Miniugn

Bäst i test miniugnar 2017

En miniugn (eller en såkallad bänkspis) är en köksapparat som liknar en mikrovågsugn och som placeras på din köksbänk eller annan yta. Vanligen finns en eller två kokplattor ovanpå ugnen. I Sverige används en miniugn främst till att tina och värma mat, men en del miniugnar har även grillfunktion och andra tillval som kan vara användbara om man tillagar mat från grunden.

Wilfa EMK-218: Bäst i test av miniugnar 2017

Köpa miniugn Wilfa EMK-218

En miniugn med kokplattor och rymligt ugnsutrymme är perfekt att ha i det lilla hemmet eller när man är på resa. Dessa egenskaper finner du hos miniugnen Wilfa EMK-218. Den har två kokplattor på 750 respektive 1500 watt med vardera sex stycken effektsteg. Ugnen har en grillfunktion och går att ställa in från 50 till 260 grader Celsius. Det går dessutom att välja mellan över- och undervärme, vilket kan vara bra beroende på vad som tillagas i ugnen.

Wilfa EMK-218 har 2 års garanti. Jämfört med Emerio-ugnen är detta ett bättre alternativ om syftet är att tillaga mat snarare än att enbart värma på eller tina upp mat. Detta är tack vare en generösare ugnskapacitet men också sett till att Wilfa-ugnen har kokzoner ovanpå ugnen.

Wilfa-ugnen har goda omdömen från konsumenter som tycker att ugnen lever upp till deras förväntningar.

Emerio MO-107694: En lättanvänd miniugn med galler

Köpa miniugn Emerio MO-107694

Om det är att tina frysta grönsaker och värma upp matrester som du vill nyttja miniugnen till är Emerio MO-107694 är lämplig modell. Den är enkel, nätt och prisvärd och gör jobbet.

Emerio MO-107694 levereras med ett inkluderat galler och en grepptång till gallret som gör att du kan undvika att bränna dig. Med gallret möjliggörs även att tillaga pajer och till och med baka bröd.

Konsumenter är nöjda med sitt köp när de har valt denna miniugn, enligt recensioner. Tänk på att denna miniugn inte har någon kokplatta.

Severin TO 2058: En miniugn med smarta finesser

Köpa miniugn Severin TO 2058

Det finns även miniugnar med extra finesser som erbjuder tining, uppvärmning, tillagning men även klarar av att baka pizzor. Om du letar en ugn som har det där lilla extra så är Severin TO 2058 bästa alternativet. Den har en ugn med fyra lägen: övervärme, undervärme, övervärme och roterande spett samt över-/undervärme med luftcirkulation.

Temperaturen i ugnen går att ställa in från 60 till 230 grader Celsius. Severin TO 2058 levereras med en löstagbar smulfångarinsats, en pizzasten om 29 cm i diameter och ett roterande spett för att grilla kött och kyckling. Man kan säga att denna miniugn ersätter en traditionell ugn tack vare möjligheterna att grilla och baka.

Alternativt kan en ugn av detta slag vara ett suveränt komplement till en traditionell ugn vid de tillfällen då stora mängder mat ska tillagas samtidigt. Ugnsvolymen är betydligt mycket större än hos andra miniugnar och den klarar att göra stora pizzor. Severin TO 2058 har 1 års garanti.

Att tänka på när man köper miniugn

Miniugnen är ett redskap som är perfekt att ha i det lilla hemmet där en traditionell ugn inte finns, men är också oumbärlig att ha med på campingresan. En bra miniugn ska vara enkel att förstå sig på och den bör vara lätt att rengöra. En del modeller har löstagbara insatser som kan underlätta detta. Viktigt att ta reda på är vilken yttertemperatur ugnen har. Energimyndigheten rekommenderar max 55-grader på vred och handtag och max 60-grader på ugnsluckan. Trots att ugnen kan värmas upp till omkring 200 grader invändigt ska yttertemperaturen av säkerhetsskäl inte vara fullt så hög. Ytterligare en viktig säkerhetsaspekt är att miniugnen måste placeras på ett värmetåligt underlag och ha ett par centimeters avstånd till vägg för att kunna ventilera och avkylas. Om miniugnen har kokplattor bör den heller inte placeras på ett ställe som har begränsat utrymme ovanför.

Fundera över vad som är viktigt för dig

  • Förinställda program och tydliga knappar/reglage kan göra användningen smidigare.
  • Timer med signal för när maten är klar är behändigt eftersom man inte behöver ställa en separat timer och gör att man slipper hålla koll på när maten är klar.
  • Uttagbara galler och smulfångare underlättar renhållning avsevärt eftersom det då går att torka av dem ordentligt.
  • Med eller utan kokplatta. Kokplattor är bra om någon traditionell spis inte finns.
  • Ugnsvolym och yttre dimensioner. En tillräckligt stor insida är viktigt att tänka på, men det innebär också att ugnen tar större plats. Utgå från var ugnen ska placeras och vad som kommer att tillagas i ugnen.

Vad ska ugnen användas till?

För att bestämma vilken typ av ugn som passar dig bäst ska du främst tänka på vad du kommer att använda den till – en ugn med tilläggsfunktioner som du inte kommer att använda blir onödigt dyrt och tar ofta större plats.

Wilfa EMK-218Wilfa EMK-218
Emerio MO-107694Emerio MO-107694
Severin TO 2058Severin TO 2058