Motorsåg

Köp motorsåg med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av motorsåg 2017
  2. Vilken motorsåg ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Planerar du att skaffa motorsåg? Se då till att vara väl förberedd när det väl är dags att välja. Det finns en stor mängd olika märken och modeller där ute att välja mellan så här har vi testat åtta av de bästa sågarna på marknaden idag för att du lättare ska kunna hitta just den modell som du behöver.

Innan du gör slag i sak och köper en ny motorsåg så finns det vissa frågor du bör ställa dig. Det viktigaste du ska fråga dig själv är vad du ska använda din såg till och vad har du för behov? Detta spelar en stor roll för vilka krav du bör ställa på din såg. Om du till exempel ska klyva ved till öppna spisen inför vintern så kanske du inte behöver ha en stor och bensindriven såg. Ska du däremot röja skog eller fälla träd så kanske en mindre och eldriven såg inte är så lämplig. En lite kraftfullare, och eventuellt bensindriven, såg är då på sin plats. Vill du veta mer om vilken motorsåg som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer marknadens bästa motorsågar.

Bosch AKE 30 Li

Köpa motorsåg Bosch AKE 30 Li

I modellen AKE 30 Li har Bosch tillverkat en såg där du både slipper fylla på bensin och krångla med kabel. Den drivs nämligen med hjälp av ett batteri. Batteriet är ett litiumjonbatteri och har en laddningstid på 1,5 timmar och har en kapacitet på över 100 kapningar per fulladdning.

Trots att sågen väger ganska mycket, hela 5,2 kilo, är den kompakt och smidig med ett 30 cm långt svärd och klarar av de flesta trädgårdssysslor. Sågens ljudnivå är uppmätt till 94 dB och är således den överlägset tystaste av de åtta som testats.


Modellen UC3541A från Makita är en eldriven såg. Den har en ergonomisk design och gummerade handtag för att underlätta för en enkel och bekväm hantering. Det 35 centimeter långa svärdet ger en bra räckvidd.

Sågen är utrustad med automatisk kedjesmörjning från en 0,2-liters kedjeoljetank. Behållaren är i sin tur utrustad med ett fönster så att användaren hela tiden kan ha koll på hur mycket smörjolja som gått åt och när det är dags att fylla på. Sågens ljudnivå ligger på 101,3 dB.


UC3551A, även den tillverkad av Makita, har i stort sett samma funktioner som UC3541A-modellen, som också dyker upp på den här listan men är en något större och kraftfullare såg än den lite lättare UC3541A.

Motorn har en ineffekt på 2000 W jämfört med UC3541A-modellens motor som har en ineffekt på 1800 W. I övrigt har också den här sågen ett svärd som är 35 centimeter långt och kedjan håller samma hastighet, 14,5 m/s, på de båda modellerna. Sågens ljudnivå är uppmätt till 101,8 dB, vilket är marginellt högre än den andra, lite mindre, modellen från Makita, och har alltså en av de lägsta ljudnivåerna bland dessa sågar.