Motogräsklippare

Köp motogräsklippare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av motogräsklippare 2017
  2. Att tänka på & köpguide

Det viktigaste att tänka på när du ska köpa gräsklippare är att utgå från just dina behov. Har du en stor gräsmatta bör du tänka på att gräsklipparen kan samla upp tillräckligt mycket gräs och att den inte är för tung att köra under en längre stund. Har du en liten gräsmatta är du antagligen intresserad av att klipparen ska vara lättmanövrerad med hög precision. I följande test har vi provat marknadens bästa gräsklipparna och tagit fram den information du behöver känna till för att välja den gräsklippare som passar just dig och din gräsmatta.


Introduktion: Tips inför köpet av din nya motorgräsklippare

Det viktigaste att tänka på när du ska välja gräsklippare är hur ofta du vill klippa gräset och hur stor gräsmattan är. Hur terrängen ser ut bör också påverka i ditt val. Gågräsklippare kan delas in i fyra kategorier: bensindrivna, eldrivna, batteridrivna och handdrivna. Klipper du gräsmattan ofta kan du utan problem använda gräsklippare av alla fyra kategorier, men om du till exempel klipper gräset en gång var fjortonde dag gör du bäst i att investera i en bensin- eller eldriven, då batteri- och handdrivna gräsklippare inte alltid lämpar sig för att klippa högt och/eller blött gräs. Klipper du gräset sällan behöver du en stor uppsamlare om du inte vill att det klippta gräset ska ligga kvar.

Det är viktigt att tänka på klippbredd – Ju smalare desto smidigare, ju bredare desto mer kapacitet att klippa mycket samtidigt. Vill du veta mer om vilken motorgräsklippare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa motorgräsklippare.


AL-KO 524 SP-A

Köpa motogräsklippare AL-KO 524 SP-A

AL-KO 524 SP-A Premium är utsedd till bäst i test och passar dig med stor gräsmatta. Stora hjul som driver klipparen och enkel styrning samt fjäderstöd passar bra till en tuff terräng och den har kapacitet att klippa upp till 1800 m². Klipparen är bensindriven och styrs av enhjulsdrift. Modellen har 4i1-funktion vilket innebär att den använder uppsamling, bioclip, bakutkast och sidoutkast. Uppsamlaren håller upp till 70 liter och har en indikator som säger från när den bör tömmas. Produktnamn AL-KO 524 SP-A Premium

Uppsamling 70 liter Klippbredd 51 cm Klipphöjd 30–80 mm Vikt 38.5 kg Motoreffekt 2.300 W


AL-KO Highline 51.5 SP-A

Köpa motogräsklippare AL-KO Highline 51.5 SP-A

AL-KO Highline 51.5 SP-A är en självgående bensindriven gågräsklippare med något lägre slagvolym än SP-A Premium. Det extra höga chassit gör dock att den hamnar på en stark andra plats. I övrigt är den mycket lik föregående gräsklippare. Liksom AL-KO 524 SP-A Premium har den 4i1-funktion och är självgående med en växel. Även denna klippare har kapacitet att klippa upp till 1800 m².

Uppsamling 70 liter Klippbredd 51 cm Klipphöjd 30-80 mm Vikt 38.5 kg Motoreffekt 2.100 W

Ryobi RLM36X46L50HI

Köpa motogräsklippare Ryobi RLM36X46L50HI

Ryobi RLM36X46L50HI är en batteridriven gågräsklippare med en indikator i handtaget som berättar när batteriet måste laddas. Batteriet har lång hållbarhet och laddas snabbt upp vilket gör att man inte behöver vänta länge mellan klippningarna. När batteriet är fulladdat har det kapacitet att klippa upp till 800 m². Modellen passar för dig med en medelstor trädgård som vill ha precision vid kantklippning. Den drivs manuellt och använder bioclip-funktionen.

Uppsamling 60 liter Klippbredd 46 cm Klipphöjd 20-70 mm Vikt 23 kg


Stiga Multiclip 50 S

Köpa motogräsklippare Stiga Multiclip 50 S

Stiga Multiclip 50 S är en bensindriven gågräsklippare med lång livslängd. Den har kapacitet att klippa gräsmattor upp till 1600 m². Modellen passar både för precis kantklippning och för klippning av stora ytor, men är inte lämplig för små gräsmattor. Den utmärker sig med sin multiclipfunktion vari gräset finfördelas för att sedan göda jorden under mulching. På grund av att styret kan justeras både i höjd- och i sidled är det enkelt att få mer precis kantklippning. Den är självgående med framhjulsdrift och startas manuellt.

Uppsamling 60 liter Klippbredd 48 cm Klipphöjd 31-75 mm Vikt 32 kg Motoreffekt 2.200 W


Bosch Rotak 43 Ergoflex

Köpa motogräsklippare Bosch Rotak 43 Ergoflex

Bosch Rotak 43 Ergoflex är batteridriven och ger kantlös klippning på grund av en ny sorts luftsströmsteknik. Den passar trädgården med mycket träd och buskar då den har en LeafCollect- funktion. Modellen är lätt och smidig och har ett Ergo-flex handtag som gör den lätt att bära. Trots dess storlek så klarar den av tuff terräng. Passar dig med liten eller medelstor trädgård.

Uppsamling 50 liter Klippbredd 43 cm Klipphöjd 30–70 mm Vikt 12.3 kg Motoreffekt 1.800 W


Gardena PowerMax 37 E

Köpa motogräsklippare Gardena PowerMax 37 E

Gardena PowerMax 37 E är en eldriven gågräsklippare med Powerplus högeffektsmotor som gör den lättare än andra i samma kategori. Modellen har kapacitet att klippa både högt och fuktigt gräs trots dess storlek och har större bakhjul för att man enklare ska kunna styra och svänga. Klipparen använder både uppsamling och mulching och har ett siktfönster som indikerar när uppsamlaren behöver tömmas.

Uppsamling 45 liter Klippbredd 37 cm Klipphöjd 20-60 mm Vikt 11.8 kg Motoreffekt 1600 W


Bosch Rotak 32 El

Köpa motogräsklippare Bosch Rotak 32 El

Bosch Rotak 32 El är den eldrivna gågräsklipparen som passar bäst för en liten gräsmatta och är användbar vid noga kantklippning. På grund av dess låga vikt är den lätt och ergonomisk att använda. Den är lätt att både bära och förvara och klarar sig trots sin storlek bra i högt gräs. Vi rekommenderar den för små till medelstora trädgårdar. Modellen har en Powerdrive-motor som gör att kniven klipper snabbt och effektivt

Uppsamling 31 liter Klippbredd 32 cm Klipphöjd 30–60 mm Vikt 8.8 kg Motoreffekt 1.200 W


AL-KO Gudenaa GU 400

Köpa motogräsklippare AL-KO Gudenaa GU 400

AL-KO Gudenaa GU 400 är en handdriven gågräsklippare utan elstart med självslipande knivar. Knivarna klipper jämnt och fyller effektivt en uppsamlare som man kan köpa till. Modellen passar för dem som inte har bråttom och som kan tänka sig lite motion samtidigt som gräset klipps då den saknar elstart. Gräsklipparen har kapacitet att klippa en yta på 800 m² vilket är mycket för en så liten klippare.

Klippbredd 40 cm Klipphöjd 19-38 mm Vikt 14 kgAtt tänka på när du köper motogräsklippare

Handdrivna gräsklippare passar för små gräsmattor, då de ofta är smalare än övriga modeller och har en klippbredd på cirka 40 cm (tänk på att själva maskinen alltid är bredare än klippbredden som endast anger måttet på kniven). Fördelen med de handdrivna gräsklipparna är att de är små och lätta att förvara, samt att de kan klippa med större precision. Däremot är de är inte lämpliga för alla terränger och bör inte användas på högt, tjockt eller blött gräs.

Om du väljer en batteridriven gräsklippare, tänk då på att du vill ha så lång batteritid som möjligt så att du kan klippa hela gräsmattan utan att behöva ladda batteriet mitt i klippningen. Viktigt är även att beräkna livslängden på batteriet samt vad ett nytt batteri kostar. Modellen är inte lämplig om du inte klipper gräset så ofta. Likt den handdrivna klarar dessa modeller oftast inte av att klippa högt och blött gräs.

Eldrivna gräsklippare har en kabel som du måste vara beredd på att manövrera. Innan du bestämmer dig för en eldriven gräsklippare med sladd behöver du inspektera terrängen. Vad har du för hinder i din trädgård? För den som har en trädgård med mycket träd eller ömtåliga blommor är det viktigt att hålla koll på sladden så att den inte fastnar i eller river ned något. Tänk också på att sladden måste räcka så att du kan nå hela gräsmattan. Fördelen är att varianten är kraftigare än både den handdrivna och den batteridrivna samt att den också kan drivas av grön el. Eldrivna gräsklippare passar bäst om du klipper gräset minst en gång i veckan. De kan vara självgående men det är inget måste, så tänk på att det kan vara tungt att klippa under en längre tid. Fördelen med batteri- och eldrivna gräsklippare är att du har större möjlighet att välja miljövänliga alternativ.

De bensindrivna gågräsklipparna är de kraftfullaste och kan klippa gräsmattor på upp till 2000 m². De är snabba på grund av en den kraftfulla motorn och fungerar under de flesta förhållanden. Den passar bra oavsett om gräset är långt, tjockt eller blött. Nuförtiden är det inte heller nödvändigt att fundera särskilt mycket över ljudnivån, då nyare gräsklippare tillverkas med medvetenheten att de flesta föredrar en så tyst gräsklippare som möjligt. De bensindrivna gräsklipparna passar inte så bra för små trädgårdar, då de ofta är bredare än övriga modeller och något tyngre att köra. Även här rekommenderar vi att ta med i beräkningen om den är självgående eller inte.

De flesta gräsklippare har en uppsamlare som fångar upp det klippta gräset. Ju större uppsamlaren är har desto mer sällan behöver den tömmas. Klipper du gräset sällan är det en god idé att överväga en stor uppsamlare. Multiclip (även kallat mulcher eller bioclip) innebär att det klippta gräset finfördelas och sprids ut på gräsmattan där det ger tillbaka näringsämnen och fukt. Uppsamlare gör att gräsmattan ser renare ut men innebär också att du måste stanna upp och tömma den under tiden som du klipper. Viktigt är då också att ha tillgång till kompost. Tänk därför efter om du vill ha uppsamlare eller inte. En gräsklippare med uppsamlare låter mer än den med multiclip. Det finns även combi-klippare som tillverkas med eller utan uppsamlare. Combi-klippare har ett eller flera utkast som kan riktas åt olika håll, främst används sidutkast eller bakutkast. Eftersom du går bakom gräsklipparen bör du tänka på att ha icke-ömtåliga skor då du använder ett bakutkast.