Kompostkvarn

Bäst i test kompostkvarnar 2017

Kompostkvarnen har blivit en uppskattad hjälpreda i trädgården de senaste åren. Inte nog med att den gör grovjobbet med att omvandla stora grenar och växter till en lätthanterlig påse flis som du kan använda som miljövänlig och ekologisk marktäckning, du kan dessutom kompostera flisen så att den blir en näringsrik mylla till din trädgård.
I takt med att populariteten för kompostkvarnar har ökat så ser vi fler och fler alternativ på marknaden och det kan löna sig att läsa på, så att du hittar en kvarn som passar just dina behov.

 1. Bäst i test av kompostkvarn 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide

Egenskaper:

 • Vikt: 13.4kg
 • Effekt: 2500W
 • Max grendiameter: 45mm
 • Uppsamlare: 40 liter

Ryobi RSH2545B är en väldigt lättflyttad maskin då den endast väger ca 13.5 Kg. Den har en uppsamlarlåda av plats som har plats för 40 liter och en eldriven 2500W motor som kan skära grenar med diameter upp till 45mm. Till maskinen medkommer en lättanvändlig och säker kolv som används till att trycka ner grenar i kvarnen.

+    Lättflyttad
+    Lättanvändlig
+    Medföljande kolv
+    Hög säkerhet

– Lätt, vilket medför högre vältningsrisk (Dock mer lätthanterlig)
– Liten

Kompostkvarnen från Ryobi är en bra maskin för den med stor trädgård och få grenar då den är på grund av sin vikt är lättflyttad. Detta är den kompostkvarn jag anser vinner testet i bäst maskin för pengarna. Denna bäst-i-test kompostkvarn är lätt, simpel och säker utan att förlora effektivitet och den är även förhållandevis billig.

AL-­KO Easy Crush MH 2800: En kraftig flismaskin

Köpa kompostkvarn AL­KO Easy Crush MH 2800

Egenskaper:

 • Vikt: 25kg
 • Effekt: 2800W
 • Grendiameter: 40mm
 • Uppsamlare: 48 liter

AL­KO:s kompostkvarn har en 2800W motor vilket, samma som Wolf­Garten, kräver för säkerheten att hushållet har en 16A säkring. Flismaskinen väger 25Kg och har en uppsamlingsbehållare med plats för 48 liter. Den maximala grendiametern som maskinen klarar av är 40mm.

+ Mycket stor uppsamlarbox
+ Snabb och effektiv

­- Kräver 16A säkring
­- Klumpig och tung när uppsamlaren börjar bli full

Detta är en bra kompostkvarn för den som har mycket grenar på samma plats eftersom maskinen är jobbigare att flytta runt på större ytor. Kompostkvarnen kommer på en andra plats i testet då den är en av de billigare maskinerna men som även är väldigt kraftfull och effektiv.

MTD S 2500: En kraftfull men även lättflyttad kompostkvarn

Köpa kompostkvarn MTD S 2500

Egenskaper:

 • Vikt: 24.4kg
 • Effekt: 2500W
 • Max grendiameter: 40mm
 • Uppsamlare: 45 liter

MTD S 2500 är en någorlunda lätt knivkvarn på 24 kg som skär grenarna i små bitar. Materialet hamnar i en 45 liters platsbehållare med handtag som gör det lätt att tömma. Kompostkvarnen har två stora hjul vilket gör den lätt att förflytta. Flismaskinen är eldriven och motorn har en effekt på 2500 watt.

+ Stor uppsamlarbox
+ Simpel
+ låg ljudnivå
+ lätt att flytta

­- Inte lika hög säkerhet som de andra

Kompostkvarnen från MTD kommer på en tredje plats i testet och fungerar lika bra för den med små ytor som för den med stora då den är kraftfull men även lättflyttad. Den förlorar dock i säkerhetstestet då den inte har samma säkerhet som de två ovanstående maskinerna har.

Wolf­-Garten SDE 2800 EVO: För den som värnar om säkerheten

Köpa kompostkvarn Wolf­-Garten SDE 2800 EVO

Egenskaper:

 • Vikt: 24kg
 • Effekt: 2800W
 • Max grendiameter: 45mm
 • Uppsamlare: 45 liter

Detta är en kompostkvarn med 2800 Watts motor, vilket betyder att en 16A säkring bör användas. Maskinen har två hjul och väger 24kg och är därför ganska lätt att flytta. Uppsamlarboxen har plats för 45 liter och maskinen har en automatisk säkerhetsspärr som försäkrar att den inte går att starta om inte boxen sitter på plats. Högsta grendiametern enligt tillverkarna är 45mm, men flera recensenter rekommenderar att köra högst 40mm Grenar.

+ Hög säkerhet
+ Effektiv

­- Kräver 16A säkring

Maskinen har en stor tratt med ett litet hål ner till kvarnen vilket gör den säker att använda utan risk att fastna med fingrarna. SDE 2800 EVO är en effektiv och bra maskin för den som värnar om säkerheten samt har mycket grenar att kompostera.

Black & Decker GS2400: En prisvärd kompostkvarn

Köpa kompostkvarn Black & Decker GS2400

Egenskaper:

 • Vikt: 26.5kg
 • Effekt: 2400W
 • Max grendiameter: 40mm
 • Uppsamlare: 35 liter

Denna kompostkvarn körs av en eldriven 2400w motor. Enligt tillverkaren klarar den 40mm tjocka grenar, dock menar några på att så tjocka grenar lätt fastnar och att maskinen inte bör hantera grenar tjockare än ca 35mm. Om en gren skulle fastna har flismaskinen ett överbelastningsskydd vilket gör att den direkt stannar, den är då lätt att köra baklänges eller plocka isär. Grenarna skärs i mindre bitar och hamnar i en 35L tygpåse med platsvaderad insida.

+ Billig
+ Hög säkerhet
+ Låg ljudnivå
+ Lättbärlig uppsamlarpåse

­­- Klarar inte riktigt tjockare grenar än 35mm
­- Uppsamlingspåsen är av mindre hållbar kvalitet
­- Liten uppsamlarpåse

Påsen har två handtag vilket gör att den är lätt att bära men har också sämre hållbarhet för t.ex. vassare grenar. Detta är den billigaste maskinen i testet men också den som har fått flest negativa recensioner. Många påpekar att den inte skär grenarna så smått som den påstås ska göra. Black & Deckers GS2400 är en bra maskin för den med små ytor, tunna och få grenar och som inte vill betala så mycket.

Att tänka på när man köper kompostkvarn

 • Kvarnen ska vara tillräcklig kraftfull för att kunna mala större grenar utan att motorn blir för ansträngd.
  Generellt sett kan man säga att mindre kvarnar kan låta högre eftersom motorn måste jobba hårdare, men kolla främst på vilken effekt det står att kvarnen har.
 • Vilka säkerhetsfunktioner har kvarnen? Köp en kvarn med säkerhetsstopp, skyddskåpa och gärna en påpetare till att trycka in kvistar med.
 • Om du har mycket småkvistar och löv att mala så är det bra att köpa en kvarn med stor tratt eller öppning så att arbetet går fortare. Har du behov av att mala större grenar så var noga med att titta på vilken grendiameter som kvarnen ska klara av, men generellt sett så brukar elektriska kompostkvarnar ta grenar med en diameter på 30-40mm.
 • Det finns kvarnar som spottar ut den färdiga flisen på marken, men det smidigaste är att köpa en modell som har en uppsamlare som du enkelt kan tömma, antingen direkt i komposten eller rabatten, eller samla i påsar till ett senare tillfälle.

Knivar eller valsar?

Vilken typ av maskin du ska välja är egentligen bara en fråga om personlig preferens och vilket huvudsyfte din kvarn ska fylla. En kvarn med valsar känns i allmänhet mer stabil, är mer tystgående och får sällan stopp, men kan ha svårare att mala knotiga grenar, färska växter och grenar med segare bark. Det kan också bli ett ganska ojämnt resultat med olika storlekar på flisen som inte ser lika snyggt ut som marktäckning, men passar utmärkt i komposten. Valskvarnar är överlag dyrare i inköp än knivkvarnar, men många menar att det är värt det för att kunna hålla nere ljudnivån och slippa underhåll för knivarna.

Om ditt huvudsakliga syfte med kvarnen är att mala flis till marktäckning så ger knivar ett jämnare resultat. Den typen av finfördelad flis är också ett perfekt miljövänligt och ekonomiskt alternativ till att sanda eller salta vägarna på vintern. En kompostkvarn med knivar jobbar ofta snabbare och mer effektivt än en valskvarn, men håller också en mycket högre ljudnivå då den är uppbyggd så att en knivskiva snurrar i hög hastighet och skär sönder trädgårdsavfallet. Gemensamt för knivkvarnar är att de måste matas aktivt hela tiden för att inte stanna, vilket kan kännas stressande, särskilt om du står och jobbar ensam i trädgården. I motsats till detta kan alltså en valskvarn vara självmatande. Tänk också på att knivarna behöver slipas då och då och eventuellt kan behövas bytas ut.

Användarvänlighet

Det sista du vill behöva greja med när du står i trädgården omgiven av grenar och ogräshögar är att försöka lista ut hur kompostkvarnen fungerar. Därför är det värt att se till att det finns tydliga ”On” och ”Off” knappar och att kvarnen är lätt att rensa om det skulle bli stopp, utan att särskilda verktyg behövs. Inför ett köp bör du även höra dig för med säljaren om kvarnen levereras färdigmonterad eller om den måste monteras på plats. Titta också på hur lätt maskinen är att rengöra, flytta och förvara. Vissa kvarnar kan enkelt fällas ihop när de inte används och tar på det sättet mindre plats. De flesta kvarnarna har ganska stora, bra hjul och ett ergonomiskt handtag som gör de lätta att flytta runt, men även om det kan verka smidigt med en lättviktig maskin så är det värt att tänka på att en tyngre kvarn står stadigare på marken och minskar både ljud och vibrationer när den jobbar. Ju mer kvarnen vibrerar, desto större risk är det också att bultar och fästen släpper med tiden, så håll gärna koll på det och skruva åt dem då och då. Knivkvarnar vibrerar mer än valskvarnar och eftersom du måste mata knivkvarnen manuellt så kan det kännas som att händerna vibrerar i ett par timmar efter att du är färdig, det kan hjälpa att bara jobba någon halvtimme och sen ta en paus för att undvika den känslan. De flesta kompostkvarnar för hushållsbruk är elektriska med en effekt på 2-2,5 kW och kopplas enkelt in till ett vanligt eluttag. Det finns även bensindrivna kvarnar.

Allmänna säkerhetstips

 • Innan du sätter igång maskinen, se efter så att inga stenar eller andra föremål har ramlat ner i intaget. Vissa kvarnar har en praktisk plastlucka över valsarna eller knivarna så att man enkelt kan se in utan att behöva öppna upp maskinen. Se också till att behållaren som samlar upp flisen sitter ordentligt på plats.
 • Undvik att ha lösa kläder, smycken, mössor och vantar som kan fastna i kvarnen
 • Använd gärna påpetare att trycka in kvistar, ogräs och växter med.
 • Stå vid sidan av öppningen när du matar in material och undvik särskilt att hålla huvudet nära intaget ifall det spottas ut flisor.
 • Använd alltid skyddsglasögon, långärmad tröja och långbyxor när du använder kvarnen, återigen för att det finns risk att det kommer ut flisor.
 • Om något skulle fastna, stäng alltid av maskinen och dra ur kontakten innan du försöker få ut grenen.

Det kan verkligen vara en riktig djungel att hitta en kompostkvarn till just din trädgård, men förhoppningsvis har den här artikeln gett dig en idé om vilka frågeställningar du ska tänka på när du köper en kvarn, och oavsett vilken du väljer så kan sekatören få vila nästa gång som trädgårdsarbete står på schemat.