Matberedare

Köp matberedare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av matberedare 2017
  2. Vilken matberedare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Innan man köper en matberedare är det därför bra att fråga sig själv vilka behov den ska fylla. Nöjer du dig med en enklare variant som klarar av basfunktioner som att hacka, riva och skära? I så fall behöver du inte ens titta på andra finesser och kan spara både pengar och utrymme. Kommer du att använda den mest till bakning? Då är det viktigt att hitta en matberedare med stark motor som kan klara av stora degar och som har degkrokar och andra tillbehör som underlättar vid bakning.

Är du intresserad av att den även ska kunna till exempel centrifugera juice eller vispa? Är ditt utrymme begränsat så att det är viktigt att den är så liten och nätt som möjligt? Behöver den vara extra barnsäker för att det finns små barn i hushållet? Hur viktigt är matberedarens utseende för dig? Vill du veta mer om vilken matberedare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa matberedare.


Bäst i test av matberedare

Det kan också vara bra att läsa tester av matberedare eftersom de är genomförda av proffs som följer vissa kriterier. Testfakta och Råd och Rön brukar ha sådana tester, annars går det bra att bara söka på nätet. Nedan följer en jämförelse mellan tre olika matberedare för olika behov som jag tycker är bra, nämligen KitchenAid 150EWH Artisan, OBH Nordicas Pro 2 000 och OBH Nordica OBH 6795.


KitchenAid 150EWH Artisan

Köpa matberedare KitchenAid 150EWH Artisan

KitchenAid 150EWH Artisan är matberedarnas Rolls Royce. Den utvecklades redan 1919 i USA och har vunnit flera designpriser. Den är gjord helt i metall och har en retrodesign som är väldigt inne just nu. Det här är en matberedare som är rejäl, har många funktioner och riktar sig till kvalitetsmedvetna personer som älskar matlagning.

Förutom de tillbehör som ingår kan man även köpa ytterligare tillbehör som köttkvarn eller korvhorn, vilket gör den till ett mycket bra val för den avancerade användaren som tillbringar mycket tid i köket. Den visas här i vitt men finns i hela 29 färger, alltifrån pastellrosa till svart. KitchenAid 150EWH Artisan är gjord för att användas mycket och ofta och har en garanti på fem år men har en genomsnittlig livslängd på hela 30 år! Med andra ord en riktigt bra investering som räcker under ett helt vuxenliv.


OBH Nordica Pro 2 000

Köpa matberedare OBH Nordica Pro 2 000

OBH Nordicas Pro 2 000 är en kraftfull allt-i-ett-produkt. Det är en matberedare för den som vill ha något enkelt som täcker basbehoven. Den är ganska nätt, kompakt och har en trendig färg, vilket gör att man gärna vill ha den framme, även i en mindre kök. OBH Nordicas Pro 2 000 klarar det mesta men är ett mindre bra val om man tycker om att baka eftersom den inte har några baktillbehör.

Detta är en matberedare som funkar bra för ett mindre hushåll, eller personer som har begränsad användning av den, kanske framför allt unga människor utan familj.

OBH Nordica OBH 6795

Köpa matberedare OBH Nordica OBH 6795

Bästa pris: 1199 SEK på Hemprodukter Fler butiker

OBH Nordica OBH 6795 kan sägas vara ett mellanting mellan de två ovannämnda matberedarna. Den har många funktioner och klarar av både enklare sysslor som att skiva och strimla grönsaker till att vispa grädde, blanda deg och göra en smoothie.

Det här är en väldigt bra matberedare för den som tycker om att laga mat och baka men som inte har något behov av den mest lyxiga apparaten eller de mest avancerade tillbehören. Den är lätt att sköta och göra rent och har en mycket praktisk och integrerad förvaringslåda där man lägger de lösa tillbehören. OBH Nordica OBH 6795 har en genomtänkt design och tar inte så mycket plats.

Bästa pris: 1199 SEK på Hemprodukter Fler butiker


Vilken matberedare är då bästa valet för mig?

Matberedare KitchenAid 150EWH Artisan OBH Nordicas Pro 2 000 OBH Nordica OBH 6795
Effekt 300 Watt 500 Watt 700 Watt
Hastigheter 10 2 2
Pulsfunktion Framgår ej Ja Ja
Färg Finns i 29 färger Röd Grå
Kapacitet 4,83 liter 2 liter 3,5 liter
Sladdlängd Framgår ej 1,1 m 1,1 m
Tillbehör Degkrok, Flatblandare, Ballongvisp, Stänkskydd 5 insatser för rivning, hyvling och pommes frites 5 insatser för rivning och skivning samt ”Janssonsskiva”
Material skål Metall Plast Plast
De lösa tillbehören kan maskindiskas Framgår ej Ja (plasttillbehören) Ja
Funktioner Hacka, mala, vispa, strimla, blanda deg Riva, hyvla, vispa Blanda, hacka, riva, skiva, mixa, blanda deg
Blender medföljer Nej Nej Ja (1,8 liter)
Visp medföljer Ja Ja Nej
Integrerad förvaring Nej Nej Ja
Garanti 5 år Framgår ej Framgår ej
Vikt Framgår ej Framgår ej 4,5 kilo

Att tänka på när du köper matberedare

En matberedare är bra att ha i varje hem och numera finns det en uppsjö av apparater från de enklaste till de som klarar av nästan vad som helst. Själva grundtanken är att den ska underlätta och avlasta genom att göra en del av de tråkigaste uppgifterna åt en. Oavsett hur duktig man är på att laga mat kan en matberedare hjälpa till att göra jobbet snabbare och enklare. Den kan också göra att man faktiskt breddar sina matlagningskunskaper, men framför allt ska en matberedare göra matlagningen lättare och roligare. Här kommer några råd och tips om vad man bör tänka på innan man väljer.

Vad man bör välja beror så klart på vilka behov man har. Att köpa den mest avancerade varianten med en massa funktioner man inte kommer att ha användning för är både onödigt och dyrt. Ju fler finesser desto dyrare produkt. Dessutom innebär fler funktioner också en större apparat som har flera delar som måste monteras ihop och isär varje gång. Fokusera därför på det som du vet att du kommer att behöva och faktiskt använda.

Som när det gäller alla tekniska apparater är det viktigt att läsa bruksanvisningen noga, till exempel vad gäller säkerhetsföreskrifter och skötselråd. Om de lösa delarna tål maskindisk framgår det av bruksanvisningen. En sak som kan vara bra att komma ihåg är att plast kan missfärgas av vissa livsmedel, som exempelvis morötter och annat som har en stark färg. Det är givetvis inget som är farligt eller hämmar funktionen på något vis men är bra att hålla i  åtanke när man väljer matberedare. Missfärgningarna för övrigt brukar gå bort om man gnuggar med en ren trasa doppad i vegetabilisk olja.