Oscillerande polermaskin

Köp oscillerande polermaskin med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av oscillerande polermaskin 2017
  2. Vilken oscillerande polermaskin ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

När man ska köpa sin polermaskin handlar det först och främst om att identifiera vilken typ av polermaskin som man behöver och vad den ska användas till. Det finns nämligen en uppsjö av olika produkter och rätt verktyg gör halva jobbet brukar man säga. Fyra huvudfrågor man generellt kan fråga sig är:

  1. Hur mycket erfarenhet har du av att polera bil eller båt med maskin?
  2. Vilka mål vill du uppnå genom att köpa en polermaskin?
  3. Hur ofta förväntar du dig att polera din bil/båt med maskin?
  4. Hur mycket tid är du villig att investera i att polera din bil/båt?

Vill du veta mer om vilken polermaskin som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa polermaskiner.

Bäst i test av oscillerande polermaskin

I det här testet kommer vi fokusera på oscillerande maskiner eftersom de är mest lätthanterade och passar hela spektret av användare inom polering, från förstagångs- användare till yrkesman. Nedan följer testet med rekommendationer i kronologisk ordning, där första presenterade produkten är bäst-i-test.


HP Autozubehör 230V 180 mm

Köpa oscillerande polermaskin HP Autozubehör 230V 180 mm

Denna polermaskin har utsetts till bäst i test på grund utav sina enastående egenskaper då den passar både den mer erfarna användaren, men även en nybörjare på området. Med en polerplatta som är 180mm kommer den åt på de flesta ställen och kan på så sätt enkelt jobba på nästan alla tänkbara ytor på en bil eller båt utan det krävs för mycket arbete på grund av liten polerplatta. Maskinen ligger i det högre prisskiktet för det här testet och är relativt tung sett till de andra maskinerna, men ändå lättarbetad med väl tilltaget ergonomiskt handtag som underlättar arbetet.

Tyngden vägs även upp för genom att vara klassetta i hastighet med upp till 4000 varv per minut för de riktigt tuffa jobben och sin smidiga enkelhet att ställa in de olika hastigheterna. Genom att ha ett brett spektra av hastighetsval som med lätthet kan ställas in med ett finger klarar HP Autozubehör 230V 180mm av både de hårda och fina jobben galant utan att man behöver tumma på kvaliteten eller säkerheten. Denna polermaskin är dessutom eldriven vilket innebär att man får konstant full effekt och samtidigt inte behöver oroa sig för att batteriet ska ta slut.


Kunzer 7 MP M0 580mm

Köpa oscillerande polermaskin Kunzer 7 MP M0 580mm

Det här är testets vinnare när det kommer till batteridrivna alternativ och kommer in på en andra plats totalt sett. Den är liten lätt och smidig men samtidigt kraftfull! Kunzer 7MPM05 80mm väger minst i hela testet men presterar fortfarande på en hög nivå samt inkluderar ett extra batteri vid köp. Maskinen passar den som vet att den har många små och svåråtkomliga ytor att jobba på som t.ex. på en motorcykel och kan även ställa in hastigheten på ett smidigt sätt för dessa.

Eftersom Kunzer 7MPM05 80mm är batteridriven är det smidigt att inte behöva bry sig om sladdar och kunna röra sig fritt i arbetsutrymmet. Priset är i den högre prisklassen i detta prov men så är även kvalitén man får för de pengarna. Något man ska tänka på när maskinen är liten och lättarbetad med sin 80mm polerplatta är att den verkar över mindre arbetsyta vilket gör att man får jobba mer över samma yta jämfört med om en modell med större polerplatta hade använts.

Då det ingår ett extra batteri till Kunzers polermaskin innebär det att man kan byta och jobba vidare medan det andra batteriet laddar. Laddningstiden är 60 minuter vilket är samma lika lång tid som man får ut från en laddning vilket innebär att man i princip kan jobba på i oändlighet. Med sina superba arbetsegenskaper är detta det bästa alternativet för den som vill ha en smidig polermaskin och samtidigt slippa sladdtrassel.


EVB AZ-110 1200W 180 mm

Köpa oscillerande polermaskin EVB AZ-110 1200W 180 mm

På tredje plats i detta test kommer EVB AZ-110 1200W 180 mm. Här får man mycket maskin för pengarna och denna polermaskin är minst lika bra på pappret utöver en del marginella skillnader som gör att den hamnar på tredje plats. Kvalitén framstår som gedigen med en steglös design för hastighetsval. Här får användaren tillgång till låga varvtal för de arbeten som kräver detta vilket gör att valet mellan EVB AZ-110 1200W 180mm och HP Autozubehör 230V 180mm är en smaksak beroende på vilket typ av arbete som kommer utföras mest och vilket polermedel som är tänkt att användas.

Det som avgjorde mest här var att vikten samt ljudnivån var högre för denna polermaskin vilket gör arbetsperioder lite mer påfrestande längden. I övrigt är EVB AZ-110 1200W 180mm en toppenmaskin som kan användas i de flesta situationer och ytor med ett polerhuvud som kommer åt nästan överallt utan svårigheter samtidigt som tillräcklig effekt finns för att utföra arbetet. Precis som sitt alternativ på förstaplats är den här polermaskinen eldriven med fast strömsladd vilket säkerhetsställer ett konstant arbetsflöde utan att behöva diffa på effekt eller behöva tänka på batteritid. EVB AZ-110 1200W 180mm rekommenderas som alternativ till den med lite lägre budget men fortfarande vill ha en maskin som presterar som en dyrare variant.


DINO 100 mm

Köpa oscillerande polermaskin DINO 100 mm

Detta är budgetalternativet till Kunzer 7MPM05 80mm där specifikationerna bjuder på ungefär samma information med några skillnader. Den största här är skillnaden i hastighetsinställningar där Dino 100mm går mellan 1500-3000 varv per minut, dock är det oftast inom dessa områden man jobbar med polering vilket gör det till en personlig avvägning om vad som passar bäst. Dino har ett 100mm brett polerhuvud vilket gör maskinen idealisk för punktarbeten och utrymmen som är svåra att komma åt men samtidigt krävs mer arbete för större ytor. Dino 100mm är mycket användarvänlig med en steglös ratt för de olika hastigheterna och en ergonomi som gör att den passar för båda händerna.

Arbetstiden för Dino ligger på cirka en timme och medföljande i paketet till denna maskin är en snabbladdare så batteriet kan laddas upp på en timme. Om man köper till ett extra batteri kan man i likhet med maskinen från Kunzer jobba på nästintill oavbrutet. För den som vill ha liknande kvalitet som Kunzer och slippa sladdtrassel genom batteridrivet men har en mindre budget är Din0 100mm det givna valet.


Einhell BT-PO 90 240mm

Köpa oscillerande polermaskin Einhell BT-PO 90 240mm

Einhell BT-PO 90 240mm är en av testets större maskiner till både mått och vikt. Det är också en utav de bäst lämpade produkterna för personer med en tight budget. Maskinen är lättanvänd med en av-och-på-knapp som i princip är omöjlig att göra fel med. Varvantalet är fast satt till 3700 varv per minut vilket gör maskinen något begränsad. Med sina 90W och 240mm breda polerhuvud lämpar sig maskinen bäst vaxning snarare än polering samt på större ytor istället små detaljarbeten som man kan behöva använda smidigare verktyg till.

Maskinen känns råbust och tålig, med ett stabilt grepp som väger upp för sin tyngd och mått. En klar fördel med Einhell BT-PO 90 240mm är att den är relativt tyst vilket gör den behaglig att jobba med, även om den vibrerar ganska mycket. Maskinen drivs med strömsladd som gör det enklare att få hela arbetet gjort under ett pass utan att behöva ta paus.


Brüder Mannesmann M 01700 240mm

Köpa oscillerande polermaskin Brüder Mannesmann M 01700 240mm

Med sina 240mm i diameter är polerhuvudet hos Brüder Mannesmann M 01700 240mm en av testets största maskiner som allra bäst lämpar sig för arbeta på större ytor snarare än punktarbeten. Polermaskinen är enkel att använda med en knapp för av och på med ett fast varvantal på 3000 varv per minut och effekt på 120W. Detta passar bäst till vaxarbeten då effekten inte riktigt räcker till för polering.

Brüder Mannesmann M 01700 240mm är även testets billigaste maskin för den som söker något budgetvänligt som inte bränner ett för stort hål i plånboken. Det stora runda handdtaget gör det lätt att använda polermaskinen när den när den är igång och det går att arbeta på ett säkert vis trots vikt och storlek. Brüder Mannesmann M 01700 240mm är ett ekvivalent alternativ till Einhell BT-PO 90 240mm på nästan alla punkter där huvudskillnaderna i en jämförelse sinsemellan av de båda maskinerna är effekt, varvantal per minut och priset.


Vilken oscillerande polermaskin är då bästa valet för mig?

Valet av bäst i test för den här artikeln baseras på vilken maskin som har bredast användningsområde, bäst kvalitet och mest användarvänlig. HP Autozubehör 230V 180mm visade sig vara bäst inom flesta av dessa områden. Genom sin möjlighet att steglöst välja varvtal per minut från lågt till testets högsta nivå är produkten lätt att använda i alla steg i poleringsprocessen. Med 180mm brett polerhuvud passar maskinen för de flesta ytor, både stora som små mindre lättåtkomliga ytor på t.ex. motorcykel eller bil. Modellen är försedd med strömsladd vilket innebär oavbrutet arbete.

Om låg budget är ett problem men man vill ha snarlika egenskaper men kan tänka sig att tumma på användarvänlighetaspekter som vikt är EVB AZ-110 1200W 180mm ett i princip lika välmotiverat val. Vill man ha låg vikt och slippa sladdtrassel är de batteridrivna varianterna ett givet val i det här testet. Framförallt polermaskinen från Kunzer där det ingår ett extra batteri och det går att jobba nästan helt utan avbrott tack vare snabba uppladdningstider och lika långa användningstider.

Det lite billigare budgetalternativet som är batteridrivet erbjuder ungefär samma prestanda men där ingår inte ett extra batteri. De mindre batteridrivna modellerna har även mindre polerhuvud vilket gör att de kommer åt för punktpolering bäst i det här testet på svårarbetade områden. För jobb på de större ytorna där man inte behöver lika stor möjlighet att anpassa varvantalet finns Brüder Mannesmann M 01700 240mm och Einhell BT-PO 90 240mm. Dessa är först och främst bäst anpassade för vaxning då de har låg effekt som inte riktigt räcker till för polering. Samtidigt är båda så pass billiga att de kan kombineras med något av de andra polerverktygen och på så sätt fungera som
komplement till de mindre, mer effektiva polermaskinerna.


Att tänka på när du köper oscillerande polermaskin

En roterande polermaskin är en maskin som roterar i ett konstant omlopp i form av en cirkel. Fördelar med detta alternativ är att maskinen är vibrationsfri och oftast kan man ställa in varvtalen för att på så sätt få en snabb och väldigt effektiv avverkning av repor till skillnad mot den lite skonsammare oscillerande polermaskinen.

Dock har en roterande polermaskin med större huvuden lätt att t.ex. ”vandra” runt själv på motorhuven. Det vill säga att den är mer svårkontrollerad just för att den är så effektiv och så kallade polerrosor kan uppstå om man inte vet hur mycket tryck man ska applicera på maskinen mot ytan och vilken rörelse som ska användas. Som nybörjare har en roterande polermaskin en brantare inlärningskurva, därför krävs en del träning innan korrekt hantering kan säkerhetsställas. (MCNT, 2016) (Autogeek, 2010)

En oscillerande maskin kan delas upp i två typer, enkel eller dubbeloscillerande, dvs. maskinen har antingen ett eller två polerhuvuden där den oscillerande rörelsen kan beskrivas som en ojämn cirkelrörelse som den illustrerad till höger i bilden ovan.

En oscillerande maskin är inte riktigt lika effektiv som en roterande men passar både proffs som nybörjare då den utför samma jobb med fördelen att vara säker då den inte vandrar iväg på samma sätt och inte riskerar att skapa polerrosor i lacken som en roterande maskin kan göra. Kort och gott så är den svårt att misslyckas med. (Bollnäs Bilvård, 2016)

Storleken man ska ha på polerplattan och polertrissorna, det vill säga de runda skumgummikuddar som man fäster med kardborrfästning på rondellplattan, och vilken typ man behöver är nästa steg att begrunda.

När man tittar på detta gäller det framförallt att fundera på hur ytorna ser ut som man ska polera. Är det stora ytor eller små, hur ser framkomligheten ut för olika storlekar på maskiner samt vilka polertrissor behövs?

Det finns en mängd olika polertrissor i varierande färger. Viktigt är att välja en polertrissa med något större diameter än rondellplattan. Det som skiljer trissorna åt färgmässigt är hur grova och hårda de är i materialet vilket påverkar hur mycket de avverkar på lacken. Materialet kan t.ex. vara skumplast eller lammull. Tips är att köpa en eller flera extra trissor för att kunna byta till en ren trissa under arbetets gång när den första blivit smutsig.

Hastighet hos maskinen är något som varierar mellan olika produkter. Framförallt skiftar det i hurvida inställningarna ser ut, om det är en fast hastighet, olika steg eller steglöst. En aspekt här är att det kan vara bra med möjlighet att reglera mellan olika steg för olika poleringsmedel och steg i polerandet.