Metallkap

Köp metallkap med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av metallkapar 2017
  2. Vilken metallkap ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

En metallkapare är en maskinsåg som är särskilt utformad för att enkelt och smidigt kapa i metall, och är optimal för till exempel kapning av rör, stänger, profiler och vinklar. Fördelarna är många: metallkapen ger perfekta vinklar, och ett renare kapsnitt. Jämfört med exempelvis en gersåg, som inte är anpassad för att skära i metall, blir metallkaparna inte heller överhettade då de har lägre varvtal.

Det går också mycket fortare att skära med en metallkapare, gnistbildningen är betydligt mindre och resultatet blir så mycket snyggare. I takt med att hemmabyggare efterfrågar alltmer avancerade verktyg, har marknaden av metallkapare vuxit och är på väg att bli en oumbärlig del i hemmasnickarens arsenal.Vi har testat fem olika metallkapare, för att guida dig rätt i verktygsdjungeln.

Bäst i test av metallkap

Då vi är ute efter en mångsidig metallkapare som kan möta de flesta hemmafixarbehov provade vi att kapa i olika metallmaterial som kaparna är avsedda för (specificerat i testerna), och i olika dimensioner: rektangulära, fyrkantiga, cirkulära samt L-formade profiler och stycken. Betygsättningen baseras på prestanda, funktioner, kvalitet, och pris.

Makita LC1230 är en stationär metallkapare med en stark tvåväxlad motor, vilket ger ett lägre, kraftigare varvtal. Den robusta konstruktionen gör den stadig och lättanvänd, och den sågar snabbt och gnistfritt genom både rör och större fyrkantsstycken utan att klingan blir varm. Fungerar utmärkt på stål men inte på aluminium, inte heller på trä, plast, betong eller kakel. Den har ett smidigt klingskydd som fungerar precis som det ska: i kontakt med materialet glider den utan ansträngning upp och man kan obehindrat fortsätta såga.

Metallkapen har snabbspännanslag, vilket gör att det går fort och enkelt att sätta fast materialet stadigt, samt spindellås för enkelt klingbyte. Det går också enkelt att vinkeljustera på maskinen, utan verktyg. Makita LC1230 är kompatibel med flera olika typer av sågklingor, vilket är ett stort plus. Klingan är också gjord i hållbar hårdmetall, vilket ger ett snyggare snitt och mindre gnistbildning än övriga modeller. Metallklingor är dyrare men håller oftast längre än kapskivor, och klingan till Makita LC1230 lever upp till det. Efter testomgången är klingan inte det minsta sliten. Acceptabel ljudnivå och minst gnistbildning av alla modeller.

Sammantaget gör detta Makita LC1230 till testfavorit. En utmärkt metallkapsåg för både mindre och mer omfattande hemmaarbeten. I det dyrare segmentet av de testade metallkaparna, men man får mycket maskin för priset.


Hitachi DC14: mångsidig lyxlirare

Köpa metallkap Hitachi DC14

Hitachi DC14 är en robust och kraftfull transportabel kapmaskin på 2200 W med klinga, utrustad med heltäckande klingskydd och spindellås för enkelt klingbyte. Kapar utan problem olika metall- och stålrör, stänger, profiler och vinklar i olika tjocklek i koppar och stål, samt PVC. Hitachi DC14 har ett av de lägsta varvtalen bland maskinerna i testet, vilket ger minimal värmeutveckling vid kapning.

Metallkapen är enkel att ställa in i olika djup, och har geringsmöjlighet upp till 45°. Ett stort plus för den stabila bottenplattan och den fiffiga spånuppsamlaren. Dessutom är den tystgående. Detta är det självklara valet för den med lite högre krav, vilket också återspeglar sig i priset: det är testets dyraste kapmaskin.


Makita 2414EN: kvalitet för den prismedvetna

Makita 2414EN är en stationär metallkapsåg med kraftfull motor och kapskiva. Den kapar utan problem snygga vinklar i 90-45 grader, höger och vänster, och har tre ställbara lägen. Lämpar sig för hårdmetaller som stål och gjutjärn. Den har justerbart kapningsdjup, snabbspännande skruvstycke för låsning av materialet, och ett väl tilltaget gnistskydd jämfört med övriga modeller.

Den har också ett bra bärhandtag, vilket gör den enkel att flytta med sig. Plus för att den arbetar tyst. Enda minuset är att den snabbare blir varm än Makita LC 2130, på grund av något sämre prestanda, och att vinkeljusteringen inte är helt exakt. Tillverkaren rekommenderar att man kan komplettera med gradskiva om det krävs stor exakthet, vilket inte borde behövas. Annars mycket maskin för liten peng. Testets budgetfavorit.