Slåtterbalk

Köp slåtterbalk med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av slåtterbalkar 2017
  2. Vilken slåtterbalk ska jag då välja?

Sommaren är i antågande och med sommaren kommer ansning av buskar, ogräsrensning, gräsklippning och i vissa fall klippning av ängs- och hagmarker. En bra gräsklippare räcker ofta långt men ibland klarar inte ens den starkaste gräsklipparen av högt gräs, kuperad terräng, buskage och stora ytor. Då kan det vara bra att ha en slåtterbalk till hjälp. Det finns ett antal slåtterbalkar på marknaden och här nedan följer resultatet av ett antal slåtterbalkar som har testats för att du ska kunna hitta den som passar just dig. Allra sist följer en tabell med de olika slåtterbalkarnas egenskaper och specifikationer.


Stiga Silex 87 B: För sluttande mark

Köpa slåtterbalk Stiga Silex 87 B

Stiga Silex 87 b är en slåtterbalk som klarar olika typer av vegetation på olika typer av underlag och har ett relativt brett skärblad. Silex 87 b passar dig som vill klippa såväl gräs, ogräs och buskage och behöver en slåtterbalk som klarar olika typer av underlag, kuperad terräng och sluttande mark.

Några av fördelarna med denna slåtterbalk är:

·       Bland de tystaste

·       Klarar olika typer av vegetation

·       Däcken klarar lutande mark

·       Stor motor

·       Miljövänlig

·       Höj- och sänkbart styre

·       Justerbar klipphöjd

Som synes är listan på fördelar lång men det som talar emot Silex 87 b är att den inte har någon backningsfunktion. Om man inte har som krav att ens slåtterbalk ska kunna backa är den här modellen ett bra val eftersom fördelarna är många.


Stiga Silex 95 B: En mångsidig slåtterbalk

Köpa slåtterbalk Stiga Silex 95 B

Stiga basmaskin Silex 95 b är en mångsidig maskin som kan användas som bland annat snöslunga, jordfräs och slåtterbalk. Den har ett 50 cm brett klippblad men en slåtterbalk kan köpas till. Det här är en modell som passar bra för någon som söker en maskin att använda året om och till flera ändamål än enbart slåtter.

Fördelarna med Silex 95 b är många. Några exempel är:

·       Tyst

·       Stark motor

·       Backningsfunktion

·       Styret kan justeras i höjdled och sidled

·       Mångsidig

·       Miljövänlig

·       Justerbar klipphöjd

Men Silex 95 b saknar vissa egenskaper vilket kan tala emot att välja den som exempelvis:

·       Liten klippbredd

·       Slåtterbalk måste köpas till för större klippbredd

De båda maskinerna från Stiga har ett flertal egenskaper gemensamt. De har motorer som drar mindre bränsle vilket ger en positiv inverkan på vår miljö och är en egenskap som efterfrågas idag. Alla kontroller, inklusive ett säkerhetshandtag, sitter på styret vilket gör att slåtterbalken är lätt och säker att hantera. Eftersom styret går att justera kan maskinen anpassas efter förarens höjd så det är både ergonomiskt och bekvämt att köra Stigas maskiner. Det som skiljer dem åt är att Silex 95 b har några fler funktioner och kan användas som både slåtterbalk och jordfräs.


AL-KO Solo 532: Bullrig men bred slåtterbalk

Köpa slåtterbalk AL-KO Solo 532

AL-KO solo 532 och AL-KO solo 532-02 har båda bredast skärblad av alla slåtterbalkarna i det här testet vilket är en fördel eftersom de effektivt kan klippa stora ytor men de är också högljuddast och tyngst av de olika slåtterbalkarna vilket försämrar körupplevelsen. Just de här modellerna passar främst den som söker ett brett skärblad och vill klippa mycket på en gång. Fördelarna med de här maskinerna är inte många men de finns där:

·       Brett skärblad

·       Backningsfunktion

·       Justerbar klipphöjd

Men, som nämns ovan, de här maskinerna är absolut tyngst av alla i det här testet och låter mest samt har en mindre motor. Vill man ha en tystare, mer anpassningsbar eller starkare maskin bör man satsa på någon av de andra modellerna i testet istället.

AL-KO Farmer BM 875 III är tystare, lättare och starkare än kollegorna AL-KO solo 532 och AL-KO solo 532-02. Den klarar av olika typer av vegetation som gräs, blommor och snåriga växter. Vid en titt på fördelarna blir det tydligt att de är fler jämfört med de andra två modellerna från AL-KO.

Fördelarna med Farmer 875 III är:

·       Självgående

·       Lättmanövrerad

·       Lätt

·       Stor motor

·       Justerbart och vibrationsdämpande styre

·       Relativt brett skärblad

·       Backningsfunktion

Vilka är då nackdelarna? Den här modellen är inte lika tyst som Stigas Silex 95 b men den är ändå tystare än några av de andra modellerna. Den klarar inte heller kuperad terräng lika bra som Stigas Silex 987 b men ska man mest arbeta på plan mark överväger ändå fördelarna med Al-ko Farmer 875 III.

Något som är speciellt för Farmer 875 III är att den är självgående. Vem som helst kan köra den eftersom man inte behöver skjuta på utan det räcker att styra den dit man vill att den ska gå. Den låga vikten, det justerbara styret och backningsfunktionen bidrar till en bra körupplevelse. Farmer 875 III passar dig som ska klippa olika typer av vegetation på större ytor.


MTD BM 87-35 och MTD Smart 87-35 passar bra för att klippa långt gräs på ängar och hagar Är man ute efter en enklare modell och mest ska klippa mindre ytor där den vanliga gräsklipparen inte räcker till kan det vara värt att satsa på en slåtterbalk från MTD. Behöver man klippa snåriga växter och buskage som växer i kuperad terräng kan det vara bättre att slå till på en maskin med större motor. Här nedan följer en lista på fördelarna och nackdelarna med MTD:s slåtterbalkar.

Fördelar:

·       Justerbar klipphöjd

·       Relativt brett skärblad

·       Lätt

Nackdelar:

·       Minst motor

·       Ej justerbara handtag

·       Ingen backningsfunktion

Handtagen går att fälla ihop vilket är praktiskt ur förvaringssynpunkt men går i övrigt inte att justera vilket gör att de här modellerna inte är särskilt anpassningsbara eller ergonomiska. MTD:s slåtterbalkar har heller ingen backfunktion vilket flera av de andra modellerna i testet har.


McCulloch MPF72B: För att klippa högt gräs

Köpa slåtterbalk McCulloch MPF72B

McCulloch MPF72B fungerar bra till högt gräs på ängsmark och kuperad terräng. Den passar främst dig som ska klippa gräs och inte behöver en maskin med en stor motor eller mycket brett skärblad. Den här modellen är lite enklare än de andra eftersom både motorn och skärbredden är mindre men det vägs upp av att styret kan justeras och att det finns en backningsfunktion.

Fördelar:

·       Justerbar klipphöjd

·       Justerbart styre

·       Klarar olika underlag

·       Lätt

Nackdelar:

·       Liten skärbredd

·       Liten motor


Vilken slåtterbalk är då bästa valet för mig?

Vilken slåtterbalk ska man då välja? Självklart ska man ju se till sitt behov först och främst och inte stirra sig blind på motorstorlek eller skärbredd. Behöver man enbart en enklare variant för att klippa högt gräs ska man satsa på exempelvis McCulloch MPF72B eller någon av MTD:s modeller. Det som talar för McCulloch är att den kan backa och att den har ett justerbart styre som kan anpassa efter förarens längd. Ska man klippa grövre växter som ogräs och buskar kan det istället vara värt att satsa på Stiga Silex 87 b.

AL-KO solo 532 och AL-KO solo 532-02 står sig ganska slätt i konkurrensen. Det som talar för dem är det breda skärbladet men om man vill att flera i familjen eller företaget ska kunna använda slåtterbalken bör man satsa på en lättare och mer anpassningsbar modell.

Har man lite högre krav på sin slåtterbalk ska man framförallt titta på en Stiga Silex 95 b eller en AL-KO Farmer 875 III. På många sätt är de likvärdiga. Båda har stora motorer, justerbara styren, backningsfunktion och klarar olika typer av vegetation. Är man ute efter en bra allt-i-allo-maskin till tomten eller gården kan det vara värt att satsa på en Stiga Silex 95 b eftersom den har fler användningsområden och köper man till en slåtterbalk så får man en större skärbredd än med basmaskinens befintliga knivar.

Slåtterbalk

 

 

 

Egenskaper

Stiga Silex 87 B

 

Stiga Basmaskin Stiga Silex 95 B

 

AL-KO Slåtterbalk AL-KO Solo 532

 

AL-KO Slåtterbalk AL-KO Solo 532-02

 

AL-KO Slåtterbalk Farmer BM 875 III

 

MTD BM 87-35

 

MTD Smart BM 87-35

 

McCulloch MPF72B

 

Klipphöjd 20-50 mm 10-30 mm 10-30 mm
Reglerbar klipphöjd Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Klippbredd (cm) 87 50 117 (klippbalk) 117 (klippbalk) 87 87 87 72
Typ av gräs högvuxet gräs, högt och kraftigt ogräs och lättare buskage i hagar, fruktträdgårdar och ängsmark Högt gräs.

Slåtterbalk kan köpas till

Högt gräs, all terräng Högt gräs, all terräng Vildvuxet gräs, blommor och snåriga partier på ängar och större gräsytor Högt gräs på stora ytor som ängar och hagar Högt gräs på stora ytor som ängar och hagar Högt gräs på ängsmark, kuperad mark
Ljudnivå 94 dB 80 dB 104 dB 104 dB   97 dB
Ergonomi Justerbart styre i höjdled Styret kan justeras i sidled och höjdled Styret är justerbart i höjdled samt vibrationsdämpande Hopfällbara handtag Hopfällbara handtag Styret kan justeras i höjdled och sidled
Typ av hjul Traktormönstrade däck Traktormönstrade däck Traktormönstrade däck Traktormönstrade däck Traktormönstrade däck Traktormönstrade däck Traktormönstrade däck Traktormönstrade däck
Motor Briggs & Stratton

Series 625

Briggs & Stratton

675 SE

Honda GX 160 Honda GX 160 Briggs & Stratton

Series 625

Briggs & Stratton

450 Series

Briggs & Stratton

450 Series

Briggs & Stratton

550 Series

Motorstorlek 190 cc 190 cc 163 cc 163 cc 190 cc 125 cc 125 cc 127 cc
Drivmedel Bensin Bensin Bensin Bensin Bensin Bensin Bensin Bensin
Hastigheter 1 1 1 1 1 1 1 1
Backa Nej Ja Ja Ja Ja Nej Nej Ja
Vikt (kg) 51 52 79 79 54 53 53 53