Slåtterbalk

Köp slåtterbalk med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av slåtterbalkar 2017
  2. Vilken slåtterbalk ska jag då välja?

Sommaren är i antågande och med sommaren kommer ansning av buskar, ogräsrensning, gräsklippning och i vissa fall klippning av ängs- och hagmarker. En bra gräsklippare räcker ofta långt men ibland klarar inte ens den starkaste gräsklipparen av högt gräs, kuperad terräng, buskage och stora ytor. Då kan det vara bra att ha en slåtterbalk till hjälp. Det finns ett antal slåtterbalkar på marknaden och här nedan följer resultatet av ett antal slåtterbalkar som har testats för att du ska kunna hitta den som passar just dig. Allra sist följer en tabell med de olika slåtterbalkarnas egenskaper och specifikationer.


Stiga Silex 87 B: För sluttande mark

Stiga Silex 87 b är en slåtterbalk som klarar olika typer av vegetation på olika typer av underlag och har ett relativt brett skärblad. Silex 87 b passar dig som vill klippa såväl gräs, ogräs och buskage och behöver en slåtterbalk som klarar olika typer av underlag, kuperad terräng och sluttande mark.

Några av fördelarna med denna slåtterbalk är:

·       Bland de tystaste

·       Klarar olika typer av vegetation

·       Däcken klarar lutande mark

·       Stor motor

·       Miljövänlig

·       Höj- och sänkbart styre

·       Justerbar klipphöjd

Som synes är listan på fördelar lång men det som talar emot Silex 87 b är att den inte har någon backningsfunktion. Om man inte har som krav att ens slåtterbalk ska kunna backa är den här modellen ett bra val eftersom fördelarna är många.


Stiga Silex 95 B: En mångsidig slåtterbalk

Köpa slåtterbalk Stiga Silex 95 B

Stiga basmaskin Silex 95 b är en mångsidig maskin som kan användas som bland annat snöslunga, jordfräs och slåtterbalk. Den har ett 50 cm brett klippblad men en slåtterbalk kan köpas till. Det här är en modell som passar bra för någon som söker en maskin att använda året om och till flera ändamål än enbart slåtter.

Fördelarna med Silex 95 b är många. Några exempel är:

·       Tyst

·       Stark motor

·       Backningsfunktion

·       Styret kan justeras i höjdled och sidled

·       Mångsidig

·       Miljövänlig

·       Justerbar klipphöjd

Men Silex 95 b saknar vissa egenskaper vilket kan tala emot att välja den som exempelvis:

·       Liten klippbredd

·       Slåtterbalk måste köpas till för större klippbredd

De båda maskinerna från Stiga har ett flertal egenskaper gemensamt. De har motorer som drar mindre bränsle vilket ger en positiv inverkan på vår miljö och är en egenskap som efterfrågas idag. Alla kontroller, inklusive ett säkerhetshandtag, sitter på styret vilket gör att slåtterbalken är lätt och säker att hantera. Eftersom styret går att justera kan maskinen anpassas efter förarens höjd så det är både ergonomiskt och bekvämt att köra Stigas maskiner. Det som skiljer dem åt är att Silex 95 b har några fler funktioner och kan användas som både slåtterbalk och jordfräs.


AL-KO Solo 532: Bullrig men bred slåtterbalk

Köpa slåtterbalk AL-KO Solo 532

AL-KO solo 532 och AL-KO solo 532-02 har båda bredast skärblad av alla slåtterbalkarna i det här testet vilket är en fördel eftersom de effektivt kan klippa stora ytor men de är också högljuddast och tyngst av de olika slåtterbalkarna vilket försämrar körupplevelsen. Just de här modellerna passar främst den som söker ett brett skärblad och vill klippa mycket på en gång. Fördelarna med de här maskinerna är inte många men de finns där:

·       Brett skärblad

·       Backningsfunktion

·       Justerbar klipphöjd

Men, som nämns ovan, de här maskinerna är absolut tyngst av alla i det här testet och låter mest samt har en mindre motor. Vill man ha en tystare, mer anpassningsbar eller starkare maskin bör man satsa på någon av de andra modellerna i testet istället.

AL-KO Farmer BM 875 III är tystare, lättare och starkare än kollegorna AL-KO solo 532 och AL-KO solo 532-02. Den klarar av olika typer av vegetation som gräs, blommor och snåriga växter. Vid en titt på fördelarna blir det tydligt att de är fler jämfört med de andra två modellerna från AL-KO.

Fördelarna med Farmer 875 III är:

·       Självgående

·       Lättmanövrerad

·       Lätt

·       Stor motor

·       Justerbart och vibrationsdämpande styre

·       Relativt brett skärblad

·       Backningsfunktion

Vilka är då nackdelarna? Den här modellen är inte lika tyst som Stigas Silex 95 b men den är ändå tystare än några av de andra modellerna. Den klarar inte heller kuperad terräng lika bra som Stigas Silex 987 b men ska man mest arbeta på plan mark överväger ändå fördelarna med Al-ko Farmer 875 III.

Något som är speciellt för Farmer 875 III är att den är självgående. Vem som helst kan köra den eftersom man inte behöver skjuta på utan det räcker att styra den dit man vill att den ska gå. Den låga vikten, det justerbara styret och backningsfunktionen bidrar till en bra körupplevelse. Farmer 875 III passar dig som ska klippa olika typer av vegetation på större ytor.


MTD BM 87-35 och MTD Smart 87-35 passar bra för att klippa långt gräs på ängar och hagar Är man ute efter en enklare modell och mest ska klippa mindre ytor där den vanliga gräsklipparen inte räcker till kan det vara värt att satsa på en slåtterbalk från MTD. Behöver man klippa snåriga växter och buskage som växer i kuperad terräng kan det vara bättre att slå till på en maskin med större motor. Här nedan följer en lista på fördelarna och nackdelarna med MTD:s slåtterbalkar.

Fördelar:

·       Justerbar klipphöjd

·       Relativt brett skärblad

·       Lätt

Nackdelar:

·       Minst motor

·       Ej justerbara handtag

·       Ingen backningsfunktion

Handtagen går att fälla ihop vilket är praktiskt ur förvaringssynpunkt men går i övrigt inte att justera vilket gör att de här modellerna inte är särskilt anpassningsbara eller ergonomiska. MTD:s slåtterbalkar har heller ingen backfunktion vilket flera av de andra modellerna i testet har.