Kolfilterfläkt


Bäst i test av kolfilterfläktar 2017

När man sätter sig ned och äter middag med familjen eller när man har gäster på besök, så är köksmiljön något av det viktigaste för trivsamheten. En bra kolfilterfläkt kommer hjälpa dig att reducera allt os och fett som matlagningen producerar, samtidigt som den håller en behaglig ljudnivå så konversationerna kan flöda.  Till skillnad från en utsugsfläkt släpper inte en kolfilterfläkt ut din uppvärmda inomhusluft, utan renar denna istället genom ett filter, något som är positivt för din energiförbrukning. Detta innebär att kolfilterfläkten inte heller är bunden till en skorsten eller någon form av utsug, utan kan i stället monteras fritt och gör designmöjligheterna i ditt kök oändliga.


Idag är det lätt att missta köksfläkten för en inredningsdetalj, istället för det viktiga verktyg det faktiskt är. Tillverkarna gör allt för att locka kunder till sin produkt, men istället för att annonsera ut det som egentligen är av största vikt, det vill säga osreducering, fettfiltrering och bullernivå, så väljer man att istället visa upp nya designer i glänsande koppar, borstat stål eller matt svart. En köksfläkt kan definitivt vara ett blickfång i ditt hem, så länge man inte glömmer bort funktionen bakom.

I denna artikel tester vi fem av de bästa kolfilterfläktarna på marknaden just nu, och ser vad det egentligen är som gör en bra köksfläkt till det viktigaste verktyget i köket.


Bosch DWW067A50: Tystlåten med hög osupptagning

Köp kolfilterfläkt Bosch DWW067A50

Egenskaper:

 • Låg ljudnivå (44 dB)
 • Oerhört hög osupptagning (93%)
 • Enkel att montera

Bosch DWW067A50 är en vägghängd köksfläkt i rostfri design som ger en modern finish till ditt kök. Utrustad med två LED lampor ger den en optimal arbetsbelysning till lägsta möjliga energikostnad, och med en ljudnivå på endast 44 dB är den ett utmärkt verktyg i ditt kök även de där minuterna efter att matlagningen har avslutats och du har satt dig ner för att njuta.

Kolfilterfläkten kan även utrustas med ett CleanAir filter, vilket är Bosch revolutionerande kolfilterlösning, som ger en ännu lägre ljudnivå samt en förbättrad osupptagning upp till 93 procent.
Specifikt för denna fläkt är att den är utrustad med en EcoSilence högprestanda motor, vilket ger en effektivare och tystare fläkt, och självklart en behagligare miljö.
Även denna fläkt ett metallfilter som enkelt går att avlägsna för en smidig rengöring i maskin eller för hand.

Bosch DWW067A50 är också försedd med ett Easy Mountaing system, vilket gör fläkten enkel och smidig att montera.

Passar dig som: Har passion för matlagning och som vill kunna njuta av denna, i sällskap av vänner och familj, i en tyst och fräsch miljö.


Electrolux EFT6406/S: Diskret men kraftfull kolfilterfläkt

Köpa kolfilterfläkt Electrolux EFT6406

Egenskaper:

 • Kraftfull fläkt som inte tar stor plats
 • Tre olika hastigheter
 • Diskret design

Electrolux EFT6406/S är en så kallad underbyggnadsfläkt. Det vill säga att den sätts fast på undersidan av det köksskåp som sitter ovanför din spishäll. Om du vill ha en diskret fläkt som tar så lite plats som möjligt, samtidigt som du maximerar antal skåp och förvaring, så är detta fläkten för dig.
Kolfilterfläkten har tre olika hastigheter, vilka styrs med hjälp av ett skjutreglage, och är även utrustad med två stycken halogenlampor för en optimal arbetsmiljö. Dessa sitter placerade längst bak på fläkten, och lyser därför upp även den innersta vrån.
Ur rengöringssynpunkt är den väl anpassad till vår moderna standard och har ett uttagbart metallfilter som går utmärkt att stoppa i diskmaskinen.

Passar dig som: Har större krav på funktion än design, och önskar en kraftfull fläkt som inte tar stor plats.


Siemens LC67BC532: För större kök

Köp kolfilterfläkten Siemens LC67BC532

Egenskaper:

 • Fungerar på kök med stor ytor
 • Väldigt tystlåten (44 dB)
 • Stilren design

Siemens LC67BC532, precis som tidigare nämnda Bosch, är också den en vägghängd kolfilterfläkt i snygg rostfri design, för ett modernt och stilrent kök. Med en bullernivå på 44dB ger den en trivsam miljö att laga mat och umgås i, och med en kapacitet på upp till 680 m3/h håller den luften omkring dig osfri.

Även denna modell är kompatibel med en så kallad CleanAir modul, vilket ger en lägre ljudnivå och renare luft. Med sin rostfria yta är Siemens LC67BC532 enkel att rengöra, och det uttagbara fettgallret rengörs snabbt och effektivt i din diskmaskin.

Unikt för Siemens är iQdrive, vilket är en kolborstfri motor, driven av en permanentmagnet, som i sig innebär att friktion och slitage minimeras samtidigt som prestandan och hållbarheten ökar. iQdrive ger även en låg ljudnivå och en lägre energiförbrukning. Ljudnivån är ovanligt låga 44 dB.

Även Siemens LC67BC532, precis som Bosch DWW067A50, är utrustad med ett Easy Mounting System. Förutom att det förenklar monteringen så innebär det också att fläkten kan justeras rakt med en enkel handvridning.

Passar dig som: Vill ha en högkvalitativ kolfilterfläkt som uppfyller alla de designkrav du har för ett snyggt kök, samtidigt som det inte kompromissas med funktionen.


Thermex Decor 786: Med smarta funktioner

Köp kolfilterfläkt Thermex Decor 786

Egenskaper:

 • Avtagbar fettfilter som kan köras i diskmaskin
 • Tre lägen (och boost läge)
 • Finns i flera färger

För den som istället för en rostfri köksfläkt önskar en svart eller vit sådan, kan kanske Thermex Decor 786 vara det rätta valet. Denna modell finns nämligen i alla tre utförande, rostfri, svart och vit, vilket kan passa dig som gillar den pyramidformade designen, men tröttnat på det rostfria alternativet. Denna modell finns också i tre olika storlekar, 600, 700 samt 900 mm i bredd, vilket gör att du även kan satsa på en bredare spishäll.

Thermex Decor 786 är utrustad med tre lägen plus ett boost läge, så du kan i lugn och ro ägna dig åt valfri matlagning utan oro för att os eller fett skall spridas genom ditt hem. Fläkten är utrustad med två LED lampor vilka, precis som hos Electrolux EFT6406/S sitter placerade på innerkanten. Vilket man föredrar, ytter-, eller innerkant, är helt en smaksak.

Även Thermex Decor 786 har ett avtagbart fettfilter som enkelt diskas i diskmaskin.

Passar dig som: Önskar funktionalitet och iögonfallande design för en billigare peng.


Franke F210: Svensktillverkad, lättrengörlig kolfilterfläkt

Köp kolfilterfläkt Franke F210

Egenskaper:

 • Energieffektiv belysning
 • Svensktillverkad
 • Går att plocka av och diska alla verksamma delar

Franke F210, är precis som Electrolux EFT6406/S, en underbyggd köksfläkt.  Om man inte är ute efter ett blickfång, eller om man kanske är en stor familj som prioriterar skåpplats framför design är Franke F210 ett ypperligt val. Med ett djup på 480 mm och en höjd på 80 mm är detta ett diskret alternativ, utan att på något vis vara ett dåligt sådant. Precis som ovanstående modell från Thermex finns också denna fläkt i olika bredd, 500, 600 samt 700 mm.

Franke F210 är utrustad med 3 hastigheter, vilka styrs med hjälp utav ett mekaniskt vred. Belysningen utgörs av lågenergibelysning i form av ett kompakt lysrör, vilket ger en bra arbetsbelysning samtidigt som det är energieffektivt.

Unikt för denna fläkt är att den är utrustad med ett så kallad EasyClean system, vilket innebär att du enkelt kan plocka ut alla verksamma delar och grundligt rengöra dessa, för ett fräscht och hygieniskt resultat.

Ett plus är att denna fläkt är svensktillverkad.

Passar dig som: Har en stor familj eller kanske stor passion för matlagning och prioriterar skåpplats och funktion före design.


När du har bestämt dig

Det är många gånger svårt att få alla de egenskaper man letar efter representerade i en och samma produkt, men man skall absolut försöka. När man har bestämt sig för vad som är viktigast, kanske är det bullernivån, eller så är det fettfiltreringen, så finns det många utmärkta sidor på internet som man kan vända sig till för en jämförelse mellan både olika märken och prisklasser.

Bra att veta:

 • Sugstyrkan på en specifik fläkt definieras i m3/h. För att hitta rätt styrka för just ditt hem multiplicerar du ditt köks areal med 10.
 • Ju större fläkten är, i förhållande till spisen, ju bättre evakuering/rengöring av den förorenade luften får du
 • De fem nämnda fläktarna i artikeln går även bra att använda som utsugsfläkt, om så skulle önskas. Om detta är det val man gör, bör man ta reda på mer fakta om just detta alternativ.

Guide för att köpa den bästa kolfilterfläkten

Vi lagar inte längre mat ute i det fria som vi gjorde förr i tiden, så en bra köksfläkt ses numera som en självklarhet i de flesta hem. Den tar inte bara bort matos utan den bidrar även till en generellt bättre inomhusmiljö. För att göra ett medvetet köp bör man ägna lite av sin tid åt att sätta sig in i vad man behöver och den aktuella produktens specifikationer.

När det gäller kolfilterfläktar kan man ställa några frågor till sig själv:

 • Hur kraftfull fläkt behöver jag?
 • Hur mycket får den låta för att inte störa mig för mycket?
 • Bryr jag mig om miljön och hur energieffektiv fläkten är?
 • Hur lång garantitid kan jag få?

Tack vare Internet finns det inga ursäkter för att inte uppdatera sina kunskaper om en särskild produkt. All information man behöver finns bara några musklick bort. Med detta goda hjälpmedel och sunt förnuft kan man göra ett bra val. Om man inte har tillgång till Internet kan man prata med vänner, bekanta och grannar – det brukar alltid finnas någon som kan ge goda råd. Naturligtvis bör man även prata med försäljaren om sina specifika behov av den aktuella produkten.

Matnyttiga länkar och tester:

Guide Råd och Rön http://www.radron.se/guider/valj-ratt-koksflakt/

Råd och Rön test http://www.radron.se/tester/vitvaror–hushallsmaskiner/koksflaktar/

Danskt test där bland annat Bosch DWW067A50 finns representerad. http://taenk.dk/test/emhaetter

En guide för installation av köksfläkt: http://www.dinbyggare.se/satt-in-en-koksflakt/

Detta ska du tänka på innan du köper en fläkt

Det finns fyra punkter som man kan tänka på vid valet av köksfläkt, oavsett om man väljer en kanalansluten eller en med kolfilter.

Kapacitet

En köksfläkt kan monteras under ett skåp, på vägg, eller över en köksö. När man har valt placeringen av fläkten är det dags att tänka på dess kapacitet som mäts i hur många kubikmeter luft den tar hand om per timme (m3/h). Specifikationer brukar anges av tillverkaren på förpackningen eller i bruksanvisningen. Vid val av fläkt och kapacitet av denna bör man tänka på spisens storlek och hur mycket man använder spisen. En liten elspis som man kanske använder någon gång per vecka kräver mindre fläktkapacitet än en stor gasspis som används flera gånger dagligen.

Ljudnivå

Vi har väl alla erfarenhet av köksfläktar som påminner om startande JAS-plan vad gäller ljudnivå. Det är inte bara irriterande – det kan även ta död på en fest snabbare än en politiskt inkorrekt kommentar. Förr eller senare slutar man använda fläkten och mister därigenom alla dess fördelar eftersom man inte står ut med att ha den på.

En köksfläkt på låg nivå producerar ett ljud på ca 50 dB. Den siffran kan jämföras med exempelvis en normal konversation som klassas till 60 – 65 dB. Ovanstående JAS-plan ligger på 140 dB, vilket kan orsaka permanent hörselskada.

Det är mycket en fråga om tycke och smak, men en god regel är att välja en fläkt som håller en låg ljudnivå på låg hastighet så att man därigenom kan hålla en jämn ventilation i köket utan att besväras av störande ljud. Många tillverkare anger ljudnivån på förpackningen eller i bruksanvisningen, en del inte – liksom när det gäller kapacitet får man ibland konsultera tillverkarnas respektive hemsidor. Det rekommenderas dock inte att man bedömer en fläkts ljudnivå i butik eftersom omgivande ljud kan leda till ett felaktigt omdöme. En vanlig tumregel är att ju högre pris, desto tystare fläkt.

Energieffektivitet

Enligt EU-reglemente ska många produkter energimärkas, även köksfläktar. Skalan är fallande och går från A+++ till G. Märkningen för köksfläktar gäller inte endast för elförbrukning utan även för ljudnivå, fettfiltrering och belysning. En viktig punkt att notera är dock att fläktar som enbart är konstruerade för att återcirkulera luft är undantagna från regelverket.

Som när det gäller ljudnivå kan man generellt säga att energieffektiviteten följer prislappen – ju högre pris, desto energieffektivare fläkt.

Garantier

Reklamationsrätten regleras under konsumentköplagen. Man kan klaga på en vara inom en bestämd tidsperiod. I Sverige är tidsperioden satt till 3 år. En reklamation ska vid upptäckt göras så snart som möjligt och felet måste vara ursprungligt. Ett sådant fel är ett som uppstår under de sex första månaderna efter köpet enligt Konsumentverket. Vid reklamation har man rätt till kostnadsfri reparation eller en ny vara. Man har även rätt att häva köpet.

De flesta försäljningsställen lämnar, utöver den lagstadgade reklamationsrätten, garanti på sina produkter. Även om man inte får någon garanti på en vara har man alltid lagstadgad reklamationsrätt. Beroende på försäljningsställe och produkt kan garantin gälla längre. Det är alltid en god idé att som köpare skaffa sig information om garantier och annat som rör det aktuella köpet.

Sammanfattning

Trots att de kolfilterfläktar funnits i decennier var det först på 1990-talet som köksfläktar blev en nödvändig del av köksutrustningen, både praktiskt och utseendemässigt. Numera har de funnit sin självklara plats bland köksattiraljerna, och det på grund av goda orsaker. En köksfläkt reducerar lukt, rök och fukt som alla kan bidra till försämring av byggnadsmaterial och inomhusluft. Dessutom kan köksfläktar minimera falsklarm från rökdetektorer om den grillade ostsmörgåsen skulle råka få för mycket av det goda och bli flamberad.

Förutom att se bra ut har alltså en köksfläkt en mycket viktig funktion i hemmet. Vilken sorts fläkt man väljer beror till stor del på vilket ventilationssystem som finns tillgängligt. Om det inte finns någon ventilationskanal till fläkten eller om det inte går att installera en är det en återcirkulerande fläkt med kolfilter som gäller. Dock rekommenderas det att man använder befintlig ventilation eller installerar en kanal när detta är möjligt då en dylik fläkt är effektivare. Denna köpguide koncentrerar sig dock till största delen på kolfiltervarianten.

En kolfilterfläkt rengör dålig luft, tar bort de flesta fettpartiklar och odörer och skickar tillbaka luften till köket. Den är som tidigare angivits emellertid mindre effektiv eftersom den returnerade luften inte är befriad från rök, värme och fukt. Den bullrar även i regel mer än en kanalansluten och kräver mer underhåll i form av rengöring och kolfilterbyten.

Bosch DWW067A50Bosch DWW067A50
 • Låg ljudnivå (44 dB)
 • Oerhört hög osupptagning (93%)
 • Enkel att montera
Electrolux EFT6406/SElectrolux EFT6406/S
 • Kraftfull fläkt som inte tar stor plats
 • Tre olika hastigheter
 • Diskret design
Siemens LC67BC532Siemens LC67BC532
 • Fungerar på kök med stor ytor
 • Väldigt tystlåten (44 dB)
 • Stilren design
Thermex Decor 786Thermex Decor 786
 • Avtagbar fettfilter som kan köras i diskmaskin
 • Tre lägen (och boost läge)
 • Finns i flera färger
Franke F210Franke F210
 • Energieffektiv belysning
 • Svensktillverkad
 • Går att plocka av och diska alla verksamma delar