Lövsug


Bästa lövsugen 2017

Vad bör man tänka på innan man köper en lövsug/lövblåsare? När lövsugare radas upp i trädgård­ och byggvaruhusen är det inte lätt att veta vad man egentligen ska välja eller vad man ska tänka på. Frågorna inför köpet tenderar att bli många. Den här guiden hjälper dig dels hitta den bästa lövsugen men guidar dig också vad du bör tänka på.

 1. Bäst i test lövsug/lövblås 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide

MTD Lövsug med flismaskin 202: För dig med en stor trädgård

Köpa lövsug MTD med flismaskin 202

Lövsugen är optimal för dig med en större trädgård som dessutom har trånga utrymmen. Maskinen är lätt att manövrera runt träd och är självgående. Lövsugen har en kraftig kvarn som kan flisa grenar upp till 50 mm. Kvarnen består av 2 stålknivar och 6 utbytbara slungknivar som är vändbara, vilket är för mulching av bladverk som innebär att gräset klipps flera gånger, och återgår till gräsmattan som gödning.

 • 106 liters behållare
 • Möjlighet att koppla på slang som underlättar om man har trånga utrymmen som vagnen inte kan nå
 • Pivothjulen och driften gör att maskinen är lättmanövrerad

Bosch ALS 30 3000W: Bäst i test av eldrivna lövblåsar

Köpa lövsug Bosch ALS 30 3000W

Bosch ALS 30 3000W är en lätt och smidig lövblås som är säker att använda. Den väger 4.4 kilo och har ergonomiskt formade handtag som ger bättre viktfördelning.

 • Tillverkad av vattenavvisande material
 • Lättanvänd uppsamlingssäck
 • Lättömd
 • El driven
 • Blåsstyrka på 300km/h får även bort dem våta löven

Lövblåsen är väldigt okomplicerad att använda och montera.


Einhell GC-EL 2600 E: En smart lövblås/lövsug

Köpa lövsug Einhell GC-EL 2600 E

Einhell GC-EL 2600 E är en kraftig och pålitlig lövblås. Du kan skifta från blås till sug väldigt enkelt och snabbt vilket är en väldigt praktisk funktion.

 • Maskinen har en säkerhetsbrytare för din säkerhet
 • Suger, blåser och klipper
 • 4,2 kilo lätt
 • Eldriven
 • Justerbart extrahandtag ger ett ergonomiskt grepp.
 • Justerbar bärrem som gör det lätt att bära lövblåsen över svår terräng

Lövblåsens elektroniska kraftkontroll tillåter dig att kontrollera hur stark lövblåsen ska blåsa/suga.


MTD 202: Enkel, självgående lövsugare

Köpa lövsug MTD 202

Vagnen kan användas som professionellt och av privat personer som vill ha en ren trädgård. Med denna lövsug och minimal ansträngning från dig blir trädgården ren.

 • Vagnen är självgående som gör den lätt att manövrera
 • 50 mm grenkapacitet
 • 106 liter uppsamlare samt säkerhetsbrytare
 • Pivothjulen kan låsas som underlättar rengöring av raka linjer
 • Bensindriven

Med det rejäla munstycket på 60 cm blir uppgiften klar på nolltid. Ett slangsett finns att välja till som tillbehör som underlättar svåråtkomliga områden som t.ex. bakom blombänkar.


Maskinen har en kraftig 2.0 kW motor från Briggs & Stratton, vilket gör att den även kan suga upp fuktiga och våta löv. Det finns även ett munstycke som tillbehör så att man kommer åt alla skrymslen och vrån.

 • Bensindriven
 • 2000 W
 • 200 liter uppsamlingsvolym

Maskinen finfördelar även all avfall från din trädgård.


Cub Cadet CC CSV 060: Bästa lövsugen för dig som kräver kapacitet

Köpa lövsug Cub Cadet CC CSV 060

Detta är en bensindriven trädgårdstädare med en sugförmåga på 34 m³/min och inbyggd kompostkvarn och lövsugare. Uppsamlaren är på 60 liter. Enligt test.se ska en lövsug/blås kunna hacka bladen så att du bekvämt kan använda dem för din kompost. Denna mångsidiga maskin är utrustad med en kraftfull Cub Cadet 4-takts motor för att kunna suga upp löv och gräsklipp med lätthet och minimal ansträngning från dig.

Lövsugen är utrustad med:

 • Sugslang som är 2 meter lång. Med sugslangen underlättar det att komma åt alla vinklar och vrån. Man kan koppla om brytaren så att lövsugen byter från munstycke till sugslang.
 • Kompostknivar som reducerar volymen av det som sugs upp. Efter kompostknivarna hamnar löven i uppsamlaren. På detta sätt kan man få plats med mer innan man måste tömma uppsamlaren.
 • Kompostkvarnen flisar pinnar och grenar upp till 38 mm i diameter genom den separata flisningstratten.
 • Individuell höjdjustering av munstycket gör så att man kan komma åt de olika områden som är fyllda av löv och småpinnar. Med det 61 cm breda munstycket får du ett professionellt resultat i hela trädgården.

Lövsugaren är optimal för dig som vill städa gatan, uppfarten och trägården.


Lövsug GreenIt: En lövsug som inte kostar för mycket

Köpa lövsug GreenIt

Med denna lövsug/blås blir du en riktig trädgårdsmästare med det rätta verktyget i handen för att kunna städa din gräsmatta eller uppfart med framgång. Uppsamlaren på 40 liter kan tömmas direkt i komposten eller i säck för att köra bort.

 • Effekt: 2000W
 • Blåshastighet: 260 m/s
 • Sugkapacitet: 13 m3/tim.
 • Spänning: 230V/50Hz
 • Varv/minut: 13000 v/min

Lövsugen är eldriven vilket betyder att den inte bullrar så mycket, dessutom släpper den inte ut några avgaser.


Cotech 2400W: Anpassningsbar lövblås

Köpa lövsug Cotech 2400W

Med justerbar blåshastighet 150-270 km/h och sugkraft 6-14 m³/min kan du anpassa lövblåsen till dina behov. Löven som samlas reduceras till mindre volym innan dem hamnar i uppsamlaren.

 • 2400 W
 • Bärrem och stödhjul
 • Uppsamlingskapacitet 45 l
 • 4,2 kilo

Lövblåsen är utrustad med både stödhjul och bärrem för din bekvämlighet.


Innan man handlar in en lövblås bör man tänka på:

 • Hur stor trädgård har man?
 • Mycket träd och buskar eller rena gräsmattor?
 • Ljudnivån på lövblåsten?
 • Manuell- el eller bensindriven?

För dig med stor trädgård

Om man har en stor trädgård så är det bra att köpa en större, starkare och bensindriven maskin så att man effektivt och icke tidskrävande kan få bort alla löv och kvistar. MTD Lövsug MTD 202 och MTD Lövsug med flismaskin 202 är båda kraftfulla och anpassade för stora trädgårdar. Man bör dessutom välja ut en löv blås som klarar av att få bort löv på olika ytor och inte bara på släta gräsmattor. Cub Cadet CC CSV 060 är en bensindriven trägårdsmästare som städar trädgården, gatan och uppfarten och Lövsug AL-KO 750 P har kraften att suga upp även våta och fuktiga löv.

Lövsug/lövblås i tättbebyggt område

Om man bor i ett område som är tätt byggt så ska man satsa på en eldriven istället för en bensin driven som bullrar mer. Lövsug Cotech 2400 W är utrustad med bärrem och stödhjul för din bekvämlighet och har justerbar blåshastighet. Einhell GC-EL 2600 E 230 V är både kraftfull och säker att använda då den har en säkerhetsbrytare. Den eldrivna maskinen har då en sladd som fungerar bra om det är en mindre trädgård. Man kan dock inte använda maskinen när det regnar, men brukar vara åtskilliga hundralappar billigare. Man får dessutom se till att kontrollera hur kraftig säkring man har i elcentralen, om den klarar av t.ex. en maskin med 3000watt.

Fördelen med bensindriven lövblås

Om man inte vill vara begränsad av sladd då ska man välja en bensindriven lövblås. En bensindriven kommer lättare åt bland buskar och träd dock kostar den mer i bränsle och inköp. Man bör dessutom ha i åtanke att maskinen ska vara lätt att montera och använda. Bosch ALS 30 3000W är just det. Maskinen är både lättanvänd, lätt tömd och ergonomisk.

Säkerhet

Tänk på säkerheten när du använder maskinen, Lövsug/-blås 2000W som blåser 260 m/s kan det kan kännas ordentligt att bli träffad av små stenar eller kottar, tänk därför på att använda visir, hörselskydd och att det ska vara folktomt.

Att tänka på när man köper lövsug/lövblås

Användningsområdet

Ett bra och effektivt sätt att få bort löv från trädgården är att använda sig av en lövsug. En lövsug suger in de ihopsamlade löven som därefter passerar en kompostkvarn för att sedan samlas i en uppsamlingssäck. Säcken, på ca 40­50 liter, kan antingen sitta på själva maskinen eller monteras som en ryggsäck. Moderna maskiner är kombinerade lövblåsare/lövsugare.

En viktig faktor när man ska välja en lövsug är hur mycket löv man har och hur stor trädgården är. En kombinerad lövblås med lövsug är värd att satsa på om man har en stor trädgård med mycket löv, men maskinerna kan också användas till att blåsa bort sand, snöslask, rensa hängrännor, rengöra tak och rensa stranden från både tång och skräp.

Drivmedel

När syftet och användningsområdet är definierat bör man fundera på vilken typ av lövsug man ska köpa. En lövsug kan vara bensin­, batteri­, eller eldriven. Vilken sort man väljer kan vara beroende av var man ska använda den. Olika drivmedel genererar även olika styrkor och ljudnivåer. Den mest kraftfulla modellen är den bensindrivna och en stor fördel är att den är flexibel eftersom den är mobil och går att använda var som helst. Den bärs som en ryggsäck, kan flyttas runt med hjälp av hjul och består av en 2­ eller 4­taktsmotor som antingen har elstart eller startas med startsnöre. De stora nackdelarna med en bensindriven lövsug är att den bullrar mer och är mindre miljöanpassad.

Har man en mindre eller medelstor trädgård kan en batteri­ eller eldriven lövsug vara att rekommendera. Jämfört med de bensindrivna är de både tystare och mer miljövänliga. En batteridriven lövsug är friare att använda eftersom den inte kräver elanslutning. Nackdelen är att drifttiden på ca 10­15 minuter kan kännas begränsande. En eldriven kräver sladd, vilket kan vara besvärande men fördelen är att den inte är tidsbegränsad.

Teknik och ergonomi

Det finns en mängd olika sorters lövsugare att välja bland. Vad som utmärker en bra lövsug är hur stor luftgenomströmningen är. Starka modeller kan ha ett luftflöde på ungefär 300km/h och specifikationer för den enskilda maskinen finns alltid i produktbeskrivningen. Lövsugare har dessutom en strimlingsfunktion som motverkar att uppsamlingssäcken för löv inte ska fyllas för snabbt. Något som skiljer olika maskiner åt är hur stor strimlingsgraden är. Den brukar uppges i hur många gånger löven strimlas ner, exempelvis 16:1, vilket innebär att löven strimlas ner till en sextondels storlek.

De mest vanliga maskinerna för privatbruk är hand­ eller ryggburna. De ryggburna är ofta bensindrivna och har därför också vanligtvis större effekt. Eftersom maskinen kan vara tung att bära är det viktigt att man tänker på dess ergonomi innan man köper den. Lövsugen ska kännas behaglig att hålla och vara lätt att hantera. Ett bra tips är att med handskar på greppa ett provexemplar i butiken för att lättare skapa sig en känsla av hur maskinen är att hantera. Att reglaget är lättåtkomligt är viktigt för att enkelt kunna styra lövsugen under arbetets gång. Om det är en tyngre maskin bör man titta på dess vibrationsdämpningssystem eftersom ett bra system gör att påfrestningarna på kroppen blir mindre. Det är också relevant att prova selen om maskinen är ryggburen. Ska man suga upp mycket löv på stora ytor kan en maskin med hjul på munstycket vara lämplig eftersom de är enklare att rulla fram.

För att få bästa effekt av lövsugen kan det vara fördelaktigt att välja en modell där styrkan går att reglera. En för stark maskin kan bli svårstyrd och en för svag gör det svårare att samla upp löven, särskilt om de är många och fuktiga. En mindre modell går att bära med händerna medan en större modell blir tyngre och behövs därmed oftast bäras på ryggen. Bäst är om löven är torra, eftersom maskinen tenderar att bli tung att bära vartefter uppsamlingssäcken fylls med löv.

Efter varje användningstillfälle bör man se efter så att det inte finns lösa eller skadade delar på maskinen. Lövsugen rengörs lättast genom att den torkas av med en fuktig duk. Uppsamlingssäcken ska tömmas efter varje användningstillfälle och den bör även rengöras minst en gång per år. Maskinen förvaras avstängd och bortkopplad från el. Motorn måste svalna innan lövsugen transporteras eller ställs i förvaring.

Ljudnivå

En viktig aspekt att tänka på när man ska köpa en lövsug är hur mycket den låter. De bensindrivna genererar överlägset högst ljud. Hörselkåpor rekommenderas dock starkt oavsett om det är en el­, batteri­ eller bensindriven modell eftersom man hinner utsättas för det höga ljudet under en längre period. Information om den enskilda maskinens bullernivå finns att läsa om i produktbladet. Bor man i ett tätbebyggt bostadsområde är eldrivna lövsugare att rekommendera eftersom ljud från maskiner i överlag är störande för grannarna.

Säkerhet

Slutligen är det viktigt att komma ihåg säkerheten. Alla maskiner ska användas med varsamhet och en lövsug kan ha riktigt kraftiga luftströmmar som kan få hårda föremål som exempelvis små stenar eller kottar att flyga långt. Av den anledningen är det värt att investera i bra skyddsutrustning som handskar, hörselskydd och visir.