Rullskidor

Köp rullskidor med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av rullskidor 2017
  2. Vilken rullskidor ska jag då välja?

Om du ska köpa rullskidor för första gången så finns det ett par saker som är viktiga att ha med sig; först måste du bestämma om du vill ha klassiska eller skaterullskidor. Den mest avgörande skillnaden här är att klassiska rullskidor har backspärrar som skaterullskidor inte har. Detta betyder att klassiska rullskidor ger en mer skidliknande känsla, då backspärren liknar fästvalla på vanliga skidor, och är mer tänkt att simulera längdskidåkning i spår. Skaterullskidan har också smalare hjul, något som underlättar i skateskären.

Bäst i test av rullskidor

Olika modeller rekommenderas för olika storlek på åkare. En kompositstomme ska vara typiskt bra för vibrationsdämpning men har ofta en maxgräns på 90kg. Lamminerad träkärna med glasfiber i stommen, ger typiskt sett en lite tyngre skida i sig själv men väldigt bra hållbarhet för lite större åkare, eller åkare som vill ha lite extra stabilitet. En tyngre skida är dock självklart lite jobbigare om man skulle behöva diagonala eller till och med skateskära upp för en backe. Lättare skidorna rekommenderas generellt till mindre åkare eller väldigt erfarna rullskidsåkare, då de kan uppfattas mindre stabila av en ovan åkare.

Ett kort ord om tips och säkert: om du har vanliga längdskidor är det möjligt att använda samma pjäxor och stavar för att spara en liten peng, se bara till att byta till asfaltsspets på stavarna. Handskar är en annan sak du kan använda samma för vinter och sommartid, om än det kan bli lite varmt är det viktigt med handskar för att undvika blåsor inte minst. Sen eftersom de flesta rullskidor inte har någon broms är skydd väldigt viktigt; hjälm, knäskydd, handskar, armbågsskydd är bara några som räddar lem och liv. För åkare efter skymning är en reflexväst uppskattat av medtrafikanter lika mycket som av dina nära och kära.

Vi har valt ut ett antal rullskidor som vi känner representerar den varierade marknaden av rullskidor.

Swenor Fibreglass

Köpa rullskidor Swenor Fibreglass

Stomme av lamminerad träkärna med fiberglas, detta är den tyngsta av våra utvalda rullskidor, 2150g, och är rekommenderad till åkare 70kg och uppåt (funkar för 90+ kg men för dessa åkare rekommenderar Swenor själva deras Finstep istället). En klassisk rullskida med väldigt bra vibrationsdämpning.


Swix Classic Roadliner C2

Köpa rullskidor Swix Classic Roadliner C2

Svensktillverkad rullskida med en vikt på 2kg, också en rullskida i det tyngre laget, dokumenterat testad och funkar utmärkt för åkare över 90+ kg. Denna rullskida har de breddaste hjulen av de vi har med här, något som ger ökad stabilitet när man stakar och en känsla som är mer lik längskidåkning i spår. Best-i-test vinnare i rullskidetestet 2016 på Längd.se.


Elpex Evolution X

Köpa rullskidor Elpex Evolution X

Väger 2kg, stomme av kompositmaterial med specialpatenterade hjulhängare för extra vibrationsdämpning, dock ej rekommenderad för åkare över 90kg. Denna rullskida vann flertalet best-i-test i rad, senaste 2012 hos rullskidor.nu.


Elpex Team 610

Köpa rullskidor Elpex Team 610

En lättare skida på 1.9kg, med aluminium stomme med bra svikt för enklare manövrering.


Swenor Carbonfibre

Köpa rullskidor Swenor Carbonfibre

Som den andra Swenor rullskidan vi presenterar här över har även denna en laminerad träkärna med glasfiber, skillnaden är i vikten och generella storleken på rullskidan. Denna modell är främst riktad till damer eller juniorer, med mindre hjul och en något kortare skidlängd.


Elpex F1 Pro

Köpa rullskidor Elpex F1 Pro

En skateskida för lite omväxling. Överlägset den lättaste rullskidan i vårt urval, 1.3kg. Här är en stor skillnad från de övriga rullskidorna hjulen. Där de övriga har en hjulbredd mellan 40 – 50 mm har Elpex F1 Pro en hjulbredd på enbart 24mm, och där klassiska rullskidor har en hjuldiameter på mellan 65 – 70mm har denna 100mm


Vilken rullskidor är då bästa valet för mig?

Om vi skulle rekommendera en rullskida till standard åkaren hade det fått bli Swix Classic Roadline C2. Detta är en smidig allround rullskida med optimal design för skön åkning på svenska typunderlag, bredaste hjulen för maxad stabilitet, och dessutom välgenomtänkt för maximal synlighet i trafiken. Priset är heller inget i överkant för en kvalitéts rullskida. Ingen annan rullskida kommer efterlikna känslan av längdskidor i snö spår som denna. Vare sig du tränar för Vasaloppet, motion eller annat, så är detta en garanterat bra skida för dig. Sist men inte minst, för smidighetensskull erbjuder Swix Classic Roadline C2 båda bindningarna för att ditt val av pjäxor inte ska bli ett problem.
Självklart, om du är lite nättare, lite mer erfaren och letar efter en kanske något smidigare skida skulle vi även rekommendera Swenor Carbonfibre. Denna också i rimlig prisklass, med inofficiellt utnämnda bästa stänkskydden på någon skida.

Sista visdomsorden vill vi rikta till snudd på bagateller egentligen men som är värda att nämna. Hjulens tröghet kommer ni förstå har olika nivåer av tröghet, där 1 är en väldigt lätt variet, 2 är normal (standard) och 4 är riktigt trög och rekommenderas egentligen inte till någon om inte för en otrolig styrketräning. Till en nybörjare föreslås ibland ett lite trögare hjul, en 3:a, just för att det kan uppfattas som lite lättare för balansen. Broms finns inte på de flesta rullskidor då de anses störa smidigheten i rullningen. De finns dock alltid som ett tillval, och rekommenderas till nybörjare, speciellt i områden med gott om backar.

Swenor FibreglassSwenor Fibreglass
Elpex Evolution XElpex Evolution X
Elpex Team 610Elpex Team 610
Swenor CarbonfibreSwenor Carbonfibre
Elpex F1 ProElpex F1 Pro