Minikyl


Bäst i test av minikylar 2017

Går du i tankar på att införskaffa en minikyl? Då finns det lite olika saker att ha i åtanke för att finna den rätta kylen för just dina behov. En av de primära frågorna man behöver ställa sig är: vad är det för varor jag vill förvara i min minikyl? Alla minikylar lämpar sig exempelvis inte för att förvara livsmedel såsom mjölkprodukter och kött.


Dags att välja och vraka!

Förhoppningsvis har du en klar bild över vilka faktorer hos en minikyl som bäst svarar mot dina behov. Läs annars vår guide: att tänka på när man köper minikyl. Låt oss hjälpa dig en bit till på vägen, med tips om dessa tre termoelektriska minikylar för att hålla dina drycker och snacks kalla. Kanske finner du här precis vad du letar efter?

 


MobiCool F16: Vinnaren i vårt minikyl test 2017

Köpa minikyl MobiCool F16

Egenskaper:

 • Vändbar höger/vänster dörr
 • Magnetisk dörrstängning
 • Lägst ljudnivå (33 dB)
 • Lägst temperatur 2 C

En läcker liten minikyl med en kapacitet om 14 liter som kommer i olika färger, bland annat blå, röd och grön. Inuti finner vi en hylla av gallermodell, men modellen har inga hyllor i dörren. MobiCool har ett termoelektriskt kylsystem med lägsta temperatur maximalt 20 grader lägre än rumstemperaturen. Den behöver placeras med god ventilation och det rekommenderas minst 10 cm mellan minikylen och omgivande väggar/tak. Dörren är vändbar och monteras lätt om från höger till vänster öppningsriktning, eller tvärtom. Med magnetisk dörrstängning minskar också risken för att dörren inte går helt igen och att dyrbar kyla läcker ut. Den saknar en manuell termostat och har enbart två inställningslägen: Eco eller Max. Energiförbrukningen uppges vara i snitt 48 kWh per år. Av de tre minikylar som presenteras här har MobiCool den lägsta ljudnivån på 33 dB.


ChillMate: Kan användas som värmeskåp

Köpa minikyl Chillmate

Egenskaper:

 • Lägst temp 12 °C lägre än rumstemperatur
 • Finns i flera färger
 • Kan användas som värmeskåp

ChillMate Termoelektrisk minikyl finns i färgerna svart och silver och har en kapacitet om 15 liter. I skåpet finns en uttagbar hylla och 2 hyllor i dörren. Detta minikylskåp kan även användas som värmeskåp och har ett temperaturspann från 5 till 65 grader Celsius, dock med lägsta temperatur ca 12 grader lägre än rumstemperatur. ChillMate behöver placeras med god ventilation och det rekommenderas minst 13 cm mellan minikylen och omgivande väggar/tak.

Vidare bör den inte placeras i direkt solljus eller nära varma källor såsom ugn. ChillMate saknar en manuell termostat och har enbart två inställningslägen: kallt eller varmt. Minikylen är portabel och kan kopplas till exempelvis bil eller båt med medföljande 12 Volts biluttag. Energiförbrukningen uppges vara i snitt 0,18 kWh per dygn, vilket motsvarar 66 kWh per år. Av de tre minikylarna har ChillMate den högsta ljudnivån på 43 dB.

ChillQuiet: Tyngre minikyl med burkhållare

Egenskaper:

 • Lägsta temp 20 °C lägre än rumstemperatur
 • Magnetisk dörrstängning
 • Går att låsa dörren

ChillQuiet har kapacitet på 17 liter och är den tyngsta minikylen bland de tre. Den finns i svart och vitt och har en hylla i skåpet, samt en hylla i dörren. Denna har dock inte en hel front, utan en rundstav för att hålla exempelvis burkar på plats. Modellen har en manuell termostat och ett temperaturspann från 5 till 18 grader C, baserat på 25 grader Celsius rumstemperatur, vilket ger ett maximum om ca 20 grader lägre än rumstemperatur. Den behöver placeras med god ventilation och det rekommenderas minst 10 cm mellan minikylen och omgivande väggar/tak.

Den magnetiska dörrstängningen minskar risken för att dörren inte går helt igen och läcker kyla. För den som vill ha sina varor i fred har ChillQuiet en extra finess i det att dörren går att låsa. Ljudnivån är låg, 38 dB, men den har högst energiförbrukning av de tre minikylarna: 0,39 kWh per dygn, vilket motsvarar 142 kWh per år. ChillQuiet har också en något lägre energiklass än de två andra minikylarna.


Några saker att tänka på:

 • Vad ska förvaras i din minikyl?
 • Kostnad och energiförbrukning
 • Storlek
 • Ljudnivå
 • Flexibilitet
 • Användbarhet
 • Garanti

Olika typer av minikylar

Det finns olika typer av minikylar och deras kylsystem har olika temperaturreglerande egenskaper. Tre olika kylsystem kan användas i minikylar: termoelektriska-, kompressors-, samt absorptionssystem. Termoelektriska kylsystem använder likström för att leda bort värme från kylskåpet och den lägsta temperatur som kan uppnås är beroende av omgivningens temperatur. Om det inte står uttryckligen vilket kylsystemet minikylen har kan man hålla utkik efter begreppet ”Peltier”, vilket brukar nämnas i beskrivningar av kylar med termoelektriskt kylsystem. Kompressorsystem är det system som oftast används i kylskåp av standardstorlek, där en pump driver runt kylmedel i kylskåpet. Absorptionssystem innebär att värme absorberas från kylskåpet enbart genom ett kylmedel. Även denna form av kylsystem är beroende av omgivningens temperatur. För mer om kylsystem, se exempelvis sajten kylskåp.net

Även om det specificeras vilket kylsystem just din tilltänkta minikyl har är det bra att leta efter information angående lägsta temperatur. För förvaring av mat rekommenderar livsmedelsverket att kylskåpet håller 4-5 grader Celsius. Om lägsta temperatur anges som max antal grader i förhållande till den omgivande miljöns temperatur innebär detta att den lägsta temperaturen man kan uppnå i kylen beror på rumstemperaturen. I en varm miljö kan den lägsta temperaturen därför ligga högre än vad som är lämpligt för att förvara exempelvis mjölkprodukter och kött.

Temperatur för minikylar med termoelektriskt kylsystem anges ofta på ovanstående sätt och rekommenderas för dryck och snacks – inte till förvaring av livsmedel.

Kostnad

Frågor om kostnader behöver också tas ställning till. En billig kyl som används sällan kan vara ett kap, medan en dyrare modell kan bli mer ekonomisk i längden om den används ofta – här gäller det att hålla ögonen på både priset för kylen och energiförbrukningen. Energiförbrukning anges oftast i kilowattimmar (kWh) per år, men vissa tillverkare anger den per dygn. För tips om hur man kan beräkna kostnaden för energiförbrukning, se exempelvis köpguiden på sajten Drinkstuff, under rubriken ”The Facts”.

Storlek

En tredje fråga att ta hänsyn till är hur stor får din minikyl vara? Mät och räkna för att hitta den bäst passande storleken, men glöm inte att ta hänsyn till gott om ventilationsutrymme.

Studera även beskrivningar av kapacitet (volym) och hur kylen ser ut inuti för att få en uppfattning om den tilltänkta storleken och modellen passar dina behov. Titta på om man kan flytta hyllor och om det finns hyllor i dörrarna som kanske inte passar dina behov. Det kan också vara värt att tänka på att mindre kylar generellt förbrukar mer energi eftersom de har mindre isolering, så i längden kan det kanske vara värt att investera i en större modell även om den är större än dina behov.

Ljudnivå

Var har du tänkt placera din minikyl? Om den ska stå i ett rum du spenderar mycket tid i, och kanske framförallt om du sover i det, behöver du överväga hur högt får den tilltänkta minikylen låta? Här kommer kylsystemet in i bilden igen. Då absorptionssystem inte drivs med motor uppges minikylar med detta system vara tysta, medan ett visst ljud är att räkna med från kylar med termoelektriska- eller kompressorssystem. Leta efter information om hur många decibel den tilltänkta kylen avger. För att få en känsla för hur mycket något låter kan man ha i åtanke att ett tyst sovrum ligger runt 20 dB, viskningar runt 40 dB och normal samtalston runt 60 dB (källa: Umeå kommun).

Flexibilitet

Kanske vill du ta med din minikyl på semestern eller kunna flytta den vid behov? En del minikylar kan kopplas till exempelvis bilbatteriet och på så sätt användas även mobilt. Om man lätt vill kunna flytta kylen kan det också vara bra att fundera på dess vikt. Och kanske passar det bättre att öppna dörren åt höger på en plats, men åt vänster på en annan? Då kan det vara bra med en minikyl med vändbar dörr. En ytterligare flexibel funktion kan vara en kyl som även kan användas som värmeskåp, för varmhållning av mat och dryck. Jajamensan, en del modeller på marknaden har just denna funktion!

Men flexibilitet stannar inte vid minikylens yttre. Hur flexibelt är dess utrymme? Kan man flytta hyllor för att förändra interiören efter vilka behov man har? Finns det hyllor i dörren och i vilken utsträckning överensstämmer de med dina behov? Hyllor som inte upplevs som användbara kan stjäla värdefullt utrymme, så det är värt att studera dessa komponenter innan köp.

Användbarhet

Hur enkel är minikylen att använda? Faktorer att se efter är exempelvis placering av strömbrytare och termostat och hur lätta eller svåra dessa kommer att vara att nå när minikylen är i bruk och står på tilltänkt plats.

Var köper jag min minikyl?

För att hitta bästa pris på din minikyl kan du använda dig av olika prisjämförelsesajter på nätet. Men, innan du kastar dig på ”beställ-knappen”, glöm inte att se över vilka garantier återförsäljaren ger, samt vilken ånger- och returrätt företaget erbjuder.

Användarrecensioner

Leta gärna efter användarrecensioner för den minikyl du överväger att införskaffa. För vem har bättre koll på den kyl du funderar på att köpa än den som redan har den?

För fler tips om vad man bör tänka på vid köp av minikyl, se gärna: