Sekatör

Köp sekatör med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av sekatörer 2017
  2. Att tänka på & köpguide

En fin snittyta är verket av en bra sekatör och är eftersträvansvärt både på grund av utseende, likväl som för växtens välmående och minskade risk att drabbas av svamp och bakterier. Beroende på användningsområdet är olika modeller fördelaktiga. Därför kan det för det första vara bra att reda ut vilken modell sekatören ska ha. Modeller med sidoskär, vars utseende påminner om en vanlig sax, är lämplig att använda vid beskärning av fruktträd då eggen kan klippa nära stammen. Om arbetet däremot består utav att ta bort torra grenar är en sekatör med mothugg, där det ena bladet är vinklat och klipper mot det andra, ett bättre anpassat alternativ. Vill du veta mer om vilken sekatör som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa sekatörer.

Gardena Comfort 8790: Justerbart handtag för alla händer

Köpa sekatör Gardena Comfort 8790

Gardena Comfort Sekatör passar allt från stora till små händer. Den har ett justerbart handtag med mjuka greppdelar. Klarar utmärkt att knipsa smått eller klippa stort, grentjocklekar upp till 22mm. Skären är precisionsslipade och klibbskyddade. Med bara ett enhandsgrepp får du en enkel och säker låsning. Sekatören har även savspår och trådkapare. Högsta kvalitet med 25 års garanti.

– Justerbart handtag

– Enkel och säker låsning med enhandsgrepp

– Klarar grenar upp till 22mm tjocklek

– 25 års garanti


Med aluminiumhandtag är den för dig som gillar rejäla, solida redskap. Den har justerbar bladspänning och vinklat skärhuvud. En sekatör som är lämplig för alla sortens arbete, allt från kvistar till grenar på upp till 22mm. Sekatören har även savspår och trådkapare. Proffssekatör med 25 års garanti.

– 2 olika fattningar för mindre eller grövre klipp

– Justerbar bladspänning och vinklat skärhuvud

– Klara grenar upp till 22mm tjocklek


Gardena BP30: Kvalitetssekatör med omslipbart bottenskär

Köpa sekatör Gardena BP30

Gardena Premium BP 30 har ergonomiska handtag som ligger fint i handen. Sekatören har savspår och trådkapare och med ett enkelt enhandsgrepp får du en säker låsning. Med utbart skär klarar den stjälkar, kvistar och grenar, upp till 20mm. Kvalitetssekatör med 25 års garanti.

– Ergonomiska handtag

– Har savspår och trådkapare

– Klarar grenar upp till 20mm tjocklek


Felco nr 6: Sekatören för dem mindre händerna

Köpa sekatör Felco nr 6

Felco nr 6 är den mest köpta och populäraste sekatören för mindre händer. Med ett ergonomiskt handtag och en inbyggd stötabsorption ger den optimalt skydd för hand och handled. Felco 6 är lätt och har ett spetsigare klipphuvud som klarar all typ av beskäring, upp till 20mm. Med skär och motskär tillverkade av härdat stål är den hållbar och klarar precisa och rena klipp. Felco 6 har en trådsax och savränna som förhindrar att bladen klibbar ihop.

– Erkänd som den finaste i världen av trädgårdsmästare i över 80 länder

– Ergonomiskt handtag med inbyggd stötabsorption

– Lättviktig


Fiskars 111520: Handtag med roterande rörelse

Köpa sekatör Fiskars 111520

Fiskars PowerGear med rullhandtag är ergonomisk med behagliga handtag som följer handens rörelse. Skärblad i rostfritt stål klipper den med precision, kvistar och grenar upp till 20mm. Den säkras med en lättanvänd låsmekanism. Fiskars sekatörer bygger på ergonomi, innovation, design och material-kvalitet.

– Ergonomisk med rullhandtag

– Skärblad i rostfritt stål

– Utbytbart klippande skär


Fiskars 111440: Sekatören för både vänster och höger hand

Köpa sekatör Fiskars 111440

Fiskars Sekatör med fingerloop har ett ergonomiskt, behagligt handtag med som skyddar handen mot beskäring. Sekatören har en låg vikt och kan användas med både vänster och höger hand. Med en non-stickbeläggning skyddar den bättre mot rost. Passar bäst för färska, levande kvistar och grenar. Den har ett sidoskär som möjliggör klippning nära stammen. Kapacitet för klippning av grenar upp till 20mm. Fiskars sekatörer bygger på ergonomi, innovation, design och material-kvalitet.

– Fingerloop som skyddar hand mot beskäring

– Non-stickbeläggning som skyddar mot friktion

– Ergonomiskt handtag med SoftGrip


Fiskars 111610: Sekatören med justerbar klippöppning

Köpa sekatör Fiskars 111610

Fiskars SmartFit är bekväm i handen med sin Soft Grip passar alla händer, små som stora. Fiskars sekatörer bygger på ergonomi, innovation, design och material-kvalitet.

– Passar alla händer, stora som små

– Klarar grenar upp till 24mm tjocklek


Fiskars 111970: Sekatör inspirerad av naturen

Köpa sekatör Fiskars 111970

Fiskars Quantum är inspirerad av naturen. Med den greppvänliga TruGrip tillverkat av kork är den bekväm i handen. Dess innovativa design är gjord av aluminium av högsta kvalitet och non-stickbeläggning. Med TruEdge-teknologin är den stark och vass med precisa snittytor. Perfekt för högerhänta klipper den bäst färska, levande kvistar och grenar, upp till 26mm.

Fiskars sekatörer bygger på ergonomi, innovation, design och material-kvalitet.

– Greppvänligt TruGrip-handtag i kork

– Lätt och starkt härdat aluminium som gör den vass

– Ytbeläggning som minskar friktion

– Klarar grenar upp till 26mm tjocklek


Att tänka på när du köper sekatör

Hur vet jag om sekatören passar mig?

För en fin snittyta är det essentiellt att modellen är ergonomiskt anpassad för just din hand. Många dyrare modeller har vred som kan ändra storleksanpassningen, till en liten, mellanstor eller en stor hand. Trots det är det klokt att alltid testa sekatören redan i affären, så att du är säker på att den kan fungera som just din förlängda arm. Känn efter hur hur fjädern känns när du klipper med den, dess vikt, samt hur enkelt du kan öppna och stänga den. Många tyngre sekatörer kan kännas klumpiga och obalanserade och då blir snittytan lidande. Handtagsvidden är av största betydelse för ett bra grepp – testa så att den känns skön att hålla i. Vet du med dig att du kommer använda sekatören flitigt? Då kan rullhandtag vara att föredra, för din handleds skull men också för effektivitetens skull.

Vikten av skötsel

En sekatör som har hög arbetsförmåga är en som är välskött. Ofta går det att använda sekatörer för grenar upp till 12-15 millimeters tjocklek och därefter komplettera med en större grensax, men vissa modeller har en högre arbetsförmåga än andra. Risken för rost och slitage minskar avsevärt om du tar hand om din sekatör väl. Efter en hel säsong av klippande blir eggen slö och snitten ojämna. En dyrare sekatör, vars egg kan slipas, kan därför vara en investering värd att bekosta i det långa loppet. Den dagliga skötseln består i avtorkning av sekatören efter användning, bryning av skäret och förvaring i torr miljö. En spraypuff – olja hjälper till att skydda din sekatör från korrosion. På Felcos hemsida finns korta instruktionsvideos på hur du tar hand om din sekatör när du väl köpt den, så att den håller i många år framöver.

En säker sekatör

Säkerhet är en betydande aspekt att ta hänsyn till vid inköp av en sekatör. En sekatör har vassa skär och du vill inte att låsanordningen ska gå upp av misstag. Samtidigt vill du kunna öppna låsanordningen enkelt – gärna med en hand om du är uppe och klättrar på en stege. Det finns sekatörer med låsanordningar som upplöses när du trycker ihop skänklarna mot varandra och med lite tålamod klickar muttrarna rätt. Glöm inte att alltid använda låsanordningen, den försäkrar inte bara din säkerhet men minskar också risken för att det bildas glapp mellan skären.

Vad säger testen?

Trots stor inläsning på ämnet kan det vara svårt att veta om man orienterat sig rätt. Det finns de tester som menar att en billigare modell är bättre – och de som hävdar tvärtom. I grund och botten handlar ditt val om dig. Vad ska du använda sekatören till? Hur väl ligger den i din hand? Hur länge vill du att den ska hålla? Vill du ta en titt på vad testen visat – läs exempelvis på Testfakta, test.se och Vi i Villa.

Checklista – att tänka på före köpet:

  • Vad ska jag använda sekatören till?
  • Hur känns den i handen?
  • Hur ser möjligheterna till omskötsel ut?
  • Hur fungerar låsanordningen?