Att tänka på när du köper motorsåg
Vanliga arbeten hemma på gården kan skötas av vanliga verktyg som trimmers och gräsklippare men om du behöver kapa träd eller såga upp ved behöver du en motorsåg och dessa blir alltmer populära.
Det här testet syftar till att hjälpa dig välja rätt motorsåg för just dina behov. Idag finns en uppsjö av modeller och de drivs av olika energikällor, har olika funktioner och optimala användningsområden. Vi har valt ut och testat modeller som är eldrivna/220V, batteridrivna och bensindrivna. Det är viktigt att tänka på vilken energikälla som passar dig bäst beroende på vilket arbete du tänkt utföra och var någonstans du oftast kommer att arbeta med sågen.
När det blir dags att välja är det viktigt att du ser till just dina specifika behov för att hitta den optimala motorsågen.
När du ska välja såg
De bensindrivna motorsågarna är oftast de mest kraftfulla på marknaden även om de eldrivna hela tiden blir starkare.
Ska du kapa lite ved och småbuskar på radhustomten kanske en batteridriven är lösningen för just dig. Har du en naturtomt där du ofta behöver ta ner träd och större buskage så kanske den bensindrivna är den lämpligaste. Tänk på att om du köper en eldriven såg behöver du ha ett elektriskt uttag i närheten men i gengäld behöver du inte avbryta arbetet för att tanka eller ladda. Har du bestämt dig för en bensindriven så tänk på att köpa rätt sorts bensin som har rätt oljeblandning, ett byggvaruhus eller en bensinmack kan hjälpa dig med detta.
Viktigt att notera är att sågarna i det här testet är avsedda för hobbybruk och är inte till för professionellt trädfällningsarbete.
Användningsområden
Viktigt att tänka på är också i vilket område du tänkt använda sågen. I städer och tätbebyggda områden är det inte att rekommendera en bensindriven som dels avger avgaser och dels låter mer. I testet har vi därför skrivit ut uppmätta ljudnivåer på alla modeller.
De eldrivna sågarna har sladdar i olika längd som man kan behöva använda skarvsladdar till, där har både de bensindrivna och de batteridrivna en klar fördel men samtidigt kan också både batterier och bensintankar ta slut. Om du planerar att använda sågen utanför din tomt eller på platser där el inte är tillgängligt, exempelvis i skogen, så bör du inte välja en eldriven såg med sladd.
Något du bör tänka på om du väljer en eldriven motorsåg är själva sladdlängden på den elsladd som följer med sågen. Makita UC 3551 A har en 5 meter lång sladd jämfört med den andra modellen från Makita, UC 3541 A, som bara har en 30 centimeter lång sladd.
Desto längre sladd gör att du slipper använda, och betala för, skarv- sladdar. I två av fallen så specificerar inte tillverkaren hur lång sladden är, detta kan vara bra för dig att tänka på vid köp. Kontakta tillverkaren eller fråga återförsäljaren för att få mer information vid ditt köp.
En fördel med de eldrivna är att de också har en elektrisk startfunktion, de startar när du trycker på knappen. En bensindriven motorsåg måste du dra igång med samma funktion som på en äldre gräsklippare.
Effekt och svärd
Effekten på sågen är viktig och det är även bra att se till hur vikten på sågen är i jämförelse med just effekten man får ut. Båda våra eldrivna sågar Makita UC 3551 A samt Skil 0780 AA har störst effekt på 2000 W där Skil 0780 AA väger betydligt mindre men samtidigt är mer högljudd. Lägst i effekt ligger den bensindrivna McCulloch.
De batteridrivna sågarna mäts inte i effekt utan i hur många Ampere- timmar (Ah) man får på en full laddning. Där vinner Ryobin med nästan dubbelt så lång användningstid (5 Ah) som Bosch AKE 30 Li (2,6 Ah) men den tar också dubbelt så lång tid att ladda upp, 3 timmar jämfört med 95 minuter. Här bör du fundera på hur ofta och hur länge du kommer att använda din såg. Använder du den väldigt ofta är det kanske lättare med en sladdriven eller en bensindriven.
De flesta sågar i testet har en standardlängd på svärdet (35 cm). Dock har de två bensindrivna, Jonsered och McCulloch, anpassningsbar längd på svärdet vilket kan vara bra vid större arbeten. Bosch AKE 30 Li har det kortaste svärdet på 30 cm men detta räcker alldeles utmärkt om du enbart använder sågen vid mindre arbeten på tomten.
Storlek på kedjeoljetanken kan vara värt att beakta då en större volym betyder att du inte behöver fylla på så ofta vilket innebär färre avbrott i arbetet. Oljan hjälper till att automatiskt smörja sågkedjan så den går lätt.
Den bensindrivna sågen från Jonsered har absolut störst tank på hela 0,37 liter men även tankarna på 0,2 liter som de flesta har räcker långt.
När du använder din såg kommer kedjan att bli längre på grund av förslitning och inte lika spänd på svärdet, då behöver den spännas upp igen för att få optimal skärförmåga och undvika olyckor. Alla sågar i vårt test har verktygslös spänning av kedjan vilket gör denna manöver enkel och snabb.
Sett till prisbilden så finns det sågar i flera olika prisklasser. Välj främst efter vilka krav du har på sågen och vad du ska använda den till för att sedan kunna välja rätt såg i förhållandet till priset. I vårt test har vi modeller från 790 kronor till 4 189 kronor (priserna är tagna från en svensk prisjämförelsesida i september 2016).
Säkerheten först
Tystast i testet blir den batteridrivna Bosch AKE 30 Li på endast 94 dB vilket kan vara en klar fördel i exempelvis villaområden. På de elektriska modellerna slipper du också avgaser som kan störa grannar. Mest högljudda i testet är nämligen de bensindrivna modellerna. De flesta myndigheter och arbetsgivare rekommenderar hörselskydd vid ljudnivåer över 80 dB. Så oavsett vilken modell av såg du väljer, investera i ett riktigt bra hörselskydd.
Glöm inte att använda korrekt skyddsutrustning när du använder en motorsåg. Rätt kläder och skyddsglasögon minskar avsevärt risken för skador vid en eventuell olycka. Meddela personer omkring dig att du ska använda sågen. Använd heller aldrig en motorsåg om du druckit alkohol och läs alltid instruktionen innan du använder sågen första gången.
Var också noga med att kontrollera sågen och dess funktioner innan och efter arbete samt rengör den efteråt för att få din såg att alltid fungera på bästa sätt. Tänk också på att de bensindrivna sågarna behöver mer rengöring och service av exempelvis luftfilter.
Vilken typ av såg behöver du?
Det första man måste tänka på när man ska köpa en motorsåg är vad man ska använda den till. Vill man ha en motorsåg för att fälla enstaka träd och arbeta med vid fritidshuset så är motorsågar i allroundklassen att föredra, vill man arbeta dagligen i en skog så kan det behövas mer. Allroundsågarna är vanliga motorsågar för vanliga människor som passar utmärkt för exempelvis fällning av träd eller kapning av ved. De finns i både batteri, bensin och elsladdsversioner.
Olika kraftkällor för olika ändamål
De starkaste motorsågarna är de motorsågar som drivs med bensin medan de motorsågar som kan arbeta längst non stop är de med elsladd. De bensindrivna motorsågarna är de som kommer ha högst generell prestanda och brukar finnas i så pass stor variation att de passar för alla smaker. Dock har batterisågarna börjat få längre och längre batteritid vilket gör att även batterisågar numera kan ses som ett fullgott alternativ för den vanlige villaägaren. De är dock fortfarande inte lika starka som bensinsågarna men för en vanlig användare så kan de ändå räcka. Nackdelen med batterisågar är att de saknar fördelarna i styrka som bensinsågarna har eller lång användbarhet som de med elsladd har. De är även dyrare än vad de övriga sågarna är. Fördelen är att man slipper illaluktande bensinångor och du kan ta med den vart som helst utan att behöva oroa dig för om elsladden ska räcka eller ta skada.
Vilka delar är viktiga att tänka på?
Det finns en rad saker som man bör tänka på när man ska välja sin motorsåg. Ergonomin är viktig när man köper sin såg. Tänk på att motorsågen inte får vara för tung för då blir man snabbt trött i armarna när man sågar. Det är även viktigt med bra grepp som gör att man kan hålla stadigt och säkert i motorsågen. Tänk på att det främre greppet ska sitta så pass att det går att hålla sågen enkelt både i vågrätt och lodrätt läge för sågning. Gummihandtag brukar hjälpa för att säkerställa ett fast grepp också.
Andra allmänna saker att tänka på är:
- Längden på svärdet; ju längre svärd desto större träd kan du fälla. Ett mindre svärd ger dig visserligen mer styrka men kortare räckvidd. Se till vilka behov du har och avgör vilket som passar bäst.
- Handskydd; ser till att ifall kedjan skulle hoppa av så skadar du inte din hand som håller i sågen. Tänk på att skyddet måste vara stort nog för att kunna skydda din hand även om du har handskar på dig.
- Kedjefångare; Den ser till att ifall kedjan skulle gå av under arbetets gång så fångas den upp istället för att slå upp på din hand som du håller i sågen med. Det är en liten tapp eller krok.
- Kedjan; En vass kedja är viktigt för att du ska kunna såga lätt och inte fastna.
- Kedjesträckare; Det är viktigt att kedjan är sträckt hela tiden under arbetets gång och det är att föredra om sågen är konstruerad så att du inte behöver sträcka den med hjälp utav några verktyg.
- Påfyllning av olja; Det bör vara lätt att fylla på oljan och det ska kunna göras med handskar på.
Om du dessutom köper en bensinsåg så är det viktigt att tänka på att den har ett gasreglage som gör att sågen inte startas förens du trycker ned gasreglagesknappen. Titta dessutom efter en mindre plastig såg där mer hållbara material använts. Det gör att du inte behöver reparera sågen lika ofta och ökar dess hållbarhet.
Andra trevliga specialegenskaper kan vara att väga in hur mycket de olika sågarna låter där en tystare såg kan vara trevligare att arbeta med. Tänk dock på att inte göra avkall på styrkan på grund av detta.
Vad avgör hur lätthanterlig en såg är?
Hur lätthanterlig en såg är beror mycket på vilken kraftkälla som används. Kom ihåg att bensin är starkast vilket gör att bensinsågar går lättare att såga med. Sladdsågar måste man hantera en sladd till vilket kan vara jobbigt för hanterbarheten och batterisågarna saknar styrkan av bensinsågar även om batteritiden blir allt bättre. Andra avgörande aspekter är handtagen och kedjan. En vass kedja sågar lättare och handtagen ska vara greppvänliga och tillräckligt stora. Det främre greppet ska även gå runt sågen eller åtminstone sitta så pass att det blir lätt att hantera sågen i olika vinklar. Sist men inte minst så tänk på vikten. En tung såg gör att man blir trött fort så försök att hitta en som är så lätt som möjligt.