Mangel
Köp mangel med självförtroende
Innehåll på den här sidan
En av de sakerna man bör tänka på innan man införskaffar sig en mangel: vad vill jag att den ska kunna utföra? Ska den klara av att mangla enkla lakan och kläder utan blixtlås, eller ska den klara av att mangla alla möjliga tyger? Man bör även tänka på dess garantier, hur man underhåller den så den håller så länge som möjligt men viktigast är nog riskerna den medför och hur maskinen förhindrar dem när man väl tar hem mangeln, då klämrisken fortfarande är stor om man jämför med mangelns början.
Valsarnas vikt eller möjlighet att anpassa sig är också något som man bör tänka på, då de behöver vara tunga nog för att pressa tygerna men också att de ska kunna anpassa sig efter tygernas tjocklek. Värmekällor är viktiga om de finns i mangeln, då en mangel bör ha en jämn värmefördelning för att ytterligare hjälpa valsarna att mangla kläderna med så få skrynklor som möjligt, så processen går snabbare, och för att undvika brännmärken på textilerna men även en värmeregulator är viktig så tygen utsätts för den lägsta möjliga temperaturen för att undvika att textilerna blir skadade. Vill du veta mer om vilken mangel som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa manglar.
Cylinda BM 800: Inga tingeltangel
Bästa pris: 3249 SEK på Elgiganten Fler butiker
Cylinda BM 800 har funktionerna att mangla och valsa enkla plagg och textiler utan knappar, dragkedjor och dylikt. Valsen är 80 cm lång så större tyger bör vikas och valsas, vilket är när tygerna pressas mellan valsarna, medan små textiler sällan behöver vikas och istället manglas, vilket är när tygerna pressas runt på valsarna. BM 800 gör det enklast och mest grundläggande man behöver en eldriven mangel till, och är en kall mangel.
Trots att den bara utför de enklaste funktionerna av en mangel bör skötseln inte vara sämre än för en annan hushållsprodukt. För skötsel av Cylinda BM 800 så ska man alltid se till att dra ur sladden, så den är helt strömlös innan något underhållsarbete påbörjas, underhållsarbetet innebär oftast ett byte av mangelduk vilket bör göras när duken har blivit sliten eller missfärgad.
Allt som manglats bör plockas bort från maskinen när det är klart, och när användningen av maskinen är klar så kontrollerar man att mangelduken inte är fuktig. Om den är det så bör man låta den hänga utrullad och torka innan den rullas på valsen igen för att undvika skador på duken (Cylinda: Cylinda BM 800 bruksanvisning).
För att undvika skador på personer så har BM 800 tydliga säkerhetsföreskrifter i sin bruksanvisning, den talar om riskerna du som person kan råka ut för men det nämns inte mycket om vad själva maskinen har som minskar riskerna för olyckor. Det som minskar risken för olyckor mest i denna är manövergrinden som har två lägen: fullt uppe, så låser valsarna sig, och nere, i arbetsläge, och sedan använder man fingerskyddet för att starta mangeln genom att sätta det i driftläge, och för att stanna så sätter man det i stoppläge också med fingerskyddet. Utöver det är tillbehöret som i alla fall hade hjälpt mangeln att fästas i bord rekommenderats att köpa till då det står i bruksanvisningen att man bör titta extra på underlaget man placerar mangeln på, så den inte glider iväg, vilket kan vara en säkerhetsrisk på glatta ytor. Utöver detta nämns inte mycket mer om säkerhetsåtgärder inom maskinen, trots de återkommande varningarna om klämriskerna vid de rörliga delarna.
Trots att man kanske skött sin mangel med bästa försiktighet så kan det vara bra att veta dess garantier utifall att den skulle gå i sönder:
Bästa pris: 3249 SEK på Elgiganten Fler butiker