Kyl och frys

Köpguide för kombinerad kyl och frys

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av kombinerade kyl och frysar 2017
 2. Att tänka på & köpguide

Dags att köpa nytt kyl- och frysskåp? Lugn, vi hjälper dig att hitta det bästa alternativet för just dig! I det här testet har vi sammanställt den viktigaste informationen du behöver om fem olika varianter för att uppfylla just ditt behov.

Att köpa en kombinerad kyl/frys

Det som är viktigt att tänka på när man väljer nytt kyl- och frysskåp är att det ska passa in med din nuvarande bostad och hushåll. Har du tillräckligt med golvyta för en bredare side-by-side variant eller är kanske ett kombiskåp att föredra? Annat som kan vara bra att ha i åtanke är skåpets lagringskapacitet, dess energiförbrukning, eventuella AntiFrost-funktioner, inredningens funktionalitet, rengörings- och underhållsmöjligheter – Och så priset såklart!

Vill du veta mer om vilken kombinerad kyl och frys som passar dina behov? Läs vår guide längst på sidan. Nu kommer testerna av marknadens 7 bästa produkter för att hitta din nya kyl/frys.

Siemens KG49EBI40: Ett mycket prisvärt kombinationsskåp som håller dina matvaror kalla i upp till 44 timmar vid strömavbrott!

Köpa kyl och frys Siemens KG49EBI40

Detta välisolerade skåp ser till att hålla dina varor trygga även om strömavbrott skulle inträffa. Fryskapaciteten ligger på 15 kg per dygn, vilket är den högsta kapaciteten av skåpen som testats.

Vidare är skåpet väldigt rymligt då det har en nettovolym på hela 413 liter, vilket är stort för skåp med kombinationslösning. Stor lagringskapacitet trots mindre upptagen golvyta!

Skåpet är inrett med hyllor och lådor som erbjuder smart förvaring för både större och mindre varor samt mer känsliga livsmedel. Kyldelen är försedd med en CrisperBox som håller frukt och grönsaker saftiga och krispiga längre! Detta genom att lådan håller en anpassad fuktighetsnivå, som även kan regleras med ett dragreglage. Kylens CoolBox håller några grader kallare än övriga delar av kylen och gör att kött och fisk håller upp till två gånger längre! En annan smart funktion är skåpets FlexShelf som lätt går att dra ned då man behöver lite extra utrymme.

Skåpet har ett LowFrost-system som medför mindre isbildning, enklare och mindre frekvent avfrostning. Det reducerar även energiförbruket avsevärt!

Då skåpets hyllor är av glasmaterial är de lätta att torka av och går även att ställa in i diskmaskin för grundlig rengöring. De tre easyAccess-hyllorna går även de att dra ut för enklare rengöring. Skåpet har hjul baktill för lättare rengöring bak och undertill. Ytbehandlingen på skåpet gör det lätt att torka av och fint att titta på!

Med sin A+++ märkning och årliga energiförbrukning på bara 175 kWh är skåpet det näst minst energikrävande i testet!

Produkttyp: Kombiskåp Energiklass: A+++, 175 kWh/år Nettovolym: 413 L Färg/Material: Rostfritt stål Temperaturreglage: Elektronisk temperaturstyrning Fryskapacitet pr. dygn: 15 kg/dygn Ljudnivå 38 dB(A) Anti-Frost-funktion: LowFrost (mindre isbildning, snabbare avfrostning) Ventilerat kylsystem: Ja LED belysning: Ja Lagringstid vid strömavbrott: 44 timmar

Höjd (cm): 201 Bredd (cm): 70 Djup (cm): 65 Nettovikt (kg): 94,00 Volymkapacitet (L): Kyl: 301 Frys: 112 Hyllor & Lådor Kyl: 5 hyllor av glasmaterial (2 flyttbara, 3 easyAccess-hyllor), 2 lådor, 4 dörrfack Frys: 3 frysbackar (varav 1 bigBox) CrisperBox – för frukt och grönt, med fuktighetsreglering CoolBox – för kött och fisk, håller 2-3 °C kallare än i övriga kylen FlexShelf – utdragbar, mindre hylla – bra för till exempel flaskor Övrigt AirFresh filter – neutraliserar oönskad lukt Anti-fingeravtryck – försedd med ytbehandling som både gör produkten lättare att rengöra och ger en skinande finish Medföljande tillbehör: 2 x Kylklamp, 1 x Äggfack, 1 x Istärningsfack


Samsung RS7527THCWW: För dig som kräver stor lagringskapacitet men vill slippa att betala storkosingen

Köpa kyl och frys Samsung RS7527THCWW

Detta side-by-side skåp ger i sin helhet hela 572 liter! Skåpet passar lite större hushåll på 5-6 personer.

Skåpet är inrett med hyllor och lådor som erbjuder bra förvaring för både större och mindre varor. Både kyl- och frysdel är försedda med hyllor, lådor och dörrfack för en smartare distribution av varorna! Skåpets lådor har uppfällbara lock som bevarar färskheten på varorna och ger snabb åtkomst till innehållet.

I detta skåp är belysningen inbyggd i den bakre väggen istället för upptill. Det ger bättre spridning av ljus och en klarare överblick över matvarorna.

Skåpet har en yttre LED-display med touch-funktion som visar och ger möjlighet att reglera invändig temperatur för kyl och frys.

Det har ett NoFrost-system som förhindrar isbildning på väggar och frysvaror och undvarar dig besväret med manuell avfrostning!

Då skåpets hyllor är av glasmaterial är de lätta att torka av och går även att ställa in i diskmaskin för grundlig rengöring. På grund av att det är en side-by-side modell, är det något tyngre och kan därför vara lite svårare att rengöra runtom.

Skåpet är det mest energikrävande av de som är med i testet men är ändå på den energisparande skalan med energimärkningen A+!

Produkttyp: Side-by-side Energiklass: A+, 497 kWh/år Nettovolym: 572 L Färg/Material: Vit Temperaturreglage: Elektronisk temperaturstyrning Fryskapacitet pr. dygn: 12 kg/dygn Ljudnivå 39 dB(A) Anti-Frost-funktion: NoFrost (ingen isbildning på väggar eller frysvaror) Ventilerat kylsystem: Ja LED belysning: Ja

Höjd (cm): 178,9 Bredd (cm): 91,2 Djup (cm): 67,2 Nettovikt (kg): 109,00 Volymkapacitet (L): Kyl: 361 Frys: 211 Kyl: 5 hyllor av glasmaterial (varav 4 av härdat glas), 2 lådor, 4 dörrfack Frys: 4 hyllor, 2 frysbackar, 5 dörrfack LED-display – utvändig display som visar den inre temperaturen för kyl och frys. Med inställningsmöjligheter


Electrolux EN3889MFX: För dig som inte har så mycket plats men ändå vill ha en kyl och frys av god (och riktigt snygg) kvalité

Köpa kyl och frys Electrolux EN3889MFX

Detta slimma och snygga kyl- och frysskåp tar ej upp onödig plats och passar utmärkt in i det moderna hemmet!

Skåpet är inrett med hyllor och lådor som erbjuder bra förvaring för både större och mindre varor. Kyldelen är försedd med en Moist Balance Crisper som håller frukt och grönsaker saftiga och krispiga längre! Lådan förhindrar fukten från att rinna ned och man slipper således problem med kondensvatten. Detta skåp har även en hylla i metall som är speciellt utformad för att passa till flaskor. Dörrfacken i kyldelen är även väldigt enkla att reglera efter eget tycke.

Skåpet har en yttre LCD-display med touch-funktion som visar och ger möjlighet att reglera invändig temperatur för kyl och frys.

Skåpet har ett NoFrost-system som förhindrar isbildning på väggar och frysvaror och undvarar dig besväret med manuell avfrostning!

Då skåpets hyllor är av glasmaterial är de lätta att torka av och går även att ställa in i diskmaskin för grundlig rengöring. Skåpets ytbehandling gör det lätt att torka av och fint att titta på!

Produkttyp: Kombiskåp Energiklass: A++, 251 kWh/år Nettovolym: 350 L Färg/Material: Silver/rostfritt stål Temperaturreglage: Elektronisk temperaturstyrning Fryskapacitet pr. dygn: 10 kg/dygn Ljudnivå 41 dB(A) Anti-Frost-funktion: NoFrost (ingen isbildning på väggar eller frysvaror) Ventilerat kylsystem: Ja LED belysning: Ja Lagringstid vid strömavbrott: 20 timmar

Höjd (cm): 200 Bredd (cm): 59,5 Djup (cm): 64,7 Nettovikt (kg): 66,10 Volymkapacitet (L): Kyl: 258 Frys: 92 Kyl: 4 hyllor av glasmaterial, 1 flaskhylla av metall, 2 lådor, 4 dörrfack Frys: 3 frysbackar Moist Balance Crisper – för frukt och grönt TasteGuard® filter – reducerar dålig lukt och förhindrar spridning till övriga matvaror Anti-fingeravtryck – försedd med ytbehandling som både gör produkten lättare att rengöra och ger en skinande finish LCD-display – utvändig display som visar den inre temperaturen för kyl och frys. Med inställningsmöjligheter


Bosch KGE36BW40: Energisnålt kombiskåp med smarta lösningar

Köpa kyl och frys Bosch KGE36BW40

Detta kyl- och frysskåp briljerar i energieffektivitet med sin knappa årliga förbrukning på 149 kWh!

Skåpet är något mindre än de andra med sina 304 liter, vilket gör att det passar till det något mindre hushållet, men trots detta besitter det ändå en hel del smarta inredningslösningar! Dess hyllor och lådor erbjuder smart förvaring för både större och mindre varor samt mer känsliga livsmedel. Kyldelen är försedd med en CrisperBox som håller frukt och grönsaker saftiga och krispiga längre! Detta genom att lådan håller en anpassad fuktighetsnivå, som även kan regleras med ett dragreglage. Kylens ChillerBox håller några grader kallare än övriga delar av kylen och gör att kött och fisk håller upp till två gånger längre! En annan smart funktion är skåpets FlexShelf som lätt går att dra ned då man behöver lite extra utrymme.

Då skåpets hyllor är av glasmaterial är de lätta att torka av och går även att ställa in i diskmaskin för grundlig rengöring. Skåpet har hjul baktill för lättare rengöring bak och undertill.

Med sin A+++ märkning och årliga energiförbrukning på 149 kWh är detta det mest energisnåla alternativet! Det är även ett av de skåp med bäst isolering och kylbevaring då dess fryskapacitet ligger på 14 kg/dygn och har en lagringstid på 35 timmar vid strömavbrott!

Produkttyp: Kombiskåp Energiklass: A+++, 149 kWh/år Nettovolym: 304 L Färg/Material: Vit Temperaturreglage: Elektronisk temperaturstyrning Fryskapacitet pr. dygn: 14 kg/dygn Ljudnivå 38 dB(A) Anti-Frost-funktion: LowFrost (mindre isbildning, snabbare avfrostning) Ventilerat kylsystem: Ja LED belysning: Ja Lagringstid vid strömavbrott: 35 timmar

Höjd (cm): 186 Bredd (cm): 60 Nettovikt (kg): 80,00 Volymkapacitet (L): Kyl: 215 Frys: 89 Kyl: 3 hyllor av glasmaterial, 2 lådor, 3 dörrfack CrisperBox – för frukt och grönt ChillerBox – för kött och fisk, håller 2-3 °C kallare än i övriga kylen FlexShelf – utdragbar, mindre hylla – bra för till exempel flaskor


LG GS9366NSAZ: Detta kyl- och frysskåp är för dig som vill ha något exklusivt och älskar känslan av lyx i din vardag

Köpa kyl och frys LG GS9366NSAZ

Det eleganta side-by-side skåpet från LG är det mest rymliga i testet och ger dig oslagbara 614 liter! Det är även utrustat med flera smarta funktioner såsom en ismaskin för kylt vatten, isbitar och krossad is. Skåpet har även en touch LED-display för temperaturreglering och smart dörr-i-dörr förvaring integrerat i kyldörren. Detta ger enkel åtkomst till dina favoritvaror och mindre onödigt utsläpp av kall luft!

Skåpet är inrett med hyllor och lådor som erbjuder bra förvaring för både större och mindre varor. Både kyl- och frysdel är försedda med hyllor, lådor och dörrfack för en smartare distribution av varorna! Kyldelen är försett med en Moist Balance Crisper som håller frukt och grönsaker saftiga och krispiga längre! Lådan förhindrar fukten från att rinna ned och man slipper således problem med kondensvatten. I detta skåp sprids kall luft aktivt från flera ventiler på varje hyllplan.

Då skåpets hyllor är av glasmaterial är de lätta att torka av och går även att ställa in i diskmaskin för grundlig rengöring. På grund av sin tyngre utformning kan det vara en aning svårare att rengöra runtom, samt på grund av de integrerade dörrhandtagen. Skåpets ytbehandling gör det dock lätt att torka av och även fint att titta på!

På grund av storleken är skåpet ett av de mer energikrävande i testet, men är ändå på den energisparande skalan med

energimärkning A++!

Produkttyp: Side-by-side Energiklass: A++, 382 kWh/år Nettovolym: 614 L Färg/Material: Rostfritt stål, färg Perfect Steel Temperaturreglage: Elektronisk temperaturstyrning Fryskapacitet pr. dygn: 12 kg/dygn Ljudnivå 41 dB(A) Anti-Frost-funktion: NoFrost (ingen isbildning på väggar eller frysvaror) Ventilerat kylsystem: Ja LED belysning: Ja Lagringstid vid strömavbrott: 10 timmar

Höjd (cm): 179 Djup (cm): 61 Nettovikt (kg): 140,00 Volymkapacitet (L): Kyl: 405 Frys: 209 Kyl: 4 hyllor av glasmaterial, 3 lådor, 5+3 dörrfack Frys: 5 hyllor av härdat glas, 2 frysbackar, 3 dörrfack Moist Balance Crisper – för frukt och grönt Pure & Fresh hygien filter – reducerar dålig lukt och förhindrar spridning till övriga matvaror Anti-fingeravtryck – försedd med ytbehandling som både gör produkten lättare att rengöra och ger en skinande finish Vatten- och isdispenser – för kylt vatten, isbitar och krossad is


Vilken kyl och frys är då bästa valet för mig?

De omfattade produkterna har en energimärkning A+ eller bättre. Detta är idag minimikrav för energimärkning på kyl- och frys och försäkrar dig om att produkterna ej drar onödigt mycket energi – vilket du dessutom sparar en hel del pengar på! Detta är bland annat på grund av att de är försedda med AntiFrost-funktioner och LED-belysning. En avfrostad frys drar nämligen mindre el (och är dessutom tystare). LED-belysning drar mindre el än glödlampsbelysning, har en längre livslängd och ger mindre värmeutstrålning.

Produkterna har även ett ventilerat kylsystem installerat, vilket ger en jämnare temperatur- och fuktnivå i hela skåpet. Det ger även snabbare återställning till korrekt temperatur efter att dörren öppnats. Skåpen justeras av elektronisk temperaturstyrning vilket ger exakt temperaturreglering och kan dessutom många gånger varna ifall man glömt stänga dörren.

Sist men inte minst är de alla relativt tystgående, vilket kan ha stor betydelse om man spenderar mycket tid i köket. Ljudnivån för skåpen ligger mellan 38-41 dB(A).

Du kan därför välja den kyl/frys från ovan som passar dina behov bäst, kolla ex. på storlek & funktioner för att välja den kyl/frys just du och din familj behöver.

Fråga dig detta innan du köper en kyl/frys

När du ska köpa en ny kyl/frys finns det många saker att ta i beaktande, och med dagens utbud kan det kännas som du hamnat i en djungel. Med denna guide blir ditt val mycket enklare.

Vilka är mina behov?

Det första att fundera över när du ska köpa en ny kyl/frys är hur dina behov ser ut. Är ni en stor familj, och frysen och kylskåpet alltid är överfulla, kanske det skulle vara dags att överväga en större modell. Man brukar räkna med att en 100-150 liters kylskåpsdel räcker till 1-2 personer, 150-200 liter för 3-4 personer och 200 liter eller mer till mer än 4 personer. Nackdelen är ju att en större modell ger en större energiförbrukning. Lever du i ett litet hushåll eller ska ha kyl/frysen till sommarstugan, kanske en mindre modell är tillräcklig. Ur energispararsynvinkel är det väldigt oekonomiskt att ha en halvfull kyl/frys.

Modeller och utseende

På marknaden finns idag tre vanliga kyl/frys-modeller: side by side, kyl över frys och french door.

Den vanligaste bland dessa tre modeller är kyl över frys, där kylskåpsdelen ligger ovanpå frysdelen, precis som namnet antyder. Nackdelen med denna modell är att utrymmet är begränsat och att det därför är viktigt att skaffa en kyl/frys med största möjliga volym. Många av dessa modeller har endast ett kylfack, och är du en större familj kan det då vara i princip nödvändigt att ha en separat frysbox.

Side by side
Kyl/frysen är från början en amerikansk modell, där frysdelen och kylskåpsdelen ligger sida vid sida. Med denna modell följer ofta några finesser, som till exempel en ismaskin i dörren. Många upplever att det är lättare att organisera varorna i den stående frysdelen, än i en lådmodell. Nackdelen med dessa skåp är att de tar upp större golvyta, och att frysdelen ofta är ganska liten.

French door
Om du upplever att det är svårt att få en överblick över vad som finns i kylskåpet kanske french door-modellen passar dig bäst. I denna modell har kylskåpsdelen två franska dörrar och frysdelen består oftast av lådor. Modellen är den senaste trenden i kyl/frys-design, och ger dig enkel tillgång till alla varor i skåpet. Nackdelen är priset, som i många fall ligger högre än för andra modeller.

Idag finns inte bara flera modeller att välja mellan, utan du kan också få ett kylskåp i nästan vilken färg som helst. De traditionella kyl/frysarna tillverkas fortfarande mestadels i vitt, men även rostfritt är mycket populärt. Fördelarna med vitt är förstås att du kanske inte ledsnar på färgen lika fort, eftersom den är tidlös. Dessutom är vitt alltid lätt att matcha. Eftersom de flesta modeller tillverkas i vitt blir ju priset också ofta lägre. Nackdelen med vitt till skillnad från till exempel rostfritt är att den vita färgen inte håller sig fräsch lika länge. Det rostfria materialet är också bra ur bakteriesynvinkel, eftersom hinnan som skyddar mot rost även förhindrar bakterier att växa. Nackdelen med rostfria ytor är att till exempel fingeravtryck syns direkt.

Kyl/frys med musik – idag ingen omöjlighet

Idag behöver inte kyl/frysen endast vara ett kallt skåp för mat, utan kan erbjuda så mycket mer. Många modeller har idag särskilda flaskhyllor, olika temperaturer i lådor och fack, snabbinfrysning, larm samt termometer på utsidan. Just larmfunktionen är mycket bra ifall du till exempel glömt att stänga dörren ordentligt. Då larmar kyl/frysen och du slipper riskera att få kasta bort förstörd mat. Flera modeller har också inbyggd ismaskin och sodastreamer, och det finns till och med modeller på marknaden med inbyggd TV, radio eller internet. Plötsligt finns möjligheten att ha receptet framme på kylskåpsdörren medan du lagar mat, samtidigt som du lyssnar på nyheterna på radion?

Skiljer sig garantierna åt mellan de olika märkena?

Var noga med att kolla upp garantibestämmelserna när du köper en ny kyl/frys. Vissa produkter kan ha ända upp till 5 års garanti, och en del märken ger till och med 10 års garanti på till exempel kompressorn. En del billigare modeller kan i sin tur ha endast 1 eller 2 års garanti. Se till att du tar reda på vad som ingår i garantin för just ditt köp för att undvika obehagliga överraskningar.

Energiförbrukningen – vad ska man tänka på?

Dagens konsumenter blir allt mer miljömedvetna och ställer allt högre krav på en låg energiförbrukning. Detta är så klart något tillverkarna tar till sig, och de satsar på allt mer energisnåla alternativ.

Kyl/frysar är indelade i olika energiklasser och märkta med en bokstav från A till G. En högre energiklass betyder att kyl/frysen drar mindre energi. Idag är A-klass norm, och många nyare modeller har ända upp till 3 plus i kanten. I jämförelse kan sägas att en modell med energiklass C drar nästan dubbelt mer energi än en modell i energiklass A+. För en utförligare beskrivning av olika modellers energiförbrukning kan du gå in på energimyndighetens hemsida: http://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/kyl–och-frysskap/

Man ska dock inte bara stirra sig blind på energiklassen när man vill hålla nere energiförbrukningen, utan kyl/frysens placering samt att den inte har några skador är viktigt. Om kylskåpet står nära en värmekälla, eller om till exempel listerna börjar bli dåliga eller om det finns en skada i isoleringen, går det åt mer energi att hålla kylan.

Underhåll

Dagens kyl/frysar kräver allt mindre underhåll. Avfrostning av kylskåpsdelen sker idag automatiskt, och även många frysar är försedda med automatiskt avfrostning. Det finns dock några saker du behöver göra själv för att hålla din kyl/frys i bra skick och förlänga dess livstid:

 • Regelbundet rengöra kondensorn och kompressorn med en borste eller dammsugare
 • Regelbundet rengöra skåpets in- och utsida med en mjuk trasa
 • Regelbundet rengöra dräneringshålet

Rengöringen av kondensorn och kompressorn förbättrar produktens prestanda och bidrar till en lägre energiförbrukning. Fullt med damm kring dessa delar kan också utgöra en brandfara.

Det är viktigt att regelbundet rengöra kylskåpet både in- och utvändigt med en mjuk trasa för att få bort smuts och gamla matrester. Låter du dessa ligga kvar skapar de både dålig lukt och bakteriehärdar. Använd alltid ljummet vatten och neutral tvål vid rengöringen, och aldrig slipande rengöringsmedel, eftersom dessa kan skada ytskikten.

Rengöringen av dräneringshålet är mycket viktig eftersom det är där avfrostningsvattnet ska rinna ut. Om det blir stock i hålet, kan det leda till att vattnet rinner ut i kylskåpet och, i värsta fall, vidare ut på golvet.

En dyr kyl/frys billigare i längden?

Så hur mycket skiljer sig egentligen en dyr kyl/frys från en billigare modell. Idag kan du få en kyl/frys från allt från 2 500 kr upp till 60 000 kronor, eller till och med ännu högre om du vill ha kyl/frysen med det lilla extra. Många gånger är det designen och inte kvaliteten som avgör hur högt priset blir. Idag finns flera modeller för cirka 5 000 kronor som har både låg energiförbrukning och flera års garanti. Eftersom den genomsnittliga livslängden på en kyl/frys idag är cirka 15 år, är det inte säkert att dyrast alltid är billigast i längden.

Kolla på detta när du köper en kyl/frys

Marknaden erbjuder kyl- och frysskåp i en mängd olika märken och modeller med diverse specialfunktioner. För den okunnige konsumenten kan det vara svårt att hitta rätt, men vet man bara vad man ska leta efter är det genast mycket enklare.

Inför köp av din nya kyl och frys är det relevant att vara påläst om:

 • Energieffektivitet
 • Kapacitet
 • Underhåll
 • Garanti och reklamation
 • Olika modeller
 • Specialfunktioner
 • Design

Energieffektivitet

För miljön och ekonomins skull är energieffektiviteten viktig att tänka på. Med energieffektivitet menas energiförbrukning i förhållande till den mängd energi som produceras. För att ta reda på hur energieffektiv en kyl eller frys är kan du leta efter en energimärkning. Där anges energieffektiviteten på en skala från A-G, där A är högst.

Skalan fortsätter från A upp till A+++. Alla kyl- och frysskåp bör enligt norm ha minst A i energiklassning. Med det i åtanke är en kyl eller frys relativt låg i energieffektivitet då den är märkt med A. Leta därför efter plustecken i energimärkningen. Ju fler desto bättre.

Energimärkningen visar också kapacitet i liter för kyl- respektive frysdel, ljudnivå samt energiförbrukning per år.

Tänk på att ha rätt temperatur i kyl-/frysen. Rekommenderad temperatur är +5 i kylskåpet och -18 i frysen. Att ha lägre temperatur än rekommenderat drar onödigt mycket energi. Har du så lite som en grad kallare i frysen ökar energiförbrukningen med fem procent.

Kapacitet och fryskapacitet

Den enklaste och kanske viktigaste frågan är hur mycket utrymme du kräver. Hur mycket som ryms i kylen respektive frysen och därmed också hur mycket den kan kyla och frysa ner beskrivs av kapaciteten. Den mäts i liter förutom när det gäller nedfrysning då den mäts i kilo.

Kapaciteten beror på kompressorn. En bra kompressor ska kunna kyla/frysa ner snabbt, även det som är varmt. Köper man en billig kyl/frys kan man förvänta sig en kompressor av sämre slag.

Underhåll

I stort sett är kyl- och frysar underhållsfria. En frys måste dock frostas av regelbundet, inte minst för att minska energiåtgången. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. Köper du en kombinerad kyl och frys utan automatisk avfrostning kan du räkna med att själv behöva frosta av den någon gång om året eller vid behov.

Är man noga med energiförbrukningen är det också bra att med jämna mellanrum dammsuga bakom kyl-/frysen. Damm som samlats på baksidan av enheten gör det svårare för överskottsvärme att ta sig ut. Då tvingas energiförbrukningen öka för att hålla rätt temperatur.

Att rengöra lådor och hyllplan i kylskåpet är en självklarhet för att hålla fräscht och rent.

Garanti och reklamation

Du kan bara reklamera en vara om det varit fel på den sedan du köpte den. Reklamamationstiden måste alltid vara tre år. Tillverkaren måste däremot inte erbjuda garanti.

Om säljaren erbjuder garanti gäller att denne ansvarar för att varan fungerar och behåller kvaliteten inom ett bestämt antal år. Den gäller inte om du själv haft sönder varan genom vanvård. Garantin ska vara dokumenterad skriftligt på papper, alternativt via e-post. Idag har de flesta kyl- och frysskåp en garanti på mellan 1 och 5 år.

För mer information, besök konsumentverkets hemsida.

Kyl och frys i höjd, kyl med frysfack eller side-by-side?

I en kombinerad kyl och frys är i regel frysdelen mindre än kyldelen och placerad ovanför denna eller under. Vanligast och mest praktiskt är det med frysdel under. Fördelen med denna modell är att den tar upp liten plats och passar de flesta. Modellen är dock särskilt lämpad för ett förhållandevis litet hushåll som kräver litet upp till normalstort utrymme. Exakt kapacitet varierar mellan olika produkter.

Det är alltid oekonomiskt att köpa en kyl/frys med större kapacitet än vad som utnyttjas. För ett väldigt litet hushåll på en eller två personer är ett kylskåp med frysfack därför ett fördelaktigt alternativ.

Det finns också modeller där kyl- och frysdel är lika stora. Då talar man om en så kallad side-by-sidemodell. Den kan både vara fördelad 50/50 och med större kyl- än frysdel. En side-by-sidemodell passar den som behöver mycket utrymme.

Specialfunktioner

Side-by-sideskåp har varsin dörr till kyl och frys och kan på mer avancerade modeller vara utrustade med ismaskin i dörren till frysen. Det är en fördel i och med att man slipper öppna och stänga lika ofta. Förutom is kan man ofta få kylt och kolsyrat vatten. Denna specialfunktion är vanlig, men mer av en lyx än en nödvändighet.

En funktion som däremot är nödvändig är automatisk avfrostning som numera är en självklarhet för många. Idag har de flesta frysar automatisk avfrostning och det är synnerligen rekommenderat.

Andra specialfunktioner på dagens marknad är t. ex.

 • antifingerprint
 • luftfilter
 • LED-teknologi
 • snabbkylning och snabbinfrysning
 • easyopen

Antifingerprint är en sorts ytfinish för att undvika fula fingeravtryck och märken på dörrar och handtag.

Luftfilter finns i olika former och är en funktion som tar bort otrevliga lukter i kylskåpet.

LED-teknologi gör att du tydligt kan se ända in i hörnen.

Snabbkylning och snabbinfrysning innebär att temperaturen sänks tillfälligt för så att nya matvaror kyls/fryses ned snabbare. Efter ett tag återgår temperaturen till normal.

Easyopen är en funktion som gör det lättare att öppna dörren genom att jämna ut lufttrycket. På så vis behöver du inte rycka upp det.

Design

I övrigt är designen en intressant faktor. Nu är det populärt med kombinerade skåp i retrostil. De är fristående med frysdel i botten och kyl ovanpå. De är ofta lite rymligare än andra kombinationsskåp i samma modell, åtminstone vad gäller kyldelen.

Smeg och Bosch är exempel på tillverkare av stilfulla retroskåp. Idén med deras design är till skillnad från andra skåp inte att smälta in i övrig köksinredning utan att bryta av och vara en möbel i sig.

Siemens KG49EBI40Siemens KG49EBI40
Bosch KGE36BW40Bosch KGE36BW40
LG GS9366NSAZLG GS9366NSAZ