök. Utrustad med två LED lampor ger den en optimal arbetsbelysning till lägsta möjliga energikostnad, och med en ljudnivå på endast 44 dB är den ett utmärkt verktyg i ditt kök även de där minuterna efter att matlagningen har avslutats och du har satt dig ner för att njuta.

Kolfilterfläkten kan även utrustas med ett CleanAir filter, vilket är Bosch revolutionerande kolfilterlösning, som ger en ännu lägre ljudnivå samt en förbättrad osupptagning upp till 93 procent.
Specifikt för denna fläkt är att den är utrustad med en EcoSilence högprestanda motor, vilket ger en effektivare och tystare fläkt, och självklart en behagligare miljö.
Även denna fläkt ett metallfilter som enkelt går att avlägsna för en smidig rengöring i maskin eller för hand.

Bosch DWW067A50 är också försedd med ett Easy Mountaing system, vilket gör fläkten enkel och smidig att montera.

Passar dig som: Har passion för matlagning och som vill kunna njuta av denna, i sällskap av vänner och familj, i en tyst och fräsch miljö.


Electrolux EFT6406/S: Diskret men kraftfull kolfilterfläkt

Köpa kolfilterfläkt Electrolux EFT6406

Bästa pris: 1095 SEK på Elon Fler butiker

Jämför butiker:

Egenskaper:

 • Kraftfull fläkt som inte tar stor plats
 • Tre olika hastigheter
 • Diskret design

Electrolux EFT6406/S är en så kallad underbyggnadsfläkt. Det vill säga att den sätts fast på undersidan av det köksskåp som sitter ovanför din spishäll. Om du vill ha en diskret fläkt som tar så lite plats som möjligt, samtidigt som du maximerar antal skåp och förvaring, så är detta fläkten för dig.
Kolfilterfläkten har tre olika hastigheter, vilka styrs med hjälp av ett skjutreglage, och är även utrustad med två stycken halogenlampor för en optimal arbetsmiljö. Dessa sitter placerade längst bak på fläkten, och lyser därför upp även den innersta vrån.
Ur rengöringssynpunkt är den väl anpassad till vår moderna standard och har ett uttagbart metallfilter som går utmärkt att stoppa i diskmaskinen.

Passar dig som: Har större krav på funktion än design, och önskar en kraftfull fläkt som inte tar stor plats.

Bästa pris: 1095 SEK på Elon Fler butiker

Jämför butiker:


Siemens LC67BC532: För större kök

Köp kolfilterfläkten Siemens LC67BC532

Egenskaper:

 • Fungerar på kök med stor ytor
 • Väldigt tystlåten (44 dB)
 • Stilren design

Siemens LC67BC532, precis som tidigare nämnda Bosch, är också den en vägghängd kolfilterfläkt i snygg rostfri design, för ett modernt och stilrent kök. Med en bullernivå på 44dB ger den en trivsam miljö att laga mat och umgås i, och med en kapacitet på upp till 680 m3/h håller den luften omkring dig osfri.

Även denna modell är kompatibel med en så kallad CleanAir modul, vilket ger en lägre ljudnivå och renare luft. Med sin rostfria yta är Siemens LC67BC532 enkel att rengöra, och det uttagbara fettgallret rengörs snabbt och effektivt i din diskmaskin.

Unikt för Siemens är iQdrive, vilket är en kolborstfri motor, driven av en permanentmagnet, som i sig innebär att friktion och slitage minimeras samtidigt som prestandan och hållbarheten ökar. iQdrive ger även en låg ljudnivå och en lägre energiförbrukning. Ljudnivån är ovanligt låga 44 dB.

Även Siemens LC67BC532, precis som Bosch DWW067A50, är utrustad med ett Easy Mounting System. Förutom att det förenklar monteringen så innebär det också att fläkten kan justeras rakt med en enkel handvridning.

Passar dig som: Vill ha en högkvalitativ kolfilterfläkt som uppfyller alla de designkrav du har för ett snyggt kök, samtidigt som det inte kompromissas med funktionen.


Thermex Decor 786: Med smarta funktioner

Egenskaper:

 • Avtagbar fettfilter som kan köras i diskmaskin
 • Tre lägen (och boost läge)
 • Finns i flera färger

För den som istället för en rostfri köksfläkt önskar en svart eller vit sådan, kan kanske Thermex Decor 786 vara det rätta valet. Denna modell finns nämligen i alla tre utförande, rostfri, svart och vit, vilket kan passa dig som gillar den pyramidformade designen, men tröttnat på det rostfria alternativet. Denna modell finns också i tre olika storlekar, 600, 700 samt 900 mm i bredd, vilket gör att du även kan satsa på en bredare spishäll.

Thermex Decor 786 är utrustad med tre lägen plus ett boost läge, så du kan i lugn och ro ägna dig åt valfri matlagning utan oro för att os eller fett skall spridas genom ditt hem. Fläkten är utrustad med två LED lampor vilka, precis som hos Electrolux EFT6406/S sitter placerade på innerkanten. Vilket man föredrar, ytter-, eller innerkant, är helt en smaksak.

Även Thermex Decor 786 har ett avtagbart fettfilter som enkelt diskas i diskmaskin.

Passar dig som: Önskar funktionalitet och iögonfallande design för en billigare peng.