Rullskidor

Köp rullskidor med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av rullskidor 2017
  2. Vilken rullskidor ska jag då välja?

Om du ska köpa rullskidor för första gången så finns det ett par saker som är viktiga att ha med sig; först måste du bestämma om du vill ha klassiska eller skaterullskidor. Den mest avgörande skillnaden här är att klassiska rullskidor har backspärrar som skaterullskidor inte har. Detta betyder att klassiska rullskidor ger en mer skidliknande känsla, då backspärren liknar fästvalla på vanliga skidor, och är mer tänkt att simulera längdskidåkning i spår. Skaterullskidan har också smalare hjul, något som underlättar i skateskären.

Bäst i test av rullskidor

Olika modeller rekommenderas för olika storlek på åkare. En kompositstomme ska vara typiskt bra för vibrationsdämpning men har ofta en maxgräns på 90kg. Lamminerad träkärna med glasfiber i stommen, ger typiskt sett en lite tyngre skida i sig själv men väldigt bra hållbarhet för lite större åkare, eller åkare som vill ha lite extra stabilitet. En tyngre skida är dock självklart lite jobbigare om man skulle behöva diagonala eller till och med skateskära upp för en backe. Lättare skidorna rekommenderas generellt till mindre åkare eller väldigt erfarna rullskidsåkare, då de kan uppfattas mindre stabila av en ovan åkare.

Ett kort ord om tips och säkert: om du har vanliga längdskidor är det möjligt att använda samma pjäxor och stavar för att spara en liten peng, se bara till att byta till asfaltsspets på stavarna. Handskar är en annan sak du kan använda samma för vinter och sommartid, om än det kan bli lite varmt är det viktigt med handskar för att undvika blåsor inte minst. Sen eftersom de flesta rullskidor inte har någon broms är skydd väldigt viktigt; hjälm, knäskydd, handskar, armbågsskydd är bara några som räddar lem och liv. För åkare efter skymning är en reflexväst uppskattat av medtrafikanter lika mycket som av dina nära och kära.

Vi har valt ut ett antal rullskidor som vi känner representerar den varierade marknaden av rullskidor.

Stomme av lamminerad träkärna med fiberglas, detta är den tyngsta av våra utvalda rullskidor, 2150g, och är rekommenderad till åkare 70kg och uppåt (funkar för 90+ kg men för dessa åkare rekommenderar Swenor själva deras Finstep istället). En klassisk rullskida med väldigt bra vibrationsdämpning.


Swix Classic Roadliner C2

Köpa rullskidor Swix Classic Roadliner C2

Svensktillverkad rullskida med en vikt på 2kg, också en rullskida i det tyngre laget, dokumenterat testad och funkar utmärkt för åkare över 90+ kg. Denna rullskida har de breddaste hjulen av de vi har med här, något som ger ökad stabilitet när man stakar och en känsla som är mer lik längskidåkning i spår. Best-i-test vinnare i rullskidetestet 2016 på Längd.se.


Väger 2kg, stomme av kompositmaterial med specialpatenterade hjulhängare för extra vibrationsdämpning, dock ej rekommenderad för åkare över 90kg. Denna rullskida vann flertalet best-i-test i rad, senaste 2012 hos rullskidor.nu.