Kyl/frys side-by-side

Köp kyl/frys side-by-side med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av kyl/frys side-by-side 2017
  2. Vilken kyl/frys side-by-side ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Side-by-side kyl/frysar är kombinerade kyl/frysar med amerikansk design, där kyl och frys kommer i form av skåp som står sida vid sida. På grund av detta är det viktigt att säkerställa att de faktiskt får plats där man planerar att ställa dem, medräknat det avstånd på fem centimeter till övrig inredning som rekommenderas.

Många side-by-side kyl/frysar, i synnerhet de i medel- till högre prisklasser, kommer med flera användbara funktioner såsom snabb inkylning och infrysning, alarm vid temperaturökning och/eller öppen dörr, bibehållen funktion vid strömavbrott och speciella temperaturzoner. Vill du veta mer om vilken kyl/frys som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa kyl/frysar som är side-by-side.

Introduktion: Tips inför köpet av din nya kyl/frys side-by-side

Det är också viktigt att känna till de olika system för kylning, belysning, temperaturkontroll och avfrostning som finns att välja bland. Dagens kyl/frysar har ofta funktioner för dynamisk kylning vilket ger kylen en jämn temperaturfördelning med samma temperatur överst som nederst i kylen. Detta bidrar till livsmedlens livslängd då ingen del av kylen riskerar att hålla en högre temperatur än den inställda. Belysningen i moderna kyl/frysar består ofta av LED-lampor, som drar lite energi och inte tillför onödig värme till kylutrymmet. Display på en av dörrarna är också något av en grundfunktion, som gör det lätt att överblicka och ibland även kontrollera temperaturen i de olika utrymmena. En av de absolut vanligaste funktionerna hos side-by-side kyl/frysar är automatisk avfrostning, som besparar ägaren mödan att avfrosta frysen och den extra energiförbrukning som frostbildning kostar.

Utifrån dessa och andra egenskaper har tio olika side-by-side kyl/frysskåp av varierande prisklass rangordnats, så att du ska kunna välja rätt utifrån dina egna behov. Vid sidan av varje recension finns en lista med kyl/frysens grundläggande egenskaper, så att du själv lätt kan jämföra de olika produkterna.

Electrolux EN6084JOX

Köpa kyl/frys side-by-side Electrolux EN6084JOX

Det här är kyl/frysen för dig som vill ha en kyl som verkligen är lätt att arbeta med. Med sin enorma volym på 417 liter får du in allt från stora fat till höga flaskor, lättöverskådligt med två dörrar i ”french door”-design med frysen underst. Detta gör det lätt att få översikt över dina matvaror och planera måltider. Samtidigt kan du undvika onödiga energiförluster om du vet precis vad du vill åt genom att bara behöva öppna en av de två dörrarna.

Om du tycker om att laga mat från färska varor eller är en familj där kylvaror konsumeras i rasande fart, är denna kyl/frys ett bra val. Utöver den stora kylvolymen finns en låda vars temperatur kan ställas in på 0, 3 eller 5ºC, vilket låter dig förvara kött, fisk och andra känsliga livsmedel på bästa sätt. Detta innebär en möjlighet att anpassa din kyl efter vilken typ av mat du köper – perfekt om du tycker om att variera din kost eller testa nya saker. Två flyttbara

Totalvolym: 536 l Kyl, frys: 417 l, 119 l Energimärkning A+ Energiförbrukning: 410 kWh/år Automatisk avfrostning Snabbkylning & -frysning Alarm Semesterfunktion Anti fingerprint Is- och vattendispenser

hyllplan gör också att du kan justera kylens inredning efter dina egna behov.

Frysen är dock en av de allra minsta i undersökningen. Är man en stor familj som lockas av den omfattande kyldelen kan man behöva överväga att förvara dagligen använda frysvaror i EN6084JOX:s lättåtkomliga frysdel, och övriga, större varor i en andra frys.

Kort sagt har Electrolux EN6084JOX alla funktioner du kan önska, vare sig du bara vill ha en god samarbetspartner i köket eller lyxa till det med kyld dryck direkt från dörren.


SMEG FQ60BPE

Köpa kyl/frys side-by-side SMEG FQ60BPE

Andraplatsen går till SMEG:s modell FQ60BPE med sina många funktioner, bra värden och breda användningsområde. Den har en multizon i form av en av frysarna som kan konverteras till ett litet skafferi, extra kylutrymme eller utvidgad frys, beroende på dina behov för stunden. Från displayen på ena dörren ställer du smidigt in temperatur i samtliga fack.

För dig som äter mycket frukt och grönt finns funktionen ”Active fresh blue light”, ett blått ljus som bevarar både den fräscha smaken och näringsinnehållet i matvarorna. Om temperaturen stiger ljuder ett alarm, och SMEG FQ60BPE har både semesterfunktion och ekonomifunktion (som automatiskt minskar energiförbrukning under de tider då kyl/frysen används minst). Sammanlagt gör detta SMEG FQ60BPE till en lämplig kyl/frys om du vill ha full kontroll över din

Totalvolym: 540 l

Kyl, frys: 385/462 l, 78/155 l Energimärkning A+ Energiförbrukning: 455 kWh/år Automatisk avfrostning Snabbkylning & -infrysning Alarm

matförvaring såväl som din elräkning. Dess enda brister är avsaknaden av is- och vattendispenser, samt att ljudnivån ligger på 46 dB vilket faktiskt är 1 dB högre än den av Upphandlings- myndigheten fastslagna maximala bullernivån.


Whirlpool WMD 4001 X

Köpa kyl/frys side-by-side Whirlpool WMD 4001 X

För dig som bara precis behöver lagom mycket utrymme kommer här en kyl- och frys med något mindre volym. Om du har matvaror som behöver hålla en jämn och exakt temperatur, är det Whirlpool WMD 4001 X du ska välja. Den har nämligen två kompressorer, en för kylen och en för frysen, vilket gör att temperatur och luftfuktighet kan optimeras i respektive utrymme och att delarna kan stängas av oberoende av varandra. Detta sparar på både energianvändningen och matvarornas hållbarhet. Utöver detta finns en Active0-zon som håller kött- och fiskvaror färska runt 0ºC.

Har du ett varierande behov av kyl-/frysutrymme kan frysarna ställas om till kylskåp. Tre av kylens hyllor är flyttbara vilket gör inredningen ytterst lätt att justera efter dina preferenser.

Totalvolym: 526 l Kyl, frys: 362 l, 164 l Energimärkning A+ Energiförbrukning: 459 kWh/år Automatisk avfrostning Snabbkylning & -infrysning Alarm Barnlås

Ett stort plus för dig som har för vana att storhandla eller av annan anledning kan behöva frysa in mycket mat snabbt är den stora infrysningskapaciteten på 18kg/dygn. Whirlpool WMD 4001 X har även barnlås och alarm för både öppen dörr och höjd temperatur, vilket gör den lämplig i hushåll där dörrarna lätt riskerar att glömmas på glänt.

Höjden är den största av de undersökta kyl/frysarna (10 cm högre än den lägsta), så gå gärna till en fysisk butik och försäkra dig om att du når högsta hyllan innan du gör ditt köp.


Beko GNE114612X

Köpa kyl/frys side-by-side Beko GNE114612X

Det här är en kyl/frys som erbjuder flexibilitet och fräschhet. Dess totala volym ligger på medelhöga 540 liter, varav en av frysdelarna precis som hos SMEG-modellerna kan ställas om till kyl eller skafferi, så att du kan anpassa kyl/frysen efter dina matvanor istället för tvärtom.

Med Beko GNE114612X har man satsat på antibakteriella mekanismer: handtagen har belagts med ett antibakteriellt skikt och inuti kylen finns dels en Active Ionizer som oskadliggör bakterier och dels ett filter som renar luften från oönskade dofter och bakterier som cirkulerar i kylens system. Framsidan har även Anti Fingerprint för att ytterligare förhöja känslan av fräschhet.

Totalvolym: 540 l Kyl, frys: 385 l, 155 l Energimärkning A+ Energiförbrukning: 455 kWh/år Automatisk avfrostning Snabbkylning & -infrysning Alarm

Beko GNE114612X rekommenderas till den som vill vara säker på att ha en grundligt ren kyl/frys, med energimärkning A+ och alla de vanliga funktionerna.


Smeg FQ60X2PE

Köpa kyl/frys side-by-side Smeg FQ60X2PE

Topplistans miljöalternativ! Du som är villig att investera i en extra energisnål kyl/frys, se hit. SMEG FQ60X2PE har energimärkningen A++ och en mycket låg årsförbrukning för sin volym. I och med semester- och ekonomifunktioner kan den spara den ytterligare energi.

Dina kylvaror hålls smak- och näringrika av SMEG:s ”Active fresh blue light”-funktion och även detta SMEG-skåp har den användbara multizonen som kan anta temperaturer mellan -24 och +10ºC. Temperaturen styrs från en display på dörren, allt för att skapa en kyl/frys som arbetar med dig för bästa miljövänliga, ekonomiska och funktionella resultat. Pjäsen är i heltäckande rostfritt stål med Anti fingerprint-yta, vilket ger en varande elegans passande i ett kök där matlagning görs med omsorg. Liksom för SMEG FQ60BPE har denna kyl/frys en ljudnivå som överstiger den rekommenderade maxnivån med 1dB. Den saknar även snabbkylningsfunktion och alarm, vilket minskar dess användbarhet för storhandlare och barnfamiljer och placerar den tre platser under SMEG FQ60BPE.

Kyl, frys: 385/462 l, 78/155 l Energimärkning A++ Energiförbrukning: 357 kWh/år Automatisk avfrostning Snabbinfrysning Semesterfunktion


Samsung RS7567THCWW

Köpa kyl/frys side-by-side Samsung RS7567THCWW

För dig som vill ha mycket plats för kylvaror men inte har behov av så stor frys finns Samsung RS7567THCWW. Det är en kyl/frys som ger dig goda möjligheter att friska upp din vardag. I de extra stora kyllådorna får du plats med både mycket och stora frukter och grönsaker och i ena dörren finns en is- och vattendispenser för dig som vill ha snabb tillgång till kyld dryck. Dina många kylvaror hålls fräscha med Samsungs Twin Cooling-system, som ska se till att kylens och frysens temperaturer och luftfuktighet håller rätt värden oberoende av varandra.

Samsung RS7567THCWW rekommenderas även för dig som uppskattar ett tyst kyl/frysskåp, då Samsungs ljudnivåer är de lägsta av alla tio testade. Dock saknar Samsung RS7567THCWW funktioner för snabbinkylning och speciella temperaturzoner såsom en Active0- eller multizon, vilket kan uppskattas av konsumenter som önskar en välutrustad kyl.

Totalvolym: 537 l Kyl, frys: 361 l, 176 l Energimärkning A+ Energiförbrukning: 442 kWh/år Automatisk avfrostning Snabbinfrysning Alarm Is- & vattendispenser


Samsung RS7527THCWW

Köpa kyl/frys side-by-side Samsung RS7527THCWW

Samsung RS7527THCWW passar familjen som planerar och förvarar mat långsiktigt. Det är en kyl/frys med mycket stor totalvolym, men i jämförelse med Electrolux EN6084JOX har Samsung RS7527THCWW denna volym annorlunda fördelad, med medelstor kyl och den största frysvolymen av alla tio testade. Om du tycker om att laga storkok och frysa in matlådor eller vill få plats med många olika sorters glassboxar till barnens kalas (eller ditt eget), kommer du alltså kunna göra det utan att kompromissa med dina andra frysvaror.

Samsung RS7527THCWW har energiklass A+ med en mycket låg energiförbrukning med tanke på den stora volymen, vilket gynnar både den miljömedvetna och ekonomiska konsumenten. Samsungs Twin Cooling-system håller optimal temperatur och luftfuktighet i kyl respektive frys, men även här saknas snabbinkylningsfunktion och speciell temperaturzon, vilket landar Samsung RS7527THCWW på en sjundeplats.

Totalvolym: 572 l Kyl, frys: 361 l, 211 l Energimärkning A+ Energiförbrukning: 399 kWh/år Automatisk avfrostning Snabbinfrysning


LG GSL325PZCVD

Köpa kyl/frys side-by-side LG GSL325PZCVD

Det här är alternativet för dig som nöjer dig med en mindre volym utan att vilja göra avkall på funktionalitet eller design. En av dess stoltheter är den linjära kompressorn med 10 års garanti, som enligt LG drar mindre ström och är starkare och tystare än andra kompressorer. Du får en produkt du kan lita på samtidigt som LG GSL325PZCVD har en lyxig känsla med front i rostfritt stål och is- och vattendispenser i dörren. Dess stora svaghet framkommer i händelse av strömavbrott, då den bara klarar av att hålla kylan i 5-6 timmar.

Totalvolym: 573 l Kyl, frys: 373 l, 200 l Energimärkning A+ Energiförbrukning: 475 kWh/år Automatisk avfrostning Snabbkylning & -infrysning Alarm


Bosch KAN90VI20

Köpa kyl/frys side-by-side Bosch KAN90VI20

Av de tio testade har Bosch KAN90VI20 störst totalvolym. Både kylens och frysens separata volym är stor, vilket är perfekt för dig som har för vana att storhandla och snabbt måste få plats med mycket mat samtidigt. I en sådan situation kommer även snabbkylnings- och snabbinfrysningsfunktionerna till pass – kanske har maten hunnit börja tina på vägen hem och måste då frysas in så fort som möjligt för att behålla sin kvalitet.

För dig som vill ha en lättskött kyl/frys har Bosch KAN90VI20 alla de sköna basegenskaperna, samt Boschs EasyClean-funktioner som gör den lätt att hålla ren.

Totalvolym: 508 l Kyl, frys: 346 l, 162 l Energimärkning A+ Energiförbrukning: 424 kWh/år Automatisk avfrostning Snabbkylning & -infrysning Alarm

Trots sin energimärkning A+ har Bosch KAN90VI20 en relativt hög energiförbrukning, vilket gör den dyrare i drift än alla andra alternativ. Den har också bara förmåga att hålla maten kyld i fyra timmar vid strömavbrott, vilket är absolut lägst av alla testade kyl/frysar.


Scandomestic SKF 470

Köpa kyl/frys side-by-side Scandomestic SKF 470

Topplistans minsta enhet, både till volym och pris. Bor du ensam eller i par räcker Scandomestic SKF 470:s volym gott och väl. Frysen är stor i förhållande till kylen och du får plats med vardagens frysvaror utan problem. Dock klarar den bara av att frysa in 8 kg per dygn, så lasta inte in allt samtidigt.

Kylens fyra hyllplan är flyttbara vilket gör det möjligt att justera inredningen efter dina behov. Scandomestic SKF 470 är också lämplig i det lite mindre köket, då dess bredd är en dryg decimeter mindre än de andra undersökta produkternas.

Totalvolym: 450 l Kyl, frys: 298 l, 152 l Energimärkning A+ Energiförbrukning: 336 kWh/år Justerbar inredning

Energiklassen är A+ och den årliga energiförbrukningen är med marginal lägst i testet, vilket gör

Scandomestic SKF 470 till en ekonomisk investering även på sikt.

Då detta är topplistans budgetalternativ innebär det också en nedskalning av de funktioner som kommer med produkten. Ingen av de vanliga funktionerna såsom automatisk avfrostning, dynamisk kylning och snabb inkylning eller infrysning kommer med, och det finns ingen zon med särskilda temperaturer för känsligare livsmedel. Dock är produkten ändå att lita på; vid ett strömavbrott håller den kylan i hela 18 timmar.

LG GS9366NSAZ: Lyx och flärd för en större familj

Köpa kyl/frys side-by-side LG GS9366NSAZ

LGs side­by­side kylskåp/frys är tack vare sin energieffektivitet ett hållbart val. Dörr­i­dörr funktionen låter dig snabbare komma åt dina favortidrycker och dessutom få större utrymme. Det är även ett sätt att spara energi genom att minska mängden kall luft som släpps ut. Denna side­by­side modell passar en större familj med sin rymliga yta. Det finns även ett flertal funktioner som underlättar underhållet. Pure & Fresh hygien filter håller kylen/frysen ren automatiskt och Fresh & Even Air Flow håller kylen/frysen fri från ohygienisk kondens. Moist Balance Crisper­förvaringen är skapad för att hålla dina grönsaker och frukter fräscha och krispiga längre.

Tack vare No­Frost systemet slipper du avfrosta kylen/frysen själv, och energiförbrukningen hålls på en låg nivå automatiskt. Alarm vid öppen dörr ser till att dörrarna inte är öppna i onödan. Ismaskinen och Moist Balance Crisper­förvaringen bidrar till modellens exklusivitet, och försäkrar att en stor familj inte nödvändigtvis innebär avsaknad av lyx.


Samsung RS7567THCWW: Modern teknik för den mindre familjen

Köpa kyl/frys side-by-side Samsung RS7567THCWW

Denna modell är bäst anpassad för en mindre familj, då den har lägst kapacitet av de tre alternativen. Trots den lägre kapaciteten har denna modell högst energiförbrukning. Det finns dock funktioner som försäkrar att energi inte dras i onödan, till exempel alarmet vid öppen dörr. A+ stämpeln garanterar även att modellen är ett miljövänligt alternativ i huvudsak.

Samsungs Twin Cooling System passar den som vill ha det bästa luftsystemet. Tack vare detta system hålls luften i kylskåpet fuktig, medan luften i frysen förbli torr. Detta system finns vanligtvis endast i restaurangkylar, men finns nu även tillgänglig för dig! Multi Flow luftsystemet försäkrar att temperaturen är jämn genom hela kylen/frysen och återställer temperaturen snabbt efter att dörrarna stängts.

Modellen är frostfri vilket förenklar underhållet. Du sparar även tid du annars behövt lägga på avfrostning. De stora grönsakslådorna passar sig för den som vill förvara mycket färska grönsaker och frukt och uppfällbara lock försäkrar att varorna håller sig färska. Ismaskinen är en lyxig finess för någon som vill ha snabb tillgång till is och uppfriskande kylt vatten


Samsung RS7527THCWW: Det gyllene mellanläget

Köpa kyl/frys side-by-side Samsung RS7527THCWW

Mellanstorleken av de tre alternativen är ett bra val för dig som vill ha hög kvalité men inte bekymrar dig så mycket om extra finesser. Denna modell har alla funktioner som föregående modell från Samsung (Samsung RS7567THCWW), förutom ismaskin. På så sätt får du en kyl/frys med jämn temperatur, utan frostbildning och med stora grönsakslådor.

Du får dessutom ett luftsystem av hög kvalité tack vare Samsungs Twin Cooling System. I denna modell finns alarm vid öppen dörr, vilket gör den passande för familjer. Med högre kapacitet än Samsung RS7567THCWW men lägre kapacitet än LG GS9366NSAZ, är denna modell ett gyllene mellanläge för familjen som uppskattar kvalité, men inte känner behov av ismaskin.


Vilken kyl/frys side-by-side är då bästa valet för mig?

Olika konsumenter har olika livsstil och därmed varierande behov. Det är viktigt att vara medveten om dina egna och ta dessa i beräkning när du införskaffar en kyl/frys. Vinnaren Electrolux EN6084JOX har samtliga grundegenskaper och många lyxigare funktioner därtill. Dess frech door-design innebär en överlägsen användbarhet som inbjuder till och underlättar matlagning såväl till vardags som till fest. Dess enda svaghet är den lilla frysen, vilket dock mycket väl kan vara en avgörande faktor.

För den stora familjen är tillräcklig kyl- och/eller frysvolym en otroligt viktig del av en smidig vardag. Samsung RS7527THCWW och Bosch KAN90VI20 är kyl/frysarna med den absolut största totalvolymen där det stora hushållet bör få plats med vad kyl- och frysvaror kan tänkas behövas. Även SMEG:s båda modeller och Beko GNE114612X kan vara relevanta för stora hushåll, om deras multizoner används som frysar.

För de som önskar full kontroll över sin kyl/frys och hög flexibilitet i köket rekommenderas någon av modellerna med multizon och temperaturkontroller på dörren. Whirlpool WMD 4001 X, Beko GNE114612X och SMEG:s båda modeller är alla kyl/frysar med sådan funktionalitet.

Består dina kostvanor till stor del av färska varor kommer du vilja ha en kyl/frys som håller dem sådana. Självfallet uppfyller EN6084JOX detta behov, men även SMEG:s båda modeller, Beko och Whirlpool är relevanta i och med de speciella temperaturzonerna. Samtliga övriga modeller förutom Scandomestic SKF 470 är försedda med specialdesignade grönsakslådor för att hålla åtminstone dessa livsmedel fräscha.

För vissa är det just fräschheten som är den viktigaste faktorn i valet av kyl/frys. Den antibakteriella Beko GNE114612X är i så fall ett givet val, men är det snarare förmågan att hålla kyl/frysen ren som avgör så rekommenderas Bosch KAN90VI20.

Ur miljösynpunkt har vi en självklar vinnare i SMEG FQ60X2PE, men Scandomestic SKF 470 har minst energiförbrukning per år, och i förhållande till sin stora volym är även Samsung RS7527THCWW väldigt energisnål.

En annan viktig faktor är kyl/frysens livslängd. Anledningen till att denna aspekt inte nämnts uttryckligen i recensionerna är att några större skillnader i hållbarhet märken emellan inte kunnat finnas. Det finns dock vissa riktlinjer för vilka kyl/frysar som håller längst. Har de många olika komponenter ökar i allmänhet risken för att någon av dessa ska gå sönder. Hur ren kondensatorn hålls påverkar dess prestanda, och samma princip gäller i stort sett hela kyl/frysen. Därför kan Boschs EasyClean-system bidra till en längre hållbarhet. Att LG utlovar tio års garanti för sin kompressor är dock det mest talande när det kommer till produktens förväntade livslängd.

Slutligen är Scandomestic SKF 470 det självklara alternativet för dig som bara vill ha en side-by-side kyl/frys med de mest grundläggande funktionerna, till ett plånboksvänligt pris.

Att tänka på när du köper kyl/frys side-by-side

Du har alltså bestämt dig för att investera i en side­by­side kyl/frys – vilket bra val! Denna amerikanska modell känns lyxig och modern, och passar därför perfekt för folk som vill ha det bästa! Modellen innebär att kyl och frys är placerade sida vid sida, och kommer ofta med extra funktioner som underlättar i vardagen, till exempel is­ eller vattenmaskin direkt i dörren! Denna lyx kan dock innebär ett högre pris. Med hjälp av denna guide kommer du att hitta en side­by­side kyl/frys med de rätta funktionerna för dig, till ett pris som passar just dina förutsättningar. De funktioner som är viktiga att tänka på och som kommer inkluderas i denna guide är:

  • Energieffektivitet
  • Kapacitet
  • Garantier
  • Underhåll
  • Användning
  • Diverse specialfunktioner

Att köpa nytt kylskåp och ny frys är stora investeringar och det finns mycket att tänka på och ta hänsyn till. Men oroa dig inte! Med hjälp av den här guiden kommer du att hitta ditt perfekta kylskåp och precis den frys som du behöver och vill ha!

Energieffektivitet

Det är extremt viktigt att tänka på hur mycket ström ditt framtida kylskåp och din frys drar. Genom att investera i en modern lösning kan du dra ner dina elkostnader avsevärt och samtidigt bidra till en mer hållbar miljöutveckling. Kom ihåg att dyrare kylskåp/frys rentav kan vara en besparing ­ om energiförbrukningen är låg. I Sverige använder man sig av en skala från A till C för att mäta energieffektiviten är. Högst är A, men på senare år har man utökat skalan med A+, A++ och A+++ eftersom dagens kylar och frysar har blivit så energieffektiva. Minimikravet för ditt kylskåp/frys bör vara A+ eller bättre. Generellt brukar större kylskåp/frys innebära större energiförbrukning. Undvik därför att köpa kylskåp/frys med större yta än du behöver. Ibland har två kylskåp/frysar av olika storlekar samma energiförbrukning. Då är det smartast såväl kostnadsmässigt som miljömässigt att välja de största. Det största kylskåpet/frysen håller en större yta kyld men till samma pris, och kan därför anses vara mer energieffektivt.

Extra funktioner såsom ismaskin eller andra dörrbehållare leder oftast till högre energiförbrukning samt högre kostnad. En dörr med tillgång till vatten och is resulterar i att du kan komma åt din dryck utan att öppna kylen; på så sätt sparar du energi. Trots att dessa funktioner minskar behovet att öppna kylskåpsdörren, bidrar de även till ca 14­20% högre energiförbrukning.

Ytterligare funktioner kan komma att påverka kylens/frysens energiförbrukning. Det finns till exempel dörrar som stängs automatiskt för att förhindra onödiga energiförluster. Se även till att din kyl/frys håller rätt temperatur och inte är kallare än nödvändigt. Det finns dessutom eco­alternativ för vissa kylskåp som reglerar temperaturen och ser till att ditt kylskåp inte drar onödig energi.

Tänk även på placeringen av ditt kylskåp. När du väljer att installera din kyl/frys nära värmekällor (till exempel diskmaskin eller ugn) blir det svårare för kylen/frysen att hålla sig kall. Det går då åt mer energi. Det bör därför vara 8 cm mellanrum mellan din kylens/frysens och andra köksenheter så

att luften kan cirkulera ordentligt. Kostnaderna kan öka med upp till 15% om detta ignoreras. Om du inte kan undvika att placera din kyl/frys bredvid en värmekälla, bör du isolera emellan apparaterna.

Som tidigare nämnts, tenderar äldre kylskåp/frys dra mer energi jämfört med nyare modeller. Därför bör du tänka på de energibesparingar du kan göra genom att ersätta ditt gamla kylskåp eller din gamla frys.

Kapacitet

Storleken på kylskåpet är viktigt av såväl energimässiga som praktiska anledningar. Det första steget innan du investerar i en kyl/frys är att mäta hur mycket plats du har. Tänk på att det ska finnas ett mellanrum för luftcirkulation samt plats för att öppna dörrarna. Kom även ihåg att luftgallret ska få plats samt att det krävs en luftspalt till kompressorn om skåpen ska byggas. Ta gärna hjälp av fackhandeln för att få hjälp att mäta ytan. Nästa steg är att bestämma hur stor kapacitet du behöver. Antalet människor i din familj är avgörande. Lever du ensam kommer du behöva ett betydligt mindre kylskåp/frys än om du lever i en familj med fyra personer. 100­150 liter för 1­2 personer, 150­200 för 3­4 personer och 200 liter eller mer för fler än 4 personer. Dessa rekommendationer är för endast själva kylskåpet. Räkna därför med utrymmet som krävs för frysen när du letar efter ditt perfekt side­by­side kylskåp/frys. Såklart bör man även tänka på mängden färska varor eller frysvaror man vanligtvis förvarar samt hur ofta man äter ute istället för hemma.

Garantier

Olika företag har olika garantier. Det är därför mycket viktigt att läsa garantierna på de kylskåp/frysar du överväger. Att köpa kyl/frys är en långsiktig och kostsam investering. Du bör därför överväga att köpa en utökad garanti. De extra funktioner som kan tillkomma (exempelvis ismaskin) kanske behöver installeras separat. Detta innebär extra kostnader, och se därför till att undersöka hur din kyl/frys ska installeras. Om ett företag erbjuder gratis installation, kan detta därför minska dina kostnader avsevärt.

Underhåll

Underhållet av din kyl/frys är extremt viktigt. Eftersom detta är en långsiktig investering, krävs det att man tänker på de kostnader och problem som kan uppstå under årens lopp. Att tänka på energiförbrukning samt garantier har stor betydelse för hur mycket pengar du kommer behöva spendera på underhåll av din nya kyl/frys. Det är även viktigt att ta väl hand om din kyl/frys, för att förhindra att den går sönder. Tänk på att regelbundet avlägsna frost för hålla nere energiförbrukningen och säkra att dörrarna går att stänga ordentligt. Det är även viktigt av hygieniska skäl att ta hand om sin kyl/frys. Se till att regelbundet ta ut och rengöra dina lådor, för att förhindra att smuts och bakterier kommer i kontakt med maten. Vissa kylar/frysar har anti­bacteria­beläggning, vilket kan underlätta underhållet avsevärt.

Användning

Det viktigaste är att din nya kyl/frys är anpassad för dina behov. Vissa människor har behov av och tycker om många extra funktioner. Ofta leder dock dessa extra funktioner till en mer komplicerad och svåranvänd maskin. Olika side­by­side modeller kan vara olika enkla att använda. Det är därför viktigt att du anpassar din kyl/frys till din förmåga att sköta den. Du ska alltid kunna använda din kyl/frys

och förstå dig på alla dess funktioner. Se därför till att välja den kyl/frys som känns enkel att använda!

Diverse specialfunktioner

Utbudet av köksmaskiner har vuxit lavinarted de senaste åren. Kyl­ och frysutbudet är inget undantag. Det finns oändliga valmöjligheter när det gäller specialfunktioner för kyl/frys. Du kan skräddarsy din perfekta kyl/frys för att underlätta för just din vardag. På så sätt är möjligheten till olika funktioner viktig i din jakt på den perfekta side­by­side kylen/frysen. Exempel smarta funktioner är ismaskin, noll­zon, snabbkylning/snabbfrysning och till och med inbyggda tv­apparater. Alla dessa finesser kan vara avgörande för ditt beslut.