Kompressor

Köp kompressor med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av kompressor 2017
  2. Vilken kompressor ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Inget är så praktiskt mångsidigt att ha hemma som en luftkompressor oavsett om det är för att måla väggar, slå in spikar eller blåsa upp bildäcken. Men det är inte alltid lätt att väga för- och nackdelar med så många prisvärda alternativ ute på marknaden idag. Så vad är det du ska ha i åtanke innan du öppnar plånboken?

Den första och viktigaste frågan är vad du har för behov. Kompressorer finns inte bara i olika storlekar utan med varierande lufttryck, energiförbrukning och inte minst med olika ljudnivå för att nämna några kriterier. I slutändan är de dock alla gjorda för att göra samma sak nämligen komprimera luft. Vill du veta mer om vilken som passar dina behov? Läs vår guide längst på sidan. Nu kommer testerna av marknadens 7 bästa .


TE-AC 270/24/10: Liten men stark kompressor

Köpa kompressor TE-AC 270/24/10

Denna lilla men starka maskin från Einhall visar att storleken inte är allt. Med sina 10 bar har den prestanda så det räcker och blir över och är perfekt för de mer avancerade jobben. Tveksamt är då hur länge tanken på 24 liter räcker men det kan lösas enkelt genom att för en billig peng uppgradera till en 50 liters tank eller köpa en extratank att koppla in. Med utrustning av toppkvalité och oljesmord är detta en hållbar kompressor och i värsta fall så finns de flesta reservdelarna smidigt tillgängliga på nätet.


Cocraft Kompressor 24: Långlivad och enkel att transportera

Köpa kompressor Cocraft Kompressor 24

Detta är en kompressor som pumpar både däck och blåser rent men också passar till att driva spikpistoler eller färgsprutor. Med lättillgängliga och relativt billiga reservdelar är det en maskin som enkelt kan uppehållas även om det faktum att den är oljesmord gör den mer långlivad än många konkurrenter. En 24 liters tank till trots i kombination med sina 8 bar så räcker den gott och väl i hemmagaraget. Vikten på 22 kilo gör att du enkelt kan ta med den i bilen och med en ljudnivåd på 70 dB vid drift riskerar du inte heller att väcka grannskapet när du kör igång.


Pela Kompressor 4 hk, 180 L:

Köpa kompressor Pela Kompressor 4 hk, 180 L

Söker du efter något med mer prestanda så kan denna kompressor från Pela vara ett bra och prisvärt alternativ. Med sina gjutjärnscylindrar är det inte bara en förvånansvärt tyst maskin med tanke på sina fyra hästkrafter, utan också en som tål långvarigt bruk tack vare en tank på 180 liter. Den har visserligen tre hjul som gör att man enkelt kan flytta på den men 102 kilo är kanske inte den enklaste maskinen att bära runt på. Snarare passar denna för verkstaden nära ett eluttag. Ha dock i åtanke att reservdelar för denna masking inte bara kan vara något svårare att få tag på utan ligger högre upp i prisskalan.


Black & Decker Luftkompressor 160 PSI ASI300:

Köpa kompressor Black & Decker Luftkompressor 160 PSI ASI300

Snygg, kompakt och portabel. Black & Decker’s luftkompressor står inte bara ut i design utan även när det kommer till prestanda. Detta är den kraftfullaste kompressorn vi testat med sina 11 bar och klarar de tuffaste uppdragen. Med sin kompakta design är den perfekt att ha i bilen när däckolyckan är framme. Dock behöver du tillgång till ett eluttag för att få den att fungera. Det här är helt enkelt en flexibel maskin både vad gäller användningsområde och även förvaring.


Pela Kompressor, 5,5 hk, 180 l:

Köpa kompressor Pela Kompressor, 5,5 hk, 180 l

Den andra kompressorn från Pela som vi testar är något av en storebror till den tidigare med sina extra hästkrafter. Här är det prestandan du betalar mer för vilket syns inte bara i de 5,5 hästkrafter som motorn kommer upp i utan även i den mängd fri angiven luft som maskinen processar per minut, hela 495 liter. Även tyngre än sin mindre variant så är detta en kompressor som bäst hålls i verkstaden och som klarar de tuffaste arbetsuppgifterna med lätthet. Som vanligt är det som för alla större maskiner något svårare och dyrare att få tag i reservdelar men detta är en väl värd investering för den som har behovet.

Vilken kompressor är då bästa valet för mig?

Som nämnts tidigare finns det många aspekter att ta hänsyn till när man ska välja kompressor, inte minst dina egna behov. Utifrån de kriterier vi satt upp för testet gällande prestanda, hållbarhet och inte minst användarvänlighet så är det den bästa kombinationen av dessa som tar hem platsen som bäst i test, nämligen TE-AC 270/24/10.

Med en imponerande prestanda är den liten och praktiskt portabel och sin ringa volym till trots så pass flexibel att man kan använda den även till de större uppdragen. Lång hållbarhet garanteras av den oljesmorda motorn och även den tioåriga garanti som medföljer och reservdelar är både lätta att beställa utan att behöva ruinera plånboken. TE-AC 270/24/10 är den perfekta kompressorn för både hemmagaraget och verkstaden för den som vill investera i inte allt för dyr kvalité. En bra första maskin helt enkelt eller komplement till de större.

Med detta sagt står sig de andra fyra kompressorerna bra i testet och är väl värda investeringar beroende på om man vill spika, måla eller pumpa däck. De mindre kompressorerna visar på bra prestanda, mobilitet och hållbarhet medan de större konkurrerar i volym och ljudnivå och kan arbeta effektivare vilket också gör att de är något dyrare.

Är det din första kompressor är rekommendationen att du köper en mindre med hög prestanda som du därefter kan koppla extratankar till men antagligen kommer du snart att upptäcka nyttan med en något rymligare kompressor.


Att tänka på när du köper kompressor

Hästkrafter

När du köper en kompressor är det viktigt att veta hur många hästkrafter motorn kan producera. Ju fler hästkrafter desto mer arbetsbelastning orkar kompressorn med. De flesta motorer för hemmabruk brukar ligga på mellan 1,5-6,5 hästkrafter men självklart finns industriella varianter med högre prestanda.

Arbetstryck

Beroende på vilket lufttryck som kompressorn levererar är den anpassad för mindre uppgifter så som att slå in spikar till att driva industriella maskiner och verktyg. Detta lufttryck mäts i bar och de flesta kompressorer ligger någonstans mellan 6-10 bar.

Storlek

Viktigt i sammanhanget är även storleken på kompressorns tank. Vill du ha en mångsidig och tillförlitlig kompressor som kan ta sig an både det enkla till de mer omfattande projekten bör du vara säker på att den kan leverera både tillräckligt med  tryck och även ha tillräckligt med tankutrymme att förvara tryckluften i. Inte minst är det här viktigt om du också enkelt vill kunna ta med kompressorn.

Energikälla

Kommer du ha kompressorn stående på en och samma plats eller vet med dig att du kommer ha tillgång  till eluttag så är en eldriven kompressor ganska given. Det är inte bara den vanligaste modellen utan även den billigare varianten, se dock upp med driftskostnaden på grund av elförbrukning. Alternativet är de gasdrivna kompressorer som är minst lika tillförlitliga som elektriska och även portabla.

Reservdelar

Vad många glömmer när de köper en kompressor är att ta reda på om det är enkelt att hitta reservdelar. Du vill inte sitta fast med en kompressor som inte funkar eller tvingas spendera summor som skulle kunna köpa dig en ny maskin.

Så med dessa kriterier i åtanke testade vi marknadens fem bästa kompressorer för att du ska kunna hitta den som passar dig bäst. Allt från den mindre mer mobila kompressorn till de mer hästkraftiga för de större hemmaprojekten.