Metallkap

Köp metallkap med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av metallkapar 2017
  2. Vilken metallkap ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

En metallkapare är en maskinsåg som är särskilt utformad för att enkelt och smidigt kapa i metall, och är optimal för till exempel kapning av rör, stänger, profiler och vinklar. Fördelarna är många: metallkapen ger perfekta vinklar, och ett renare kapsnitt. Jämfört med exempelvis en gersåg, som inte är anpassad för att skära i metall, blir metallkaparna inte heller överhettade då de har lägre varvtal.

Det går också mycket fortare att skära med en metallkapare, gnistbildningen är betydligt mindre och resultatet blir så mycket snyggare. I takt med att hemmabyggare efterfrågar alltmer avancerade verktyg, har marknaden av metallkapare vuxit och är på väg att bli en oumbärlig del i hemmasnickarens arsenal.Vi har testat fem olika metallkapare, för att guida dig rätt i verktygsdjungeln.

Bäst i test av metallkap

Då vi är ute efter en mångsidig metallkapare som kan möta de flesta hemmafixarbehov provade vi att kapa i olika metallmaterial som kaparna är avsedda för (specificerat i testerna), och i olika dimensioner: rektangulära, fyrkantiga, cirkulära samt L-formade profiler och stycken. Betygsättningen baseras på prestanda, funktioner, kvalitet, och pris.

Makita LC1230: tyst och tuff testvinnare

Köpa metallkap Makita LC1230

Makita LC1230 är en stationär metallkapare med en stark tvåväxlad motor, vilket ger ett lägre, kraftigare varvtal. Den robusta konstruktionen gör den stadig och lättanvänd, och den sågar snabbt och gnistfritt genom både rör och större fyrkantsstycken utan att klingan blir varm. Fungerar utmärkt på stål men inte på aluminium, inte heller på trä, plast, betong eller kakel. Den har ett smidigt klingskydd som fungerar precis som det ska: i kontakt med materialet glider den utan ansträngning upp och man kan obehindrat fortsätta såga.

Metallkapen har snabbspännanslag, vilket gör att det går fort och enkelt att sätta fast materialet stadigt, samt spindellås för enkelt klingbyte. Det går också enkelt att vinkeljustera på maskinen, utan verktyg. Makita LC1230 är kompatibel med flera olika typer av sågklingor, vilket är ett stort plus. Klingan är också gjord i hållbar hårdmetall, vilket ger ett snyggare snitt och mindre gnistbildning än övriga modeller. Metallklingor är dyrare men håller oftast längre än kapskivor, och klingan till Makita LC1230 lever upp till det. Efter testomgången är klingan inte det minsta sliten. Acceptabel ljudnivå och minst gnistbildning av alla modeller.

Sammantaget gör detta Makita LC1230 till testfavorit. En utmärkt metallkapsåg för både mindre och mer omfattande hemmaarbeten. I det dyrare segmentet av de testade metallkaparna, men man får mycket maskin för priset.


Hitachi DC14: mångsidig lyxlirare

Köpa metallkap Hitachi DC14

Hitachi DC14 är en robust och kraftfull transportabel kapmaskin på 2200 W med klinga, utrustad med heltäckande klingskydd och spindellås för enkelt klingbyte. Kapar utan problem olika metall- och stålrör, stänger, profiler och vinklar i olika tjocklek i koppar och stål, samt PVC. Hitachi DC14 har ett av de lägsta varvtalen bland maskinerna i testet, vilket ger minimal värmeutveckling vid kapning.

Metallkapen är enkel att ställa in i olika djup, och har geringsmöjlighet upp till 45°. Ett stort plus för den stabila bottenplattan och den fiffiga spånuppsamlaren. Dessutom är den tystgående. Detta är det självklara valet för den med lite högre krav, vilket också återspeglar sig i priset: det är testets dyraste kapmaskin.


Makita 2414EN: kvalitet för den prismedvetna

Köpa metallkap Makita 2414EN

Makita 2414EN är en stationär metallkapsåg med kraftfull motor och kapskiva. Den kapar utan problem snygga vinklar i 90-45 grader, höger och vänster, och har tre ställbara lägen. Lämpar sig för hårdmetaller som stål och gjutjärn. Den har justerbart kapningsdjup, snabbspännande skruvstycke för låsning av materialet, och ett väl tilltaget gnistskydd jämfört med övriga modeller.

Den har också ett bra bärhandtag, vilket gör den enkel att flytta med sig. Plus för att den arbetar tyst. Enda minuset är att den snabbare blir varm än Makita LC 2130, på grund av något sämre prestanda, och att vinkeljusteringen inte är helt exakt. Tillverkaren rekommenderar att man kan komplettera med gradskiva om det krävs stor exakthet, vilket inte borde behövas. Annars mycket maskin för liten peng. Testets budgetfavorit.


Ryobi ECO2335HG: liten men fylld av finess

Köpa metallkap Ryobi ECO2335HG

Ryobi ECO2335HG är en prisvärd, stationär metallkapsåg modell mindre, utrustad med små finesser som indikator som anger när verktyget är nätanslutet, samt GripZone-teknologi vilket gör den stadig att hålla i. Går att använda på alla typer av järn, men inte på lättmetaller som magnesiumlegeringar. Bra skydd för kapskivan, vilket minimerar risken för skador.

Den har också ett justerbart kap- och geringsågshandtag, vilket gör det enkelt att anpassa efter användaren. Ryobi ECO2335HG är också utrustad med spindellås, vilket förenklar skivbyte, samt ett gnistskydd som fungerar okej. Den har mjukstartande motor, vilket förhindrar ryck vid uppstart. Passar den som vill ha en kraftfull maskin till liten peng, och som inte har behov av det dyraste och största på marknaden.


Pela JG356: nätt och billig

Köpa metallkap Pela JG356

Pela JG356 är en prisvärd metallkapare i den mindre klassen. Den lämpar sig för järn, stålprofiler, rör, pvc, och koppar. Den har spindellås, vilket gör att det är enkelt att byta kapskiva. Den har också snabbjustering av materialhållaren, som är justerbar 0-45°. Passar hemmafixaren som behöver en metallkapare modell mindre, och som inte har omfattande behov utan använder kaparen till mindre arbeten.


Vilken metallkap är då bästa valet för mig?

Samtliga kapare i testet klarade sin uppgift. Det som skilde dem åt var effektiviteten, särskilt vid arbeten med större stycken. Några av de billigare modellerna i testet blev slöa fortare, och också varmare, med mer gnistbildning. Greppvänligheten och stadigheten var större med de dyrare modellerna. Det kan faktiskt vara värt att investera några kronor extra, då det högre priset ger en tydlig utdelning i känsla av kvalitet. De kostsammare maskinerna kändes helt enkelt mer bekväma att använda och upplevdes som mera väldesignade.

Budgetalternativen är detta till trots inga dåliga kap. Om priset är en viktig faktor eller man kanske inte behöver sin metallkapare så ofta, är det inte fel att satsa på en billigare variant.

En annan viktig aspekt är att fundera över om vilka material man har tänkt kapa med sin maskin. Pela JG356 och Hitachi DC14 klarar att kapa såväl metall som pvc, medan de övriga lämpade sig bäst för enbart metallkapning. Så för en hemmabyggare som söker en mångsidig kapare som klarar många typer av material och jobb, kan det nog vara klokt att satsa på någon av dessa.

Testfavorit blev Makita LC1230. Den skar snyggt och snabbt, låg bra i handen och var enkel och smidig att använda. Den fungerade utmärkt på alla sorters stycken som vi testade: stålrör, fyrkantsstycken etc. Den hade ett bra klingskydd som smidigt gled upp vid kontakt med materialet, och klingan i hårdmetall var bara obetydligt nött efter användning.  Och resultatet blev ursnyggt: snygga, jämna snitt utan spår av fransning eller flis. Visst är Hitachi DC14 ett strå vassare i prestanda, men för de flesta hemmafixares behov fungerar Makita LC1230 lika bra, och dessutom till ett plånboksvänligare pris. Makita LC1230 har också den klara fördelen att den är kompatibel med flera olika sågklingor, vilket gör att det är lättare att hålla nere kostnaderna för klingor. Enda anledningen att välja Hitachi DC14 i stället är om man verkligen vill investera i ett riktigt proffsverktyg som inte ger avkall på något. Resultaten på Hitachi DC14 och Makita LC1230 är likvärdiga, med skillnaden att Hitachin är lite mer kraftfull.

Det bästa budgetvalet föll på Makita 2414EN, som ger mycket maskin för den prisklassen. Passar den som inte har behov av den kraftigaste metallkaparen på marknaden, men som ändå vill ha ett snyggt resultat till ett bra pris.  Även Ryobi ECO233HG kan räknas dit, men föll lite på att den känns lite mer ostadig att arbeta med och avger betydligt mer gnistor. Det tog också längre tid att skära genom materialet med Ryobi ECO233HG, så den lämpar sig för lite mindre stycken.

Pela JG356 kan fungera för den som inte gör några större arbeten, utan mest vill ha en metallkapare till hands då och då. Dock är den något sämre på större stycken då den lätt blir överhettad och slö, men utmärkt till att kapa rör och mindre bitar. En stor fördel för denna budgetkapare är att den klarar såväl metall som plast.

Sammanfattningsvis kan säga att olika kapare fyller olika behov. Söker du en tuff maskin som klarar stora arbeten och robusta material – satsa på dyrare som Hitachi DC14 eller Makita LC1230. Behöver du kunna kapa i såväl plast som metall – då är det nog Pela JG356 eller Hitachi DC14 du ska skaffa. Är det bara metall du behöver kapa i, men vill hålla priset nere, välj då Ryobi ECO233HG eller Makita 2414EN.

Att tänka på när du köper metallkap

Hemmafixartrenden är hetare är någonsin. Och vad kan vara hetare än att kapa metall så att gnistorna yr?  Känslan av att skära genom metall som om det vore smör är ju svår att slå. För bästa resultat när du arbetar i metall kan det vara värt att investera i en metallkapare, i stället för att slita ut din vinkelslip eller vanliga gersåg.

Egenskaper

Viktiga egenskaper att tänka på när man köper en metallkapare är:

Kapacitet. Beroende på vilken sorts material som ska bearbetas bör man titta på motoreffekten. Ju kraftigare motor, desto mindre gnistbildning. Metallkaparna har ofta lägre varvtal, vilket förlänger maskinens livslängd jämfört med exempelvis att skära med gersåg i metall. Vissa modeller skär både till höger och vänster, vilket gör att arbetsstycket inte behöver flyttas. I specifikationerna anges också vilka dimensioner metallkaparen klarar.

Handtag. Handtagets placering ska göra att det går att hålla kaparen i ett behagligt, stadigt grepp. Kan sitta lodrätt eller vågrätt beroende på modell. Vissa modeller har också ett bärhandtag, så att verktyget enkelt kan förflyttas.

Klingskydd. Klingan ska ha en skyddskåpa som glider undan när klingan förs mot arbetsmaterialet. Det ska också gå att låsa fast klingskyddet i öppet läge.

Gnistskydd. För ökad säkerhet bör kaparen vara utrustad med gnistskydd, gärna ett justerbart sådant.

Klinga eller kapskiva. Kapskivorna är billigare i inköp och fungerar även bra på andra material, t.ex. kakel. En metallklinga däremot ger ofta ett snyggare snitt och det blir mindre gnistbildning. Vissa modeller är också kompatibla med flera olika sorters sågklingor, vilket är en fördel. Det är värt att kolla upp prisläget för sågklingorna innan köp, för kostnaderna för klingor kan lätt skjuta i höjden. Metallklingor har ofta längre hållbarhet än kapskivor, en faktor som också är värd att ta med i beräkningen.

Stationär eller portabel. En del metallkapare är avsedda för att placeras på en stationär arbetsplats, och är då ofta lite tyngre och robustare. De portabla kan man flytta med sig, vilket kan vara smidigt om man arbetar på flera ställen.

Torrkapning. Samtliga modeller i vårt test är s.k. torrkapare, till skillnad från våtkapklingor, som endast kan köras i maskiner utrustade med vattenflöde för kylning.

Inställning av geringsvinkel. Metallkapen bör kunna ställas in så att materialet kan kapas i olika vinklar. På vissa maskiner är inställningarna mer exakta, på andra kan man behöva kolla att graderingen överensstämmer med det önskade resultatet.

Spännmekanism. Många modeller har s.k. snabbspänningsmekanism, för att man snabbt och enkelt ska kunna fästa materialet man vill arbeta med.

Dammuppsamlare. Viktigt att maskinen har en uppsamlingsfunktion för fliset som bildas vid kapning.

Makita LC1230Makita LC1230
Hitachi DC14Hitachi DC14
Makita 2414ENMakita 2414EN
Ryobi ECO2335HGRyobi ECO2335HG
Pela JG356Pela JG356