Luftrenare

Köp luftrenare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av luftrenare 2017
  2. Att tänka på & köpguide

Även i dem mest rena och välstädade hem kan du finna damm och pollen, vilket kan göra det svårare att andas för personer med allergier eller astma. För vart fjärde rum (cirka 90 km2) samlas 12 kg damm varje år, vilket påverkar till och med den som är icke allergiker. Även fast det är omöjligt att ta bort dem helt finns där ett sätt att reducera mängden med hjälp av luftrenare. Vill du veta mer om vilken luftrenare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa luftrenare.

Electrolux EAP 300

Köpa luftrenare Electrolux EAP 300

Electrolux EAP 300 använder ett flerstegs Pure Source™ filtreringssystem. Ett icke tvättbart HEPA filter för rening samt ett kolfilter som tar bort obehagliga lukter som bl a cigarettrök. Medföljande filter behöver man byta när check-filter indikatorn börjar lysa. Livslängd på medföljande filter beror på inomhusmiljön den används i.

Nytt filter för byte, HEPA filter EF114 kan man hitta hos återförsäljare och är tvättbart, samt enligt tillverkaren räcker ungefär 1 år. Electrolux EAP 300 har en luftkvalitetssensor som mäter luftkvalitet och justerar fläkthastigheten mellan 4 olika lägen för att säkerställa optimal luftkvalitet. Vidare har den en låg energiförbrukning på ca 5W vid normal läge. Electrolux EAP 300 är en väldigt effektiv luftrenare med en diskret och trevlig design. Den har en elektronisk display och fjärrkontroll medföljer.

Man mäter luftrenares förmåga att effektivt rena luft i (CADR) som avser volym av filtrerad luft den presterar.

Electrolux EAP 300 ligger bra till med ett ekvivalent luftflöde på, (CADR), m3/h: 335. ljudnivån i normal läget ligger på 26 db(A) och är under vad som anses störande. Med sin vikt på hela 8.12 kg, är den tyngst av luftrenarna vi tittat på. Rekommenderad av Svenska Astma-och Allergiförbundet.


Wilfa AP-5

Köpa luftrenare Wilfa AP-5

Wilfa AP-5 är tillverkad i Norge och har ett 3-delsfiltersystem, förfilter som är tvättbart, ett Hepa filter samt ett kolfilter mot lukter. Det finns en indikator som visar när filter skall bytas, som enligt tillverkaren är ungefär vid normal användning efter ca 8 månader. Filter finns att köpa hos återförsäljare. Wilfa AP-5 har 4 olika lägen man kan välja mellan och automode där den själv justerar mellan de olika lägena.

Det finns ett barnlås som skyddar inställningarna från att felaktigt ändras och en timerfunktion. Den har en sober modern design, vit och svart med en total energiförbrukning på 35 W. Fjärrkontroll medföljer. Wilfa AP-5 har ett ekvivalent luftflöde på, (CADR), m3/h: 135. Ljudnivån i sovläget ligger på 22 db(A) och under vad som anses störande. Med en vikt på bara 3,6 kg så är den relativt lätt och smidig att flytta.


Coway AP-1009 CH

Köpa luftrenare Coway AP-1009 CH

Coway AP- 009 CH har ett 3-delsfiltersystem, ett UFY-förfilter, ett deodorantfilter som tar bort lukter samt ett rengöringsbart HEPA filter som man dammsuger. Det finns en indikator som visar när det är dags att byta filter. Filterset, Coway filterset AP-1009 CH hittar man hos återförsäljare. Man kan välja mellan 4 olika fläkt hastigheter eller ett autoläge där luftflödeshastigheten baseras på luftkvaliteten. En timer ger möjligheten att ställa in antingen 1,4 eller 8 timmars intervall. Coway AP-1009 CH har en modern vit design och elförbrukning på 38 W.

Coway AP-1009 CH har ett ekvivalent luftflöde på, (CADR), m3/h: 155. ljudnivån ligger på 22 db(A) i lägsta ljudnivå och under vad som anses störande. Vikten ligger på 5,9 kg. Rekommenderad av Astma-och Allergiförbundet samt Brittiska Allergiförbundet.


Bionaire BAP 9240

Köpa luftrenare Bionaire BAP 9240

Bionaire BAP 9240 är en liten kompakt luftrenare med 2 filter, ett tvättbart förfilter och ett HEPA-liknande/carbon filter. Man kan använda ett äkta HEPA filter men det följer inte med när man köper produkten. Tillverkaren rekommenderar att man tvättar förfiltret med några veckors mellanrum och att man byter det HEPA-liknande/carbon filtret efter 3-6 månader. Bionaire BAP 9240 är enkel i sitt utförande med en storlek på bara 16cm x 33cm x 23cm kan den stå till exempel på ett skrivbord t om på ryggsidan vilket gör att den tar ännu mindre plats. Vit till färgen med en enkel modern design. Elförbrukning på 30 W.

BIonaire BAP 9240 har ett e ivalent luftflöde på, (CADR), m3/h: 67. ljudnivån ligger på 40 db(A) och är över gränsen för vad som anses störande. Vikten på knappa 2,5 kg gör den smidig att hantera.


Electrolux Z9124

Köpa luftrenare Electrolux Z9124

Electrolux Z9124 har 2-stegsfiltrering, som består av ett tvättbart HEPA filter och kolfilter. En indikator talar om när det behövs rengöra filtret. Vidare har Electrolux Z9124 en luftsensor som mäter luftkvaliteten och ökar luftflödet när den känner av ovälkomna luftpartiklar. Med hjälp av fjärrkontrollen kan man styra luftrenaren på avstånd. För optimal prestanda behöver man emellanåt byta kolfilter som finns att köpa hos återförsäljare, och då kan man beställa kolfilter i 4-pack (en årsförbrukning) med artikelnummer 9001660423 Electrolux Z9124 med sin låga energiförbrukning drar endast 5 W i normalläge.

Electrolux Z9124 har ett ekvivalent luftflöde på, (CADR), m3/h: 68. ljudnivån ligger på 27 db(A) i lägsta ljudnivå som är under vad som anses störande. Vikten ligger på 7,46 kg. Rekommenderad av Astma-och Allergiförbundet.


Bionaire BAP 600

Köpa luftrenare Bionaire BAP 600

Bionaire BAP 600 är en luftrenare som sticker ut med sin äggformade design. Och med sin valfria nattlampa bjuder den på ett avslappnande ljus till exempel i sovrummet! Bionaire BAP 600 drar in luften via sitt rengöringsbara HEPA filter som är placerat underst i den äggformade luftrenaren och sedan släpps den rena luften ut genom ett galler på toppen. Designen tillsammans med tekniken skapar ett 360 graders flöde av luftrening, som enligt tillverkaren ger ett bättre resultat och en effektivare rening av luften i rummet. Bionaire BAP 600 har en indikator som talar om när filtret behöver rengöras. Och man kan välja mellan 3 fläkt hastigheter.

Bionaire BAP 600 har ett ekvivalent luftflöde på, (CADR), m3/h: 80. Ljudnivån ligger på över 30 db(A) och är för högt.


Light Air IonFlow 50 Evolution

Köpa luftrenare Light Air IonFlow 50 Evolution

Light Air IonFlow 50 Evolution är en smäcker luftrenare som som använder sig av elektroner som omvandlar joner negativt. De negativa jonerna samlas upp med en positivt laddad hållare i renaren som fungerar som en magnet. Denna rengör man lätt vid behov under vatten och återanvänder. Light Air IonFlow 50 Evolution använder sig inte av filter såsom de övriga produkterna och behövs därför inte köpa nya filter.

Samt så visar studier från bl a Karolinska Institutet och Linköpings Universitet att Light Air IonFlow 50 Evolution dessutom fungerar effektivt i att motverka risk för infektion från luftburna virus och rekommenderas för sjukhusmiljöer länk/till studie och artiklar Light Air IonFlow 50 Evolution har vunnit flera priser för sin formgivning bland annat från International Design Exellence Awards (IDEA). Med sin nätta formgivning kan den utan vidare stå till exempel på ett bord och är anpassad för rum upp till 50 m3. Vidare har den en låg energiförbrukning på 7 W och den tystaste av luftrenare vi tittat på.

Light Air IonFlow 50 Evolution anväder inte av fläktar så att volym av filtrerad luft (CADR) gör sig inte gällande.


Att tänka på när du köper luftrenare

Några sätt att förbättra luften kan man göra genom att titta över ventilationen och se till att den inte är stängd. Dammsuga regelbundet och få in frisk luft genom att vädra. En bra luftrenare hjälper också att rena luften från farliga partiklar. Filter kan till exempel vara tillverkade av glasfiber eller papper.

Att välja rätt luftrenare? Det finns ett stort utbud på marknaden med olika funktioner och varumärken. Tekniken kan skilja sig åt, likaså vilken typ av filter de olika luftrenarna använder. Man bör också tänka i vilket utrymme man tänker placera luftrenaren. En luftrenare behöver oftast någon form av underhåll.

Om det till exempel finns en filterbytesindikator så underlättar det i att hålla luftrenaren så effektiv som möjligt. Annat att tänka på är storlek och smidighet, om man tänker använda den i olika rum. Energiförbrukning, pris och huruvida produkten är lättanvänd är viktiga faktorer. Samt snygg design eftersom vi kommer att se den i vårt hem.

En guide till ett renare liv

Vi spenderar majoriteten av våra liv inomhus, att luften vi andas ska vara ren och bra för oss tar vi som en självklarhet. Men faktum är att luften som vi andas in inte alltid är så bra för oss. Luften inomhus kan till och med vara mer förorenad än den utomhus. Vi i västvärlden spenderar i genomsnitt mellan 85-90 procent av vår tid inomhus. Statistik har visat att luften inomhus kan vara fem till tio gånger smutsigare än den utomhus.

”…För vart fjärde rum (cirka 90 km2) samlas 12 kg damm varje år…”

En luftrenare filtrerar luften och reducerar mängden skadliga och förorenande partiklar så som tobaksrök, damm och pollen. Det finns en rad olika luftrenare och det kan vara svårt att veta vad som är vad bland dem olika. De flesta luftrenare har en CADR (Clean Air Delivery Rate) markering som visar hur effektiv maskinen är. Markeringen är ett tal mellan 0 och 450, som visar hur många kubikfot maskinen renar per minut. Ju högre tal desto snabbare renar maskinen luften. Vissa maskiner är utrustade med HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter, dessa är konstruerade för att kunna fånga ultrafina luftburna partiklar så som tobaksrök och avgaser, vilket är vanligt förekommande partiklar speciellt om en bor i en storstad med mycket trafik runt omkring en.

Maskinerna med HEPA filter är helt klart den bästa modellen för att reducera luftburna partiklar jämfört med andra modeller. Den är också speciellt rekommenderad för personer med djurallergier då filtret också reducerar ilska (luftburna döda hudceller som sprids av djur, vilket är det som allergier reagerar på). Ilska kan vara svårt att få bukt med och kan vara väldigt besvärligt för personer med både djurallergier eller astma. HEPA filter behövs endast bytas ut en gång om året för att fortsätta prestera på toppstandard.

För personer med allergier och/eller astmabesvär kan en luftrenare underlätta vardagen då luften inomhus slutar att vara like mycket av ett hinder. Speciellt under pollen- säsongen är det svårt att ventilera tillräckligt utan att få in för mycket pollen inomhus. Genom att ha en luftrenare kan det dra ner på besvären en hel del. Astma- och allergiförbundet har också testat olika modeller av luftrenare och har sin markering på dem maskiner som de rekommenderar.

Ett bekymmer många upplever är att luftrenare har en tendens att låta en hel del. Olika modeller låter självklart olika mycket men generellt sätt låter alla maskiner betydligt mindre när dem är på en lägre inställning. Ett tips för att både dra ner på energiförbrukningen och ljudnivån är att välja en luftrenare som är anpassad för fler kvadratmeter än vad du behöver. På så vis kan du ha maskinen på en lägre inställning och den kommer fortfarande att rena luften tillräckligt för din yta, jämfört med en maskin som är anpassad för mindre kvadratmeter. Detta kommer att resultera i både en betydligt tystare och mer miljövänlig maskin.

Några luftrenare som har växt i popularitet är luftrenare med EP (Electrostatic Precipiatiors) filter, dessa är väldigt effektiva och behöver inte byta filter såsom många andra behöver. Att tänka på med dessa luftrenare är dock att de också producerar små mängder ozon, en gas som kan irritera lungorna. Flera experter och läkare har gått ut och varnat konsumenter från att köpa luftrenare som kan genera ozon eftersom det kan vara irriterande för luftvägarna. Vilket kan ge en motsatt effekt till självaste syftet med en luftrenare eftersom de då skulle göra luften mer skadlig för personerna att andas in.

Beroende på hur din boendesituation ser ut och hur stor yta det är du vill rena finns det två typer av luftrenare att välja mellan, den portabla rumsmodellen och den inbyggda husmodellen. Rum modellen är den solklart mest populära och mest flexibla då den kan flyttas från rum till rum och kostar betydligt mindre än den inbyggda hus modellen. De flesta rum modeller väger mellan

5-10kg och kan placeras på golvet eller på exemplevis ett bord. Den inbyggda hus modellen har luftrenaren infogad tillsammans med husets ventilations system och filtrerar då all luft igenom hela huset.

Om du överväger att införskaffa en portabel rum luftrenare finns det flera olika funktioner som kan underlätta användandet av maskinen. De allra flesta maskiner har en indikator som visar när filtret behöver städas eller bytas helt för att maskinen ska kunna hålla samma effektivitet. Vissa indikatorer baserar detta på tiden som maskinen varit igång och andra känner av hur smutsigt filtret har blivit.

Andra mer avancerade maskiner går att helt kontrollera via en smartphone, då via en app, där du kan se luftkvalitén i rummet och själv ställa in vilken nivå du vill att maskinen ska vara på även fast du inte ens är hemma. Andra funktioner som finns är damm sensorer där maskinen automatiskt läser av luftkvalitén och därefter bestämmer nivån för att kontinuerligt hålla en bra luftkvalité, så att användaren slipper att ens tänka på de olika inställningarna.

”…går att kontrollera helt via en smartphone, då via en app..”

Luftrenare gör en betydlig skillnad för såväl de människor som redan är känsliga mot de partiklar som finns runtomkring oss i hemmet och de som inte upplever att de är det. Det finns en stor marknad av luftrenare så tänk igenom vad som är viktigt för just dig och dina behov. Att höja standarden på luften vi andas in i vår hemmiljö är en enkel sak att ordna men som medför en enorm skillnad i livskvalité.

Termer att tänka på vid köp av luftrenare;

  • CADR, visar hur stor yta maskinen klarar av.
  • HEPA filter, ett typ av filter som kan fånga ultrafina luftburna partiklar.
  • Astma och Allergi märkning, Astma- och Allergiförbundet har satt sin stämpel på de maskiner som är allra bäst för personer med astma- och allergibesvär.
  • Ozon produktion, se upp för maskiner med EP filter eftersom de kan producera ozon vilket kan vara väldigt farligt för luftvägarna.

Electrolux EAP 300Electrolux EAP 300
Wilfa AP-5Wilfa AP-5
Coway AP-1009 CHCoway AP-1009 CH
Bionaire BAP 9240Bionaire BAP 9240
Electrolux Z9124Electrolux Z9124
Bionaire BAP 600Bionaire BAP 600