Luftfuktare

Köp luftfuktare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av luftfuktare 2017
 2. Att tänka på & köpguide

Är du en av dom som lever med ständig torr hud och luftvägar så fort vintern knackar på dörren? Då är det kanske dags att prova en luftfuktare i ditt hem. När temperaturen faller i vårt land spenderar vi större delen av vår tid inomhus. Kombinationen av kall luft och uppvärmningssystem bidrar ofta till en fuktighet på 20% eller lägre.

Ett hälsosamt hem med en behaglig luft bör ha en fuktighet på ca 40-50%. Att återställa fuktbalansen kan därför underlätta allt från torr hud till allergi besvär men även förkylning och influensa symptom. För att du ska må bra hela vintern har vi tagit fram 5 av de bästa luftfuktarna.

Wilfa HUE-6B: Som handen i handsken för det stora hemmet

Köpa luftfuktare Wilfa HUE-6B

Drömmen för det stora hemmet.

Tåke HUE-6B är Wilfas toppmodell och den luftfuktare som ger mest yta för pengarna. Den jobbar med både varm och kall ånga och har en inbyggd hygrostat så du enkelt kan ställa in önskad luftfuktighet. Med en vattentank på 6 liter gör den sig perfekt i det större rummet eller varför inte på din arbetsplats? Trots sin storlek så kommer den passa in fint i ditt hem med sin svarta snygga design och digitala display. Här får du en luftfuktare med hög prestanda, många finesser och till ett väldigt överkomligt pris.

Höjdpunkter

•        Inbyggd hygrostat.

•        Digital display.

•        Producerar både varm och kall ånga.

•        Maximal luftfuktkapacitet på 400 ml/h.

•        Timerfunktion 1-12h.


Wilfa HU-4w Lotus: Perfekt för studentrummet

Köpa luftfuktare Wilfa HU-4w Lotus

Vill du förbättra din studiemiljö med en snygg och enkel luftfuktare? Då är detta något för dig. Wilfa Lotus tar väldigt liten plats med sin vattentank på 2 liter. Trots sin ringa storlek har den ångkapacitet på 200ml/t och en användningstid på 13h. Luftfuktaren använder sig av sval ånga och är tystlåten. Du kan sätta den på ditt skrivbord och låta den smälta in i ditt hem med sin stilrena design. Med ett enkelt vrid reglerar du mängden ånga du vill ha och när behållaren är tom stängs luftfuktaren av automatiskt. Dessutom använder denna modellen sig av ultrasonic-teknik, vilket sparar upp till 93% mer ström än traditionella system. Perfekt för studentplånboken!

Bonus: Ett extra plus för aromafunktionen som gör att ditt rum både får bättre luft och kan dofta av din favoritdoft samtidigt.

Höjdpunkter

•        Tystgående

•        Lite underhåll

•        Energisnål

•        Aromafunktion


Vicks VH5000: Bättre luft för ditt barn

Köpa luftfuktare Vicks VH5000

Vicks VH5000 är en liten kompakt luftfuktare speciellt utformad för att passa in barnrummet. En av de första sakerna en doktor rekommenderar när ett barn börjar bli förkyld är att använda en luftfuktare. Rätt luftfuktighet är speciellt viktigt för barn eftersom deras små luftvägar blockeras lättare.

För att ytterligare förebygga sjukdomar kan du köpa till ett antibakteriellt filter till enheten. Den kalla ångan kommer från ultraljudsteknik vilket gör den tyst i drift. Du som förälder kan därför vara trygg i att ditt barn sover ostört och är utom fara från brännskador. Enkel att använda – lyft bara på tankhandtaget för att fylla på vatten och rikta munstycket för vattenångan dit du vill. Väl igång klarar sig Vicks VH5000 i 8h på högsta effekt innan den måste fyllas på igen.

Höjdpunkter

•        Mycket barnvänlig

•        Enkel att använda

•        Tystlåten

•        Filter tillbehör


Stadler form Jack: Investera i styrka och kvalité

Köpa luftfuktare Stadler form Jack

Jack är en ultraljudsfuktare med noggrant uttänkt design och fantastisk styrka. Det kostar att ligga på topp men du får vad du betalar för i detta kraftpaket. Här har du en produkt som kommer att förbättra din inomhusmiljö snabbt och effektivt. Med dess dubbla dimutlopp och prestanda på 480g/h kan den fukta rum upp till 65 m2.

Du finner även en förvärmesfunktion som hjälper till att effektivt fördela den fuktiga luften. Mycket användarvänlig med en touchpanel för att reglera luftfuktigheten. Ifall du vill ha en produkt som du kan ta fram flera vintrar framöver är detta en bra investering.

Bonus: Potentiella kalkavlagringar är inga problem med den inbyggda antikalkkassetten.

Höjdpunkter:

•        Dubbla dimutlopp.

•        Maximal luftfuktkapacitet på 480g/h.

•        Inbyggd hygrostat.

•        Varm och kall ånga.

•        Antikalkkasett.


Hace Mjs401: Ta din skönhetssömn på allvar

Köpa luftfuktare Hace Mjs401

MJS-401 är en smidig nattanpassad luftfuktare. När du ställer om till nattläge så ger tanken och vredet ifrån sig ett diskret blått ljus. Tack vare att luftfuktaren är så tystlåten så kan du ha igång den hela natten utan att störas av buller.

Med sin kompakta design passar den in nästan överallt och lämnar inga spår på elräkningen. Detta är inget som hindrar MJS-401 att ändå prestera på topp, på ett dygn tillför den upp till hela 7 liter fukt. Den här modellen är väldigt prisvärd och billig i drift. Du kommer inte ångra dig när du väl vaknar upp utvilad och känner av hälsoeffekterna av luftfuktaren. Unna dig själv att sova i bra och hälsosam miljö.

Bonus: MJS-401 har ett effektivt filter som tar bort kalk och bakterier ur vattnet.

Höjdpunkter:

•        Nattläge – Lampa i tanken och vredet.

•        Steglös hygrostat

•        Tystgående

•        Energisnål

•        Kalkfilter


Att tänka på när du köper luftfuktare

Är du trött, har torrhetskänslor i näsa, hals och hud eller börjar parketten spricka? Då kan du behöva en luftfuktare!

En luftfuktare rekommenderas vid torr luft. Under vintertid blir luften ofta för torr i hemmet på grund av värmeelement eller liknande och har man astma kan det innebära att symtomen blir värre än vanligt. Särskilt om man har en förkylning eller annan luftvägsinfektion.
Optimal luftfuktighet ligger runt 40-50 procent, är den högre så riskerar du mögel och bakterietillväxt.

Det finns olika typer av luftfuktare – varmbefuktning (varm ånga som sprids med hjälp av element) eller kallbefuktning (fukten sprids via en fläkt, vissa luftfuktare har en flerhastighetsfläkt vilket gör att den kan arbeta i olika hastigheter).

Vad bör man då tänka på innan ett köp?

Luftfuktaren kan via sin vattenånga sprida bakterier och svampsporer så det är viktigt att köpa en luftfuktare med minimal risk för infektion/allergisk reaktion och som är lätt att rengöra. Därför bör man läsa tester, recensioner och expertomdömen innan köp. Genom att läsa dessa får man också reda på bullernivå, om luftfuktaren är lätt att rengöra, flytta runt och hur mycket energi som går åt. (Se länkar längre fram i artikeln.)

Vad finns det för olika luftfuktare?

Viktigt när du använder en luftfuktare är att kontrollera luftfuktigheten med hjälp av en hygrometer. Med denna mätare som ser ut som en termometer håller du enkelt koll på om luften är för fuktig eller för torr. Hygrometrar kan köpas i järnhandeln och varuhus.

Tips för att hålla din luftfuktare ren

 1. Använd destillerat vatten. Kranvatten innehåller mineraler som kan skapa beläggningar inuti din luftfuktare som främjar bakterietillväxt.
 2. Byt vatten i luftfuktaren ofta.
 3. Byt filter i luftfuktaren regelbundet.
 4. Följ instruktioner för centrala luftfuktare.
 5. Överväg att byta om du har en gammal luftfuktare.
 6. Skölj alltid tanken efter rengöring om kemikalier används.
 7. Viktigast av allt, följ de instruktioner som medföljer just den luftfuktare du har!

Har man astma och/eller allergi kan man gå in på Astma- och allergiförbundets hemsida och se vilka växter de rekommenderar, länk nedan.

Sammanfattning

Här kommer ett försök till sammanfattning över vad som tagits upp i texten och hoppas på att detta ska kunna hjälpa dig att komma fram till vad det är just du behöver och hur du ska hitta rätt på marknaden.

 • Hur ser ditt behov ut, var ska luftfuktaren stå? Gäller det ett sovrum är kanske ljudnivån extra viktig. Hur stor yta gäller det?
  Brännskaderisk om du har barn.
 • Läs recensioner, kommentarer, tester och expertomdömen för att komma fram till vilken teknik som passar bäst hos dig, avdunstning, ultraljud eller varm ånga.
 • Lätt att rengöra.

Wilfa HUE-6BWilfa HUE-6B
Wilfa HU-4w LotusWilfa HU-4w Lotus
Vicks VH5000Vicks VH5000
Stadler form JackStadler form Jack
Hace Mjs401Hace Mjs401