Att tänka på när du köper mutterdragare
Generella råd vid inköp av borrmaskin
Det finns borrmaskiner för flera olika ändamål och innan köp gäller det att fundera över vilka egenskaper som väger högst. Beroende på användningsområde finns det olika maskiner med olika funktioner. Är det endast en skruv som ska skruvas i räcker det med en skruvdragare men för att komma igenom hårdare material, som tegel, betong eller sten krävs en mutterdragare eller en slagborrmaskin.
Vad är då skillnaden mellan en mutterdragare och en slagborrmaskin? För betongväggar och liknande hårda material är mutterdragare att föredra. Mutterdragare har en så kallad SDS-‐chuck (en specialchuck med en funktion som gör att borren rör sig fram och tillbaka i en hammarlik rörelse) som gör att den klarar hög påfrestning. För borrning i trä eller metall krävs dock en vanlig chuck och det är viktigt att komma ihåg att det krävs olika slags borr för trä, metall respektive betong. Om fel borr används kan borren skadas och
resultatet bli undermåligt. Mutterdragare används även till bilning (en metod för att riva eller göra större hål i hårda byggmaterial, som betong eller tegel). En slagborrmaskin är generellt inte lika effektiv men är i gengäld ofta billigare.
Fler saker att fundera över innan inköp är hur ofta och hur långa stunder maskinen ska användas, samt arbetspositioner som kan påverkas av maskinens form, storlek och tyngd. Ett ergonomiskt utformat handtag är viktigt för att inte slita på kroppen. Även ljudnivå är viktigt att tänka på, även om hörselskydd alltid bör användas.
Olika typer
Det går att dela in mutterdragare i två olika typer. Det är de tryckluftsbaserade och de eldrivna. Inom de eldrivna finns de med sladd eller de batteridrivna att välja mellan. Vilken typ du bör välja beror på vad den ska användas till.
Tryckluftsbaserade mutterdragare ansluts till en kompressor med en lufttank och jobbar genom att pressa in luft för att få skruven att lossna. Hur länge du kan jobba oavbrutet beror på hur stor lufttank kompressorn har. Det tar en stund för att luften ska fyllas på igen om den tar slut, då får du vänta innan du kan fortsätta. För att slippa stå och vänta bör hur många liter/minut kompressorn klarar av stämma överens med hur många liter/minut mutterdragaren behöver. Till en mutterdragare som behöver 190 liter/min bör du åtminstone ha en kompressor som klarar av ungefär 200240 liter/minut för att kunna jobba oavbrutet.
För att se hur pass stark en eldriven mutterdragare är tittar man på vridmomentet, som brukar mätas i Nm. Ju högre Nm, desto starkare vridmoment. Ju högre vridmoment, desto hårdare åtdragna skruvar klarar den av att få ut, eller desto lättare skruvar den in en skruv utan att du behöver lägga tryck på. Hur stark en eldriven mutterdragare som går på batteri är beror på batteriets styrka som mäts i Ah. Mycket Ah innebär att den kan jobba en längre tid på full effekt innan batteriet tar slut, mindre Ah innebär att du inte kan jobba lika länge innan batteriet måste bytas ut.
Storlek
När du börjar titta på olika modeller kanske du upptäcker begrepp som m10, m12, eller ½”. Tum eller “ är den enhet som storleken på skruvens gängor mäts i och där är ½” standard. M10 och M12 står för 10 eller 12 mm och det är den enhet som storleken på skruven är. Vilken storlek du ska ha beror alltså på vilka skruvar eller muttrar du ska använda. Vid hantering av riktigt stora muttrar som till exempel på lastbilar krävs ofta lite större maskiner med mer kraft.
Prisklass
De flesta mutterdragare ligger i en prisklass runt tusenlappen och upp emot sju tusen kronor. Riktigt avancerade varianter kan kosta upp emot ungefär 20 tusen kronor, men det finns även enklare varianter för ett par hundralappar. Generellt talat är de billigaste varianterna oftast eldrivna med sladd, medan de varianter som ligger ungefär i mitten prismässigt är batteridrivna och de dyraste är tryckluftsbaserade.
För däckbytet
En enkel eldriven mutterdragare kan fungera utmärkt till däckbytet förutsatt att muttrarna är väl insmorda och inte är rostiga. De tryckluftsbaserade mutterdragaren är oftast starkare, men annars är det styrkan i motorn som avgör vilka skruvar ditt verktyg klarar av. Någonstans runt 800 Nm och uppåt är uppskattningsvis en nivå i vridmoment som krävs för att få loss hårt åtdragna muttrar som inte är väl insmorda.
För byggarbetet
Vid långa arbetspass där mutterdragaren används för skruvar i trä bör ergonomin vara något som finns i åtanke. För att skruva i trä krävs inte lika mycket kraft som för att till exempel skruva ur muttrarna
på bilen. Då kan en eldriven mutterdragare som går på uppladdningsbara batterier vara intressant. Den tillåter dig att röra dig runt fritt utan sladd. Även funktioner som hög dragförmåga, låg ljudnivå, låg vibration och design kan vara värt att titta på. Hög dragförmåga innebär att skruvarna dras ur eller i snabbt, något som inte bara sparar tid utan även tillåter dig att arbeta med maskinen över huvudhöjd utan ansträngning. När det gäller designen är det då kanske en variant av lättare vikt som ligger skönt
i handen som är av intresse om den ska bäras runt på. Det finns till exempel mutterdragare med handledsband eller förmågan att fästas vid bältet.
Specialfunktioner
Vilken typ av specialfunktioner som anses nödvändiga är upp till varje enskild användare att avgöra. En enkel regel som kan vara bra att ha i bakhuvudet är dock “ju fler funktioner, desto lägre hållbarhet”. Få funktioner gör det även lättare för dig som användare att förstå dig på dess funktion. Om du inte är en avancerad användare och söker något särskilt är den enda funktionen som egentligen behövs att kunna justera trycket.
Hållbarhet
En mutterdragare är ett verktyg som ofta brukar hålla ett par år. De flesta butiker erbjuder någon form av garanti, ofta i två år för privat bruk och ett år för yrkesmässigt bruk.
Olika verktyg håller givetvis olika länge, det finns mutterdragare i olika material som till exempel de med handtag i plast eller de med handtag i aluminium. Men det är inte bara materialet som avgör verktygets hållbarhet. Det beror också mycket på hur verktygen används. Om ett verktyg med låg Ah eller lågt vridmoment används mycket till för stora skruvar eller muttrar får motorn jobba så hårt att trådarna inuti kan brinna upp. Likaväl kan ett större verktyg slå sönder bultarna om de är för små. Kort och gott kan man säga att om du använder din mutterdragare till det den är anpassad för så håller den mycket längre.