Pelletsbrännare

Köp pelletsbrännare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av pelletsbrännare 2017
  2. Att tänka på & köpguide

En pelletsbrännare passar bra för dig som vill ha ett förnyelsebart bränsle, men som inte har tid med en vedpanna. Att elda med pellets är optimalt om du bor i tätort och inte har ved nära till hands. Har du redan en pelletspanna kan du installera pelletsbrännaren i den, men de allra flesta pelletsbrännare kan också installeras i en ved- eller oljepanna. På så sätt kan du enkelt ersätta ditt nuvarande eldningsmaterial med pellets.

Bäst i test av pelletsbrännare

Vill du veta mer om vilken pelletsbrännare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa pelletsbrännare. För att vara till hjälp i ditt sökande efter rätt pelletsbrännare har vi här testat två olika brännare från en leverantör: Nibe Pelletsbrännare PB 10 och Nibe Pelletsbrännare PB 20.

Nibe Pelletsbrännare PB 20

Köpa pelletsbrännare Nibe Pelletsbrännare PB 20

Denna pelletsbrännare är något dyrare, men vann vårt test främst baserat på att den kräver mindre underhåll än den billigare modellen, samt att den har tre effektlägen som lätt kan ställas in genom displayen.

Denna modell av pelletsbrännare från Nibe passar dig som vill ha bästa möjliga effekt och minsta möjliga ansträngning från din sida. Brännaren kan enkelt installeras i den panna du redan har hemma och du behöver bara se till att det finns tillräckligt med pellets; resten sköter maskinen själv. Du behöver inte ens tömma rostret eftersom PB 20 har automatisk uraskning. Du behöver inte heller justera värmen titt som tätt eftersom brännaren har ett termostatstyrt system som tänder och släcker lågan i enlighet med husets energibehov. Dess tre separata säkerhetsfunktioner gör att det finns liten risk för bakbrand. Alla dessa egenskaper gör att den är mycket enkel att använda och den passar dig som vill ha minimalt underhåll och ett uppvärmningssystem som är praktiskt taget självgående.

Nyckelfunktioner:

–  display för enkel ändring av inställningar

–  tre driftlägen

–  enkel anpassning till årstidens och byggnadens energibehov

–  automatisk uraskning

–  inbyggd termostatfunktion.


Nibe Pelletsbrännare PB 10

Köpa pelletsbrännare Nibe Pelletsbrännare PB 10

Till skillnad från PB 20 har denna brännare ingen automatisk uraskningsfunktion eller olika driftlägen och därför hamnade den på andra plats i vårt test. Denna modell passar dock bra för dig som kan tänka dig att göra lite mer eget underhåll och samtidigt få en prisvärd pelletsbrännare.

Även denna brännare är mycket lätthanterlig och sköter det mesta av pelletsförbränningen på egen hand. Det enda du behöver göra för att underhålla maskinen är att tömma ur askan ungefär en gång i månaden. Detta kan vara ett pris värt att betala för att få en något billigare men ändå prisvärd pelletsbrännare. Brännaren har tre separata säkerhetsfunktioner som gör att risken för bakbrand är minimal. PB 10 kan enkelt installeras i en panna som du redan har hemma och även denna modell har ett styrsystem som tänder och släcker lågan efter husets energibehov.

–  termostyrt system med unik eltändning av pellets

–  tystgående drift

–  brännkopp av högkvalitetsstål

–  anpassningsbar ”flamriktare”.


Att tänka på när du köper pelletsbrännare

Pellets är en restprodukt från skogsindustrin och är därför ett mycket miljövänligt eldningsmaterial. Vid eldning med pellets genereras inget koldioxidutsläpp eftersom den koldioxid som släpps ut när veden förbränns redan har tagits upp i atmosfären. Pellets är också ett av de billigaste alternativen för uppvärmning som finns på marknaden. Att elda pellets med en pelletsbrännare är alltså ett gott val både för din plånbok och för miljön. Du sparar också tid genom att använda en pelletsbrännare eftersom den till stor del sköter sig själv. Pellets matas fram automatiskt genom en pelletsskruv och så länge det finns pellets i systemet behöver elden aldrig dö ut.

Vad ska jag tänka på när jag ska välja pelletsbrännare?

Fundera över vad som är den främsta anledningen till att du vill köpa en pelletsbrännare. Om du är ute efter en brännare som är så miljövänlig som möjligt ska du tänka på verkningsgraden, alltså hur mycket pellets som förbrukas i brännaren. En pelletsbrännare med hög verkningsgrad och låg förbrukning är bättre för miljön. En hög verkningsgrad gör också att mindre pellets används i processen, vilket gör att kostnaderna blir mindre. Verkningsgraden spelar därför också roll om du vill spara pengar. Ett test av olika pelletsbrännare utfört av ÄFAB visar att de allra flesta pelletsbrännare på marknaden har hög verkningsgrad. Oavsett vilken av dem du väljer kommer du alltså garanterat att tjäna ekonomiskt på ditt köp. Resultatet av ÄFAB:s test visade också att alla pelletsbrännare var miljövänligare än andra uppvärmningssystem.

Något annat som kan vara bra att ha i åtanke innan ditt köp är säkerheten. Undersök vilka pelletsbrännare som har säkerhetssystem mot bakbrand. Det är viktigt att åtminstone ett av systemen fungerar även om det inte finns någon ström. Viktigt för säkerheten är också att pelletsbrännaren är lätt att använda.

Vissa pelletsbrännare kräver mer underhåll än andra. Om du tycker att det är viktigt med så lite underhåll som möjligt kan du köpa en brännare med automatisk rosterrengöring. En brännare utan automatisk rosterrengöring kräver dock inte särskilt mycket underhåll heller, utan du behöver bara tömma askan ur rostret ungefär en gång i månaden.

Om du ska köpa en pelletsbrännare och installera den i en panna som du har sedan tidigare är det viktigt att rätt brännare installeras i rätt panna. Alla pannor passar nämligen inte lika bra till alla brännare. Det här är något som du själv omöjligt kan veta, utan här får du lita på installatörens kunskaper. Generellt fungerar dock äldre pannor sämre om du ska installera en ny pelletsbrännare. Du kan alltså behöva överväga att även köpa en ny panna om du vill att din nya förbrännare ska fungera så bra som möjligt.