Kombiugn

Bäst i test kombiugnar 2017

Vad är viktigt att tänka på? Vilken modell är bäst? Det här är den ultimata guiden för dig som funderar på att köpa en kombiugn.

En kombiugn är en slags kombinerad mikrovågsugn och traditionell ugn och kan vara väldigt praktisk om man till exempel vill spara plats i köket. Den går att bygga in i köksskåp och är vanligtvis mindre än en traditionell ugn men finns även i olika storlekar, den är mycket effektiv och snabb särskilt när det kommer till höga temperaturer och den drar samtidigt betydligt mindre el. Men att köpa den rätta kombiugnen kan vara en stor utmaning om man aldrig har gjort det förr, så därför är här en guide över olika faktorer man bör tänka på.

  1. Bäst i test av kombiugnar 2017
  2. Att tänka på & köpguide
  3. Köpguide

Bäst i test av kombiugnar

Att välja den rätta modellen av kombiugn kan vara en utmaning och vilken som är den allra bästa är naturligtvis helt individuellt. Vi har därför tagit fram tre olika modeller som vi anser vara de generellt bästa på marknaden just nu.

Electrolux EVY7800AOX: Bäst i test av kombiugnar 2017

Köpa kombiugn Electrolux EVY7800AOX

Denna ugn från Electrolux är en kompakt inbyggnadsugn med integrerad mikrovågsugn d.v.s. en kombiugn, rymmer 43 liter och räknas som mellanstor. Den går på ca 230 volt och får max anslutas till 3000 watts effekt, genom stickkontakt till ett vanligt eluttag, och den integrerade mikrovågsugnen kommer upp i max 1000 watt. Eftersom att denna ugn drivs av varmluft sparar man både pengar och tid då varmluftsugnar generellt drar mycket mindre energi än andra ugnar.

Denna bäst-i-test kombiugn har en insida som är täckt av emalj för att göra rengöringen så enkel och effektiv som möjligt. Garantin varierar beroende på vilken försäljare man väljer och en rekommendation är att man frågar försäljaren om detta. Det finns möjlighet att barnsäkra ugnen, men inbyggd kökstimer finns inte.

Glaset är dock helt transparent för att man ska kunna se in och slippa öppna luckan under tiden man lagar mat. Andra specialfunktioner som den här ugnen har är bland annat elektronisk temperaturinställning, möjlighet att ställa in andra språk, snabbstartsfunktion och automatiska temperaturförslag.

Ugnen är helt rostfri och har behandlats med anti-fingerprint-behandling för att förebygga fettfläckar på den glansiga ytan. Denna modell passar förmodligen bäst om du söker en balanserad kombination mellan ugn och mikro.

GRAM IMC 9635-90 X: En kombiugn med smarta funktioner

Köpa kombiugn GRAM IMC 9635-90 X

Kombiugnen från GRAM är en inbyggnadsmikro och kombiugn som rymmer 38 liter och drivs av varmluft, vilket precis som modellen från Electrolux gör den betydligt mer energieffektiv än en vanlig ugn. Mikroeffekten kommer upp i 1000 watt medan grilleffekten och varmluftseffekten kommer upp i 1500 watt och den är relativt liten vilket kan göra att den mer liknar en mikro än en ugn i vanlig storlek.

Till skillnad från föregående modell är denna ugns insida inte täckt av emalj utan istället av rostfritt stål, vilket kan leda till att den blir svårare att rengöra. Både elektroniskt lås för barnsäkring och elektronisk kökstimer med tidtagarur finns, och luckans glas är transparent för god insyn även på denna modell.

Andra specialfunktioner som finns är bland annat att den har ett flertal funktioner för automatisk upptining samt automatisk tillagning. Denna modell passar förmodligen bäst om du söker en mikro med ugnsfunktion.

Siemens HB84K252S: En fullt utrustad kombiugn

Köpa kombiugn Siemens HB84K252S

Ugnen från Siemens är en kompakt inbyggnadsugn med mikro som rymmer 42 liter och drivs till skillnad från föregående modeller av både över/under-värme, varmluft och mikrovågor. Denna kombinationsdrift gör att den här modellen är den som mest liknar en traditionell ugn. Dock kan det även betyda att den här modellen är den som är minst energieffektiv beroende på hur man väljer att använda den.

Kombiugnens bakvägg är behandlad med ecoClean-ytbeläggning för att motverka smuts och lukt vilket gör den lätt att hålla ren, den går även att barnsäkra och glaset i luckan blir max 40 grader varmt för att minska risken för allvarliga brännskador. Dock går glaset inte att se igenom vilket kan göra att energieffektiviteten går ned något mer då man kan behöva öppna under matlagningen och förlora värme.

Ugnen har en inbyggd kökstimer och andra specialfunktioner inkluderar 20 olika automatiska matlagningsprogram. Denna modell passar förmodligen bäst om du söker en fullt utrustad ugn som har möjlighet att fungera som mikro.

Att tänka på när man köper kombiugn

Det viktigaste att tänka på när man köper en kombiugn är vad den har för olika egenskaper. Den drar som sagt mindre el men det kan vara bra att ta reda på mer exakt hur energieffektiv den faktiskt är. Man bör ta reda på vad den har för kapacitet och hur mycket som får plats i den, och även vad den kräver för underhåll samt hur den rengörs. Till sist är det viktigt att ta reda på vad man får för garanti på sin kombiugn vid köpet.

Andra egenskaper som kan vara intressanta att ta reda på kan vara till exempel om den går att göra barnsäker, om den har en inbyggd kökstimer eller om ugnsluckan har genomskinligt glas. Mer om egenskaper att ha i åtanke går att läsa här. Olika modeller av kombiugnar har givetvis olika specialfunktioner som kan vara olika intressanta beroende på vad man har för individuella behov och krav, och de kan även vara olika enkla att använda beroende på vilken modell man väljer.