Vad ska du använda din robotgräsklippare till?
Vad vill du att din robotgräsklippare ska kunna göra för dig? Vad är dina behov och hur mycket tid vill du lägga på underhåll, etc.?
Stor/liten yta att täcka? Plan/kuperad terräng? En gräsmatta eller flera olika områden med gräsmatta? Barn eller djur att ta hänsyn till? Hur ska enheten styras – hemifrån eller från stranden? Hur länge ska den laddas? Vilka funktioner är viktiga för just dig?
Hur fungerar robotgräsklipparen?
Först bör basstationen sättas upp på en skuggig plats för att ge batteriet störst chans att hålla länge, därefter laddas batteriet. Nästa steg är att placera ut avgränsningskabeln, som går runt om gräsmattans ytterkant och diverse fasta hinder på gräsmattan, t.ex. träd, rabatter eller annat. Avgränsningskabeln kan monteras både ovan eller i marknivå. Färdigt!
Kabeln är kopplad till basstationen där robotgräsklipparen bor och laddas genom elektrisk källa mellan klippningarna. Laddningen kan även utgöras av sol eller batteri om man hellre vill. Robotgräsklipparen kan programmeras genom basstationen med ett schema (baserat på kundens behov) som den följer. Fjärrstyrning av robotgräsklipparen är också möjlig, då kopplad till t ex en smart phone, bluetooth eller wifi. En regnsensor läser av om luftfuktigheten sjunker och anpassar sig alltså efter vädret. Sensorerna som läser av lutningen är en magnetometer, en accelerometer och ett gyroskop – detta ger robotgräsklipparen den ypperliga förmågan att hantera utmanande terränger.
Vilka robotgräsklippare finns att välja bland?
På marknaden finns många produkter, det gäller att kunna navigera rätt. Några tips för att klara detta är att både kolla föregående och nuvarande års ”bäst i test” på länkarna här samt här. Du är också välkommen att läsa vårt test av robotgräsklippare här ovan.
Hur väl klipper en robotgräsklippare?
Robotgräsklipparens förmåga att utföra sitt arbete väl beror på flera saker varav kraft är viktigt. Det beror på områdesstorleken som robotgräsklipparen ska klippa, vilken lutning marken har, hur lång tid det tar att ladda och hur lång tid robotgräsklipparen har på sig att klippa. De effektivaste modellerna klarar en lutning av gräsmattan på ca 35grader.
Välj en som klarar din gräsmatta. Bäst i test sidorna fokuserar på de robotgräsklippare som klarar 500m2 eller mer. Justerbara inställningar hjälper dig att lätt få till bästa klippning/trimning av gräsmattan. Med en vridbar rattfunktion kan du lätt ställa in klipphöjden för att få den optimalaste klippningen, dvs. översta tredjedelen av gräset klipps, detta gräsklipp faller ner till rötterna och skyddar gräset mot solljuset!
De bästa modellerna använder sig av litiumbatterier, vilka ger långsiktig värde pga. lång livslängd. De klarar ca 5000 laddningar (4-5 år) utan någon minskning av prestanda. Därefter kommer robotgräsklipparens förändring bara vara att den behöver ladda sig flera gånger än vanligt utan att förlora sin klippkvalitet.
Hur hög är säkerheten?
De främsta modellerna av robotgräsklippare har ordentligt genomtänkta skydd och är noggrant testade. De har t ex: hastighet/stötfångareavkänning och front/sidostötfångare som känner av tryckkontakt och då stänger av skärbladen direkt. Vid kontakt med ben, träd eller beröring av t ex en handklappning stängs skärbladen av och robotgräsklipparen vänder riktning för att försätta på annat håll. Det finns även barnlås och stöldskydd. Stöldskyddet består oftast av personlig pinkod eller tjuvlarm. Ytterligare skydd kan vara GPS kommunikation.
Vad ska jag tänka på vid rengöring/underhåll?
Under klippningssäsongen bör knivarna torkas av. Byte av knivar är något som rekommenderas årligen, medan batterier och bladen är utformade för flera års användning med lite eller inget underhåll. Litiumbatterier klarar 4-5 år, men om det sköts bra finns det de som fått det att räcka i 8år.
Inför vintersäsongen ska robotgräsklipparen vinterförvaras genom att den torkas av och placeras på ett torrt och frostfritt ställe för att öka knivbladens livslängd.
Hur hanterar robotgräsklipparen hinder?
Dubbla stålblad gör att robotgräsklipparen kan hantera mindre grenar eller kvistar utan att gå sönder. Man bör dock plocka undan t ex större, grenar och mindre leksaker etc. för att undvika eventuella skador och ledsna barn. Här finns detaljer hur du kan göra upp en plan för hur robotgräsklipparen ska undvika alla hinder. Alla andra objekt ska de klara av att manövrerar runt efter att den stannat och stängt av bladen. Har robotgräsklipparen s.k. flytande däck kan den hantera ojämn terräng i gräsmattan utan problem, då den anpassar sig efter underlaget utan att ge en ojämn skärning.
Hur användarvänlig är robotgräsklipparen?
Oftast har robotgräsklipparen funktionen att kunna programmeras med olika program för mellan två till fyra zoner. Det gör det smidigt att anpassas efter just dina behov.
Låga ljudnivåer gör att du kan använda den praktiskt taget när som helst – tidiga morgnar och sena nätter – utan att störa dina grannar. Win – win! Se bara till att din och grannens robotgräsklippar-frekvenser inte ligger på samma kanal – då kan det bli snurrigt.
Vilka garantier har robotgräsklipparen?
Vanligaste garantin för robotgräsklippare varav mellan 1-3 år beroende på modell och skötsel.
Vilka special funktioner har robotgräsklipparen?
Titta efter de funktioner du vill ha! Vill du kunna ställa in schemalagda klipptider och frekvenser? Kontrollera hur mycket batteritid robotgräsklipparen arbetar med? Kunna styra den med fjärrstyrningsenheter – t ex digital styrspak och bladkontroller? Fjärrkontroll Appar finns för både Android och Iphone.
Att tänka på vid användning
När du installerar och använder din robotgräsklippare är det flera moment som är viktiga att tänka på för att din robot- gräsklippare ska fungerar så som du vill. Det viktigaste att är att noggrant lägg ut begränsningskabeln (den placeras ut på gräsmattan med hjälp av små ”tältpinnar”). Det är begränsningskabeln som ger robotgränsklipparen ett osynligt ”staket” som den inte klipper utanför. Kabeln går att placera på gräsmattan då den försvinner in i gräset efter ett tag. Men när du placerar ut kabeln försök att minimera antalet skarvar. Det är i skarvarna som eventuella avbrott oftast sker. Det är också viktigt att se till att gräsmattan inte innehåller större ting såsom leksaker, trädgårdsredskap och större grenar. Plockar du undan dem innan användning av robotgräsklipparen så minskar du för att gräsklipparen tar skada.
Tänk också på att:
- byta knivarna ofta
- placera laddningsstation centralt så det blir lätt för roboten att hitta den
- inte använda robotgräsklipparen under ordentligt oväder
- placera robotgräsklipparen mindre synligt för att minska stöldrisken
- gräsmattan måste vila så använd inte gräsklipparen varje dag
Övriga faktorer
Det kan vara intressant att jämföra olika robotgräsklippares specifikationer för att se tydligare detaljer, t ex energiförbrukning, laddningstid. Du kan även behöva extra utrustning, t ex basstationer, beroende på din gräsmattas storlek.
De flesta hemsidorna har även bra informationsfilmer där allt förklaras tydligt och enkelt – allt från planering till instruktioner för hur du ansluter robotgräsklipparens alla delar och installerar ett väl fungerande system.
Kort historia
De första robotgräsklipparna började säljas under 1990-talet, men marknaden har på senare år visat en enormt positiv utveckling. I takt med att praktiska problem med avseende på installation, ljudnivå och kvalitet på klippningen minskat medan kraven på driftsäkerhet, design och effektivitet ökat, väljer allt fler att köpa en robotgräsklippare som lösning på deras problem. Robotgräsklipparens tekniska intelligens har genomgått stora framsteg och fått allt mer avancerade funktioner, och samtidigt blivit desto mer lätthanterlig. Med en allt större efterfrågan och en ständigt växande andel av marknaden råder det inga som helst tvivel om hur framtidens gräsklippare kommer att se ut.