Robotdammsugare

Köp robotdammsugare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av robotdammsugare 2017
  2. Vilken robotdammsugare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Så du har äntligen beslutat dig för att köpa en robotdammsugare? Vill du också att ditt hem städas som av en osynlig ande? Grattis till ett klokt beslut. En robotdammsugare kommer att spara dig otroligt mycket tid och energi under lång tid framöver. Att kunna programmera roboten, lämna huset, inklusive de dammiga och nedsmutsade golven, för att sedan återvända till ett nystädat och rent hem utan att behöva lyfta ett finger mer än till din smartphone låter som en saga. Men med dagens teknik är detta nu alltså en verklighet.

Men hur skall du veta vilken modell du skall satsa på? Är du en mer krävande typ som önskar något av städvärldens Rolls Royce inklusive specialfinesser och lyxfunktioner? Eller nöjer du dig men en enklare budgetvariant för en betydligt mindre penning? Oavsett var valet hamnar så finns det en hel del att tänka på när du skall inhandla en robotdammsugare. Vi guidar dig till does and dont’s i dammsugardjungeln. Vill du veta mer om vilken robotdammsugare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa robotdammsugare.

Bäst i test av robotdammsugare

I detta test kommer vi att titta närmare på åtta olika robotdammsugare från fem olika tillverkare; Från Neato Robotics testar vi BotVac D85 och BotVac Connected. Från tillverkaren iRobot testar vi de tre Roomba-modellerna 866, 880 samt 980. Från Cleanmate testar vi modellen S800. Från Vileda testar vi Relax Plus. Till sist, från Gear by Carl Douglas, testets minsting, Frank.

Det man bör tänka på, när det gäller samtliga robotdammsugare, är att de fungerar bäst på öppna golvytor. Det innebär – framförallt om man är en barnfamilj eller vet med sig att man tenderar att strö saker såsom papper och kläder omkring sig – en hel del plock av prylar från golven innan robotdammsugaren kan städa. Man behöver även tänka på att sladdar och kablar, och i vissa fall även långhåriga mattor kan vara hindrande för att få ut bästa möjliga städeffekt från robotdammsugaren.

Helst skall en robotdammsugare vara helt självgående, bortsett då från tömning av uppsamlingsbehållarna och rengöring av eventuella filter, vilken än så länge måste skötas av användare. En riktigt avancerad robotdammsugare kan manövrera relativt obehindrat i ett normalt möblerat rum och kommer åt att städa i relativt trånga utrymmen såsom hörn eller under möbler. Den kan också själv ta sig ur svåra situationer, exempelvis om den skulle fastna på en matta.

Den minns också var den har städat redan. Dessutom kan den enkelt hitta tillbaka till sin laddstation och ladda sina batterier själv. En något enklare robotdammsugare kanske bara klarar att städa öppna golvytor och riskerar hamna i trångmål när den stöter på möblemang som den ej kan ta sig runt eller under. Kanske har den även en begränsad möjlighet att ladda upp sina egna batterier. Om man känner att man behöver kunna starta ett städprogram till en tid då man själv exempelvis är på resande fot så är en maskin med inbyggd schemaläggning ett måste. Vi börjar med testets minsta och samtidigt billigaste modell som därmed får lägga ribban för vad vi som minst förväntar oss av en robotdammsugare.

Frank Gear by Carl Douglas

Köpa robotdammsugare Frank Gear by Carl Douglas

Denna, kan vi säga, minirobotdammsugare kommer i svart färg och mäter endast 27 centimeter i diameter och dryga åtta centimeters höjd över golvet. Den kommer utrustad med 45 minuters drifttid och fem olika städprogram, trappsensor och inte mycket mer. Den är enkel i sitt utförande och därför relativt underhållsfri. Städprogram som sagt i fem olika lägen, men den saknar schemaläggning så man måste manuellt sätta igång det program man vill använda.

Rengöringen sker med vakuum och två sidoborstar. Trappsensorn hindrar den att falla ner för trappor och andra avsatser som riskerar att skada maskinen. När Frank tömt sina batterier väntar fem timmars laddning innan man kan använda den igen och laddningen sker via adapter. Här följer ingen laddstation med. Den inbyggda dammbehållaren rymmer 0,18liter dammråttor innan det är dags för tömning, vilket i sig är relativt enkelt, bara att öppna och tömma i närmaste soptunna. Inga påsbyten krävs.

Den korta drifttiden gör att Frank kanske bäst lämpar sig för mindre golvytor och då bör de helst vara fria från mattor. Den klarar av korthåriga mattor, men då krävs att man först monterar bort sidoborstarna. Det känns som denna modell är skapad för den mindre kräsne användaren, exempelvis för studentens lilla studentboende. I detta fall får man precis vad man betalar för och inget mer.


Vileda Relax Plus

Köpa robotdammsugare Vileda Relax Plus

Vileda Relax Plus tillhör även den de lite mindre modellerna av robotdammsugare. Den är 32 centimeter i diameter och nio centimeter hög. Drifttiden ligger på 60 minuter innan den behöver fylla batterierna igen, vilket tar cirka fem timmar. Relax Plus lämpar sig för hårda golv och korthåriga mattor och den ger ett bra städresultat med vakuum i kombination med borstar på sidan och i mitten.

Robotdammsugaren kommer med funktioner såsom tre olika städprogram och schemaläggning under veckans alla dagar samt automatisk laddning, vilket innebär att den själv letar upp laddstationen när den känner att det börjar bli dags att fylla batterierna. Den är programmerbar via fjärrkontroll, vilket kan vara till hjälp för exempelvis rörelsehindrade. Den har trappsensor för att undvika att störta ned i avgrunden och antikollisionssensor så att den ska kunna undvika möblemang eller andra större hinder vilket fungerar för det mesta.

Om Relax Plus finner sig på något sätt hamna upp-och-ned eller på annat sätt avskild från marken så stoppar den automatiskt, vilket exempelvis kan vara bra att veta om man har små busiga telningar hemma. Relax Plus kan tugga i sig 0,35 liter dammråttor innan det är dags att tömma den inbyggda behållaren, vilket likt Frank ovan är ett relativt enkelt ingrepp, bara att dra ut, finna en soptunna och tömma. Det finns även ett filter som emellanåt måste rengöras eller bytas ut, men även detta är ett relativt smärtfritt ingrepp som de flesta bör klara av att göra själva. Ett hyfsat bra budgetalternativ där möjligheten till att använda fjärrkontroll lyfter helhetsintrycket en bit.


S800 från Cleanmate kommer utrustad med en UV-lampa som enligt tillverkaren skall finna och döda eventuella bakterier som den passerar över under sina turer över golven, samt en tillsats för våtmoppning vilken drar i sig det mikroskopiska damm som inte följer med under den ordinarie rengöringen. Den är 34 centimeter i diameter och drygt nio centimeter hög. Den inbyggda, tvättbara, dammbehållaren i S800 kan käka i sig 0,5 liter dammråttor innan tömning.

Då S800 har möjlighet för våtmoppning är den mer lämpad för hårda golvytor utan mattor. Om man har behov av det kan man avgränsa dess städyta med hjälp av medföljande självhäftande magnetslingor vilka man kan placera ut där man vill att roboten skall följa en viss bana eller byta riktning. Den har, som tidigare testade modeller, trappsensor. Som standard, utan insatsen för våtmoppning, rengör S800 med två sidoborstar samt vakuum och använder sig av ett program i fyra steg. Den kan städa i 90 minuter innan den behöver ladda batterierna.

S800 kan själv leta sig till laddstationen när det är dags, men man kan även manuellt ladda upp den om man så har behov av den kontrollen. Utöver det finns schemaläggning och en timerfunktion – man kan programmera robotdammsugaren att starta städningen exempelvis då man själv är på resande fot. Programmering sker här på själva enheten och den bekräftar ”muntligt”, med engelsk röst, samt via en display de kommandon man ger den. Det finns i nuläget ingen svensk röst, så är man inte så haj på engelska kan det innebära ett problem. S800 skulle passa ypperligt i miljöer där riktigt rena golv är viktiga, såsom kök eller vårdinrättningar.


iRobot heter företaget bakom Roomba-modellerna 866, 880 samt 980. Redan 2002 släpptes den första Roomba-serien och var en av de första robotdammsugarenheterna i tjänst i våra hem. iRobot har sedan dess släppt ett flertal modeller i en alltjämt stigande modellbeteckning. Samtliga modeller använder sig av iRobots så kallade Aeroforce®-teknik, vilken enligt tillverkaren medför att de flesta partiklar och allergener oskadliggörs när de sugs upp och fastnar i enheternas avancerade filtersystem och dammuppsamlare, vilket kan vara en fördel exempelvis om man har husdjur.

Apropå husdjur så använder sig Roomba-modellerna av borstlösa dammuppsamlare vilket förhindrar trassel. Samtliga Roomba-modeller i testet har schemalagd städning, trapp- och avgrundssensorer, indikator för full dammbehållare samt optiska sensorer för att upptäcka smuts och damm. De klarar automatiskt att hitta sin laddstation när batterinivåerna börjar bli låga. Räkna med cirka två timmars batteritid per laddning, lite beroende på vilket städprogram som utförs. Modellerna Roomba 866 och 880 kommer med ett styrsystem som med hjälp av IR-ljus (infrarött ljus) ser hinder.

Den nyare modellen, Roomba 980 använder sig av en liten kamera i samarbete med ett par sensorer för att skapa en karta över rummet som skall städas och lagrar därefter informationen så att den vet var den städat tidigare, en riktigt smart lösning. Detta har inte de andra modellerna vilket medför att de inte kan avgöra om de redan städat det rum de befinner sig i och därför kan ånyo påbörja ett redan städat rum. Man kan, i Roomba 866-modellens fall ”boxa” in enheten med hjälp av en virtuell IR-vägg som man kan köpa som tillbehör.

Roomba 880 och senare modeller har även en annan lösning i form av två medföljande IR-ljusfyrar, (kan även köpas till flera) som man kan placera ut i dörröppningar och använda antingen som en blockerare eller som en vägledare för enheten. De fungerar på samma sätt som magnetremsorna som medföljer Cleanmate S800. Det märks att Roomba 980 använder ett lite smartare navigeringssystem då den städar i parallella linjer istället för rent slumpmässigt som Roomba 866 och 880. Med Roomba 980 finns även möjligheten att kontrollera och programmera städning och scheman via en smartphone-app. Storleksmässigt skiljer modellerna sig inte nämnvärt; de är alla cirka 35 centimeter i diameter och dryga 9 cm höga.

Dammuppsamlarna i Roomba 866 och Roomba 880 rymmer bägge cirka 0,4 liter dammråttor och Roomba 980 0,6 liter. Tömning av behållare är även i Roomba-modellernas fall ett rätt simpelt ingrepp; bara att trycka in en knapp för att frigöra behållaren och tömma i närmaste soptunna. Likaså är rengöring och/eller byte av filter simpelt; lyft en flärp och lyft ur filtret. De olika Roomba-modellerna skiljer sig åt på så sätt att den nyare 980-modellen är lite mer tekniskt avancerad och framförallt navigationsmässigt överlägsen. S

tädeffekten är densamma hos samtliga Roomba i testet, men märk väl att 980:an har möjlighet att vara mer effektiv då den vet var den redan städat. Roomba 866 är budgetvarianten, 880:an är mellanvarianten som kommer med lite bättre avgränsningsmöjligheter. Vill man ha det allra senaste är det 980:an som gäller.