Oscilloskop

Köp oscilloskop med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av oscilloskop 2017
  2. Vilken oscilloskop ska jag då välja?

För många är det besvärligt att välja ett nytt oscilloskop. Denna artikel leder dig genom en labyrint av överväganden och uppmärksammar åtta utvalda oscilloskop för dig som går i tankar att köpa ett, för dig själv eller för din verksamhet.

Första steget i valet av oscilloskop är att tänka igenom vad du egentligen behöver, som vad du ska använda det till och var du ska använda det. Ska du använda det i labbet, i verkstaden, på industrigolvet, som student, eller som hemmafixare?

Låt mig presentera några oscilloskop som kanske passar just dina behov.

Uni-T UTD2102CEX 100 MHz

Köpa oscilloskop Uni-T UTD2102CEX 100 MHz

Ett oscilloskop med stor inställbar färgskärm på 7 tum, som är enkel att läsa av. Den är färdig att användas med ett knapptryck. Det här är ett lätt oscilloscop, men har alla funktioner som ett klassiskt och den har två kanaler. Verktyget uppfyller alla krav för hemmafixaren och hobbyingenjören. Detta är ett allround-redskap för dig som funderar på att köpa ett oscilloskop, men inte riktigt har tid att sätta dig in i alla aspekter hos verktyget.

Du behöver inte ta ställning till om det räcker med si eller så MHz eller om samplingshastigheten är tillräcklig. Med en bandbredd på 100 MHz lämpar sig produkten lika väl som verktyg för hemmabruk som för mer avancerade mätningar, då den har en samplingshastighet på 1GS/s. Verktyget passar lika bra för forskarens lab som i hemmet. Detta är också oscilloskopet som lämpar sig bäst i utbildningssyfte då den är lättmanövrerad och uppfyller alla basbehov. Du kan koppla produkten till din dator med medföljande usb-sladd.


Uni-T UTD2052CEX 50 MHz

Köpa oscilloskop Uni-T UTD2052CEX 50 MHz

Med samma struktur och förutsättningar gällande vikt, skärm och enkelheten hos UTD2102CEX är detta ett verktyg för dig som är i behov av att mäta, kontrollera och felsöka elektroniska mackapärer i ditt hem. Oscilloskopet lämpar sig väl för dig som alltid önskat dig ett oscilloskop för hemmabruk. Det är lätt att använda, då knappar och rattar och dess funktioner är väl markerade.

Med en bandbredd på 50 MHz lämpar sig det här oscilloskopet till att mäta lägre signaler och kan vara ett lämpligt tillbehör för dig som jobbar som ljudläggare för en mindre scen, eller för dig som vill komma åt det perfekta elektroniska ljudet i studion. Den är utrustad med två kanaler, för upptagning av två signaler samtidigt, och har en samplingshastighet på 1 GS/s, vilket innebär att det också är ett lika kraftfullt redskap för sitt användningsområde, som en Uni-T på 100MHz. Ett prisvärt alternativ.


Uni-T UTD1050DL 50 MHz

Köpa oscilloskop Uni-T UTD1050DL 50 MHz

Ett handhållet oscilloskop med automatisk trigger. Den ställer in den vertikala spänningsaxeln, och den horisontella tidsaxeln automatiskt, så du behöver inte bekymra dig över att ratta dessa värden manuellt. Oscilloskopet gör det åt dig. Den är lätt att använda och lämpar sig väl för förbindelse -och diodtest. Det är det perfekta verktyget för att mäta likström och den upptar ett stort spänningsmätningsområde. Med ett sidohölje i gummiplast är den greppvänlig och skön att hålla, men det går att använda den som ett stadigt bänkoscilloskop genom att fälla ut ett ställ på baksidan. Den här produkten passar dig som har en större fastighet och behöver göra mätningar såväl i källaren, som garaget och utomhus, då det också går att välja svartvit skärm för bruk utomhus i starkt ljus.

Batteritiden är mer än åtta timmar så med det här verktyget kan du hålla dig mobil hela dagen, och på ett smidigt sätt se över funktionaliteten i alla elektriska prylar i ditt hem. Med en bandbredd på 50 MHz duger den gott åt hushållsbruk. Det här är ett verktyg för alla, även för dem som inte tror sig behöva ett oscilloskop. Den är lätt att använda, och täcker alla användningsområden man kan önska och den är dessutom liten och smidig.


Velleman HPS140i 10 MHz

Köpa oscilloskop Velleman HPS140i 10 MHz

Ett billigt och ytterst smidigt oscilloskop som går att hålla mellan tummen och pekfingret, med en bandbredd på 10 MHz. Den är utrustad med enbart en kanal, skulle kanske någon säga, värt att tänka på före du väljer ditt oscilloskop. Hur många signaler behöver du egentligen mäta samtidigt? Kanske det inte är oscilloskopet för elektronikingenjören, men enkelt att använda för dig som inte har större behov än att felsöka smärre elektronisk utrustning i ditt hem.

En prisvärd produkt för dig som vill veta varför den där glödlampan i köket tjuter när du tänder den, eller för musikern som vill mäta uteffekten på sin förstärkare. Velleman HPS140i är lättanvänt tack vare de automatiska inställningarna och det finns en snabbmeny för enklare inställningar, men också en utökad meny för mer avancerade. Den har en batteritid på sex timmar och laddas via USB.


Fluke Hand 2×40 MHz

Köpa oscilloskop Fluke Hand 2x40 MHz

Fluke är för proffset vad Uni-T är för hemmafixaren. Ett användbart allt-i-allo-verktyg för elektrikern eller ingenjören på industrigolvet för att snabbt finna kärnan till problemet då bandet har stannat, eller för bilmekanikern som snabbt behöver hitta problemet mellan airbag och felande utlösning. Med det här verktyget hittar du snabbt problemet i maskindelar, instrument, eller i kontroll -och elsystem. Fluke Hand 2×40 MHz är dessutom utrustad med ett ”Bus Health”-läge som utvärderar kvaliteten på de elektriska signalerna av industriella bussar och nätverk. Du kan göra strömmätningar i enfas likaväl som i balanserade trefassystem.

Verktyget gör det snabbare för tekniker att göra felsökningar och få de svar de behöver för att hålla igång sina system. Det är ett avancerat oscilloskop, men lätt att använda då alla inställningar sker automatiskt. Bandbredd: 2×40 MHz Samplingshastighet: 1.25 GS/s


Fluke Hand 4×200 MHz

Köpa oscilloskop Fluke Hand 4x200 MHz

Den här produkten har sitt pris, och är rustad för dig som vet vad oscilloskop handlar om. Det här testverktyget är utformat för underhållstekniker och tekniker som arbetar i tuffa, smutsiga och farliga förhållanden inom industrin vid testning av allt från mikroelektronik till elkraftstillämpningar och den är ytterst väl användbar bland annat för cursor-mätningar, datainsamling, tjänstnyckel A och masktest. Fluke Hand 4×200 MHz kombinerar den högsta säkerhetsklassen och är bärbar, men med den höga prestandan hos ett bänkoscilloskop. Med det här verktyget kan du ta dig an i princip alla felsökningsuppgifter. Den är V-klassad för säkerhet i miljöer med hög spänning och har sju timmars batteritid och en registreringsenhet med stort minne för automatiska mätningar under lång tid.

Behöver jag säga mer? Detta är ett oscilloskop som har allt du någonsin skulle tänkas behöva, men den kanske inte är fullt nödvändig att ha i hemmet, då det kanske lämpar sig bättre att titta på en Uni-T, Vellman eller en Rigol. Samplingshastiighet: 1.25 GS/s Bandbredd: 200 MHz


Digitalt Rigol DS1054Z 50 MHz Fabrikskalibrerad

Ett kraftfullt osccilloskop med en bandbredd på 50 MHz som kan mäta upp till fyra signaler på samma gång, vilket är ganska unikt. Till ett överkomligt pris är den här apparaten bron mellan amatören och proffset. Den är väl användbar såväl för elektrikern och forskaren som för hemmafixaren och hobbymekanikern som vill ha ut lite mer av sitt oscilloskop.

Dess lägre bandbredd och samplingsfrekvens på 500 MSa/s upprättas av dess många specialfunktioner, som större minneskapacitet och en inställbar tutorial som förklarar, för dig som är nybörjare, vad alla grafer, kurvor, rutor och axlar betyder. DS1054Z är skräddarsydd efter kundernas behov och är kanske också den snyggaste på marknaden, med en tydlig skärm, i pedagogisk flerfärg. Här kommer det till smak. Det här skåpet är burkigare och något mer otympligt än, säg en Uni-T. Å andra sidan är det vilsammare för ögonen att använda en Rigol.


Velleman EDO09 Utbildnings-oscilloscop för PC

Köpa oscilloskop Velleman EDO09 Utbildnings-oscilloscop för PC

En produkt för teknikstudenten, chalmeristen, uppfinnaren eller varför inte för proffset som vill testa alla komponenter från grunden? Detta är den billigaste produkten på marknaden. Ett oscilloskop i byggsats.

Bygg ditt eget oscilloskop för mätning upp till 200 kHz. Fullt fungerande, och den kan även användas som spectrumanalysator och transientlogger, när du väl byggt den vill säga.


Vilken oscilloskop är då bästa valet för mig?

Uni-T UTD1050DL 50 MHz är trots en bandbredd på 50 MHz och en samplingshastighet på 250 MSa/s är den bred i användningsområden. Det framstående med en Uni-T handhållen 50, är egentligen av mindre teknisk karaktär, men inte desto mindre genialiskt för kundens behov. Det är det utfällbara stället på baksidan som omvandlar den till ett bänkoscilloskop, och förmågan att kunna läsa av skärmen i starkt solljus och dess gummigrepp gör att det verkligen känns som att man håller ett verktyg. Med alla funktioner hos ett stationärt oscilloskop.

På grund av helt automatiska inställningar och helt automatisk skala utan manuella åtgärder är Uni-T 50 handhållen produkten som säljer bäst till nya kunder på teknikmarknaden, men också till kunder som är vana vid oscilloskop i arbetsmiljö. Med automatiska programvaruuppdateringar är detta ett oscilloskop som aldrig går out of style. Uni-T UTD1050DL har förstås sina begränsningar och är mer av ett hemma-skåp och kanske inte lämpad för felsökning inom bygg-, elektronik-, eller industribranshen. Uni-T står sig då slätt mot en handhållen Fluke, men om vi ser till priset hos en billig Fluke på 16000:- mot en Uni- T handhållen för 4000:-, ja då är valet enkelt för den som inte äger en industri, ett elbolag, eller leder ett byggprojekt. 4000:- är förstås heller inte småpotatis som vem som helst har råd att kasta ut, även om Uni-T UTD1050DL 50 MHz helt klart är den mest prisvärda till vad man får ut av den.

Om du har lägre behov än 50 MHz är en Velleman 10 MHz att rekommendera till mindre än halva kostnaden av en Uni-T. Grafiskt liknar båda varandra, men en Velleman känns plastigare. Är du inte i behov av ett bärbart oscilloskop har du förstås Uni-T UTD2102CEX 100 MHz som ju är kraftfullare än många på marknaden, och den är också lätt att använda, men där saknar du trots allt automatiska inställningar. Alla är rörande överens om att en Rigol DS1054Z är snyggast. Den är lättbegriplig och har många funktioner, och när den lanserades förutsåg man att den skulle bli den bästa på marknaden. Den har trots allt fyra kanaler. Det är ett roligt verktyg, och jag skulle säga att den är värd sitt pris på 4500:-

, om det inte varit för att den är lite känslig i rattarna. Det är lätt att ratta fel, och här överträffar Uni-T handhållen 50 åter med sina automatiska inställningar. Men är du i behov av att mäta fler signaler än en så kanske Rigol lämpar sig bättre. Hos en Uni-T handhållen 50 har du dock alla egenskaper hos en Rigol, till ett billigare pris och du kan vara mobil. Uni-T UTD1050DL 50 MHz det bästa oscilloskopet om man ser till hur kraftfull den är som ett handhållet oscilloskop.