Mikrovågsugn

Köp mikrovågsugn med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av mikrovågsugnar 2017
  2. Att tänka på & köpguide

Hur vet man vilken mikrovågsugn man ska välja när det är dags att köpa en ny? Det finns ett stort antal olika varianter att välja mellan och valet kan vara svårt! Mikrovågsugnar idag kan göra så mycket mer än att bara värma upp en färdigrätt eller en matlåda från frysen. Det gäller att veta vad man är ute efter; vilka behov man har, och hur mycket pengar man vill lägga. Det viktiga är att du väljer vad som är bäst för just dig. Vi hoppas att vår guide kan ge dig användbara tips och råd för ditt framtida köp! Vill du veta mer om vilken mikrovågsugn som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa mikrovågsugnar.

Samsung MS23F301EAS: Stilren med säregen teknologi

Köpa mikrovågsugn Samsung MS23F301EAS

Denna mikrovågsugn passa bra för dig som vill ha en lagom stor, inte alltför avancerad hushållsmaskin som effektivt värmer upp maten. Den erbjuder ett mindre utbud av vikt- och portionsval för att hjälpa dig med hur den ska ställas in i olika situationer, men saknar grill- och crispfunktion. Insidan täcks av en keramisk emalj som gör mikrovågsugnen lätt att underhålla och rengöra. Det som skiljer Samsung MS23F301EAS från övriga på denna lista är att den har tre mikovågsantenner, vilket sprider mikrovågorna bättre och ger en jämnare värmefördelning.


Siemens BF634LGS1: Inbyggd och elegant

Köpa mikrovågsugn Siemens BF634LGS1

En inbyggd mikrovågsugn kan spara plats i köket och ge ett mer enhetligt intryck, och det är sannerligen fallet med denna Siemens- produkt. Skillnaden mellan de två modellerna är åt det håll som luckan öppnas, L i modell BF634LGS1 står för left, alltså vänser, och R i modell BF634RGS1 står för right, eller höger. Mikrovågsugnen har 7 stycken automatikprogram för specifika ändamål, och även cookControl Plus, ett program utformat för att hitta bästa läget för just din mat. Värmen fördelas jämnt av en roterande antenn, och trots att effekten är hög förblir mikrovågsugnen energieffektiv. Insidan är av rostfritt stål, och ger ett fräscht och städat intryck.


Sharp R-200W: Mindre och mer simpel

Köpa mikrovågsugn Sharp R-200W

Maskinen är en av de mindre på denna lista, men den är smidig att använda. Till den finns en roterande tallrik som ser till att maten blir lika varm överallt, och en upptiningsguide som hjälper dig avgöra vilken effekt och tid som passar bäst. Insidan är lackad för en enklare rengöring.


Whirlpool GT 281/WH: Bäst för upptining

Köpa mikrovågsugn Whirlpool GT 281/WH

Whirlpool GT 281/WH är en pålitlig maskin som lämpar sig bäst för att tina upp mat. Effekten är inte alltför hög, men däremot erbjuds ”Jet Defrost”-program som snabbt värmer din maträtt. Om du vill ha automatiska program är den här mikrovågsugnen inget för dig, men är det en hjälpreda i vardagen kan denna vara perfekt. Till den kommer en snurrande tallrik och utnämningen som Bäst-i-test i Råd och Rön nr.2 2015.


Whirlpool JC 216/WH: Störst och effektivast

Köpa mikrovågsugn Whirlpool JC 216/WH

Den här mikrovågsugnen är för dig som lagar mat till många. Den är inte bara rymlig med stor kapacitet, den har även ett antal program, däribland grill, crisp och steamfunktion. Den roterande tallriken kan stoppas om det är att föredra, och användaren har möjlighet att växla mellan 8 olika effektlägen. Det är helt enkelt en mikrovågsugn för den som vill ha mer av allt.


Whirlpool MWD 321/WH: Lite av allt

Köpa mikrovågsugn Whirlpool MWD 321/WH

En snygg mikrovågsugn med touch-reglage är den sista på listan. Den har flera automatiska program, och reglaget synliggör på ett okomplicerat sätt vilket du ska använda. Den har en roterande tallrik, och som sitt lite större syskon Whirlpool GT 281/WH har även denna Jet-start, men dock inte Jet-defrost. Den är ett mellanting, för den som vill ha en mindre mikrovågsugn och samtidigt önskar ett relativt stort utbud av funktioner.


Att tänka på när du köper mikrovågsugn

Vad ska du ha din mikrovågsugn till?

Sofistikerade kombinerade mikrovågsugnar har många program och funktioner, men är inte värda pengarna om du bara behöver den för att värma upp lite färdigmat när du har bråttom. Modellerna som har allt kan användas för att grilla och baka, vissa har till och med funktioner för att göra yoghurt. Om du gör storkok och fryser in mycket mat, är ett bra upptiningsprogram viktigt.

När du jämför modeller, tänk på att storleken på den roterande tallriken och den invändiga höjden är viktigare än volymen. För en familj bör diametern på tallriken vara minst 30 cm och den invändiga höjden mer än 20 cm för att kunna rymma större portioner mat.
Var ska mikrovågsugnen placeras?

Viktigt att tänka på är att ugnen behöver ett utrymme på ca 15 cm ovanför och bakom med tanke på ventilation. Detta är speciellt viktigt när det gäller kombinerade mikrovågsugnar eftersom mycket luft drivs ut när man använder den dubbla funktionen. Mikrovågsugnar kan hängas på väggen för att spara plats genom att använda speciella konsoler. Om mikrovågsugnen ska vara inbyggd i köket, behöver du en ventilationsutrustning, tillgänglig från tillverkaren.

Vilken typ av mikrovågsugn passar dig?

Enkel mikrovågsugn utan specialfunktioner

Det här grundläggande alternativet passar perfekt för enkla uppgifter som att tillaga färdigmat, värma upp och tina upp, men mer än så gör den inte. Ungefärlig storlek på denna modell är 27 cm hög x 44 cm bred x 34 cm djup.

Mikrovågsugn med grillfunktion 

Du får alla de vanliga funktionerna av en mikrovågsugn, men även en grillfunktion. Genom att använda ett uppvärmningselement tillsammans med normal mikrovågstillagning, blir din mat tillagad samtidigt som den får grillyta, vilket ger ett mer attraktivt utseende och textur. Tänk dock på att grillfunktionen kan vara mindre kraftfull än i en vanlig ugn, vilket innebär att det kan ta längre tid och maten kan bli torrare. Dessa modeller levereras med en ställning för grillning och både grillen och mikrovågsugnen kan användas separat. Storlek är ungefär densamma som för en vanlig mikrovågsugn; 27 cm hög x 45 cm bred x 34 cm djup.

Kombinerade mikrovågsugnar

Kombinerade mikrovågsugnar erbjuder mer flexibilitet vid matlagning och gör det möjligt att använda endast mikrovågsugnen, endast grillen eller endast varmluft. Man kan också använda mikrovågsfunktionen och grillen tillsammans. De bästa kombinerade mikrovågsugnarna kan även producera fantastiska resultat vid bakning. Vissa modeller erbjuder till och med en funktion för ångkokning. Storlek för dessa modeller är större; ca 35 cm höga x 52 cm breda x 50 cm djupa.

Inbyggda mikrovågsugnar

Inbyggda mikrovågsugnar är ett perfekt sätt att frigöra arbetsyta. De finns i alla modeller från endast mikrovågsugn till förstklassiga kombinerade varianter. Dessa modeller är ca 46 cm höga x 60 cm vida x 55 cm djupa.

Viktiga faktorer ska man ta i beaktande?

Kapacitet

Kapaciteten varierar från 17 till 32 liter. För större familjer bör man välja åtminstone 27 liter, vilken har en större roterande tallrik och högre invändig höjd för att kunna tillaga mer än en rätt åt gången.

Energieffektivitet

Mikrovågsugnar fungerar genom att generera elektromagnetiska vågor för att värma upp maten och dess effektivitet mäts i watt. Ju högre watt, desto snabbare tillagas din mat. Wattantalet varierar mellan 650 – 1,950 W och kategoriserar från A till E. Vid 850 W är E den vanligaste klassen. Tillagningsinstruktionerna för mikrovågssäker mat visar alltid tydligt både lämplig klass och wattantal.

Vissa mikrovågsugnar använder mycket energi när det står på standbyläge. Om du är bekymrad över energieffektivitet, köp en modell med energisäkert läge. Detta minskar mängden energi som används.

  • Uppvärmnings- och upptiningsprestanda

Viktiga faktorer när du väljer mikrovågsugn är uppvärmnings- och upptiningsprestandan. Det är viktigt att det blir en jämn temperatur på maten, att inte första tuggan smakar bra medan andra tuggan är iskall eller skållhet. En ojämn uppvärmning ger bakterierna fritt utrymme!

  • Underhåll

Torka av din mikrovågsugn regelbundet. Använd varmt vatten och diskmedel för att rengöra insidan från fett och matrester. Var speciellt noga med dörrens tätningsområden. Håll ugnsluckan och gångjärnen rena och kontrollera regelbundet att ingen korrosion uppstått. Ugnen ska vara frånkopplad vid rengöring.

  • Användarvänlighet

När du väljer mikrovågsugn, titta även på hur lätt det är att förstå hur man ställer in olika funktioner. Hur fungerar kontroller och knappar? Hur lätt är det att se igenom luckans fönsterglas? Detta är så klart subjektivt och det finns inget klart svar på vad som är bäst eller sämst, det är upp till dig att avgöra vad som känns bäst och enklast för just dig. Men det ska kännas enkelt och tydligt hur mikrovågsugnen används.

Vi hoppas att denna kortfattade guide har hjälpt dig en liten bit på vägen inför ditt framtida köp. Det viktigaste är att du vet vad du vill använda din mikrovågsugn till. När du väl vet det och har gjort ditt val finns inga begränsningar för din kreativitet i matlagningen!

Siemens BF634LGS1Siemens BF634LGS1
Sharp R-200WSharp R-200W