Kupévärmare

Köp kupévärmare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av kupévärmare 2017
  2. Vilken kupévärmare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Marknaden är full utav kupévärmare som är till synes väldigt lika, varesig det gäller form eller funktion, så till och med den som vet vad hon behöver kan möta besvär då det står mellan en modell vars effekt är ett par hundra watt större än en liknande. Att stå till hjälp för denne är syftet med vårt test. Produkterna är jämförda och prövade inom områden såsom förbrukning av ström, lämplighet för olika storlek av fordon, ljudnivå, möjlighet till montering, samt övriga funktioner.

Bäst i test av kupévärmare

Produkterna testade nedanför må vara bättre anpassade för vissa ändamål än andra inom samma test, men de har alla nog med positiva egenskaper att de kan rekommenderas till en viss typ av person. Med det förklarat kan vi nu titta på testobjekten.

DEFA Termini 1350 – 230V: Bäst i test av kupévärmare 2017

Köpa kupévärmare DEFA Termini 1350 - 230V

Ett enkelt val bland de högre prisklasserna. Termini 1350 är en effektiv kupévärmare som lika snabbt som jämnt värmer de flesta medelstora till mindre personbilarna, och drar därför mindre ström för att kompensera för prislappen. Den även sin egna effekt vid högre temperaturer för att ytterligare spara ström.

Större kombiägare kan dock uppleva denna Termini som långsam eller klen, men till den intresserad av en Termini med starkare effekt finns modellen Termini II 1700. För alla med medelstora eller mindre bilar är Termini 1350 liten nog att få plats under instrumentbrädan, men den är även diskret monterad under exempelvis handskfacket med sin långa, platta silhuett och mörka färg. Det är en modell med många styrkor för den som söker något pålitligt.


DEFA Termina 1200: För mindre bilar

Köpa kupévärmare DEFA Termina 1200

För den med lägre budget finns detta goda alternativ. DEFA Termina 1200 är lik sin släkting Termini 1350 då båda är monterbara kupévärmare som är mer lämpliga för mindre till medelstora bilar. Även denna sänker automatiskt strömförbrukningen vid högre temperaturer.

Prisskillnaden märks av i och med att Termina 1200 tar längre tid på sig att värma upp en kupé än många andra produkter på marknaden. Märkbart är även att denna modell är kortare och tjockare, mer lik en låda, än den platta, avlånga 1350. Den som inte kan eller vill spendera mer på en kupévärmare behöver dock inte vara orolig. Alternativen må vara bättre, men Termina 1200 klarar allt en kupévärmare ska.


Modernum Kompakt 900W: Ytterligare ett bra val för den mindre bilen

Köpa kupévärmare Modernum Kompakt 900W

Det här är något för den mindre bilen. Modernums Kompakt 900W är bland marknadens minsta kupévärmare. Naturligtvis är den då lätt att hitta utrymme åt, och som bonus är den lätt att montera. Dess effekt är relativ till storleken, så dess 900W är till för mindre personbilar, men dess styrka är ändå nog att förvåna.

Väl monterad i en sådan är Kompakt 900W snabb tack vare sin höga luftgenomströmning. När en kupévärmare värmer en bil snabbare drar den förstås mindre ström, vilket gör modellen lämplig den ute efter något som vare sig vill ut och köra snabbt efter att ha satt igång sin kupévärmare, eller bara är ute efter något ekonomiskt. Även denna modell justerar sin styrka efter temperaturen runtom sig för att inte dra mer ström än nödvändigt. Den låga effekten är inget att rekommendera större bilar, men i rätt fordon är den en utmärkt investering utan större nackdelar.


Calix Slim Line 1600: Ett bra val för alla typer av bilar

Köpa kupévärmare Calix Slim Line 1600

Ett smalt kraftpaket. Slim Line 1600 lever upp till sitt namn med sin smala design. Modellen fungerar bäst stående på sitt inkluderade golvstativ, men för den som vill utnyttja dess form finns även väggfäste. Fläkten kan därefter justeras för att rikta luftflödet och fördela värmen bättre, eller göra en viss sittplats varmare.

Som bonus kan kupévärmaren även spännas fast för att säkra den mot krockar och andra stötar. 1600W är en tämligen hög effekt lämpad medelstora till större bilar, men Calix Slim Line 1600 kan även ställas på halv effekt för att minska strömförbrukningen, och minskar effekten automatiskt vid högre temperaturer. Det är en kupévärmare till för den ute efter det snabbare och starkare, som är enkel att hitta plats åt i de flesta bilar.


CO TECH 1200 W: Liten kupévärmare som är lätt att montera

Köpa kupévärmare CO TECH 1200 W

För den som letar efter något i mitten. Denna kupévärmare satsar på att vara en produkt som passar så många som möjligt, och produkten saknar annan ögonväckande funktion. 1200W från CO TECH passar bättre i en medelstor eller större bil. Den är liten, och lätt att montera.

Vid högre temperaturer går den på lägre effekt för att dra mindre ström. CO TECH Kupévärmare 1200 W är på så vis ett alternativ till nästan alla ute efter en kupévärmare, så länge denne har en större bil och inga särskilda behov.


DEFA Termina 1400S: En väldig tyst kupévärmare

Köpa kupévärmare DEFA Termina 1400S

Ett tyst alternativ för en större bil. Denna DEFA är en diskret modell med rund, tjock form och två effektlägen för de stunder man vill dra mindre ström. Likt de andra recenserade produkterna börjar den även spara ström vid högre temperaturer. Termina 1400S är stark nog för medelstora till större fordon. Väggfäste ingår, och produkten kan monteras roterad hur som helst.

Överlag lik andra produkter i Termina-serien, både 1200 i den runda formen samt 1350 och II 1700 i funktioner, och den låga ljudnivån i samband med den starka effekten är annars anledningen till priset. För den som behöver tystnad när de sitter i sin bil och värms upp är Termina 1400S bland det bästa som finns.


DEFA Termini II 1700: Kraft och det där lilla extra

Köpa kupévärmare DEFA Termini II 1700

För den som behöver något starkt. Termini II 1700 är lik Termini 1350 annat än effekten. Båda har samma storlek, färg, automatiska element, samt monteringsförmåga. Då 1350 inte är att rekommendera ägare av större bilar på grund av just dess svagare effekt finns denna Termini II 1700 till för just dem.

Termini II 1700 har dessutom något litet extra: den kan gå på halv fart för ett lägre energiförbruk. Annars kan detsamma sägas om Termini II 1700 som om 1350: Det är en liten modell med snabb och hög effekt som kommer göra få besvikna.


Vilken kupévärmare är då bästa valet för mig?

Utifrån dessa resultat syns vilka krav samtliga kupévärmare uppfyller. För den med en större bil finns att rekommendera en DEFA Termini II 1700. Tack vare sin goda energieffektivitet slösar den väldigt lite av all dess enorma effekt, men trots styrkan är dess kropp ändå inte är större än DEFA:s andra modeller.

De med mindre bil vore kanske mer intresserade av Modernum Kupévärmare Kompakt 900W, som på hemmaplan bland mindre fordon möter litet motstånd. Även bortsett från marknadsnisch är det en väl framställd produkt som snabbt klämmer ut värme som fördelar sig genom hela bilen.

Om man är ute efter en tyst modell är DEFA Termina 1400S en ypperlig investering. Som ännu en Termina är energiförbrukning inte att oroa sig för, vilket kombinerar sig väl med dess något högre effekt.

Slutligen kan de ute efter något på en låg budget överväga en DEFA Termina 1200. Denna billigare DEFA är stark nog för allt upp till medelstora bilar och klarar alla utmaningar den som enbart är ute efter en enkel, fungerande kupévärmare kan komma att tänka sig.

Som framgår finns dock få drastiska skillnader bland produkterna, vilket kan tänkas vara skälet till det här testets existens. Samtliga testobjekt är i grunden kompetenta modeller vars konkurrenskraft härstammar från de unika behov de fyller. Detta syns kanske klarast bland DEFA:s modeller, då företaget erbjuder snarlika kupévärmare oftast med en enda exklusiv aspekt: en mindre (1350), en större (II 1700), en billigare (1200), och en tystare (1400S). Visserligen är den att förväntas när produkterna tagits fram av samma företag,

Detta är ej en tävling, och som tidigare förklarat är alla de recenserade produkterna ett bra val för någon. Energisnålhet, styrka, och storlek är olika viktiga från person till person, vilket gör det svårt att jämföra värdet av exempelvis tystheten på en kupévärmare med hur snabbt en annan värmer upp ett helt fordon. Syftet med testerna är snarare att leda till grundläggande, klar information till för att informera före köp, och därför är det upp till den enskilde att avgöra värde. Med detta sagt är några utav de testade kupévärmarna enklare att rekommendera på grund av hur de kombinerar faktorer såsom energisnålhet och effektivitet, och med detta underlag har vi valt att välja en produkt som bäst-i-test.

Trots flera värdiga går denna benämning till Modernum Kupévärmare Kompakt 900W för dess självklarhet hemma hos alla mindre personbilsägare. Som rent köp har Modernum skapat en kupévärmare som går att rekommendera alla bilar i rätt storlek, oavsett personliga värderingar, och utan andra nackdelar än sin begränsade marknad. De har skapat den bästa produkten till den bredaste behovet. Pricken över i:t är priset som är bland de billigare utav de recenserade produkterna. Allt med den ligger över genomsnittet, vilket gör den svårkonkurerad för framtida rivaler.

Bland de större effekternas kupévärmare är det av just de skälen svårare att hitta en vinnare. DEFA:s bidrag är alla starka, men med mindre anpassningar för olika nischer. Termina 1400S må vara tystare än Termini II 1700, men jämför man effekten är skillnaden självklar. De recenserade kupévärmarna har styrkor, men många är i slutändan väldigt lika i bilen annat än den objektiva faktorn att vissa helt enkelt har högre effekt än andra. Som tur är måste inte en modell inom denna kategori vara överlägsen de andra. Det gör inte alltid personen på jakt efter högsta möjliga värme att dess bil väsnas. Att personen i fråga är nöjd gör mindre modeller betydelselösa. Och det är vad som är viktigast.

Detta må tyckas vara en lättnad eller rent besvärligt – antingen tryggheten i hur det är lätt att hitta en bra produkt, eller frustrationen av att kanske inte hitta den alldeles perfekta för den som kanske inte riktigt vet vad hon vill ha. Båda är rimliga inställningar. Hoppet är därför att denna artikels tester och förklaringar ska bidra till ett ökat självförtroende för ägare av Sveriges frusna bilar, så att dessa lättare ska avgöra vad som är viktigt nog i en kupévärmare att söka efter, och därefter utse sin egna favorit.

Att tänka på när du köper kupévärmare

En kupévärmare är ett element som värmer luft från en intern motoriserad fläkt. Båda är anpassade mängden fukt utomhus, vilket gör att de skiljer sig från fläktar och element anpassade inomhus bruk. Numret i produkternas namn syftar på deras effekt i watt. Ett högre tal betyder större effekt. Medan en mindre bil kan nöja sig med några hundra till strax över ettusen vore det inte orimligt att den ute efter att fort värma sin kombi kan tänka sig vara ute efter den dubbla mängden watt. Alla bilar är dock olika, och vissa nöjer sig dessutom med lägre temperaturer inuti. En högre effekt betyder inte heller nödvändigtvis att en viss kupévärmare kan värma en bil snabbare än en modell med en lägre.

Märk väl att en bilsäkrings amperetal är avgörande för vilken effekt en bil klarar. En 5 A säkring klarar som högst av 1150 W, medan en 6 A klarar 1380, en 10 A klarar 2300 W, och en 16 A klarar allt upp till 3680 W. För att testa en verklig effektivitet placeras en kupévärmare i ett rum, och ofta i en bil, under -25C. Viktigt är att inga kablar går sönder, då en trasig sladd kan vara livsfarlig. Mindre farligt, men ändå viktigt för många, är dessutom att värmen fördelar sig jämnt i bilen för att inte andra passagerare ska frysa. Illa fördelad högre effekt kan därför upplevas kallare än väl fördelad lägre, vilket gör den högre energikonsumtionen till ett slöseri. Då det kostar flera gånger mer att låta en kupévärmare gå än en motorvärmare vore det synd och skam.

Att också överväga är kupévärmarens plats. Vanligt är att ställa dem på passagerarsidans golv, vilket är en för smutsig miljö. Det är därför att rekommendera att de monteras någonstans de obehindrat kan andas, som exempelvis under handskfacket. Således är det ett plus för en modell anpassad med fler möjligheter till montering. Många tycker även ljudet av en kupévärmare stör dem, så att kunna värma sig i en tystare bil kan dessa se som ytterligare bonus. Självklart är att behov är olika.