Skärmaskin

Bäst i test skärmaskiner 2017

Många som köper en skärmaskin förstår inte hur de någonsin kunnat vara utan den. Att skära upp sina egna matvaror som kött, bröd, ost och grönsaker kan spara mycket pengar samtidigt som man får exakt den tjocklek på skivorna som önskas. Det blir också extra färskt och gott i jämförelse med färdigskivade matvaror.

Vi har valt ut tre skärmaskiner för hemmabruk som vi tycker är bra på olika sätt och gjort en jämförelse så att du kan komma fram till vilken som är rätt val för dig.


Vad du behöver veta innan du läser testet

Vare sig du bara hade tänkt skära upp några färska brödskivor med pålägg till frukost då och då eller servera stora mängder kallskuret till gästerna på festen är skärmaskinen en bra tidssparande hjälpreda. Men som med andra köksredskap finns det en uppsjö av olika alternativ och vilken ska man välja? Det finns en del att tänka på innan du bestämmer dig för vilken maskin som passar just dig.

Olika modeller har olika styrka och funktioner, samtidigt som den du väljer ska passa in i just ditt kök och stämma överens med din budget. Börja med att utgå från vilka matvaror du tänkt använda den till samt hur ofta och hur stora mängder. Glöm inte heller att tänka på vilka säkerhetsbehov som finns i ditt hem – kanske har du barn som når upp till diskbänken med sina små fingrar?


Siemens MS70002N: Bäst i test av skärmaskiner 2017

Köpa skärmaskin Siemens MS70002N

Bästa pris: 999 SEK på Elon Fler butiker

Jämför butiker:

Egenskaper:

 • Motor: 120 W
 • Mått: 39 x 26 x 28 cm
 • Vikt: 3 kg
 • Garanti: 2 år

Denna stilrena skärmaskin i rostfritt stål ger perfekt skivat kött, bröd och andra matvaror samtidigt som den ser snygg ut på diskbänken. Med en kraft på 120 W och klinga med vågtandad egg får du jämna, fina och upp till 15 mm tjocka skivor med minimalt restspill. Klingan är delvis täckt och för din säkerhet ingår även tumskydd och säkerhetsspärr. Maskinen är tystgående med Silent Drive-teknologi, enkel att använda och du kan välja mellan momentläge och fast läge.

Det är enkelt att ställa in hur tjocka skivor du vill ha och det finns plats för större köttbitar, brödlimpor osv. på den rymliga matarvagnen. Maskinen står stadigt på diskbänken med hjälp av sugfötter utan att ta särskilt stor plats men är även enkel att stuva undan tack vare sladdfacket. Enkel att rengöra med avtagbar klinga.

Passar dig som: Vill ha en enkel, prisvärd, stilren och tystgående maskin för uppskärning av mjukare matvaror som kött, bröd och grönsaker m.m.

Vårt betyg

Funktionalitet: 4/5
Design: 4/5
Användarupplevelse: 4/5
Prisvärdhet: 5/5

Bästa pris: 999 SEK på Elon Fler butiker

Jämför butiker:


Bosch MAS9101: En rejäl skärmaskin för regelbundet bruk

Köpa skärmaskin Bosch MAS9101

Egenskaper:

 • Motor: 140 W
 • Mått: 36 x 28 x 26 cm
 • Vikt: 5 kg
 • Garanti: 2 år

Du som behöver lite extra kraft för mer svårskurna matvaror kanske är intresserad av denna skärmaskin från Bosch som klarar det mesta. Med en motor på 140 w och vikt på 5 kg passar denna modell dig som behöver en lite mer rejäl maskin för regelbundet bruk. Skivornas tjocklek kan ställas in med exakt precision mellan 0 och 15 mm och den sågtandade, avtagbara klingan i rostfritt stål ger ett mycket jämnt snitt.

Tumskydd ingår, klingan är heltäckt och matarvagnen lutar i tio graders vinkel vilket gör den mycket säker och bekväm att använda. Maskinen har en integrerad serveringsbricka och sladdförvaring och kan med fördel byggas in i köket.

Passar dig som: Har regelbunden användning för din skärmaskin, vill ha en mycket precis tjocklek på skivorna och en kraftig maskin som klarar av även ost och hårdare köttsorter.

Vårt betyg

Funktionalitet: 5/5
Design: 2/5
Användarupplevelse: 4/5
Prisvärdhet: 3/5


Jupiter Retro Skärmaskin: En retro skärmaskin till ett klassiskt kök

Köpa skärmaskin Jupiter Retro Skärmaskin

Egenskaper:

 • Motor: Nej
 • Mått: 30 x 27 x1 8.5 cm
 • Vikt: 2 kg
 • Garanti: 2 år

Denna manuella skärmaskin i snygg retrodesign är tillverkad i lackat aluminium och klarar av mer lättskurna matvaror som korv, kött och bröd i upp till 20 mm skivor. Med kompakt design och en stadig, rep- och slagtålig bottenplatta som hålls på plats med hjälp av sugfötter är detta en hållbar och enkel maskin för dig som inte skär så stora mängder. Den sågtandade klingan i rostfritt stål ger ett fint snitt och styrka och hastighet bestämmer du själv.

Passar dig som: Tycker om en retroinspirerad look och vill ha en skärmaskin som lika mycket är ett snyggt inslag på diskbänken som en användbar hjälpreda. Du som föredrar lite tjockare skivor och inte har något emot att arbeta manuellt kommer troligtvis att bli nöjd med denna maskin från tyska varumärket Jupiter.

Vårt betyg

Funktionalitet: 2/5
Design: 5/5
Användarupplevelse: 2/5
Prisvärdhet: 2/5


Vilken skärmaskin är då bäst i test?

Generellt sett blev alltså modellen från Siemens vinnaren i detta test men vi rekommenderar dig att titta på vilka egenskaper som är viktiga för dig snarare än det generella betyget. Elektriskt vs manuellt, form vs funktion, tjocklek på skivor, pris osv. är alla individuella kriterier och du bestämmer själv vad som spelar mest roll för dig. Vi hoppas att vi kunnat hjälpa dig hitta den rätta skärmaskinen för ditt hem och vi önskar dig en smaklig måltid!