Ogräsbrännare

Köp ogräsbrännare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av ogräsbrännare 2017
  2. Vilken ogräsbrännare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Vi har testat 6 produkter i olika priskategorier som alla fyller sin funktion. Bäst-i-test blev den kraftfulla, ergonomiska och barnvänliga ogräsbekämparen Gloria Haus Garten Theromoflamm som dessutom har automatisk avstängning. Bästa budgetval blev Kinzo som visserligen inte är billigast, men den har en låscylinder som förhindrar läckage. Vi hoppas att detta test skall underlätta valet av ogräsbrännare.

Det man bör tänka på är att ogräsbekämpare antingen är el- eller gasdrivna, så om man till exempel behöver bränna ogräs långt från elektriska uttag kan det vara bättre att välja en gasdriven. Å andra sidan behöver behövs inga tillbehör till en eldriven apparat, till en gasoldriven måste man köpa gasolflaskor separat. Dessa kräver också säker hantering. Det finns även skillnader när det gäller effektivitet och säkerhet.


Bäst i test av ogräsbrännare

Har man barn och/eller husdjur kan det vara bra att fundera på en brännare med konisk utformning, eftersom den inte utgör någon risk för omgivningen. Annat som kan skilja är längd, upphängningsanordningar och andra tillbehör. Samtliga ogräsbrännare är dock miljövänliga, relativt lätta och har en låg ljudnivå, så hur man än beslutar blir valet bra! I slutet av testet finns en sammanställning. Vill du veta mer om vilken ogräsbrännare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa ogräsbrännare.


Nästa ogräsbrännare vi testade var Hozelock Green Power som också den är eldriven och således inte sprider farliga kemikalier. När maskinen värmts upp en stund är det bara att trycka på startknappen och börja bränna bort all oönskad växtlighet. Inga extra tillbehör behövs och det finns ingen risk att omgivande växter kommer till skada, eftersom ogräsbrännaren är väldigt exakt. Green Power bryter ned ogräsets celler på 3 sekunder vilket gör att arbetet går snabbt och effektivt. Kabeln på 3 meter ger tillräckligt med räckvidd för ändamålet och det går bra att stå upprätt hela tiden tack vare det långa skaftet. Handtaget är ergonomiskt utformat och skönt att hålla i. Efter användning svalnar ogräsbrännaren direkt och det är inga problem att hänga upp den i den inbyggda kroken.

+ Miljövänlig, ergonomisk, barn-/husdjurssäker, kraftfull och effektiv

– Högt pris, ingen avstängningsfunktion

Betyg: 5/6


Gloria Haus Garten Theromoflamm

Köpa ogräsbrännare Gloria Haus Garten Theromoflamm

Är du miljömedveten och i behov av en effektiv ogräsbekämpare? Vi har testat 6 produkter i olika priskategorier som alla fyller sin funktion. Bäst-i-test . ev de. kraftfulla, ergonomiska och barnvänliga ogräsbekämparen Gloria Haus Garten Theromoflamm som dessutom har automatisk avstängning. Bästa budgetval blev Kinzo som visserligen inte är billigast, men den har en låscylinder som förhindrar läckage. Vi hoppas att detta test skall underlätta valet av ogräsbrännare.

Det man bör tänka på är att ogräsbekämpare antingen är el- eller gasdrivna, så om man till exempel behöver bränna ogräs långt från elektriska uttag kan det vara bättre att välja en gasdriven. Å andra sidan behöver behövs inga tillbehör till en eldriven apparat, till en gasoldriven måste man köpa gasolflaskor separat. Dessa kräver också säker hantering. Det finns även skillnader när det gäller effektivitet och säkerhet. Har man barn och/eller husdjur kan det vara bra att fundera på en brännare med konisk utformning, eftersom den inte utgör någon risk för omgivningen. Annat som kan skilja är längd, upphängningsanordningar och andra tillbehör. Samtliga ogräsbrännare är dock miljövänliga, relativt lätta och har en låg ljudnivå, så hur man än beslutar blir valet bra! I slutet av testet finns en sammanställning.

Vi började med att testa Gloria Haus Garten Theromoflamm som är eldriven och har en effekt på 2000 W. En värmestråle bränner bort ogräset på ett miljövänligt sätt och tack vare det konformade munstycket är den väldigt exakt. Därför behöver man inte oroa sig för att lekande barn eller husdjur skall komma till skada. En av oss i test- panelen hade med sig sin hund och vi kan skriva under på att den är barn- och djursäker. Thermoflamm har ett ergonomiskt handtag och ett långt skaft varför man aldrig behöver böja sig ner. Eftersom det också går att tända kolgrillar och eldstäder med brännaren gjorde vi ett framgångsrikt försök när det var dags för lunch och korvgrillning. En extra funktion som uppskattas och känns säker är att den stängs av när man släpper på/avstängningsknappen. Inga extra tillbehör behövs och den är verkligen värd priset.

+ Miljövänlig, ergonomisk, barn-/husdjurssäker, kraftfull och effektiv, bra pris och avstängningsfunktion.

– Inga

Betyg: 6/6


Kinzo ogräsbrännare

Köpa ogräsbrännare Kinzo ogräsbrännare

Vi gick sedan över till gasbrännarna som i regel är billigare än de eldrivna, och började med Kinzo vars låga är justerbar. Även Kinzo är miljövänlig och man slipper farliga kemikalier. Den är enkel att använda och ogräset torkar på 2 dagar precis som utlovat. Också denna brännare har ett ergonomiskt handtag och en bra funktion är låscylindern som förhindrar läckage. Detta är något som de andra gasbrännarna saknar.

+ Låscylinder, ergonomisk, justerbar låga, bra pris, multifunktion

– Gasflaskor måste köpas till, skaftet inte så långt som på de eldrivna


Granngården ogräsbrännare

Köpa ogräsbrännare Granngården ogräsbrännare

Den andra ogräsbrännaren kommer från Granngården och har en inbyggd piezotändning*. Den har dessutom många andra funktioner och klarar precis som Kinzo att förbränna insektsbon, tina frusna rör och snabbtända en grill. Vi provade att bränna ett mindre getingbo vilket gick alldeles utmärkt.

+ Bra pris, miljövänlig, multifunktion,

– Inget skydd mot läckage, gasflaskor måste köpas separat, skaftet inte så långt som på de eldrivna


Rothenburger Industrial

Köpa ogräsbrännare Rothenburger Industrial

Den tredje ogräsbrännaren vi testade var Rothenburger Industrial som precis som Granngårdens har en piezotändning.

+ Miljövänlig, piezotändning

– Gasflaskor köps separat, skaftet inte så långt som på de eldrivna


Clas Ohlsons ogräsbrännare

Köpa ogräsbrännare Clas Ohlsons ogräsbrännare

Sist men inte minst testade vi Clas Ohlsons ogräsbrännare för gasflaska som också är ekologisk och lätt att använda. Detta är det billigaste alternativet och den har en inbyggd tändare.

+Billig, miljövänlig, inbyggd tändare

– Gasflaskor köps separat, skaftet inte så långt som på de eldrivna


Vilken ogräsbrännare är då bästa valet för mig?

Bäst-i-test-vinnaren bland ogräsbekämpare 2016, Gloria Haus Garten Theromoflamm, är ett självklart val tack vare en kraftfull motor, ergonomisk utformning, koniskt munstycke som riktar värmen och automatisk avstängning. Tycker man att priset är viktigast är också de billigare varianterna både miljövänliga och effektiva.

Vi kan konstatera att de elektriska ogräsbrännarna är mest praktiska, eftersom man alltid kan koppla in dem i elnätet. De värms upp fort och man kan börja arbeta på en gång.De långa skaften gör att det är möjligt att arbeta upprätt och man slipper böja sig hela tiden. Nackdelen kan dock vara att de kräver eluttag vilket kan orsaka problem om man vill bränna ogräs en bit från huset. Därför kan det ibland vara nödvändigt att använda förlängningssladd. Gasbrännarna är billigare att köpa, men eftersom gasflaskor måste köpas separat och ersättas när de tar slut tillkommer kostnader.

Vi rekommenderar ett litet lager med flaskor, så att man inte står utan när det är dags för ogräsrensning. De som drivs med gas är också kortare i längd än de elektriska vilket kan resultera i att man måste böja sig ner ibland. De har heller inte konformade munstycken och måste därför användas med större försiktighet. Avslutningsvis bör man också tänka på att de förkolnade växterna kan utgöra en brandrisk och måste avlägsnas när de torkat.

Dyrast!       Vinnare!                             Billigast!

Produkt: Hozelock Green Power Gloria Haus Garten Thermoflamm Kinzo Clas Ohlson Granngården Rothenberger Industrial
Pris: 1049 kronor 799 kronor 259 kronor 183 kronor 199 kronor 249 kronor
Miljövänlig X X X X X X
Gas X X X X
Eldriven X X
Motor 230 v 230 v
Effekt 1600 watt 2000 watt
Vikt 1,1 kg 1,6 kg 1 kg
Längd 1 m 80 cm 87 cm
Kabellängd 3 m
Barn- och djurvänlig X X
Ljudnivå Låg
Ergonomisk X X
Garanti 2 år 2 år 2 år
Låscylinder X

Att tänka på när du köper ogräsbrännare

Gasolbrännare vanligast

Det vanligaste alternativet är att använda en gasoldriven ogräsbrännare, som är ett billigt och effektivt sätt att få jobbet gjort. Det finns en stor marknad för gasolbrännare, och maskinerna kommer i alla möjliga storlekar, från små behändiga handverktyg till större och kraftigare apparater med tillhörande vagn.

Oavsett vilken man väljer så är tekniken för de olika gasolbrännarna alltid ungefär densamma– ett långt skaft med ett handtag som kopplas till en tillhörande gasoltank. Vanligtvis används det som kallas en piezotändare, som är en effektiv tändare placerat längst ut på skaftet så att man inte behöver komma i närheten av lågan. De flesta gasolbrännare säljs utan tillhörande gasolflaska, så det är viktigt att komma ihåg att köpa i samband med själva brännaren.

Andra alternativ

Om man tycker att det känns obehagligt att använda gasol, finns det även andra alternativ att tillgå. Det finns en stor marknad för elektriska ogräsbrännare, och många ser det som ett fullgott alternativ till gasolbrännare. Även dessa är enkla att använda – det är bara att koppla brännaren till ett vanligt eluttag med en förlängningssladd, och sen är det samma rutin som med gasolbrännaren.

Det finns också ett fåtal alternativ som använder hett vatten för att bekämpa ogräs. Det är onekligen ett miljövänligt alternativ, men än så länge har denna teknik mest använts i större industrisammanhang och än så länge finns det bara ett fåtal maskiner som är lämpade för privat bruk. I framtiden är det dock inte omöjligt att det är hett vatten som blir standard för ogräsbekämpning.

Många alternativ 

Det finns en uppsjö av alternativ att välja mellan, oavsett om man är sugen på en maskin driven av gasol, elektricitet eller vatten. För att få reda på precis vad som passar dig kan det vara bra att vända sig till en specialist för att du ska kunna förklara precis ditt behov.Alla har dock inte tid för det, så vi passar ändå på att rekommendera några av de vanligaste verktygen här.

På nästan alla byggmarknader finns dem enklaste typerna av gasolbrännare, som är ett enkelt skaft med inbyggd tändare, där gasolflaskan säljs separat. Axleys ogräsbrännare kostar bara ett par hundralappar och är förmodligen marknadens billigaste. Förutom Axleys brännare finns det ett flertal liknande i samma prisklass som kan passa för ett mindre hemmaprojekt. men kvalitén kan variera.

Högre prisklasser

Ett annat alternativ kan vara att spendera ett par kronor extra och köpa Tecnomas senaste ogräsdödare. Utöver alla funktioner som finns i de enklare gasbrännarna har Tecnoma även en tryckregulator, som gör att du kan justera trycket i lågan efter behov.

Vill man höja temperaturen ytterligare har Svea Redskap lanserat sin T-serie, som både innehåller den enklare T30-brännaren som är ett behändigt kvalitetsredskap, men framförallt T100-brännaren, som kommer med tillhörande vagn och ett specialmunstycke för att du ska kunna nå de mest knepiga ytorna.

När det gäller elektriska ogräsbrännare är Hozelock marknadsledande, och ett bra alternativ för den som vill hålla sig undan gasolen. När det gäller ångdrivna ogräsbekämpare är utbudet glest. Företaget Fiskars lanserade sitt verktyg Steam-It för mer än tio år sedan, men utöver det är det mest industrimärken likt Heatweed som gäller.

Det går inte att säga vilket alternativ som är bäst, utan allt beror såklart på vad du som användare har för behov. Om du bara har en enkel liten uteplats i sten är naturligtvis en industrimaskin för stor, men allt beror på tycke och smak. Som så mycket annat får man dock oftast vad man betalar för, och det kan vara värt att spendera ett par hundralappar extra för att undvika att behöva köpa en ny maskin bara ett par månader senare.

Undvik att bränna plantorna.

Det finns ett par saker som är viktiga att tänka på när man använder ogräsbrännare. Ett vanligt missförstånd är till exempel att man måste bränna bort plantorna för att dem ska försvinna, vilket inte stämmer. Det mest effektiva sättet att få bort ogräset och samtidigt förhindra att nytt ogräs dyker upp ett par veckor senare är att bara lätt värma upp plantorna. Exponeringstiden kan variera lite mellan olika brännare, men ofta räcker det med så lite som en tiondels sekund för att plantan ska  vissna, och sen är det bara att sopa upp resterna ett par dagar senare.

Vissa tycker det är svårt att avgöra om man har värmt upp plantan tillräckligt, men det finns ett enkelt knep för att testa om plantan har blivit tillräckligt uppvärmd: tryck lite lätt på ett av bladen efter att du har värmt upp plantan. Om det blir ett mörkt avtryck kvar på bladet har plantan blivit tillräckligt uppvärmd och kommer att dö inom några dagar. Fördelen med att sveda plantorna är att även rotsystemet dör, vilket förhindrar uppkomst av nya plantor.

Vissa kanske fortfarande anser att det är enklare att bara bränna plantorna, istället för att behöva vänta på att ogräset ska vissna, men det finns ett flertal fördelar med denna teknik – dels så är det mer miljövänligt, och du sparar mycket gasol på att inte bränna upp plantorna. Att undvika att bränna plantorna är också ett bra sätt att undvika nya ogräsepidemier då askan kan fungera som en bra grogrund för nya plantor.

Brandrisk

Förutom att man ska undvika att bränna växterna finns det även andra saker att tänka på. Det kan låta onödigt att säga, men många glömmer bort den brandrisk som är förenat med att använda gasolbrännare, vilket kan leda till problem. Trots att ogräsbrännarna inte alltid avger någon överdrivet stor låga producerar dem ändå en intensiv värme som är lätt att underskatta.

Utöver att det kan vara lätt att skada sig själv om man är oförsiktig så har det även hänt att folk råkar tända eld på hus och dylikt. Det vanligaste som händer är att man försöker rensa ogräs nära en husvägg och råkar tända eld på  pappen eller isoleringen som ligger under träpanelen. Även om det inte är helt ovanligt att detta händer så är det ingen fara så länge man är noggrann, försiktig och vet vad man gör.

Förebygg i framtiden

När du väl har bränt bort växterna kan det vara en bra idé att fundera på ett mer långvarigt skydd, för att slippa elda varje sommar. En anledning till att ogräs ofta tar sig upp i stenläggningar är att det inte finns något som avskiljer dessa från kringliggande gräsmattor. Detta går att lösa genom att sätta ner en planka eller liknande  mellan plattorna och gräsmattan, som både är ett effektivt och snyggt sätt att minska ogräsets framfart.

Om du går i tankarna på att lägga plattor för en uteplats eller en garageuppfart, men tvekar på grund av ogräsrisken kan det också vara en idé att använda sig av ogräshämmande grus som tätning mellan stenarna, eller till och med stelnande fog. Båda materialen finns att köpa på välsorterade byggvaruhus, och är ett bra sätt att förebygga ogräset från första början.

När ogräset redan har slagit till är dock en ogräsbrännare det självklara alternativet. Vilken du väljer är upp till dig, men ogräs är både tråkigt att titta på och dessutom en börda för resten av växterna i trädgården eftersom det käkar upp energi som hade kunnat gå till andra vackrare plantor.

Vänligt alternativ

En välskött trädgård, fri från oreda kan kännas viktig för att på djupet känna trädgårdens lugnande och läkande kraft. Vanligt idag är att använda sig av kemikalier för att bekämpa ogräs och oönskade växter. Något som kan skada både oss människor som djur och natur.

Med hjälp av en gasoldriven ogräsbrännare går det att på ett miljövänligt sätt få bukt med sin oreda i trädgården, utan att riskera varken vår eller naturens hälsa.

– Med vårt stora intresse för natur och trädgård vill vi förstås inte utsätta vår miljö för giftiga

ämnen. Vi satsar mycket på miljövänliga alternativ utan att göra avkall på kvalité och resultat säger Anders Williamsson, vd på Willab Garden.

Ergonomiskt och enkelt

Idén bakom den gasoldrivna ogräsbrännaren är att den på ett miljövänligt, smidigt och effektivt sätt ska uppfylla behovet att få mer tid och utrymme till att njuta av en välskött och välmående trädgård. Dess lätta vikt på knappt ett kilo i kombination med det behagligt långa skaftet skyddar både rygg och axlar från onödig belastning och påfrestning. Säkerheten är viktig och genom att undvika sladd är brännaren enkel att använda och riskerar inte att avlägsna något annat än de oönskade växterna. Brännaren är dessutom utformad så att den både kan hängas och ställas undan när den inte används utan att ta upp nödvändig plats för annan trädgårdsredskap.

Den gasoldrivna ogräsbrännaren kan också fungera för att snabbtända kolgrillen, tända brasan och för att tina snö och is vintertid och är på så sätt ett redskap användbart året runt.

– Att slippa ogräs och smuts gör min trädgård till en oas där jag kan finna lugn. Genom miljösmarta val kan jag njuta av min trädgård utan att ha dåligt samvete säger Inger.