Motorsåg

Köp motorsåg med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av motorsåg 2017
  2. Vilken motorsåg ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Planerar du att skaffa motorsåg? Se då till att vara väl förberedd när det väl är dags att välja. Det finns en stor mängd olika märken och modeller där ute att välja mellan så här har vi testat åtta av de bästa sågarna på marknaden idag för att du lättare ska kunna hitta just den modell som du behöver.

Innan du gör slag i sak och köper en ny motorsåg så finns det vissa frågor du bör ställa dig. Det viktigaste du ska fråga dig själv är vad du ska använda din såg till och vad har du för behov? Detta spelar en stor roll för vilka krav du bör ställa på din såg. Om du till exempel ska klyva ved till öppna spisen inför vintern så kanske du inte behöver ha en stor och bensindriven såg. Ska du däremot röja skog eller fälla träd så kanske en mindre och eldriven såg inte är så lämplig. En lite kraftfullare, och eventuellt bensindriven, såg är då på sin plats. Vill du veta mer om vilken motorsåg som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer marknadens bästa motorsågar.

Bosch AKE 30 Li

Köpa motorsåg Bosch AKE 30 Li

I modellen AKE 30 Li har Bosch tillverkat en såg där du både slipper fylla på bensin och krångla med kabel. Den drivs nämligen med hjälp av ett batteri. Batteriet är ett litiumjonbatteri och har en laddningstid på 1,5 timmar och har en kapacitet på över 100 kapningar per fulladdning.

Trots att sågen väger ganska mycket, hela 5,2 kilo, är den kompakt och smidig med ett 30 cm långt svärd och klarar av de flesta trädgårdssysslor. Sågens ljudnivå är uppmätt till 94 dB och är således den överlägset tystaste av de åtta som testats.


Makita UC3541A

Köpa motorsåg Makita UC3541A

Modellen UC3541A från Makita är en eldriven såg. Den har en ergonomisk design och gummerade handtag för att underlätta för en enkel och bekväm hantering. Det 35 centimeter långa svärdet ger en bra räckvidd.

Sågen är utrustad med automatisk kedjesmörjning från en 0,2-liters kedjeoljetank. Behållaren är i sin tur utrustad med ett fönster så att användaren hela tiden kan ha koll på hur mycket smörjolja som gått åt och när det är dags att fylla på. Sågens ljudnivå ligger på 101,3 dB.


Makita UC3551A

Köpa motorsåg Makita UC3551A

UC3551A, även den tillverkad av Makita, har i stort sett samma funktioner som UC3541A-modellen, som också dyker upp på den här listan men är en något större och kraftfullare såg än den lite lättare UC3541A.

Motorn har en ineffekt på 2000 W jämfört med UC3541A-modellens motor som har en ineffekt på 1800 W. I övrigt har också den här sågen ett svärd som är 35 centimeter långt och kedjan håller samma hastighet, 14,5 m/s, på de båda modellerna. Sågens ljudnivå är uppmätt till 101,8 dB, vilket är marginellt högre än den andra, lite mindre, modellen från Makita, och har alltså en av de lägsta ljudnivåerna bland dessa sågar.


Ryobi RCS36X3550HI

Köpa motorsåg Ryobi RCS36X3550HI

RCS36X3550HI från Ryobi är en eldriven såg som påstår sig ha samma prestanda som en bensindriven såg. Likt Bosch-modellen AKE 30 Li som återfinns här i testet drivs den med hjälp av ett litiumjonbatteri. Batteriet är centralt placerat för en jämn viktfördelning som ska göra användandet bekvämare för användaren.

Sågens totalvikt är 5,5 kilo och modellen är utrustad med ett 35 centimeter långt svärd vilket innebär att den är något större än den batteridrivna modellen från Bosch. Även denna såg har automatisk kedjesmörjning och kedjeoljetankens kapacitet ligger på 0,19 liter. Kedjehastigheten ligger på 21 m/s. Sågens ljudnivå är uppmätt till 104.6 dB och låter alltså betydligt högre än den batteridrivna sågen från Bosch.


Bosch AKE 35 S

Köpa motorsåg Bosch AKE 35 S

AKE 35 S från Bosch är en eldriven såg med en motor med en effekt på 1800 W. Sågen är försedd med ett ergonomiskt handtag för ett bekvämt användande. Kedjan håller en hastighet av 9 m/s vilket är något långsammare än flera av de andra sågarna som tittats på.

Även denna såg har automatisk smörjning av kedjan. Svärdet är 35 cm långt och sågen har en totalvikt på 4 kilo och är förhållandevis lätt jämfört med de andra sågarna i testet. På grund av sin storlek och sin kraft lämpar den sig bra till trädgårdsarbete, snickeri och vedklyvning. Sågens ljudnivå är uppmätt till 103 dB och är en av de tystare sågarna i testet.


Skil 0780AA

Köpa motorsåg Skil 0780AA

Denna modell av märket Skil är en eldriven såg som lämpar sig utmärkt till trädkapning och vedklyvning. Den har en ergonomisk design som ska göra användandet bekvämt och säljs tillsammans med ett upphängningssystem för att den ska kunna förvaras så enkelt som möjligt och inte kräva så mycket utrymme när den inte används. Sågens svärd är 35 centimeter långt.

Motorsågen är likt de andra modellerna i testet utrustad med automatisk kedjesmörjning. Dock är kedjeoljetanken något mindre då den den rymmer 0,1 liter. Totalvikten ligger på 4,5 kilo vilket placerar modellen i mellanskiktet bland de testade sågarna vad gäller vikt. Sågens ljudnivå är uppmätt till 107 dB.


McCulloch CS 410 Elite

Köpa motorsåg McCulloch CS 410 Elite

Denna såg från McCulloch utgör tillsammans med Jonsered CS 2240 S de enda bensindrivna modellerna av dessa åtta. Likt Jonsered-modellen är den utrustad med en tvåtaktsmotor som är designad för att minska miljöfarliga utsläpp och samtidigt minska bränsleförbrukningen.

Hos McCulloch heter denna typ av motor OxyPower. Motorns bränsletank med en volym på 0,35 liter är dock något mindre än på modellen från Jonsered som har en bränsletank med en volym på 0,37 liter.

Modellen har ett svärd med en längd på 45 cm och har således de längsta svärdet bland dessa åtta sågar. Kedjehastigheten kommer upp i hela 23 m/s vilket är snabbast av alla de åtta testade sågarna och sågens ljudnivå är uppmätt till 115 dB vilket gör den till den mest högljudda av dessa modeller.


Jonsered CS 2240 S

Köpa motorsåg Jonsered CS 2240 S

CS 2240 S från Jonsered är en bensindriven såg för allround-bruk. Motorn har en ineffekt på 1800 W och är en så kallad Clean Power-motor vilket minskar sågens utsläpp av miljöfarliga avgaser med upp till 75%.

Bränsletanken har en kapacitet på 0,37 liter. Det 40 cm långa svärdet ger sågen en bra räckvidd som lämpar sig bra för både trädgårdsarbete och lättare skogsarbete. Sågens ljudnivå är uppmätt till 114 dB vilket gör den till en av de mer högljudda sågarna i testet.


Vilken motorsåg är då bästa valet för mig?

Till att börja med bör det påpekas att en egenskap som inte tagits upp i testet, då samtliga av de åtta testade sågarna har den, är verktygslös kedjespänning. Detta innebär att spänningen av kedjan kan justeras på ett snabbt och enkelt sätt vilket både sparar tid och gör sågen lättare att använda.

Av dessa sågar håller alla åtta en hög standard. CS 2240 S från Jonsered utmärker sig dock med sin kraft och att den trots sin storlek lämpar sig för allround-bruk. Att en såg har fått en lägre placering här betyder inte nödvändigtvis att den inte håller måttet. Den som inte använder motorsåg så ofta och mest vill klyva ved behöver antagligen inte en såg med en stor bensindriven motor och en massa finesser. Då kan en mindre och simplare såg passa bra, trots att den kanske placerat sig lågt på den här listan. Då kan till exempel någon av modellerna från Makita eller Bosch vara aktuella.

För den som ställer lite större krav på sin såg och vill kunna utföra lite tyngre arbete kan det vara lämpligt att ta en titt på modellerna från Skil och Ryobi som är lite rejälare. För den som vill arbeta mer med att fälla skog och kunna ta sig igenom rejälare träd och segare träslag är det definitivt de bensindrivna sågarna som är intressanta. De modeller som placerat sig högt är alltså något kraftfullare än de andra men det behöver inte betyda att det är den bästa sågen för dig. Var noga med att se över dina behov innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa.

Alla sågar i detta test är mycket bra hobbymaskiner som passar de flesta men självklart måste vi utse en testvinnare.

Makita UC 3551 A är bäst i test. Den är eldriven med en lång sladd och har hög effekt utan att vara alltför högljudd. Det är en perfekt såg för hemmabruk som är lätt att använda och har en robust konstruktion, ett självklart val för hobbybrukaren.

Beroende på dina behov kan dock någon av de andra sågarna passa dig lika bra. Sågarna med lägre betyg kan passa dig lika bra eller bättre än vår testvinnare beroende på exempelvis vilken budget du har eller om du har ett specifikt arbete i åtanke, sågarna är alla kapabla till ett bra jobb.

Återigen, det är viktigt att gå igenom vilka funktioner du behöver, vilken energikälla som passar bäst, var du vill använda sågen samt vilken budget du har för att kunna göra rätt val.

 
 

Modell

Bosch

AKE 35 S

McCulloch

CS 410 Elite

Bosch

AKE 30 Li

Skil

0780 AA

Pris 848,00 kr 2 790,00 kr 931,00 kr 790,00 kr
Energikälla Eldriven med sladd Bensindriven Batteridriven Eldriven med sladd
Effekt / Ah 1800 W 1600 W 2,6 Ah vid 95 minuter laddning (100%) 2000 W
Sladdlängd Sladdlös Sladdlös
Kedjeoljetank 0,2 l 0,24 l 0,135 l 0,1 l
Svärdslängd 35 cm 33 – 45 cm 30 cm 35 cm
Ljudeffekt

(garanterad)

103 dB 115 dB 94 dB 107 dB
Vikt 4 kg 4,7 kg exklusive svärd och kedja 5,2 kg 4,5 kg
Kommentarer + Lätt

+ Reservkedja medföljer

– Ej specificerad sladdlängd

+ Stor kedjeoljetank

+ Passar olika svärdslängd

– Låg effekt

– Högljudd

+ Tystast i testet

– Kort användningstid

– Kort svärdslängd

+ Hög effekt

– Högljudd

– Liten kedjeoljetank

– Ej specificerad sladdlängd

Betyg + + + + + + + + + + + + +

Att tänka på när du köper motorsåg

Vanliga arbeten hemma på gården kan skötas av vanliga verktyg som trimmers och gräsklippare men om du behöver kapa träd eller såga upp ved behöver du en motorsåg och dessa blir alltmer populära.

Det här testet syftar till att hjälpa dig välja rätt motorsåg för just dina behov. Idag finns en uppsjö av modeller och de drivs av olika energikällor, har olika funktioner och optimala användningsområden. Vi har valt ut och testat modeller som är eldrivna/220V, batteridrivna och bensindrivna. Det är viktigt att tänka på vilken energikälla som passar dig bäst beroende på vilket arbete du tänkt utföra och var någonstans du oftast kommer att arbeta med sågen.

När det blir dags att välja är det viktigt att du ser till just dina specifika behov för att hitta den optimala motorsågen.

När du ska välja såg

De bensindrivna motorsågarna är oftast de mest kraftfulla på marknaden även om de eldrivna hela tiden blir starkare.

Ska du kapa lite ved och småbuskar på radhustomten kanske en batteridriven är lösningen för just dig. Har du en naturtomt där du ofta behöver ta ner träd och större buskage så kanske den bensindrivna är den lämpligaste. Tänk på att om du köper en eldriven såg behöver du ha ett elektriskt uttag i närheten men i gengäld behöver du inte avbryta arbetet för att tanka eller ladda. Har du bestämt dig för en bensindriven så tänk på att köpa rätt sorts bensin som har rätt oljeblandning, ett byggvaruhus eller en bensinmack kan hjälpa dig med detta.

Viktigt att notera är att sågarna i det här testet är avsedda för hobbybruk och är inte till för professionellt trädfällningsarbete.

Användningsområden

Viktigt att tänka på är också i vilket område du tänkt använda sågen. I städer och tätbebyggda områden är det inte att rekommendera en bensindriven som dels avger avgaser och dels låter mer. I testet har vi därför skrivit ut uppmätta ljudnivåer på alla modeller.

De eldrivna sågarna har sladdar i olika längd som man kan behöva använda skarvsladdar till, där har både de bensindrivna och de batteridrivna en klar fördel men samtidigt kan också både batterier och bensintankar ta slut. Om du planerar att använda sågen utanför din tomt eller på platser där el inte är tillgängligt, exempelvis i skogen, så bör du inte välja en eldriven såg med sladd.

Något du bör tänka på om du väljer en eldriven motorsåg är själva sladdlängden på den elsladd som följer med sågen. Makita UC 3551 A har en 5 meter lång sladd jämfört med den andra modellen från Makita, UC 3541 A, som bara har en 30 centimeter lång sladd.

Desto längre sladd gör att du slipper använda, och betala för, skarv- sladdar. I två av fallen så specificerar inte tillverkaren hur lång sladden är, detta kan vara bra för dig att tänka på vid köp. Kontakta tillverkaren eller fråga återförsäljaren för att få mer information vid ditt köp.

En fördel med de eldrivna är att de också har en elektrisk startfunktion, de startar när du trycker på knappen. En bensindriven motorsåg måste du dra igång med samma funktion som på en äldre gräsklippare.

Effekt och svärd

Effekten på sågen är viktig och det är även bra att se till hur vikten på sågen är i jämförelse med just effekten man får ut. Båda våra eldrivna sågar Makita UC 3551 A samt Skil 0780 AA har störst effekt på 2000 W där Skil 0780 AA väger betydligt mindre men samtidigt är mer högljudd. Lägst i effekt ligger den bensindrivna McCulloch.

De batteridrivna sågarna mäts inte i effekt utan i hur många Ampere- timmar (Ah) man får på en full laddning. Där vinner Ryobin med nästan dubbelt så lång användningstid (5 Ah) som Bosch AKE 30 Li (2,6 Ah) men den tar också dubbelt så lång tid att ladda upp, 3 timmar jämfört med 95 minuter. Här bör du fundera på hur ofta och hur länge du kommer att använda din såg. Använder du den väldigt ofta är det kanske lättare med en sladdriven eller en bensindriven.

De flesta sågar i testet har en standardlängd på svärdet (35 cm). Dock har de två bensindrivna, Jonsered och McCulloch, anpassningsbar längd på svärdet vilket kan vara bra vid större arbeten. Bosch AKE 30 Li har det kortaste svärdet på 30 cm men detta räcker alldeles utmärkt om du enbart använder sågen vid mindre arbeten på tomten.

Storlek på kedjeoljetanken kan vara värt att beakta då en större volym betyder att du inte behöver fylla på så ofta vilket innebär färre avbrott i arbetet. Oljan hjälper till att automatiskt smörja sågkedjan så den går lätt.

Den bensindrivna sågen från Jonsered har absolut störst tank på hela 0,37 liter men även tankarna på 0,2 liter som de flesta har räcker långt.

När du använder din såg kommer kedjan att bli längre på grund av förslitning och inte lika spänd på svärdet, då behöver den spännas upp igen för att få optimal skärförmåga och undvika olyckor. Alla sågar i vårt test har verktygslös spänning av kedjan vilket gör denna manöver enkel och snabb.

Sett till prisbilden så finns det sågar i flera olika prisklasser. Välj främst efter vilka krav du har på sågen och vad du ska använda den till för att sedan kunna välja rätt såg i förhållandet till priset. I vårt test har vi modeller från 790 kronor till 4 189 kronor (priserna är tagna från en svensk prisjämförelsesida i september 2016).

Säkerheten först

Tystast i testet blir den batteridrivna Bosch AKE 30 Li på endast 94 dB vilket kan vara en klar fördel i exempelvis villaområden. På de elektriska modellerna slipper du också avgaser som kan störa grannar. Mest högljudda i testet är nämligen de bensindrivna modellerna. De flesta myndigheter och arbetsgivare rekommenderar hörselskydd vid ljudnivåer över 80 dB. Så oavsett vilken modell av såg du väljer, investera i ett riktigt bra hörselskydd.

Glöm inte att använda korrekt skyddsutrustning när du använder en motorsåg. Rätt kläder och skyddsglasögon minskar avsevärt risken för skador vid en eventuell olycka. Meddela personer omkring dig att du ska använda sågen. Använd heller aldrig en motorsåg om du druckit alkohol och läs alltid instruktionen innan du använder sågen första gången.

Var också noga med att kontrollera sågen och dess funktioner innan och efter arbete samt rengör den efteråt för att få din såg att alltid fungera på bästa sätt. Tänk också på att de bensindrivna sågarna behöver mer rengöring och service av exempelvis luftfilter.

Vilken typ av såg behöver du?

Det första man måste tänka på när man ska köpa en motorsåg är vad man ska använda den till. Vill man ha en motorsåg för att fälla enstaka träd och arbeta med vid fritidshuset så är motorsågar i allroundklassen att föredra, vill man arbeta dagligen i en skog så kan det behövas mer. Allroundsågarna är vanliga motorsågar för vanliga människor som passar utmärkt för exempelvis fällning av träd eller kapning av ved. De finns i både batteri, bensin och elsladdsversioner.

Olika kraftkällor för olika ändamål

De starkaste motorsågarna är de motorsågar som drivs med bensin medan de motorsågar som kan arbeta längst non stop är de med elsladd. De bensindrivna motorsågarna är de som kommer ha högst generell prestanda och brukar finnas i så pass stor variation att de passar för alla smaker. Dock har batterisågarna börjat få längre och längre batteritid vilket gör att även batterisågar numera kan ses som ett fullgott alternativ för den vanlige villaägaren. De är dock fortfarande inte lika starka som bensinsågarna men för en vanlig användare så kan de ändå räcka. Nackdelen med batterisågar är att de saknar fördelarna i styrka som bensinsågarna har eller lång användbarhet som de med elsladd har. De är även dyrare än vad de övriga sågarna är. Fördelen är att man slipper illaluktande bensinångor och du kan ta med den vart som helst utan att behöva oroa dig för om elsladden ska räcka eller ta skada.

Vilka delar är viktiga att tänka på?

Det finns en rad saker som man bör tänka på när man ska välja sin motorsåg. Ergonomin är viktig när man köper sin såg. Tänk på att motorsågen inte får vara för tung för då blir man snabbt trött i armarna när man sågar. Det är även viktigt med bra grepp som gör att man kan hålla stadigt och säkert i motorsågen. Tänk på att det främre greppet ska sitta så pass att det går att hålla sågen enkelt både i vågrätt och lodrätt läge för sågning. Gummihandtag brukar hjälpa för att säkerställa ett fast grepp också.

Andra allmänna saker att tänka på är:

  • Längden på svärdet; ju längre svärd desto större träd kan du fälla. Ett mindre svärd ger dig visserligen mer styrka men kortare räckvidd. Se till vilka behov du har och avgör vilket som passar bäst.
  • Handskydd; ser till att ifall kedjan skulle hoppa av så skadar du inte din hand som håller i sågen. Tänk på att skyddet måste vara stort nog för att kunna skydda din hand även om du har handskar på dig.
  • Kedjefångare; Den ser till att ifall kedjan skulle gå av under arbetets gång så fångas den upp istället för att slå upp på din hand som du håller i sågen med. Det är en liten tapp eller krok.
  • Kedjan; En vass kedja är viktigt för att du ska kunna såga lätt och inte fastna.
  • Kedjesträckare; Det är viktigt att kedjan är sträckt hela tiden under arbetets gång och det är att föredra om sågen är konstruerad så att du inte behöver sträcka den med hjälp utav några verktyg.
  • Påfyllning av olja; Det bör vara lätt att fylla på oljan och det ska kunna göras med handskar på.

Om du dessutom köper en bensinsåg så är det viktigt att tänka på att den har ett gasreglage som gör att sågen inte startas förens du trycker ned gasreglagesknappen. Titta dessutom efter en mindre plastig såg där mer hållbara material använts. Det gör att du inte behöver reparera sågen lika ofta och ökar dess hållbarhet.

Andra trevliga specialegenskaper kan vara att väga in hur mycket de olika sågarna låter där en tystare såg kan vara trevligare att arbeta med. Tänk dock på att inte göra avkall på styrkan på grund av detta.

Vad avgör hur lätthanterlig en såg är?

Hur lätthanterlig en såg är beror mycket på vilken kraftkälla som används. Kom ihåg att bensin är starkast vilket gör att bensinsågar går lättare att såga med. Sladdsågar måste man hantera en sladd till vilket kan vara jobbigt för hanterbarheten och batterisågarna saknar styrkan av bensinsågar även om batteritiden blir allt bättre. Andra avgörande aspekter är handtagen och kedjan. En vass kedja sågar lättare och handtagen ska vara greppvänliga och tillräckligt stora. Det främre greppet ska även gå runt sågen eller åtminstone sitta så pass att det blir lätt att hantera sågen i olika vinklar. Sist men inte minst så tänk på vikten. En tung såg gör att man blir trött fort så försök att hitta en som är så lätt som möjligt.

Bosch AKE 30 LiBosch AKE 30 Li
Makita UC3541AMakita UC3541A
Makita UC3551AMakita UC3551A
Ryobi RCS36X3550HIRyobi RCS36X3550HI
Bosch AKE 35 SBosch AKE 35 S
Skil 0780AASkil 0780AA
Jonsered CS 2240 SJonsered CS 2240 S