Motordriven gräsklippare

Köp motordriven gräsklippare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av motordriven gräsklippare 2017
  2. Att tänka på & köpguide

Är detta året då du skall köpa en ny gräsklippare? Kanske den viktigaste investeringen för din tomt? Då är denna guide precis vad du behöver.

Som med mycket annat så lönar det sig att göra ett planerat köp, baserat på just dina och din gräsmattas behov. Vi listar upp de bästa motorgräsklipparna för din tomt.


Klippo Excellent SH: För dig som klippare ofta och länge

Köpa motordriven gräsklippare Klippo Excellent SH

Denna framhjulsdrivna klippare med Hondamotor är en av de tystaste och renaste maskinerna i sin storlek! För dig som vill ha ett starkt och miljövänligt alternativ är denna gräsklipparen perfekt då den är Miljömärkt med Svanen.

Maskinen är till för dig som klipper ofta och länge, då handtaget är utformat för att undvika vibrationsskador i armar och leder i kombination med den unika framhjulsdriften. Den passar även dig som inte klipper gräset så ofta, eftersom den med sin mulcherkniv som har fyra skär finfördelar gräset och därmed ger ett fantastiskt resultat!

Klipparen är äen utrustad med Auto Choke. Excellent SH kan även klippa fuktigt och vått gräs. För att på ett effektivt sätt klippa stora ytor och högt gräs kan du demontera mulcherväggen, vilket gör att maskinen fungerar som en bakutkastare. För bäst prestanda är varvtalet förinställt på 2900rpm, för en så behaglig upplevelse som möjligt.

Motorn i denna gräsklippare är tillverkade av Honda och är av typen GCV160. Den har en

cylindervolym på 160 cm³ och där effekten är 2,8 kW vid varvtalet 2900 v/min. Bränsletanken har en volym på 0,9 liter.

Klipparen är framhjulsdriven och har en hastighet på 4,5 km/h. Klippkåpan är gjord av aluminium. Klippningssytemet är Mulching och kniven är en Cross-cut-kniv med en klippbredd på 48 cm och en min-max-höjd på 3-6 cm.

Den är utrustad med ett mjukt grepp med ett ljusterbart handtag i höjdled. Vibrationsnivån uppmäts till 5 m/s².

Klippo Champion: För små till medelstora gräsmattor

Köpa motordriven gräsklippare Klippo Champion

För dig som vill ha en gräsklippare med kraftfull motor som är anpassad för små och medelstora gräsmattor. Dess låga vikt med perfekt balans gör Klippo Champion mycket lättkörd. Med sin klippbredd på 48 cm passar den perfekt för medelstora och små gräsmattor.

Om gräset är högt eller tjockt kan du smidigt ta av kåpan för en enklare klippning. Detta ger det bästa klippresultat vid alla olika tillfällen! Genom sin begränsade storlek och antal funktioner blir detta en gräsklippare som är enkel att hantera på mindre och begränsade ytor.

Motorn i denna gräsklippare är tillverkade av Briggs & Stratton och kallas 625e. Den har en

cylindervolym på 150 cm³ och där effekten är 2,3 kW vid varvtalet är 2900 v/min. Bränsletanken har en volym på 0,9 liter.

Klipparen är inte självgående. Klippkåpan är gjord av aluminium. Klippningssytemet är Mulching och kniven är en Cross-cut-kniv med en klippbredd på 48 cm och en min-max-höjd på 3-6 cm.

Den är utrustad med ett ljusterbart handtag i höjdled. Vibrationsnivån uppmäts till 5,1 m/s². Ljudeffektsnivån är garanterad, LWA är 96 dB(A) och ljudtrycksnivån vid nyttjarens öron är

79 dB (A), med uppmätta bulleremissioner på 92 dB(A).

Bosch Rotak 43 Ergoflex: Bekväma handtag och smart uppsamling

Köpa motordriven gräsklippare Bosch Rotak 43 Ergoflex

En gräsklippare för dig som vill ha en behaglig upplevelse! Tack vare sitt Ergoflex-handtag med AGR-certifikat får du en behaglig klippning. Du slipper även trasslet med uppsamling och krattning efteråt. Klipparen har nämligen 50 l gräsuppsamlare som gör att du kan klippa mer utan att tömma den.

Maskinens LeafCollect-funktion gör allt jobb vid uppsamlingen av gräs och löv. Tack vare sin härdade stålkniv och innovativa luftströmsteknik garanterar motorsystemet Powerdrive+ en fantastik klippning. Ergoflex har mycket bra köregenskaper tack vare sina gummibelagda, lättrullande hjul. Gräskammen ger möjligheten att klippa helt till kanten.

Motorn i denna gräsklippare har en effekt på 1800W och är en power drive motor.

Klippkniven är en härdad och slipad stålkniv med en klippbredd på 43 cm och en klipphöjdsjustering i 6 steg.

Den är utrustad med ett infällbart handtag med Ergoflex-system, gräskam och motoröverlastskydd. Den har en gräsuppsamlingsvolym på 50 l där uppsamlaren följer med vid köp. Maskinen har även Leaf Collect och QuickClick.


Gardena 400C: Tyst och trivsam handgräsklippare

Köpa handgräsklippare Gardena 400C

Denna handgräsklippare är tyst och trivsam. Perfekt för dig som vill ha en smidig manuell klippare. För ökad bekvämlighet under klippning är Gardena 440C försedd med flera funktioner och delar, de stora hjulen som ger ett riktigt bra grepp i gräsmattan och som gör den lättare att manövrera. Gräsklipparen har ett ergonomiskt utformat handtag vilket gör maskinen lätt att skjuta på, och det finns ett fällbart skaft som gör det enkelt att fälla ihop gräsklipparen.

För att få en välskött gräsmatta är denna klippare utrustad med en härdad och klibbskyddad klippcylinder av kvalitetsstål, samt ett slipat bottenblad som klipper rent och snyggt, nästan som en sax. Detta eftersom cylinder och bottenbladet inte rör vid varandra när du klipper, vilket också gör att gräsklipparen arbetar tystare. Klipphöjden justerar du smidigt på en tydlig skala i 4 steg. Dess ytkapaciteten är 250 m² +/-20%.

AL-KO Gudenaa GU 400: Den bästa cylindergräsklipparen på marknaden

Köpa cylindergräsklippare AL-KO Gudenaa GU 400

En testvinnare för dig som vill ha en robust men smidig cylindergräsklippare! Testvinnare i

”Smartson Juli 2011”. Denna cylindergräsklippare ger med sina 5 knivar en perfekt klippt gräsmatta.

Detta är en robust cylindergräsklippare med en högkvalitativ 5-knivscylinder som ger en perfekt klippt gräsmatta. GU 400 har även självslipande knivar som alltid är vassa och ger en utmärkt klippning. Denna gräsklippare är både kraftfull, robust och lätt, med breda XL- hjul, vilket gör den mer lättmanövrerad.


AL-KO Silver Premium 524 SP-A: För tuff terräng, med smart uppsamling

Köpa motordriven gräsklippare AL-KO Silver Premium 524 SP-A

Motordriven gräsklippare med fyra funktioner i en! Den har uppsamling, bioklippning, sidoutkast och en central klipphöjdsinställning i 7 steg. Den har 701-uppsamlare med nivåindikator för att enkelt se när den börjar bli full.

AL-KO Silver Premium har ett ergonomiskt format handtag som bekvämt kan justeras med ett enda handgrepp. Tack vare sitt fjäderstöd och sin centrala placering utförs detta mycket på ett mycket enkelt sätt. XXL-lättviktshjulen gör att gräs och ojämn teräng smidigt bemästras.

Motorn i denna gräsklippare är en AL-KO Pro 160 Quick Start.

Klipparen är självgående, har en växel och en hastighet på 3,5 km/h. Lämplig för gräsytor upp till 1800 m².

Gardena PowerMax 37 E: Stark och enkel elgräsklippare

Köpa motordriven gräsklippare Gardena PowerMax 37 E

Elgräsklipparen Gardena PowerMax 37 E är stark och enkel att använda. Den styrs lätt med dubbla omkopplingsspakar med startknapp och kabelavlastning. För dig som vill ha en bekväm upplevelse är denna klippare även utrustad med ergnomiskt utformade, uppåtvända handtag med mjuka grepp.

Denna elgräsklippare har en högeffektsmotor med utväxling och högt drivmoment som ger perfekt klippresultat, samt bästa möjliga gräsuppsamling. Detta är en gräsklippare som kan hantera högt och fuktigt gräs, och som utan möda kan klippa alla typer av gräsmattor.

Denna elgräsklippare har DuraEdge™ dubbelhärdat, precisionsslipat skär, som klarar de

svåraste förhållandena i mulchingsläge såväl som uppsamlingsläge. Den har extra stora bakhjul som ger en bättre sväng- och styrförmåga. Grsäklipparen har ett skitfönster som visar när det är dags att tömma gräsuppsamlaren.

Den har en enkel, central klipphöjdsinställning med klipphöjdsskala i fem steg.

För att enkelt anpassa sig till användare av olika längd, är klipparen utrustad med ett ljusterbart handtag i fem lägen. Den är även utrustad med ett hopfälbart handtag för kompakt transport och förvaring, samt ett centralt bärhandtag för enkel transport.


McCulloch M53-140W: Bäst i test av motordriven gräsklippare 2017

Köpa motordriven gräsklippare McCulloch M53-140W

Etta är gräsklipparen för dig som vill ta lite extra hand om din gräsmatta! McCulloch M53-

140W fungerar som både gräsklippare, uppsamlare och har mulching, som finfördelar och släpper tillbaka det klippta gräset som fungerar som naturlig gödning till gräsmattan.

Klippbredden är 53 cm och har en robust sammansaättning där klippaggregatet är tillverkat i stål. Klipphöjden har 5 steg du kan välja mellan.

Motorn i denna gräsklippare är tillverkad av Briggs & Stratton och heter 500e. Den har en

cylindervolym på 140 cm³ och där effekten är 1,8 kW vid varvtalet 2900 v/min. Bränsletanken har en volym på 0,8 liter.

Klipparen är inte självgående. Och är av typen Multiclip med uppsamlare, och luftfiltertypen är av papper. Innan användning måste olja fyllas på.

Handtaget är ett Komforthandtag.

Att tänka på när du köper motordriven gräsklippare

För att du ska kunna hitta den bästa gräsklipparen är det viktigt att du veta dina behov. Därför skall du börja med att svara på dessa frågor:

  • Hur ser din gräsmatta ut?

Har du en liten gräsmatta eller en kuperad gräsmatta med många vinklar och vrår? Har den många träd och planteringar? Då bör du tänka på att inte köpa en allt för klumpig gräsklippare. Du kommer att behöva vrida, lyfta och vända ofta, och då vill man ha en smidig klippare med stora bakhjul som gör manövreringen enkel. Framhjulsdrift är också ett plus för manövrerbarheten. En testvinnare för denna typ av gräsmatta i år är Viking MB 448 TC (www.bast-i-test.se).

Har du däremot en stor eller plan gräsmatta, så kanske du kan satsa på en lite större, kraftigare maskin för en snabbare klippning.

  • Är det viktigt att klippningen måste gå fort?

För en så snabb klippning som möjligt skall man såklart tänka på att klipparen skall ha en kraftfull motor som klipper långt och blött gräs effektivt. Detta sparar tid framförallt om man inte klipper så ofta och gräset hinner växa sig långt. Men det finns också andra aspekter som gör att klippningen går snabbare, till exempel klippbredden. Det kan skilja sig mycket bland olika modeller, och ju bredare klippbredd en maskin har, desto färre vändor behöver du köra. Att den är enkel att manövrera är också en fördel om man vill att det skall gå snabbt. För denna typ av tomt har AL-KO Silver 524 SP-A Premium utsetts till testvinnare av Bäst-i-test 2016.

  • Bryr du dig om ljudnivån på gräsklipparen?

En av nackdelarna med motordriven gräsklippare är att de väsnas mycket. Det bullrar och kan upplevas besvärligt av såväl ägare som grannar. Är man känslig och utsätts för bullret en längre period kan det vara skadligt. Därför rekommenderas hörselskydd vid användande, och man bör tänka på att välja en modell med låg bullernivå. Dock är alla motordriven gräsklippare generellt bullriga om man jämför med el- eller robotgräsklippare.

  • Är du tekniskt lagd eller behöver du en gräsklippare som är enkel att använda?

Är du en person som inte har tålamod med teknik, speciellt när den strular, så finns det god anledning att tänka på ett par saker. Inställning av klipphöjd till exempel, bör vara enkel att justera. Det finns modeller där det ställs in centralt, istället för att ställa in vid varje hjul. Man bör också titta på hur gräsklipparen startas, för att inte likt farbror Melker behöver kämpa för ”det rätta knycket”. En klippare med elstartsfunktion fixar detta problem enkelt.

  • Vilka finesser är du beredd att betala extra för?

Det finns ett antal olika finesser på dagens modeller som man kanske inte ens visste att man ville ha. En ny teknik är till exempel multiklipp. Det är en kniv som klipper i flera olika nivåer under rotationen. Detta finfördelar grässtråna och de trycks ned i gräsmattan. Du slipper inte bara kratta upp dem, de fungerar dessutom som extra gödning. Andra praktiska finesser är möjligheten att fälla ihop handtaget för enklare transport och förvaring, ergonomiska handtag, säkerhets grepp eller så kallad död-mans-grepp, och uppsamlare (fångar upp det klippta gräset för enkel bortföring och besparar dig jobbet att kratta)

Nu bör du ha fått en uppfattning om vilka egenskaper som är viktiga för dig hos en motordriven gräsklippare. Då vill jag lägga till några saker som kan vara bra att tänka på för alla som skall köpa och använda en gräsklippare.

Underhåll och säkerhet

En motordriven gräsklippare mår bäst av regelbunden skötsel under de månader den används. Det finns anvisningar för varje maskin om hur detta skall ske, men i regel handlar det om rengöring, oljebyte, rengöring av luftfilter och att se över knivarna. Om man vill fördjupa sig i detta kan man ta hjälp på nätet, till exempel här. Innan man packar ihop gräsklipparen för vintern är det alltid bra med en lite större rengöring och genomgång av den, för att öka livslängden på maskinen. Det kan också vara smart att fråga om tillgängligheten på reservdelar innan man köper en viss modell.

Något som alltid bör finnas med i bakhuvudet vid gräsklippning är säkerheten. Barn bör inte använda gräsklippare och säkerhetsföreskrifterna skall alltid följas. Skador är vanliga men kan lätt undvikas genom att vara noggrann med att alltid se till att maskinen är urkopplad och avstängd på något sätt, innan du ställer den på högkant eller upp och ned. Ett annat riskmoment är att ta bort fuktigt gräs som har låst rotorn, utan att stänga av den först. Som tidigare nämnts så är ett död-mans-grepp ett smart tillbehör på en gräsklippare. Det innebär att man håller inne ett reglage under tiden man klipper, men skulle man ramla och man släpper reglaget så stannar gräsklipparen direkt.

Hållbarhet

Att köpa en motordriven gräsklippare är en ganska stor investering, och därför bör du vara noga med att den modell du väljer har tänkt till om hållbarheten. Kolla gärna om chassit består av många svetsade delar eller om det är en helgjuten konstruktion, helgjutet är bättre. Känns den robust och stabil? Ett tecken på att du tittar på en hållbar maskin är om tillverkaren erbjuder en lång garanti, då kan du känna dig lugnare.