Robotdammsugare

Köp robotdammsugare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av robotdammsugare 2017
  2. Vilken robotdammsugare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Så du har äntligen beslutat dig för att köpa en robotdammsugare? Vill du också att ditt hem städas som av en osynlig ande? Grattis till ett klokt beslut. En robotdammsugare kommer att spara dig otroligt mycket tid och energi under lång tid framöver. Att kunna programmera roboten, lämna huset, inklusive de dammiga och nedsmutsade golven, för att sedan återvända till ett nystädat och rent hem utan att behöva lyfta ett finger mer än till din smartphone låter som en saga. Men med dagens teknik är detta nu alltså en verklighet.

Men hur skall du veta vilken modell du skall satsa på? Är du en mer krävande typ som önskar något av städvärldens Rolls Royce inklusive specialfinesser och lyxfunktioner? Eller nöjer du dig men en enklare budgetvariant för en betydligt mindre penning? Oavsett var valet hamnar så finns det en hel del att tänka på när du skall inhandla en robotdammsugare. Vi guidar dig till does and dont’s i dammsugardjungeln. Vill du veta mer om vilken robotdammsugare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa robotdammsugare.

Bäst i test av robotdammsugare

I detta test kommer vi att titta närmare på åtta olika robotdammsugare från fem olika tillverkare; Från Neato Robotics testar vi BotVac D85 och BotVac Connected. Från tillverkaren iRobot testar vi de tre Roomba-modellerna 866, 880 samt 980. Från Cleanmate testar vi modellen S800. Från Vileda testar vi Relax Plus. Till sist, från Gear by Carl Douglas, testets minsting, Frank.

Det man bör tänka på, när det gäller samtliga robotdammsugare, är att de fungerar bäst på öppna golvytor. Det innebär – framförallt om man är en barnfamilj eller vet med sig att man tenderar att strö saker såsom papper och kläder omkring sig – en hel del plock av prylar från golven innan robotdammsugaren kan städa. Man behöver även tänka på att sladdar och kablar, och i vissa fall även långhåriga mattor kan vara hindrande för att få ut bästa möjliga städeffekt från robotdammsugaren.

Helst skall en robotdammsugare vara helt självgående, bortsett då från tömning av uppsamlingsbehållarna och rengöring av eventuella filter, vilken än så länge måste skötas av användare. En riktigt avancerad robotdammsugare kan manövrera relativt obehindrat i ett normalt möblerat rum och kommer åt att städa i relativt trånga utrymmen såsom hörn eller under möbler. Den kan också själv ta sig ur svåra situationer, exempelvis om den skulle fastna på en matta.

Den minns också var den har städat redan. Dessutom kan den enkelt hitta tillbaka till sin laddstation och ladda sina batterier själv. En något enklare robotdammsugare kanske bara klarar att städa öppna golvytor och riskerar hamna i trångmål när den stöter på möblemang som den ej kan ta sig runt eller under. Kanske har den även en begränsad möjlighet att ladda upp sina egna batterier. Om man känner att man behöver kunna starta ett städprogram till en tid då man själv exempelvis är på resande fot så är en maskin med inbyggd schemaläggning ett måste. Vi börjar med testets minsta och samtidigt billigaste modell som därmed får lägga ribban för vad vi som minst förväntar oss av en robotdammsugare.

Frank Gear by Carl Douglas

Köpa robotdammsugare Frank Gear by Carl Douglas

Denna, kan vi säga, minirobotdammsugare kommer i svart färg och mäter endast 27 centimeter i diameter och dryga åtta centimeters höjd över golvet. Den kommer utrustad med 45 minuters drifttid och fem olika städprogram, trappsensor och inte mycket mer. Den är enkel i sitt utförande och därför relativt underhållsfri. Städprogram som sagt i fem olika lägen, men den saknar schemaläggning så man måste manuellt sätta igång det program man vill använda.

Rengöringen sker med vakuum och två sidoborstar. Trappsensorn hindrar den att falla ner för trappor och andra avsatser som riskerar att skada maskinen. När Frank tömt sina batterier väntar fem timmars laddning innan man kan använda den igen och laddningen sker via adapter. Här följer ingen laddstation med. Den inbyggda dammbehållaren rymmer 0,18liter dammråttor innan det är dags för tömning, vilket i sig är relativt enkelt, bara att öppna och tömma i närmaste soptunna. Inga påsbyten krävs.

Den korta drifttiden gör att Frank kanske bäst lämpar sig för mindre golvytor och då bör de helst vara fria från mattor. Den klarar av korthåriga mattor, men då krävs att man först monterar bort sidoborstarna. Det känns som denna modell är skapad för den mindre kräsne användaren, exempelvis för studentens lilla studentboende. I detta fall får man precis vad man betalar för och inget mer.


Vileda Relax Plus

Köpa robotdammsugare Vileda Relax Plus

Vileda Relax Plus tillhör även den de lite mindre modellerna av robotdammsugare. Den är 32 centimeter i diameter och nio centimeter hög. Drifttiden ligger på 60 minuter innan den behöver fylla batterierna igen, vilket tar cirka fem timmar. Relax Plus lämpar sig för hårda golv och korthåriga mattor och den ger ett bra städresultat med vakuum i kombination med borstar på sidan och i mitten.

Robotdammsugaren kommer med funktioner såsom tre olika städprogram och schemaläggning under veckans alla dagar samt automatisk laddning, vilket innebär att den själv letar upp laddstationen när den känner att det börjar bli dags att fylla batterierna. Den är programmerbar via fjärrkontroll, vilket kan vara till hjälp för exempelvis rörelsehindrade. Den har trappsensor för att undvika att störta ned i avgrunden och antikollisionssensor så att den ska kunna undvika möblemang eller andra större hinder vilket fungerar för det mesta.

Om Relax Plus finner sig på något sätt hamna upp-och-ned eller på annat sätt avskild från marken så stoppar den automatiskt, vilket exempelvis kan vara bra att veta om man har små busiga telningar hemma. Relax Plus kan tugga i sig 0,35 liter dammråttor innan det är dags att tömma den inbyggda behållaren, vilket likt Frank ovan är ett relativt enkelt ingrepp, bara att dra ut, finna en soptunna och tömma. Det finns även ett filter som emellanåt måste rengöras eller bytas ut, men även detta är ett relativt smärtfritt ingrepp som de flesta bör klara av att göra själva. Ett hyfsat bra budgetalternativ där möjligheten till att använda fjärrkontroll lyfter helhetsintrycket en bit.


Cleanmate S800

Köpa robotdammsugare Cleanmate S800

S800 från Cleanmate kommer utrustad med en UV-lampa som enligt tillverkaren skall finna och döda eventuella bakterier som den passerar över under sina turer över golven, samt en tillsats för våtmoppning vilken drar i sig det mikroskopiska damm som inte följer med under den ordinarie rengöringen. Den är 34 centimeter i diameter och drygt nio centimeter hög. Den inbyggda, tvättbara, dammbehållaren i S800 kan käka i sig 0,5 liter dammråttor innan tömning.

Då S800 har möjlighet för våtmoppning är den mer lämpad för hårda golvytor utan mattor. Om man har behov av det kan man avgränsa dess städyta med hjälp av medföljande självhäftande magnetslingor vilka man kan placera ut där man vill att roboten skall följa en viss bana eller byta riktning. Den har, som tidigare testade modeller, trappsensor. Som standard, utan insatsen för våtmoppning, rengör S800 med två sidoborstar samt vakuum och använder sig av ett program i fyra steg. Den kan städa i 90 minuter innan den behöver ladda batterierna.

S800 kan själv leta sig till laddstationen när det är dags, men man kan även manuellt ladda upp den om man så har behov av den kontrollen. Utöver det finns schemaläggning och en timerfunktion – man kan programmera robotdammsugaren att starta städningen exempelvis då man själv är på resande fot. Programmering sker här på själva enheten och den bekräftar ”muntligt”, med engelsk röst, samt via en display de kommandon man ger den. Det finns i nuläget ingen svensk röst, så är man inte så haj på engelska kan det innebära ett problem. S800 skulle passa ypperligt i miljöer där riktigt rena golv är viktiga, såsom kök eller vårdinrättningar.


iRobot

Köpa robotdammsugare iRobot

iRobot heter företaget bakom Roomba-modellerna 866, 880 samt 980. Redan 2002 släpptes den första Roomba-serien och var en av de första robotdammsugarenheterna i tjänst i våra hem. iRobot har sedan dess släppt ett flertal modeller i en alltjämt stigande modellbeteckning. Samtliga modeller använder sig av iRobots så kallade Aeroforce®-teknik, vilken enligt tillverkaren medför att de flesta partiklar och allergener oskadliggörs när de sugs upp och fastnar i enheternas avancerade filtersystem och dammuppsamlare, vilket kan vara en fördel exempelvis om man har husdjur.

Apropå husdjur så använder sig Roomba-modellerna av borstlösa dammuppsamlare vilket förhindrar trassel. Samtliga Roomba-modeller i testet har schemalagd städning, trapp- och avgrundssensorer, indikator för full dammbehållare samt optiska sensorer för att upptäcka smuts och damm. De klarar automatiskt att hitta sin laddstation när batterinivåerna börjar bli låga. Räkna med cirka två timmars batteritid per laddning, lite beroende på vilket städprogram som utförs. Modellerna Roomba 866 och 880 kommer med ett styrsystem som med hjälp av IR-ljus (infrarött ljus) ser hinder.

Den nyare modellen, Roomba 980 använder sig av en liten kamera i samarbete med ett par sensorer för att skapa en karta över rummet som skall städas och lagrar därefter informationen så att den vet var den städat tidigare, en riktigt smart lösning. Detta har inte de andra modellerna vilket medför att de inte kan avgöra om de redan städat det rum de befinner sig i och därför kan ånyo påbörja ett redan städat rum. Man kan, i Roomba 866-modellens fall ”boxa” in enheten med hjälp av en virtuell IR-vägg som man kan köpa som tillbehör.

Roomba 880 och senare modeller har även en annan lösning i form av två medföljande IR-ljusfyrar, (kan även köpas till flera) som man kan placera ut i dörröppningar och använda antingen som en blockerare eller som en vägledare för enheten. De fungerar på samma sätt som magnetremsorna som medföljer Cleanmate S800. Det märks att Roomba 980 använder ett lite smartare navigeringssystem då den städar i parallella linjer istället för rent slumpmässigt som Roomba 866 och 880. Med Roomba 980 finns även möjligheten att kontrollera och programmera städning och scheman via en smartphone-app. Storleksmässigt skiljer modellerna sig inte nämnvärt; de är alla cirka 35 centimeter i diameter och dryga 9 cm höga.

Dammuppsamlarna i Roomba 866 och Roomba 880 rymmer bägge cirka 0,4 liter dammråttor och Roomba 980 0,6 liter. Tömning av behållare är även i Roomba-modellernas fall ett rätt simpelt ingrepp; bara att trycka in en knapp för att frigöra behållaren och tömma i närmaste soptunna. Likaså är rengöring och/eller byte av filter simpelt; lyft en flärp och lyft ur filtret. De olika Roomba-modellerna skiljer sig åt på så sätt att den nyare 980-modellen är lite mer tekniskt avancerad och framförallt navigationsmässigt överlägsen. S

tädeffekten är densamma hos samtliga Roomba i testet, men märk väl att 980:an har möjlighet att vara mer effektiv då den vet var den redan städat. Roomba 866 är budgetvarianten, 880:an är mellanvarianten som kommer med lite bättre avgränsningsmöjligheter. Vill man ha det allra senaste är det 980:an som gäller.


Neato Robotics

Köpa robotdammsugare Neato Robotics

Neato Robotics bildades 2005 i Kalifornien, USA med det utsatta målet att maskiner, i detta fall robotar, skall kunna utföra hushållssysslor minst lika bra som människor. De flesta av Neato Robotics modeller är snarlika i både utseende och utförande och det finns ett otal modeller att välja mellan. Deras modeller BotVac D85 och BotVac Connected, som vi testar här, skiljer sig inte så mycket åt sinsemellan. Bägge kom ut på marknaden 2015.

BotVac Connected är, som namnet kanske skvallrar om, kontrollerbar via WiFi och/eller smartphone. Där de övriga robotdammsugarna i detta test är rätt runda i utseendet så sticker BotVac-modellerna ut med ett utseende som påminner lite om en äldre personvåg. Måtten är lite annorlunda också med en längd på 32 cm, bredd på 33 cm och höjd på 10 cm. Testets bjässar med andra ord.

Tekniskt använder de sig av laserskanner-teknik i kombination med avancerad navigeringsmjukvara för att läsa av och navigera utrymmena de städar i. Givetvis finns trapp- och avgrundssensor för att undvika fallskador på enheten. Liksom med Cleanmate S800 kan man med hjälp av självhäftande magnetremsor avgränsa eller kontrollera var BotVac-enheterna får städa. Tillverkaren rekommenderar att om man har trappor med särskilt tjocka mattor att man avgränsar dessa med en magnetremsa.

Enheterna letar själva tillbaks till laddstationen när det är dags att fylla på batterierna, men tillverkaren rekommenderar att man sätter dem på laddning även då de ej används. Igångsättning och programmering av schemaläggning görs i D85:ans fall på själva enheten. Med Connected kan man, utöver den schemaläggning man kan göra på själva enheten, sätta igång städningen varhelst man befinner sig via en app på smartphone eller padda.

Själva städningen utförs av en spiralborste som i kombination med ett kraftfullt vakuum djuprengör golv- och mattytor och en sidoborste rengör svåråtkomliga ytor. Dessutom används en kombinationsborste som med fördel plockar åt sig hår från exempelvis husdjur. Dammuppsamlaren i D85 och Connected käkar lätt i sig cirka 0,7 liter dammråttor innan det är dags för tömning, vilket även i detta fall är busenkelt, bara att frilägga och lyfta ur.

Tillverkaren rekommenderar att man tömmer dammuppsamlaren och rengör filtret efter varje användning, vilket känns lite överdrivet. Tyvärr verkar Neato Robotics allmänt lida lite av ett slags handhållningssyndrom med väldigt många ”tillverkaren rekommenderar att” i skötselråden till enheterna (som jämförelse kan nämnas att iRobot själva uppmanat sina användare att försöka hacka sin Roomba-enhet).Är man ute efter att kunna fjärrstyra enheten så är det Connected som gäller, annars är D85 ett fullgott val här.


iRobot Roomba 880

Köpa robotdammsugare iRobot Roomba 880

Denna robotdammsugare är utrustad med ett airforcesystem för ett effektivt städresultat och kräver nästan inget underhåll alls. Den rör sig smidigt mellan rummen i hemmet och borstarna är ersatta med räfflat gummi för att förebygga smuts som annars lätt fastnar i borstarna och som därigenom kan orsaka ett sämre städresultat. Är målet en så underhållsfri robot som möjligt, är det den här som gäller.


Neato Botvac D85

Köpa robotdammsugare Neato Botvac D85

Neato Botvac D85 är speciellt utvecklad för att klara tuffare utmaningar som päls, grus och sand, varför den lämpar sig extra bra om det finns husdjur i bostaden. Den jobbar tyst på hårdare ytor, har extra stort filter och borstar som når in mot kanter. Den har en schemaläggningsfunktion och återvänder automatiskt till laddningsstationen.


Miele Scout RX1

Köpa robotdammsugare Miele Scout RX1

Miele Scout har gett fantastiska resultat vid tester, har utmärkt navigering, kort laddningstid och lämpar sig extra bra om det finns många mattor i bostaden då den enkelt tar sig över olika ytor och mindre nivåskillnader, samt under trånga utrymmen som soffor etc. I det fall hemmet är välmöblerat, är den här den obestridliga städhjälpen.


Vilken robotdammsugare är då bästa valet för mig?

Framtiden lutar allt mer åt avancerade navigationssystem. Vi nöjde oss inte med att fjärrstyra våra städmaskiner, som i  Jean-Marc Côté’s vision utan vi vill ha maskiner som helst klarar sig helt själva. Med iRobot Roomba 980 och Neato Robotics bägge BotVac-modeller i segmenten ovan ser man skillnaden i hur dessa nya, smartare navigeringssystem påverkar hur enheterna städar och har koll på var de redan varit. De flesta, framförallt äldre, robotdammsugarmodellerna använder sig av ett slags navigera-tills-det-ej-går-mera-system vilket i klartext betyder att de kör på tills de stöter på patrull och därefter byter riktning. Ofta innebär detta att dessa enheter dubbelarbetar i den mån att de avsöker, och i vissa fall även städar, på samma ställe flera gånger under en runda.

Med allt bättre teknik hamnar vi allt närmare huvudsyftet med en robotdammsugare, vilket är att den skall vara så autonom som möjligt samtidigt som den är så effektiv som möjligt. Och med det allt mer smartare hemmet som kan fjärrstyras från både här och där i åtanke faller min utmärkelse Bäst i Test till iRobot Roomba 980. Roomba-modellerna har funnits på marknaden i drygt 14 år och ständigt utvecklats. Med sitt kameraöga, känsel (sensorer) och minne efterliknar Roomba 980 allt mer en levande, tänkande varelse.

Vill man ha en nära på likvärdig, men framförallt till utseendet något annorlunda robotdammsugare bör man ta en funderare på BotVac Connected från Neato Robotics. Den är uppstickaren i detta test och med lite mer mognad är förstaplatsen inom räckhåll. Har man en budget att gå efter så är Vileda Relax Plus det något bättre valet mellan de övriga billigare modellerna, främst då den kommer med möjlighet att använda fjärrkontroll. Lider man dock av en fobisk bakterieskräck kanske man vill ta en närmare titt på Cleanmate S800.

iRobot Roomba 621 iRobot Roomba 880 Miele Scout RX1 Neato Robotics BotVac D85 Neato Robotics BotVac Con. Neato Robotics BotVac D75 LG VR6270LVMB
Pris från
2590 SEK
Pris från
6450 SEK
Pris från
4550 SEK
Pris från
5405 SEK
Pris från
7229 SEK
Pris från
4480 SEK
Pris från
5449 SEK
Maxyta
90 m2
Maxyta
120 m2
Maxyta
150 m2
Maxyta
300 m2
Maxyta
150 m2
Maxyta
320 m2
Batteritid
3 timmar
Batteritid
2 timmar
Batteritid
2 timmar
Batteritid
2 timmar
Batteritid
1,5 timme
Batteritid
1 timme
Batteritid
1,6 timme
Laddningstid
3 timmar
Laddningstid
3 timmar
Laddningstid
2 timmar
Laddningstid
2 timmar
Laddningstid
3 timmar
Laddningstid
3 timmar
Laddningstid
3 timmar
Ljudnivå

61 dB

Ljudnivå

60 dB

Ljudnivå

60 dB

Ljudnivå

68 dB

ECO-läge = tystast Ljudnivå

77 dB

Ljudnivå

62 dB

Storlek

9 cm hög, 33 cm hög.

Storlek

9,1 cm hög 35,3 cm bred

Storlek

8,9 cm
35,5 cm bred

Storlek

10 cm hög (torn)/8,5 cm
33 cm bred

Storlek

10 cm
33,5 cm bred

Storlek

9,2 cm
33,5 cm bred

Víkt
3,6 kg
Víkt
3,8 kg
Vikt
2,99 kg
Vikt
4,22 kg
Vikt
4,1 kg
Vikt
4,1 kg
Vikt
3,22 kg
Fjärrkontroll
Ja
Fjärrkontroll
Ja
Fjärrkontroll
Nej
Fjärrkontroll
Ja
Trappsensor
Ja
Trappsensor
Ja
Trappsensor
Ja
Trappsensor
Ja
Trappsensor
Ja
Trappsensor
Ja
Trappsensor
Ja
Dammbehållare
0,6 liter
Dammbehållare
0,7 liter
Dammbehållare
0,6 liter
HEPA-filter HEPA-filter HEPA-filter
Borstbredd

17,3 cm

Borstbredd

18,1 cm

Borstbredd

27,6 cm

Borstbredd

17,1 cm

Två sidoborstar En sidoborste Två sidoborstar

För dig som vill städa via mobilapp Tycker du om högteknologiska produkter tycker du säkert om möjligheten att styra städningen från jobbet och din mobil. Den kör automatiskt till dockningsstationen för att ladda om när den så behöver.  Du kan ställa in den i ett tyst ECO-läge så att den knappt hörs. Neato Robotics BotVac Connected är dyrast i testet (7229 SEK), men då klarar den också av att rengöra även mattor med framgång.

För barnfamiljen
Du som har småbarn uppskattar säkert LG VR6270LVMB då den har ett knapplås så att du kan spärra den från att bli en leksak. Även denna robotdammsugare klarar mattor bra. Den är även extra bra på att rengöra hörn och att klara sig från sladdhärvor tack vare sina sidorborstar och fyrkantiga utseende. Nackdelen med den är att borsten samlar lite hår. Har HEPA-filter!

För djurägare och allergiker
iRobot Roomba 880 klarar av att göra rent utan att hårstrån ska klumpa fast i borsten tack vare att den använder sig av två gummirullar som roterar mot varandra. Denna robotdammsugare är även extra snäll mot dina möbler och skapar inga stötmärken. Nackdelen med den är att den har lite svårt att komma upp på höga mattor. Har HEPA-filter!

För dig som vill få rent under soffan
Miele Scout RX1 är också snäll mot möbler tack vare en gummerad kant. Den är lägst i testet (8,9 centimeter) och kan därför göra rent under soffor och skåp extra bra. Miele Scout är också lite extra bra på att ta sig över trösklar in i nästa rum.

Att tänka på när du köper robotdammsugare

Sakfrågor att ta hänsyn till
Idag finns det en mängd olika robotdammsugare ute på marknaden i varierande form och prestanda. Därför är det viktigt att ta några punkter i speciellt beaktande. Dessa är:

  • Prestanda
  • Ljudlöshet
  • Underhåll
  • Funktioner
  • Tillbehör
  • Garantier

Prestanda, ljudlöshet och underhåll
När det gäller prestandan är det viktigt att roboten verkligen gör rent och inte efterlämnar ett slarvigt resultat. Är man t ex husdjursägare behövs en robot som även klarar tuffare utmaningar. Den ska vara tyst och metodisk i sitt arbete och varsam mot möbler som den eventuellt kommer i kontakt med under sin rutt. Ju friare från underhåll roboten är, desto bättre. Att tvingas städa roboten efter att roboten har städat, förtar en hel del av syftet med den. Därför är det klokt att rikta in sig på en med minimalt underhåll.

Funktioner
En robot med många funktioner är en robot med stora anpassningsmöjligheter till olika ytor i hemmet. Den ska så smidigt som möjligt hitta platserna där smutsen finns, utan att fastna på vägen mot målet. Den ska veta var den har varit, var den befinner sig och vart den är på väg. Det bör också finnas möjlighet att programmera, tidsinställa och schemalägga städningen. Det allra bästa är om dammsugningen är färdig när man kommer hem från jobbet, då är roboten också minst i vägen. En lång batteritid gör att den hinner med större ytor, men ibland kan den behöva ladda om för att täcka samtliga områden i bostaden och då ska den även automatiskt kunna hitta och återgå till laddaren, för att en stund senare fortsätta sitt arbete.

Tillbehör
Till de flesta modeller medföljer fjärrkontroll och en del robotar har även appar som kan laddas ner till mobiltelefonen för att på ett enkelt sätt starta dammsugaren oavsett var man befinner sig. En smidig funktion i det fall oplanerade middagsgäster hör av sig och tiden inte finns för att hinna hem och städa innan gästerna kommer.
Enkel tillgång av reservdelar är också en faktor som bör vägas in, då batterier, filter och borstar kan behöva bytas ut efter några år för att städresultatet ska hålla fortsatt hög kvalité.

Garantier
I Sverige har de allra flesta varor ett eller ett par års garanti. Ibland går det att köpa en extra tilläggsförsäkring också. Många återförsäljare av robotdammsugare har en kundtjänst dit konsumenten kan vända sig om något gått sönder, eller vid frågor kring köpet.

Ljudnivåns betydelse

Om du hade planerat att ställa in dammsugaren för att sedan lämna hemmet, har detta kanske inte så stor betydelse. Men om du hade tänkt använda dig av dammsugaren samtidigt som du lägger barn, tittar på tv eller arbetar hemma så kanske du behöver se över ljudnivån. Normalt sett ligger ljudnivån mellan 50 och 80 dB, alltså något högre än till exempel en vanlig diskmaskin. Har du rädda husdjur eller småbarn där hemma? Satsa på en tystare variant!

Kapacitet och manövrering- en viktig aspekt

En robotdammsugare skall städa rent, hantera hinder såsom trösklar och mattkanter, kunna manövrera effektivt i hemmet samt eventuellt även byta rum efter avklarad städning.  Tänk på att roboten skall kunna hantera även hörn, stolsben, sladdar och andra hinder.

Hur ser ditt hem ut? Hur det är det möblerat kommer att ha betydelse även för städresultatet. Plana ytor med låga trösklar och sparsam möblering är naturligtvis det optimala utgångsläget för ett lyckat städresultat. Höga trösklar, nivåskillnader, mycket stols- och bordsben, lösa sladdar och så vidare kräver en stark dammsugare.

Även vrår och vinklar kan vara ett knepigt kapitel där robotdammsugaren kanske tappar lite i förhållande till traditionell dammsugning.

De flesta dammsugarmodeller navigerar med infraröd positionering eller laser som känner av väggar och möbler och har ett rörelsemönster för att täcka upp hela rumsytan.  Dammsugaren scannar först av rummet med strålning för att sedan genomföra städningen schematiskt.

Städresultat

Det mest avgörande när du köper en dammsugare är naturligtvis städresultatet. Så du bör undersöka hur bra den suger upp hår, hundhår, damm, smulor, grus, sand och så vidare. En robotdammsugare kommer dock inte att ersätta en manuellt utförd dammsugning och moppning i resultat. Men en bra modell kan vara nästintill.

Energiförbrukning

Om det är av vikt för dig att hålla nere elförbrukning kan du behöva jämföra de olika modellerna för att se vilken kostnad din robotdammsugare kan medföra i elkostnad.

Säkerhet

Om du skall låta en elektronisk utrustning operera fritt i ditt hem vill du naturligtvis veta att det inte föreligger någon brandrisk. Kolla upp att produkten är säkerhetsklassad och följer säkerhetsföreskrifter.  Produkten skall vara CE – märkt, vilket betyder att den uppfyller Europeisk säkerhetsdirektiv. Läs mer på Konsumentverkets hemsida.

Höjd och vikt

Vikten på roboten är inte av avgörande betydelse, eftersom att du faktiskt inte skall lyfta den själv under användning, vilket är något av det magiska med en robotdammsugare, Mellan 3-5 kg brukar dem väga. Däremot är höjden på dammsugaren något som du kan behöva ta i beaktande om du har låga möbler som du önskar att roboten skall kunna ta sig in under. De flesta modeller mäter kring 10 cm i höjd. Hem och mät!

Programmering/Timerfunktion

Den här funktionen är naturligtvis helt avgörande om du vill planera din dammsugning till ett senare tillfälle, vilket ju är en av själva huvudpoängen med en robotdammsugare.  Som tur har de flesta moderna robotdammsugare denna funktion, men om den av någon anledning saknas, lämna den modellen åt sitt öde.

Laddningstid

Hur lång tid som det tar för roboten att ladda kan vara av betydelse. Vissa av dessa robotar är dessutom även programmerade att hitta tillbaka till laddningsstationen själv efteråt, vilket är en klar fördel. Två till tre timmar brukar vara en normal laddningstid för en robotdammsugare av idag.

 

 

 

 

 

 

 

Städningstid

Här varierar det faktiskt. Det kan skilja mellan upp till en timma mellan den bästa och den sämsta på det här området. Den bästa modellen städar upp till 120 minuter medan den sämsta inte klarar mer än en timma. Bor du i ett stort hus som kräver lång städningstid, kan detta vara av vikt och värt att kolla upp.

Pris

Priset är ändå en avgörande del i valet av produkt för de flesta av oss om du inte har oändliga ekonomiska resurser. En robotdammsugare är som sagt en betydligt dyrare investering än en traditionell dammsugare på grund av att det är en mycket mer avancerad och förfinad teknik som ligger bakom. Dessutom produceras de än så länge i en mindre omfattning vilket göra att priset stiger.

Att satsa på en alltför enkel variant är dock ett dumt val eftersom det kan betala sig i ett dåligt städresultat, vilket innebär att du ändå inte kommer använda produkten i ren frustration. En alltför dyr dammsugare å andra sidan kan sluka för mycket av din budget och du får kanske mest betala för en snygg design eller ett välkänt märke.

Avslutningsvis bör du fokusera på en dammsugare som städar ordentligt, är anpassad efter ditt hem och som är modern och pålitlig utan att gräva ett alltför stort hål i din plånbok.  Innan du besöker de stora elektronikkedjorna, scanna igenom olika testresultat och bestäm dig sedan för en modell som känns rätt just för dig.

Sedan är det bara att låta spökstädaren (roboten) göra jobbet, medan du till exempel läser en bok eller tar en härlig massage.

Vileda Relax PlusVileda Relax Plus
Cleanmate S800Cleanmate S800
iRobotiRobot
Neato RoboticsNeato Robotics
iRobot Roomba 880iRobot Roomba 880
Neato Botvac D85Neato Botvac D85
Miele Scout RX1Miele Scout RX1