Pelarborrmaskin

Köp pelarborrmaskin med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av pelarborrmaskin 2017
 2. Att tänka på & köpguide

I snickarverkstaden är pelarborrmaskinen standard. Den borrar med samma precision genom såväl trä som metall. Oftast står den på golvet med bottenplattan fastskruvad i golvet, men den förekommer även i bänkmodell. Pelarborrmaskinen förtjänar sin plats, oavsett om den används dagligen i arbetet eller en gång om året i garaget.

Maskinen är uppbyggd längs en pelare som sträcker sig från bottenplattan upp till borraggregatet. I borraggregatet finns elmotorn (som driver maskinen), växellådan (där varvtalet anpassas till verktyg och material) och borrspindeln med chucken (för verktyget). På pelaren mellan golvplatta och borraggregat finns bordet (för materialet).

Fördelarna med pelarborrmaskinen är många. Visst, den tar upp sin plats. Men det är den värd. Pelarfunktionen gör det möjligt att anpassa maskinen efter din egen längd och ditt sätt att arbeta, vilket minimerar risken för olyckor och förslitningsskador. Både bordet och borrspindeln anpassas till material och verktyg, vilket förbättrar ergonomin avsevärt. Vill du veta mer om vilken pelarborrmaskin som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa pelarborrmaskiner.


Ferm TDM1025 350W 230V

Köpa pelarborrmaskin Ferm TDM1025 350W 230V

Behöver du ett kraftigare verktyg i hemmet? Då har du kommit rätt!

Här ser du Ferm TDM1025 bänkborrmaskin som underlättar ditt arbete oavsett syfte!

Denna kraftiga maskin med olika hastigheter tack vare dess smarta 5 växel system sätter fart på arbetet lätt och smidigt!

Underdelen är gjord av gjutjärn för att ge stabilitet för borrning i både trä och metall. Med det medföljande arbetsbordets vinkel funktion så kan du drilla i olika vinklar från 0° upp till 45°.

Vad innehåller Ferm TDM1025?

· 5 hastighetsinställningar

· Korslaser för precisionsarbeten

· Arbetsbord med justerbar vinkel och höjd (0-45°)

· Underdel i gjutjärn

· Kuggkranschuck

· Chucknyckel

· Sexkantnyckel (3mm och 4mm)

Maskinens korslaser underlättar precisionsarbetet och det genomskinliga säkerhetsskydd gör det lätt att se vad du drillar samtidigt som du är skyddad. Den smarta funktionen av justerbar hastighet och höjd möjliggör hög precision om mycket noggrann borrning i hemmet eller arbetsmiljön. Borrmaskinen kan vara sladd eller sladdlös! Så om du behöver flytta den för ett snabbt litet projekt är det bara att ta till användning av 2 stycken AAA batterier som är inkluderade vid köpet.

Om Ferm

Ferm är ett väletablerat verktygsmärke från Nederländerna som grundades 1965. Sedan dess etablering så har företaget designat och utvecklat elverktyg av högkvalitet och alltid följt dom strikta kraven bestämda av EU och följer alla senaste säkerhetsregleringar. Det är ett företag som levererar både för hemmet och fabriken och många professionella yrkesmän använder märket i både sina yrken och hemma. Det är ett smart val och prisvärt val!

Einhall BT-BD 401 350W 590MM 230V

Köpa pelarborrmaskin Einhall BT-BD 401 350W 590MM 230V

Denna prisvärda stativborr är ett måste för arbetsplatsen. Den ultimata maskinen för dig som arbetar och behöver en maskin som är stabil, effektiv och framförallt modern! Med dess justerbara djupmätare för exakt borrning och det tiltbara, vridbara och svängbara borr bordet så gör det jobbet lättare.

Många typer av olika drillarbeten kan utföras snabbt och säkert tack vare Einhalls kraftfulla 350W motor, fem olika hastighetslägen från 580 till 2650 min-1, justerbara djupanslag och dess mycket robusta tandkrans chuck. Borrspindeln har hög precision tack vare att den är bygg med kullager och v-rem. En elegant, stabil och kraftig maskin som underlättar arbetet på arbetsplatsen. Ett måste på arbetsbänken!

Vad innehåller Einhall BT-BD 401?

Stabil, exakt arbetande maskin med flerstegs kilremsdrivning.

Kullagrad spindel med gjuten fotplatta och gjutet bord.

Säkerhetsbrytare med nollspänningsbrytare förhindrar självmant omstart efter strömavbrott

Steglös bordshöjdjustering

Bordet kan lutas och svängas ut åt sidan.

Vikbart spånskydd.

Justerbart borrdjupsanslag

Om Einhall

Einhall är ett Tyskt företag med rötterna i Landau. Företaget utvecklar och säljer smarta lösningar för hantverkare och hantlangare runtom i världen. Med deras anknytningar till över 50 länder så är dom ett ledande företag på elverktygs-marknaden och arbetar för att uppfylla en utmärkt produkt kvalité som följer EUs säkerhetsregleringar.


Cotech 350 W 250 V

Köpa pelarborrmaskin Cotech 350 W 250 V

Denna kraftiga och tysta maskin är perfekt för garage och hobbyverkstaden. Den simpla och lätta designen gör att den smälter in i din hemma verkstad. Maskinens fot, bord och huvud är i gjutjärn vilket gör den stabil och säker. Bordet har genomgående spår som kan vridas runt pelaren och vinklas upp till 45° vilket gör arbetet mer effektivt!

Varvtalet kan justeras i fem steg genom att drivremmen flyttas mellan de olika kombinationerna av remskivor för en större variation av hastigheter och styrka.

Vad innehåller Pelarborrmaskinen Cotech?

· Fot, Bord och Huvud i gjutjärn

· Nyckelchuck

· Inbyggd säkerhetsbrytare

Om Cotech

Cotech är Clas Ohlsons elverktygs märke och dom har producerat smarta produkter och lösningar sedan 1918. Dom strävar efter att göra vardagen lättare för hantverkare och hobby fixare.

”Bra kvalitet och inställningar. Har använt den intensivt under några veckor, både tyst och exakt.” Johan Sand – kund och hobby snickare.

VidaXL 2800 W 250 V

Köpa pelarborrmaskin VidaXL 2800 W 250 V

För den professionella hantverkaren presenterar vi denna pelarborrmaskin från VidaXL med en kraftigt 2800 W elmotor för snabb och effektiv borrning. Den kraftfulla motorn levererar extra moment för höghastighets borrning med en maximal borrdiameter på 260 mm.

Denna smarta borr har en luftkyld motor vilket garanterar att borren inte överhettas samt den har ett inbyggt överbelastningsskydd som skyddar motorn. Ett absolut måste verktyg på arbetsbänken. Den är idealisk för tuffa borr jobb med material som betong, tegel, asfalt och marmor.

Vad innehåller pelarborrmaskinen VidaXL?

· Luftkyld motor

· Överbelastningsskydd

· Kraftigt 2800 W motor

Om VidaXL

VidaXL är en webbutik som började som återförsäljare av diverse DIY produkter och verktyg men växte snabbt till företaget det är idag. Dom började tillverka egna produkter och företaget växte exponentiellt och därmed expanderade sin marknad till fler europeiska länder.

Att tänka på när du köper pelarborrmaskin

För nybörjaren

Borraggregatet sitter högst upp på pelaren. Här hittar du elmotorn (x antal v), växellådan (antal varvtal, vanligtvis med varvtalsområdet 100 – 3.000 varv/minut) och borrspindeln.

I växellådan anpassar du varvtalet till materialet du ska borra i och verktyget du ska borra med. Regeln lyder: Större borr = lägre hastighet och mindre borr = högre hastighet. Varvtalet ändrar du med hjälp av antingen spakar, remskivor eller kugghjul beroende på hur maskinen är utformad.

Borrspindeln är den delen på borraggregatet där chucken sitter. Chucken håller verktyget på plats. Du använder antingen handen (snabbchuck) eller en chucknyckel för att spänna fast ditt verktyg i chucken. Fördelarna med en chucknyckel är att det blir möjligt att spänna fast verktyget hårdare. Borrspindeln justerar du med en spak för att sänka och höja verktyget. I borrspindeln kan du även ställa in ett djupstopp. Djupstoppet avgör hur djupt du kan borra. När du ska borra ett hål är det viktigt att du använder en skyddsskiva mellan materialet du borrar i och bordet för att undvika urflisning. Det är också viktigt att ställa in djupstoppet så att du inte borrar ner i bordet.

OBSERVERA

Pelarborrmaskinen är till för borrning och verktygen som används i den ska vara borrande. Med detta sagt finns det ett stort urval av borrande verktyg, bland annat spiralborr, centrumborr, försänkare, kvistborr och pluggborr. Byt efter behov!

Vilken ska jag välja?

Användningsområde

Fråga dig själv vad du planerar att använda maskinen till och hur ofta. Ska den stå i din källare och användas en gång om året eller ska du använda den dagligen i arbetet?

Förväntningar

På marknaden finns det både budgetversioner och proffsmaskiner. Prisspannet är stort, liksom kvalitén och vad du kan förvänta dig av maskinen. Lågpriskedjorna har prisvärda alternativ, men var noga med att inte köpa innan du kartlagt ditt behov.

Precision

Om du ska arbeta med pilligt borrande behöver du en maskin med mycket bra precision. Budgetalternativen skiljer sig här från de dyrare maskinerna i kvalité, vilket märks tydligt i chuckens vibration. Vibrationen gör att borrningens precision försämras. Detta är kanske inte ett problem för hemmafixaren, men om du vet att du kommer att behöva vara noggrann så kan det vara värt att gå upp en prisklass.

Hållbarhet

Om du arbetar i en dammig miljö, eller om du arbetar med träbearbetning, så finns det maskiner som är utrustade med damm- och vattentäta motorer. Se till att titta efter dessa när du väljer.

Pris

Priset är oftast en viktig del av ett köp. När det gäller pelarborrmaskinen kan du lägga allt från 400 kr till över 10.000 kr. När du har kommit fram till användningsområdet är det dags att kontrollera din budget. Hur mycket kan och vill du lägga på din pelarborrmaskin? För den icke kräsna finns maskiner hos lågpriskedjorna för 400 – 600 kr. Om du förväntar dig högre precision och hållbarhet så finns det ett bra utbud av maskiner i prisklassen 1.000 – 4.000 kr. I prisklassen 4.000 – 10.000 kr hittar du de riktiga guldkornen. Här är modellerna utrustade med en hel del värdefulla funktioner som underlättar arbetet och ergonomin ytterligare.

Specialeffekter

För att få ut det mesta och bästa av pelarborrmaskinen finns följande funktioner att titta efter:

 • Rörlighet: både bord och borraggregat går att vrida 360 grader runt pelaren.
 • Automatisk spindel: spindeln återgår till sitt ursprungsläge när djupstoppet uppnåtts.
 • Lasersikte: du ser exakt var verktyget kommer att borra.

TIPS!

Idag finns det maskiner som är konstruerade för att minska ljudvolymen. Här kombineras  stålhjul med fiberhjul, vilket ger starkare kuggar med lägre ljudnivå och ökad livslängd.

Checklista innan köp

 • Kolla storlek, höjd och vikt, så att maskinen får den plats den behöver.
 • Kontrollera mått på chucken så att de verktyg du vill använda passar.
 • Ta reda på om maskinen används med snabbchuck eller chucknyckel.
 • Bordets storlek kan ha betydelse för ditt val av maskin, liksom djupstoppet.
 • Växelantal och motoreffekt kan vara värda att jämföra.

OBSERVERA

Om du köper din pelarborrmaskin begagnad är det viktigt att du får tag på en bruksanvisning som gäller för just din maskin. Här står allt om hur du hanterar och sköter maskinen för bästa hållbarhet. Tänk också på reservdelar. Är modellen gammal kan det vara värt att kontakta producenten för att kontrollera om reservdelar finns, om något skulle gå sönder.

Säkerhetstänk

 • Ta av dig alla ringar och hängande smycken innan du börjar borra.
 • Använd inte handskar.
 • Ha åtsittande kläder och sätt upp håret.
 • Stå stadigt och arbeta ergonomiskt.
 • Använd alltid hörselskydd och skyddsglasögon.
 • Kontrollera chucken och bordet så att verktyget och materialet sitter åtspänt.
 • Håll rent runt maskinen.
 • Använd god belysning.

I slutfasen

Det finns flera forum där pelarborrmaskinen diskuteras, alla värda ett besök. Här kommer du i kontakt med personer som använder pelarborrmaskinen på ett eller annat sätt. Forum är bra plattformer för att få tips, hjälp, omdömen och rekommendationer.