Luftrenare

Köp luftrenare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av luftrenare 2017
  2. Att tänka på & köpguide

Även i dem mest rena och välstädade hem kan du finna damm och pollen, vilket kan göra det svårare att andas för personer med allergier eller astma. För vart fjärde rum (cirka 90 km2) samlas 12 kg damm varje år, vilket påverkar till och med den som är icke allergiker. Även fast det är omöjligt att ta bort dem helt finns där ett sätt att reducera mängden med hjälp av luftrenare. Vill du veta mer om vilken luftrenare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa luftrenare.

Electrolux EAP 300

Electrolux EAP 300 använder ett flerstegs Pure Source™ filtreringssystem. Ett icke tvättbart HEPA filter för rening samt ett kolfilter som tar bort obehagliga lukter som bl a cigarettrök. Medföljande filter behöver man byta när check-filter indikatorn börjar lysa. Livslängd på medföljande filter beror på inomhusmiljön den används i.

Nytt filter för byte, HEPA filter EF114 kan man hitta hos återförsäljare och är tvättbart, samt enligt tillverkaren räcker ungefär 1 år. Electrolux EAP 300 har en luftkvalitetssensor som mäter luftkvalitet och justerar fläkthastigheten mellan 4 olika lägen för att säkerställa optimal luftkvalitet. Vidare har den en låg energiförbrukning på ca 5W vid normal läge. Electrolux EAP 300 är en väldigt effektiv luftrenare med en diskret och trevlig design. Den har en elektronisk display och fjärrkontroll medföljer.

Man mäter luftrenares förmåga att effektivt rena luft i (CADR) som avser volym av filtrerad luft den presterar.

Electrolux EAP 300 ligger bra till med ett ekvivalent luftflöde på, (CADR), m3/h: 335. ljudnivån i normal läget ligger på 26 db(A) och är under vad som anses störande. Med sin vikt på hela 8.12 kg, är den tyngst av luftrenarna vi tittat på. Rekommenderad av Svenska Astma-och Allergiförbundet.


Wilfa AP-5

Köpa luftrenare Wilfa AP-5

Bästa pris: 398 SEK på Clas Ohlson Fler butiker

Wilfa AP-5 är tillverkad i Norge och har ett 3-delsfiltersystem, förfilter som är tvättbart, ett Hepa filter samt ett kolfilter mot lukter. Det finns en indikator som visar när filter skall bytas, som enligt tillverkaren är ungefär vid normal användning efter ca 8 månader. Filter finns att köpa hos återförsäljare. Wilfa AP-5 har 4 olika lägen man kan välja mellan och automode där den själv justerar mellan de olika lägena.

Det finns ett barnlås som skyddar inställningarna från att felaktigt ändras och en timerfunktion. Den har en sober modern design, vit och svart med en total energiförbrukning på 35 W. Fjärrkontroll medföljer. Wilfa AP-5 har ett ekvivalent luftflöde på, (CADR), m3/h: 135. Ljudnivån i sovläget ligger på 22 db(A) och under vad som anses störande. Med en vikt på bara 3,6 kg så är den relativt lätt och smidig att flytta.

Bästa pris: 398 SEK på Clas Ohlson Fler butiker