Skruvstäd

Köp skruvstäd med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av skruvstäd 2017
 2. Vilken skruvstäd ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Ett skruvstäd ska vara en hjälpande hand i arbetet. Och eftersom du ska använda det till att arbeta med saker så vill du att det ska vara så smidigt som möjligt att montera för stt undvika att inte det blir ett jobb i sig. Det första du ska titta på är med andra ord att skruvstädet är enkelt att sätta fast och flytta på arbetsbänken. Det ska dessutom sitta stadigt. Detta minimerar också klämrisk eller risk för andra skador både på dig och på materialet. Se också efter så skruvstädet inte har vassa kanter.

En annan sak som ska vara enkel att justera är spännvidden. Tänk också på att det är bra om städet kan hålla fast runda föremål, till exempel rör. För arbetsflexibilitetens skull är det positivt om städet sitter på en vridbar platta och kan  roteras 360° och lutas 90°. Vill du veta mer om vilket skruvstäd som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa skruvstäd.


vidaXL Skruvstycke för tvärslid bord

Köpa skruvstäd vidaXL Skruvstycke för tvärslid bord

Detta är ett skruvstycke för tvärslidsbord och är tillverkat i gjutjärn vilket gör det till ett mycket stabilt och hållbart bord. Justerbart som bidrar till exemplarisk precisionsborrning och fräsning. Med sin stabila bas är den väldigt lätthanterlig och enkel att montera fast.


Heuer Parallellt skruvstycke

Köpa skruvstäd Heuer Parallellt skruvstycke

Detta skruvstäd är helt smitt i stål och därmed inget som kommer gå sönder, tillverkaren garanterar det. Detta är en tillförlitlig produkt som har en otroligt bra precision som gör den mycket användbar i grovt verkstadsarbete.


Donau Mini aluminium bordsskruvstäd

Köpa skruvstäd Donau Mini aluminium bordsskruvstäd

Detta skruvstäd är mindre än övriga tre och saknar därför samma tålighet och stabilitet, produkten är mer tillämpad för hobbysnickaren. Skruvstädet är i aluminium men ska inte förbises då av det är mindre och sämre hållbarhet, då denna produkt kommer med mycket god mobilitet.


Clas Ohlson’s Skruvstycke

Köpa skruvstäd Clas Ohlson's Skruvstycke

Detta skruvstäd är gjort i gjutgods med städ och vridplatta som är byggt för bänkmontering med härdade stålbackar. Mycket hållbart trots sin ringa vikt på sex kilogram. Enkel montering och mycket stabilt för att vara av en mindre robust variant.

Stanley Quick Close

Köpa skruvstäd Stanley Quick Close

Denna produkt har gummiklädda backar och är väldigt mobilt och enkel att arbeta med då man exempelvis kan placera sitt arbetsstycke med ena handen. Mycket enkelt att sätta fast och flytta på arbetsbänken. Mycket bra tryckkraft och väldigt lätt viktmässigt.


Vilken skruvstäd är då bästa valet för mig?

Beroende på vad du är ute efter bör du tänka noga efter om du är ute efter precision, stabilitet, hanterlighet, ergonomi och hållbarhet. Vad är dina behov? Vad ska du jobba med för material? Till vad för verksamhet ska nyttjas till? Dessa är frågor att fundera över, står du hemma i ditt garage kanske Donau Mini aluminium bordsskruvstäd Donau 11-3 () Käftmått 40 mm är rätt val för dig, kanske har du utrymme och möjlighet för att använda något tyngre och hållbarare som exempelvis NEO Tools Skruvstycke NEO Tools.

Vilken som är bäst för just dig vet bara du men jag ska ge mitt tips och förklara varför denna är bäst. Heuer Parallellt skruvstycke Heuer (100.180) Käftmått 180 mm 225 mm är utan tvekan det mest hållbara stycket i listan men är också det tyngsta, ett stabilt bord till denna stabila produkt är rätt väg att gå och framförallt med sin precision och långa livslängd så är detta rätt produkt att satsa på och den är helt klart värd den extra vikt den bär med sig med den övriga kvalitén den för med sig.


Att tänka på när du köper skruvstäd

Håll koll på klackarna

Materialet på skruvstäd kan variera, och främst klackarna kan vara av olika material – allt från gummi till magnetiska skyddsklackar. Här är det ditt eget användningsområde som styr.  För en yrkesman eller den lite mer efarne och kvalitetsmedvetna finns rejäla skruvstäd helt av stål. Dessa används ofta i hård industrimiljö. Gjutjärn är också ett vanligt och hållbart material. Backarna är det som håller arbetsstycket. De flesta mer prisvärda skruvstäd på marknaden har spännbackar av härdat rostfritt stål och plast. En sak man kan tänka på är att det  kan vara bra att ha gummiklädda skydd på klackarna för att undvika märken eller skador på arbetsmaterialet. Det finns också utbytbara vändbara klackar med en slät och en räfflad sida för ökad flexibilitet.

Storlekens betydelse

Till syvenede och sist är det som sagt användingsområdet som styr modellen och storleken du ska välja. Här sammanfattar vi de tio viktigaste punkterna du kan gå efter i ditt fortsatta sökande efter det rätta greppet.

 • Städet ska vara enkelt att montera och flytta
 • Städet ska hålla materialet stadigt fast
 • Det ska arbeta smidigt
 • Städet ska tåla slag
 • Det ska kunna justeras utan glapp eller motstånd
 • Det ska sitta på en vridplatta
 • Det är en fördel om det kan roteras och lutas
 • Städet ska kunna hålla fast runda föremål
 • Städet ska vara utan vassa kanter
 • Det är bra med gummiförsedda klackar om du ska arbeta med material du inte vill ska få märken