Fråga dig detta innan du köper en kyl/frys
När du ska köpa en ny kyl/frys finns det många saker att ta i beaktande, och med dagens utbud kan det kännas som du hamnat i en djungel. Med denna guide blir ditt val mycket enklare.
Vilka är mina behov?
Det första att fundera över när du ska köpa en ny kyl/frys är hur dina behov ser ut. Är ni en stor familj, och frysen och kylskåpet alltid är överfulla, kanske det skulle vara dags att överväga en större modell. Man brukar räkna med att en 100-150 liters kylskåpsdel räcker till 1-2 personer, 150-200 liter för 3-4 personer och 200 liter eller mer till mer än 4 personer. Nackdelen är ju att en större modell ger en större energiförbrukning. Lever du i ett litet hushåll eller ska ha kyl/frysen till sommarstugan, kanske en mindre modell är tillräcklig. Ur energispararsynvinkel är det väldigt oekonomiskt att ha en halvfull kyl/frys.
Modeller och utseende
På marknaden finns idag tre vanliga kyl/frys-modeller: side by side, kyl över frys och french door.
Den vanligaste bland dessa tre modeller är kyl över frys, där kylskåpsdelen ligger ovanpå frysdelen, precis som namnet antyder. Nackdelen med denna modell är att utrymmet är begränsat och att det därför är viktigt att skaffa en kyl/frys med största möjliga volym. Många av dessa modeller har endast ett kylfack, och är du en större familj kan det då vara i princip nödvändigt att ha en separat frysbox.
Side by side
Kyl/frysen är från början en amerikansk modell, där frysdelen och kylskåpsdelen ligger sida vid sida. Med denna modell följer ofta några finesser, som till exempel en ismaskin i dörren. Många upplever att det är lättare att organisera varorna i den stående frysdelen, än i en lådmodell. Nackdelen med dessa skåp är att de tar upp större golvyta, och att frysdelen ofta är ganska liten.
French door
Om du upplever att det är svårt att få en överblick över vad som finns i kylskåpet kanske french door-modellen passar dig bäst. I denna modell har kylskåpsdelen två franska dörrar och frysdelen består oftast av lådor. Modellen är den senaste trenden i kyl/frys-design, och ger dig enkel tillgång till alla varor i skåpet. Nackdelen är priset, som i många fall ligger högre än för andra modeller.
Idag finns inte bara flera modeller att välja mellan, utan du kan också få ett kylskåp i nästan vilken färg som helst. De traditionella kyl/frysarna tillverkas fortfarande mestadels i vitt, men även rostfritt är mycket populärt. Fördelarna med vitt är förstås att du kanske inte ledsnar på färgen lika fort, eftersom den är tidlös. Dessutom är vitt alltid lätt att matcha. Eftersom de flesta modeller tillverkas i vitt blir ju priset också ofta lägre. Nackdelen med vitt till skillnad från till exempel rostfritt är att den vita färgen inte håller sig fräsch lika länge. Det rostfria materialet är också bra ur bakteriesynvinkel, eftersom hinnan som skyddar mot rost även förhindrar bakterier att växa. Nackdelen med rostfria ytor är att till exempel fingeravtryck syns direkt.
Kyl/frys med musik – idag ingen omöjlighet
Idag behöver inte kyl/frysen endast vara ett kallt skåp för mat, utan kan erbjuda så mycket mer. Många modeller har idag särskilda flaskhyllor, olika temperaturer i lådor och fack, snabbinfrysning, larm samt termometer på utsidan. Just larmfunktionen är mycket bra ifall du till exempel glömt att stänga dörren ordentligt. Då larmar kyl/frysen och du slipper riskera att få kasta bort förstörd mat. Flera modeller har också inbyggd ismaskin och sodastreamer, och det finns till och med modeller på marknaden med inbyggd TV, radio eller internet. Plötsligt finns möjligheten att ha receptet framme på kylskåpsdörren medan du lagar mat, samtidigt som du lyssnar på nyheterna på radion?
Skiljer sig garantierna åt mellan de olika märkena?
Var noga med att kolla upp garantibestämmelserna när du köper en ny kyl/frys. Vissa produkter kan ha ända upp till 5 års garanti, och en del märken ger till och med 10 års garanti på till exempel kompressorn. En del billigare modeller kan i sin tur ha endast 1 eller 2 års garanti. Se till att du tar reda på vad som ingår i garantin för just ditt köp för att undvika obehagliga överraskningar.
Energiförbrukningen – vad ska man tänka på?
Dagens konsumenter blir allt mer miljömedvetna och ställer allt högre krav på en låg energiförbrukning. Detta är så klart något tillverkarna tar till sig, och de satsar på allt mer energisnåla alternativ.
Kyl/frysar är indelade i olika energiklasser och märkta med en bokstav från A till G. En högre energiklass betyder att kyl/frysen drar mindre energi. Idag är A-klass norm, och många nyare modeller har ända upp till 3 plus i kanten. I jämförelse kan sägas att en modell med energiklass C drar nästan dubbelt mer energi än en modell i energiklass A+. För en utförligare beskrivning av olika modellers energiförbrukning kan du gå in på energimyndighetens hemsida: http://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/kyl–och-frysskap/
Man ska dock inte bara stirra sig blind på energiklassen när man vill hålla nere energiförbrukningen, utan kyl/frysens placering samt att den inte har några skador är viktigt. Om kylskåpet står nära en värmekälla, eller om till exempel listerna börjar bli dåliga eller om det finns en skada i isoleringen, går det åt mer energi att hålla kylan.
Underhåll
Dagens kyl/frysar kräver allt mindre underhåll. Avfrostning av kylskåpsdelen sker idag automatiskt, och även många frysar är försedda med automatiskt avfrostning. Det finns dock några saker du behöver göra själv för att hålla din kyl/frys i bra skick och förlänga dess livstid:
- Regelbundet rengöra kondensorn och kompressorn med en borste eller dammsugare
- Regelbundet rengöra skåpets in- och utsida med en mjuk trasa
- Regelbundet rengöra dräneringshålet
Rengöringen av kondensorn och kompressorn förbättrar produktens prestanda och bidrar till en lägre energiförbrukning. Fullt med damm kring dessa delar kan också utgöra en brandfara.
Det är viktigt att regelbundet rengöra kylskåpet både in- och utvändigt med en mjuk trasa för att få bort smuts och gamla matrester. Låter du dessa ligga kvar skapar de både dålig lukt och bakteriehärdar. Använd alltid ljummet vatten och neutral tvål vid rengöringen, och aldrig slipande rengöringsmedel, eftersom dessa kan skada ytskikten.
Rengöringen av dräneringshålet är mycket viktig eftersom det är där avfrostningsvattnet ska rinna ut. Om det blir stock i hålet, kan det leda till att vattnet rinner ut i kylskåpet och, i värsta fall, vidare ut på golvet.
En dyr kyl/frys billigare i längden?
Så hur mycket skiljer sig egentligen en dyr kyl/frys från en billigare modell. Idag kan du få en kyl/frys från allt från 2 500 kr upp till 60 000 kronor, eller till och med ännu högre om du vill ha kyl/frysen med det lilla extra. Många gånger är det designen och inte kvaliteten som avgör hur högt priset blir. Idag finns flera modeller för cirka 5 000 kronor som har både låg energiförbrukning och flera års garanti. Eftersom den genomsnittliga livslängden på en kyl/frys idag är cirka 15 år, är det inte säkert att dyrast alltid är billigast i längden.
Kolla på detta när du köper en kyl/frys
Marknaden erbjuder kyl- och frysskåp i en mängd olika märken och modeller med diverse specialfunktioner. För den okunnige konsumenten kan det vara svårt att hitta rätt, men vet man bara vad man ska leta efter är det genast mycket enklare.
Inför köp av din nya kyl och frys är det relevant att vara påläst om:
- Energieffektivitet
- Kapacitet
- Underhåll
- Garanti och reklamation
- Olika modeller
- Specialfunktioner
- Design
Energieffektivitet
För miljön och ekonomins skull är energieffektiviteten viktig att tänka på. Med energieffektivitet menas energiförbrukning i förhållande till den mängd energi som produceras. För att ta reda på hur energieffektiv en kyl eller frys är kan du leta efter en energimärkning. Där anges energieffektiviteten på en skala från A-G, där A är högst.
Skalan fortsätter från A upp till A+++. Alla kyl- och frysskåp bör enligt norm ha minst A i energiklassning. Med det i åtanke är en kyl eller frys relativt låg i energieffektivitet då den är märkt med A. Leta därför efter plustecken i energimärkningen. Ju fler desto bättre.
Energimärkningen visar också kapacitet i liter för kyl- respektive frysdel, ljudnivå samt energiförbrukning per år.
Tänk på att ha rätt temperatur i kyl-/frysen. Rekommenderad temperatur är +5 i kylskåpet och -18 i frysen. Att ha lägre temperatur än rekommenderat drar onödigt mycket energi. Har du så lite som en grad kallare i frysen ökar energiförbrukningen med fem procent.
Kapacitet och fryskapacitet
Den enklaste och kanske viktigaste frågan är hur mycket utrymme du kräver. Hur mycket som ryms i kylen respektive frysen och därmed också hur mycket den kan kyla och frysa ner beskrivs av kapaciteten. Den mäts i liter förutom när det gäller nedfrysning då den mäts i kilo.
Kapaciteten beror på kompressorn. En bra kompressor ska kunna kyla/frysa ner snabbt, även det som är varmt. Köper man en billig kyl/frys kan man förvänta sig en kompressor av sämre slag.
Underhåll
I stort sett är kyl- och frysar underhållsfria. En frys måste dock frostas av regelbundet, inte minst för att minska energiåtgången. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. Köper du en kombinerad kyl och frys utan automatisk avfrostning kan du räkna med att själv behöva frosta av den någon gång om året eller vid behov.
Är man noga med energiförbrukningen är det också bra att med jämna mellanrum dammsuga bakom kyl-/frysen. Damm som samlats på baksidan av enheten gör det svårare för överskottsvärme att ta sig ut. Då tvingas energiförbrukningen öka för att hålla rätt temperatur.
Att rengöra lådor och hyllplan i kylskåpet är en självklarhet för att hålla fräscht och rent.
Garanti och reklamation
Du kan bara reklamera en vara om det varit fel på den sedan du köpte den. Reklamamationstiden måste alltid vara tre år. Tillverkaren måste däremot inte erbjuda garanti.
Om säljaren erbjuder garanti gäller att denne ansvarar för att varan fungerar och behåller kvaliteten inom ett bestämt antal år. Den gäller inte om du själv haft sönder varan genom vanvård. Garantin ska vara dokumenterad skriftligt på papper, alternativt via e-post. Idag har de flesta kyl- och frysskåp en garanti på mellan 1 och 5 år.
För mer information, besök konsumentverkets hemsida.
Kyl och frys i höjd, kyl med frysfack eller side-by-side?
I en kombinerad kyl och frys är i regel frysdelen mindre än kyldelen och placerad ovanför denna eller under. Vanligast och mest praktiskt är det med frysdel under. Fördelen med denna modell är att den tar upp liten plats och passar de flesta. Modellen är dock särskilt lämpad för ett förhållandevis litet hushåll som kräver litet upp till normalstort utrymme. Exakt kapacitet varierar mellan olika produkter.
Det är alltid oekonomiskt att köpa en kyl/frys med större kapacitet än vad som utnyttjas. För ett väldigt litet hushåll på en eller två personer är ett kylskåp med frysfack därför ett fördelaktigt alternativ.
Det finns också modeller där kyl- och frysdel är lika stora. Då talar man om en så kallad side-by-sidemodell. Den kan både vara fördelad 50/50 och med större kyl- än frysdel. En side-by-sidemodell passar den som behöver mycket utrymme.
Specialfunktioner
Side-by-sideskåp har varsin dörr till kyl och frys och kan på mer avancerade modeller vara utrustade med ismaskin i dörren till frysen. Det är en fördel i och med att man slipper öppna och stänga lika ofta. Förutom is kan man ofta få kylt och kolsyrat vatten. Denna specialfunktion är vanlig, men mer av en lyx än en nödvändighet.
En funktion som däremot är nödvändig är automatisk avfrostning som numera är en självklarhet för många. Idag har de flesta frysar automatisk avfrostning och det är synnerligen rekommenderat.
Andra specialfunktioner på dagens marknad är t. ex.
- antifingerprint
- luftfilter
- LED-teknologi
- snabbkylning och snabbinfrysning
- easyopen
Antifingerprint är en sorts ytfinish för att undvika fula fingeravtryck och märken på dörrar och handtag.
Luftfilter finns i olika former och är en funktion som tar bort otrevliga lukter i kylskåpet.
LED-teknologi gör att du tydligt kan se ända in i hörnen.
Snabbkylning och snabbinfrysning innebär att temperaturen sänks tillfälligt för så att nya matvaror kyls/fryses ned snabbare. Efter ett tag återgår temperaturen till normal.
Easyopen är en funktion som gör det lättare att öppna dörren genom att jämna ut lufttrycket. På så vis behöver du inte rycka upp det.
Design
I övrigt är designen en intressant faktor. Nu är det populärt med kombinerade skåp i retrostil. De är fristående med frysdel i botten och kyl ovanpå. De är ofta lite rymligare än andra kombinationsskåp i samma modell, åtminstone vad gäller kyldelen.
Smeg och Bosch är exempel på tillverkare av stilfulla retroskåp. Idén med deras design är till skillnad från andra skåp inte att smälta in i övrig köksinredning utan att bryta av och vara en möbel i sig.