Multiverktyg

Köp multiverktyg med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av multiverktyg 2017
  2. Vilken multiverktyg ska jag då välja?

För den som söker ett bra multiverktyg finns en uppsjö av alternativ på marknaden. Vilken produkt som är bäst avgörs förstås av vilka specifika behov man har. Man kan få tag i riktigt bra lågprisvarianter som har ett basutbud av funktioner, likaväl som avancerade verktyg som är användbara för hantverkaren, cykelreparatören eller fjällvandraren.

För de flesta är vikten en avgörande faktor. Ett multiverktyg måste vara smidigt att ha med sig och bör gå att haka fast i bältet. Olika märken har olika design för att hålla delarna på plats, men samtidigt måste det gå lätt att få ut dem vid behov. Varianter där de vassa delarna låses i utfällt läge är att föredra, så att man inte riskerar att skada sig vid användningen.

Bäst i test av multiverktyg

Flerfunktionsfaktorn innebär att man får mycket verktyg för pengarna, men som kund ska man inte behöva oroa sig för att mängden delar kommer på bekostnad av kvaliteten. Ett verktyg ska vara hållbart och för att vara på den säkra sidan kan man välja ett märke som erbjuder livstidsgaranti, vilket flera av alternativen nedan gör.

Här följer i rangordning några prisvärda modeller som är kända för att ha en genomtänkt design och bekvämt grepp, men där funktionerna skiljer sig åt. Samtliga har dock både spår- och stjärnskruvmejslar och alla utom Dibotechs modell kommer med tång.

Topeak mini 20 Pro

Köpa multiverktyg Topeak mini 20 Pro

Det perfekta verktyget för cyklister. Förutom skruvmejslar och insexnycklar får man med däckjärn, ekernycklar och inbyggd kedjebrytare. Verktyget håller genomgående en hög kvalitet och väger endast 151 gram.

Topeak mini är solid utan att vara klumpig, kommer med ett lätt neoprenfodral och de 20 verktygen med sammanlagt 23 olika funktioner innefattar allt man kan behöva. För en cykelfantast som vill ha lätt packning och samtidigt möjlighet att själv reparera cykelskador som kan uppstå längs vägen är den det bästa alternativet.


Crank Brothers Multi-19

Köpa multiverktyg Crank Brothers Multi-19

Också detta multiverktyg är anpassat för cykelfantaster, men vikten är något högre. Å andra sidan är produkten robust och kommer i en snygg metallförpackning som skyddar mot slitage.

Med 19 verktyg är man fullt garderad för alla slags cykelreparationer. Man får samma kedjeverktyg som på Topeak mini men här ingår också två öppna skiftnycklar, vilket sällan behövs till moderna cyklar. Detta gör den till mer av ett allroundverktyg. Till skillnad från Topeak mini saknar Multi-19 kapsylöppnare.


Crank Brothers Y16

Köpa multiverktyg Crank Brothers Y16

En snäppet större produkt från Crank brothers med annorlunda design. För den cyklist som inte har plats i sadelväskan kan den bli opraktisk, på grund av storlek och tyngd. Den har färre funktioner än de två modellerna ovan men innehåller ändå en stark och rejäl kedjebrytare. Dessutom har den ett praktiskt pumpmunstycke för cykeln.


Bahco 12

Köpa multiverktyg Bahco 12

Det här är ett multiverktyg som passar för till exempel friluftsliv eller som backup-kit i bilen. Den har fjädrande tång, flera filar, såg, kniv, skruvmejslar och kapsylöppnare. Det medföljer ett hårt canvasfodral som skyddar produkten bättre än neopren- och nylonpåsarna som finns till de övriga multiverktygen, men det påverkar också vikten.


Bahco 18

Köpa multiverktyg Bahco 18

Ytterligare en Bahcoprodukt men med fler funktioner. Bahco 18 i 1 finns i två varianter, en som är skräddarsydd för fiske och en allroundmodell. Fiskeverktyget har centimetermått, krokborttagare och fiskfjällare, utöver de vanliga verktygen.

Den senare modellen har istället filar i tre varianter. Bägge produkterna har en stark och bra tång, men för den som har frekvent behov av sågverktyget är Gerbermodellen här nedanför ett bätte val. Lägg även märke till att här saknas sax! Också till dessa produkter får man Bahcos stabila canvasfodral


NEO tools 7 funktioner

Köpa multiverktyg NEO tools 7 funktioner

Ett smidigt verktyg i rostfritt stål med vanliga verktyg som kniv, sax, konserv- och kapsylöppnare. Produkten har bara två skruvmejslar och inga extra storlekar på bits. Den har dock två ledlampor, vilket kan vara fördelaktigt i många situationer.


Gerber suspension

Köpa multiverktyg Gerber suspension

Användarvänligheten på Gerbers verktyg är som känt hög, designen smart och verktygen är lätta att komma åt. I detta multiverktyg får man bland annat med tre knivar av olika slag, såg, sax och fjädrande tång. Många har denna som favorit på camping- och fiskeresor.

Att den här produkten fått negativa kundrecensioner på vissa sajter beror på en kort period då produktionen flyttade och kvaliteten påverkades under övergången, men problemen ska vara åtgärdade. Dock kan stålet i skruvmejslarna tyckas vara lite för mjukt, de slits ganska snabbt, så är man främst beroende av dem är det bättre att välja en annan produkt.


Dibotech multiverktyg

Köpa multiverktyg Dibotech multiverktyg

En enkel modell som passar att hänga på nyckelknippan. Den innehåller ett basutbud med konserv- och kapsylöppnare, liten fil, sax, såg och skruvmejslar. En fördel är att Dibotechs verktyg är mindre än en decimeter långt när det är ihopfällt och således det minst platskrävande.


Vilken multiverktyg är då bästa valet för mig?

Sammanfattningsvis kan man säga att valet mellan olika multiverktyg avgörs av användarens behov. Det bästa är att fundera på vilka ens användningsområden egentligen är. För en campare är konservöppnare guld värt, men den spelar ingen större roll för trädgårdsfixaren. För en cyklist är Topeak mini pro 20 den smidigaste modellen, som trots lätt vikt och slimmad design innehåller allt man kan behöva på turen. För sportfiskaren eller allroundanvändaren med höga krav på sina verktyg är någon av Bahcos varianter det bästa valet, men antalet funktioner bör avgöras efter behov.

Extra funktioner kan verka lockande, men om man inte utför större reparationer själv kanske en enkel variant i en lägre prisklass faktiskt är det bästa alternativet. Somliga väljer att montera bort verktyg som de inte har behov av från sitt multiverktyg för att minska på vikten eller för att snabbare få ut rätt del, men det kan påverka hur bra de övriga delarna hålls på plats vid användningen.

Vidare finns det en rad enskilda faktorer som bäst bedöms genom att man ser och känner på produkten. Kanske behöver man en viss längd på knivbladen, eller också är det viktigaste att verktyget är enhandsmanövrerat. Om förpackningen eller fodralet är för klumpigt lämnas det ofta hemma när man ska packa lätt, men tänk på att även om multiverktygen är i rostfritt stål så kan själva verktygsdelarna rosta, så för samtliga modeller är det viktigt att skydda dem från fukt.

Topeak mini 20 ProTopeak mini 20 Pro
Crank Brothers Y16Crank Brothers Y16
Bahco 12Bahco 12
Bahco 18Bahco 18
Gerber suspensionGerber suspension