Mutterdragare

Köp mutterdragare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av mutterdragare 2017
  2. Vilken mutterdragare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

På jakt efter en ny mutterdragare? Det finns en mängd olika varianter på marknaden med en rad olika funktioner. Här har sex olika produkter valts ut och jämförts utifrån de viktigaste kriterierna med förhoppning om att ge klarhet och förståelse för likheter och skillnader mellan dem. Allt för att underlätta vid inköpsbeslut. Vill du veta mer om vilken mutterdragare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa mutterdragare.

Black & Decker EGBL188KB

Köpa mutterdragare Black & Decker EGBL188KB

Typ: Slagborrmaskin/skruvdragare med Li-­‐Ion batteri 1,5 AH Effekt: 18v Max varvtal/minut: 1 350 Slaghastighet/minut: 20 250 Ljudnivå: 94,8 db Vikt: 1,5 kg

Övrigt: Maximal borrkapacitet är 22mm i trä och 10 mm i stål. Modellen saknar hammarfunktion. Borrar i murverk, trä och metall. Använder slidepack batterisystem som ger ett snabbt och enkelt batteribyte. Har ett Lithium ion-­‐batteri som håller mer än 80% av laddningen i över 90 dagar. Har även variabel hastighet för optimal kontroll vid borrning samt skruvdragning.


Bosch PBH 2100 RE

Köpa mutterdragare Bosch PBH 2100 RE

Typ: Mutterdragare (Universal) Effekt: 550w Max varvtal/minut: 2 300 Slaghastighet/minut: 5 800 Ljudnivå: 94 db Vikt: 2,2 kg

Övrigt: Borrar i betong, murvärk, stål, tegel och trä. Har skruvdragningsfunktion. Hög slagkraft gör att den klarar hårda material oavsett tryckkraft. Har en slank konstruktion med Softgrip-­‐stöd som gör att den ligger säkert och bekvämt i handen sant Bosch SDS plus chuck för snabba verktygsbyten. Gasreglaget i strömbrytaren är steglös och den har slagstopp för borrning i metall och trä.


Bosch GBH 2-28 DFV

Köpa mutterdragare Bosch GBH 2-28 DFV

Typ: Borrhammare Effekt: 850w Max varvtal/minut: 900 Slaghastighet/minut: 4000 Ljudnivå: n/a Vikt: 3.1 kg

Övrigt: Borrkapacitet i trä är 30mm och i tegel/betong med borrkron 68mm. Har steglös varvtalsinställning för ren anborrning och låg vibrationsnivå tack vare aktiv vibrationsdämning. Modellen är kostnadseffektiv då den har dokumenterad 25 % längre livslängd än övriga mutterdragare i samma klass. Saknar skruvfunktion. Har störst borravverkning och bilningskapacitet i klassen. Dess vridbara borstplatta ger samma kraft vid höger-­‐ och vänstergång. Gers snabba byten mellan slagborrning i betong och borrning utan slaggenerator i trä och metall tack vare utbyteschuck. Har överlastkoppling som skyddar både användare och maskin.


Bosch PSB 500 RE

Köpa mutterdragare Bosch PSB 500 RE

Typ: Slagborrmaskin (Basic) Effekt: 500w Max varvtal/minut: 3000 Slaghastighet/minut: 33 000 Ljudnivå: 97db Vikt: 1,6 kg

Övrigt: Borrkapacitet är 13mm i murverk och 25mm i trä. Kompakt format, höger-­‐vänstergång och låg vik ger en hög användarkomfort. Modellen saknar hammarfunktion. Gasreglaget 0-­‐max med strömbrytare hjälper till att fininställa effekt, till exempel vid anborrning på glatta ytor och skruvdragning.

Har anslutning för dammutsug (dammutsug säljs separat)och funktionsbrytare mellan skruvdragning/borrning/slagborrning för materialanpassade arbeten. En infälld brytare ger lång livslängd. Har sladdklämma med upphängning för praktisk förvaring. Modellen levereras i en förvaringsväska i plast tillsammans med avtagbart djupanslag samt stödhandtag.


Bosch PSB 18 Li‐2

Köpa mutterdragare Bosch PSB 18 Li‐2

Typ: Skruvdragare med slagborr-­‐/borrhammarfunktion (Expert) Effekt: 18v Max varvtal/minut: 1 650 Slaghastighet/minut: 22 500 Ljudnivå: 100db Vikt: 1,8 kg

Övrigt: Borrkapaciteten är 35mm i trä och 15mm i betong. Den är väldigt smidig tack vare en kompakt konstruktion och låg vikt. Har ingen minneseffekt och ingen självurladdning vilket gör att den alltid är redo att använda, tack vare litiumjonteknik. Har Softgriphandtag med höger/vänstergång och LED-lampa för optimal belysning på mörka arbetsplatser. Styrelektronik ger steglöst gasreglage och har Bosch Electronic Motor.


Einhell RT‐ID 65

Köpa mutterdragare Einhell RT‐ID 65

Typ: Slagborrmaskin Effekt: 650 w Max varvtal/minut: 3000 Slaghastighet/minut: 48 000 Ljudnivå: 104,3db Vikt: 1,9 kg

Övrigt: Saknar hammarförmåga samt skruvfunktion. Utsedd till bästa budgetval av smartson.se 2012. Har belysning och ett extra handtag med förvaringsfack för borrar. Saknar stoppläge i fram-­‐ och backreglaget men har lång sladd, dock i plast.


Vilken mutterdragare är då bästa valet för mig?

Vad skiljer då de utvalda produkterna åt och vilken är bäst till specifika ändamål? Två av produkterna är batteridrivna (Black & Decker EGBL188KB samt Bosch PSB 18 Li-­‐2 (2×2,5Ah)). Moderna batterier är så pass effektiva att risken att maskinen ska vara urladdad när den ska användas är ytterst liten. Dock är de inte riktigt lika starka som de med sladd. Båda säljs under benämningen skruvdragare med slagborrsfunktion och Black & Decker EGBL188KB saknar hammarfunktion. Det gör även Bosch PSB 500 RE och Einhell RT-­‐ID 65. Einhell RT-­‐ID 65 saknar även skruvdragarfunktion, något som den är ensam om bland dessa modeller.

Att tänka på när du köper mutterdragare

Generella råd vid inköp av borrmaskin

Det finns borrmaskiner för flera olika ändamål och innan köp gäller det att fundera över vilka egenskaper som väger högst. Beroende på användningsområde finns det olika maskiner med olika funktioner. Är det endast en skruv som ska skruvas i räcker det med en skruvdragare men för att komma igenom hårdare material, som tegel, betong eller sten krävs en mutterdragare eller en slagborrmaskin.

Vad är då skillnaden mellan en mutterdragare och en slagborrmaskin? För betongväggar och liknande hårda material är mutterdragare att föredra.  Mutterdragare har en så kallad SDS-­‐chuck (en specialchuck med en funktion som gör att borren rör sig fram och tillbaka i en hammarlik rörelse) som gör att den klarar hög påfrestning. För borrning i trä eller metall krävs dock en vanlig chuck och det är viktigt att komma ihåg att det krävs olika slags borr för trä, metall respektive betong. Om fel borr används kan borren skadas och

resultatet bli undermåligt. Mutterdragare används även till bilning (en metod för att riva eller göra större hål i hårda byggmaterial, som betong eller tegel). En slagborrmaskin är generellt inte lika effektiv men är i gengäld ofta billigare.

Fler saker att fundera över innan inköp är hur ofta och hur långa stunder maskinen ska användas, samt arbetspositioner som kan påverkas av maskinens form, storlek och tyngd. Ett ergonomiskt utformat handtag är viktigt för att inte slita på kroppen. Även ljudnivå är viktigt att tänka på, även om hörselskydd alltid bör användas.  

Olika typer

Det går att dela in mutterdragare i två olika typer. Det är de tryckluftsbaserade och de eldrivna. Inom de eldrivna finns de med sladd eller de batteridrivna att välja mellan. Vilken typ du bör välja beror på vad den ska användas till.

Tryckluftsbaserade mutterdragare ansluts till en kompressor med en lufttank och jobbar genom att pressa in luft för att få skruven att lossna. Hur länge du kan jobba oavbrutet beror på hur stor lufttank kompressorn har. Det tar en stund för att luften ska fyllas på igen om den tar slut, då får du vänta innan du kan fortsätta. För att slippa stå och vänta bör hur många liter/minut kompressorn klarar av stämma överens med hur många liter/minut mutterdragaren behöver. Till en mutterdragare som behöver 190 liter/min bör du åtminstone ha en kompressor som klarar av ungefär 200­240 liter/minut för att kunna jobba oavbrutet.

För att se hur pass stark en eldriven mutterdragare är tittar man på vridmomentet, som brukar mätas i Nm. Ju högre Nm, desto starkare vridmoment. Ju högre vridmoment, desto hårdare åtdragna skruvar klarar den av att få ut, eller desto lättare skruvar den in en skruv utan att du behöver lägga tryck på. Hur stark en eldriven mutterdragare som går på batteri är beror på batteriets styrka som mäts i Ah. Mycket Ah innebär att den kan jobba en längre tid på full effekt innan batteriet tar slut, mindre Ah innebär att du inte kan jobba lika länge innan batteriet måste bytas ut.

Storlek

När du börjar titta på olika modeller kanske du upptäcker begrepp som m10, m12, eller ½”. Tum eller “ är den enhet som storleken på skruvens gängor mäts i och där är ½” standard. M10 och M12 står för 10 eller 12 mm och det är den enhet som storleken på skruven är. Vilken storlek du ska ha beror alltså på vilka skruvar eller muttrar du ska använda. Vid hantering av riktigt stora muttrar som till exempel på lastbilar krävs ofta lite större maskiner med mer kraft.

Prisklass

De flesta mutterdragare ligger i en prisklass runt tusenlappen och upp emot sju tusen kronor. Riktigt avancerade varianter kan kosta upp emot ungefär 20 tusen kronor, men det finns även enklare   varianter för ett par hundralappar. Generellt talat är de billigaste varianterna oftast eldrivna med sladd, medan de varianter som ligger ungefär i mitten prismässigt är batteridrivna och de dyraste är tryckluftsbaserade.

För däckbytet

En enkel eldriven mutterdragare kan fungera utmärkt till däckbytet förutsatt att muttrarna är väl insmorda och inte är rostiga. De tryckluftsbaserade mutterdragaren är oftast starkare, men annars är det styrkan i motorn som avgör vilka skruvar ditt verktyg klarar av. Någonstans runt 800 Nm och uppåt är uppskattningsvis en nivå i vridmoment som krävs för att få loss hårt åtdragna muttrar som inte är väl insmorda.

För byggarbetet

Vid långa arbetspass där mutterdragaren används för skruvar i trä bör ergonomin vara något som finns  i åtanke. För att skruva i trä krävs inte lika mycket kraft som för att till exempel skruva ur muttrarna

på bilen. Då kan en eldriven mutterdragare som går på uppladdningsbara batterier vara intressant. Den tillåter dig att röra dig runt fritt utan sladd. Även funktioner som hög dragförmåga, låg ljudnivå, låg vibration och design kan vara värt att titta på. Hög dragförmåga innebär att skruvarna dras ur eller i snabbt, något som inte bara sparar tid utan även tillåter dig att arbeta med maskinen över huvudhöjd utan ansträngning. När det gäller designen är det då kanske en variant av lättare vikt som ligger skönt

i handen som är av intresse om den ska bäras runt på. Det finns till exempel mutterdragare med handledsband eller förmågan att fästas vid bältet.

Specialfunktioner

Vilken typ av specialfunktioner som anses nödvändiga är upp till varje enskild användare att avgöra. En enkel regel som kan vara bra att ha i bakhuvudet är dock “ju fler funktioner, desto lägre  hållbarhet”. Få funktioner gör det även lättare för dig som användare att förstå dig på dess funktion. Om du inte är en avancerad användare och söker något särskilt är den enda funktionen som egentligen behövs att kunna justera trycket.

Hållbarhet

En mutterdragare är ett verktyg som ofta brukar hålla ett par år. De flesta butiker erbjuder någon form av garanti, ofta i två år för privat bruk och ett år för yrkesmässigt bruk.

Olika verktyg håller givetvis olika länge, det finns mutterdragare i olika material som till exempel de med handtag i plast eller de med handtag i aluminium. Men det är inte bara materialet som avgör verktygets hållbarhet. Det beror också mycket på hur verktygen används. Om ett verktyg med låg Ah eller lågt vridmoment används mycket till för stora skruvar eller muttrar får motorn jobba så hårt att trådarna inuti kan brinna upp. Likaväl kan ett större verktyg slå sönder bultarna om de är för små.   Kort och gott kan man säga att om du använder din mutterdragare till det den är anpassad för så håller den mycket längre.

Bosch PBH 2100 REBosch PBH 2100 RE
Bosch GBH 2-28 DFVBosch GBH 2-28 DFV
Bosch PSB 500 REBosch PSB 500 RE
Bosch PSB 18 Li?2Bosch PSB 18 Li?2
Einhell RT?ID 65Einhell RT?ID 65