Mixer blender

Köp mixer blender med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av mixer blender 2017
  2. Vilken mixer blender ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

En blender är ett av mest användbara köksredskapen du kan hitta. En bra blender kan hjälpa dig med allt från att krossa is till drinken till att göra en fluffig majonnäs utan kladd. En och samma maskin kan mixa, mala, hacka, vispa och röra, så det går att spara in mycket tid i köket.

Så, hur vet du vilken blender som är den bästa till allt detta? Det finns en uppsjö av olika blenders och mixers på marknaden. Vissa har bara de mer grundläggande funktionerna, medan andra även kan finhacka hårda ingredienser och purea trådigare grönsaker. Det betyder inte nödvändigtvis att en dyrare blender automatiskt är bättre. Det finns billigare modeller med utmärkt prestanda på flera områden. Välj det som passar dina behov. Det är dock värt att notera att en starkare motor gör att blendern kan användas till fler livmedel, och vissa apparater har tillbehör med specifika funktioner som kan vara intressanta beroende på vad du vill laga. Vill du veta mer om vilken mixer blender som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa mixer blenders.

Vitamix 5200 Standard Blender

Köpa mixer blender Vitamix 5200 Standard Blender

En storfavorit bland stormixare. Med en effekt på över 1300 watt och förstklassig design klarar den av i princip vad som helst och det är enkelt att kontrollera hastighet och styrka. Vitamixen rymmer 2 liter, är 51 cm hög och har rattknappar där du själv ställer in hastighet och styrka.


Blendec Designer 225

Köpa mixer blender Blendec Designer 225

Klarar liksom Vitamixen av det mesta med sin maxeffekt på över 2000 watt. Extra plus för att den är mindre och enklare att förvara samt riktigt grym på att krossa is. Blendec rymmer 2,5 liter, är 40 cm hög och har touchknappar med förvalda program.


The Breville Boss Blender

Köpa mixer blender The Breville Boss Blender

Ett mellanalternativ som håller vad den lovar för smoothie- och soppamixaren. Klarar även av lite tyngre bördor som att krossa is. Ninjan har en effekt på 1000 watt, rymmer 2 liter, är 45 cm hög och har touchknappar.


The Ninja Professional NJ600

Köpa mixer blender The Ninja Professional NJ600

För dig som söker något enklare


Black & Decker Fusion Blade Digital BL180SG-P

Köpa mixer blender Black & Decker Fusion Blade Digital BL180SG-P

Ett bra budgetalternativ med sina 700 watt. Inte lika kraftfull som Ninjan men fixar smoothien. Extra plus för den släta ytan som gör den enkel att rengöra. Black + Decker rymmer 1,4 liter, är 30 cm hög, en kanna av glas och har knappar med fyra olika hastigheter.


Wilfa BL-1200

Köpa mixer blender Wilfa BL-1200

Bästa pris: 1195 SEK på Elon Fler butiker

Jämför butiker:

Liksom Black & Decker ett mycket prisvärt alternativ som levererat goda resultat i flera tester. Mest kraft för pengarna och enkel att reglera hastigheten på. Wilfa har en effekt på 1200 watt, rymmer 1,8 liter, 45 cm hög och är försedd med rattknapp för hastighetsinställning. Cirkapris: 700 kr.

Bästa pris: 1195 SEK på Elon Fler butiker

Jämför butiker:


Vilken mixer blender är då bästa valet för mig?

För dig som vill mixa mycket och det mesta rekommenderas att titta närmare på Vitamix och Blendtec. Båda fixar jobbet oavsett om du vill göra en grön smoothie eller nötsmör. Är du något priskänslig däremot så kan Breville Boss passa bättre. För den sporadiska smoothiemixaren är Ninjan ett bra val eller varför inte Wilfa som gjort mycket bra ifrån sig i flera tester. De klarar av det mesta men ta det försiktigt med allt för torra eller hårda ingredienser. Du som bara vill testa på om en mixer är någonting för dig kommer att vara nöjd med budgetalternativet från Black & Decker.

Efter att ha gått igenom olika alternativ så är valet slutligen en smaksak. När du kommit fram till din prisklass och vilken typ av mixer du är ute efter så kan det därför vara en god idé att titta på några videorecensioner. Genom att se redskapen användas får man en känsla för hur de skulle kännas i ens eget kök.

Att tänka på när du köper mixer blender

1. Hur stark blender behöver jag?

Om du främst har tänkt använda din blender till att göra smoothies och frysta drinkar bör du satsa på en apparat med en effekt på minst 500 watt, och gärna speciella knivblad för att krossa is. Is bland det svåraste att få jämt hackat i en blender, och inte alla billigare apparater klarar detta bra. Det samma gäller om du vill kunna finmala hårdare råvaror, vilket kan kräva en ännu starkare motor på upp till 700 watt. Kommer du mest använda din blender till vanliga hushållsgöromål som att blanda, mosa, vispa och mixa kommer du för det mesta en vanlig standardblender att täcka dina behov.

Watt Rekommenderad styrka
300 En blender med en effekt på 300 watt mixar och hackar de flesta sorters matvaror utan problem.
500–600 Om du främst har tänkt använda din blender till smoothies bör du satsa på en apparat med en effekt på 500–600 watt.
700 Behöver du finhacka eller mala bör du köpa en blender med en effekt på 700 watt. En blender med så hög effekt kan till exempel användas till att mala kaffebönor, och kan användas istället för en kaffekvarn.

Källa: eBay

2. Vilken kanna passar mig bäst?

Mixerkannor eller behållare brukar vara av plast, glas eller rostfritt stål, vilket alla har sina för- och nackdelar.

Plast–Plastkannor är hållbara och lätta. Nackdelen är dock att de är svårare att hålla rent då de lätt blir repiga och kan absorbera lukt eller smak från viss mat.

Glas–En glaskanna är mer stabil och tyngre. Den kan bli tung att lyfta då den är fylld med vätska, och glas är också det mest ömtåliga materialet för en mixerkanna.

Stål–En kanna i rostfritt stål är både lättdiskad, lätt och hållbar. Nackdelen är att du inte kan se hur det går med det du tillreder, så du kommer behöva öppna locket ofta och titta.

En stor mixerkanna kan vara bra om du vill tillreda stora mängder på samma gång, men gör att din blender kommer ta större plats på hyllan och vara tyngre.

3. Vilka knivar är effektivast?

Det finns två typer av mixerknivar, knivar för flytande vätskor och torra blad för malning och finfördelning av torra råvaror. Knivarna för torra råvaror hjälper till att dra ner råvaran i mixerkanna så den inte fastnar på väggarna, vilket lätt händer mixar något torrt. De hjälper också till att blanda råvaran. Knivarna för flytande och våta råvaror är istället bättre för att blanda flytande eller våta ingredienser och finfördela mer trådiga eller sega fibrer. Det finns också multifunktionella blad som fungerar för alla sorters ingredienser.

Det är bättre med en kniv med endast två blad. Om den har fyra blad kan det vara svårt för innehållet att komma helt ner och få kontakt med kniven, i synnerhet vid höga hastigheter, så risken finns att innehållet studsar omkring på kniven.

Löstagbara knivblad är en smidig funktion som gör det mycket lättare att rengöra din blender.

4. Vilka kontroller vill jag ha?

Blenders har några olika typer av kontroller. Det första handlar om hastigheten – en del har bara tre hastigheter, medan andra har olika alternativ för puréer, smeter, smoothies, krossad is, etc. Det vanligaste är 3–16 hastigheter.

Vissa blenders dessutom har manuella kontroller där du trycker eller håller ner knapparna för att välja en hastighet. För att ändra hastigheten trycker du på en annan knapp. Ett annat alternativ är blenders som har förprogrammerade program, så du kan trycka på en knapp och sedan gå därifrån medan din mixer går igenom olika cykler och hastigheter för att blanda ingredienserna .

Fler hastigheter är dock inte nödvändigtvis bättre. Hur många alternativ du behöver beror på vad du vill laga. Vill du ha mer exakt kontroll och laga till exempel mer avancerade raw-food rätter där det är viktigt mer rätt textur är det bra att kunna styra mer exakt. Annars klarar du dig ofta på bara tre hastigheter.

Effekt och pris

Vilken effekt en mixer har, alltså dess kraft, anges i watt och det är denna egenskap som till största del korrelerar med pris. En mixer med hög effekt på över 1000 watt kostar ofta några tusen kronor och klarar av det mesta, som att mixa frysta grönsaker i stora hårda bitar till släta röror, krossa is och ibland till och med ta sig an riktigt torra råvaror som nötter för att göra nötpasta. Med en lägre effekt på några hundra watt kan frysta frukter och grönsaker behöva tinas något, särskilt om de är i större bitar, och mer vätska kan behöva tillsättas.

Vad ska mixern användas till?

Den viktigaste frågan att svara på är vad mixern ska användas till. Vill du kunna göra en smoothie på morgonen som du kan dricka på väg till jobbet eller vill du mixa varm soppa till hela familjen? Kommer du att använda mixern varje dag eller bara någon gång ibland? Om du är något priskänslig och vet att du bara kommer att vilja göra en smoothie då och då så behöver du kanske inte mer än några hundra watts kapacitet. Om du däremot vill göra en investering och vet att mixern kommer att bli flitigt använd så är det klokare att titta på de mer kraftfulla varianterna som också utlovar flera års garanti.

Design spelar roll

Att titta på pris och effekt är ju enkelt men det finns så klart andra saker som spelar in vid val av mixer. Kapacitet, användarvänlighet och hållbarhet har inte bara med effekt att göra utan även med utformning, programalternativ och material. En mixer med hög effekt kommer inte att göra jobbet om den är för smal, dess botten är helt platt och bladen är för korta. Design kan alltså kompensera för kraft men även en väldesignad och kraftfull mixer kommer att gå bet om den lätt blir överhettad eller har kort hållbarhet. Material är ofta en smaksak men nog så viktigt. Fundera på hur stor plats du har för din mixer och om du vill ha en kanna i glas eller plast.