Slåttermaskin

Köp slåttermaskin med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av slåttermaskin 2017
  2. Vilken slåttermaskin ska jag då välja?

I det här testet har vi undersökt åtta stycken handgående slåttermaskiner. Vi har tittat på vad som skiljer maskinerna åt och vilka egenskaper som kan vara bra att hålla koll på när man köper en ny slåttermaskin.

Det som skiljer de slåttermaskiner vi testat från varandra är ofta vilka typer av vegetationer och terränger de klarar av att klippa. En del fungerar bäst på ängar eller gräsmattor medan andra är bättre lämpade för ojämn terräng med tuff och grov vegetation. Fundera på vad du som köpare är ute efter. Vilken typ av gräs klipper du och hur stora områden rör det sig om? Det kan göra stor skillnad om du äger en mindre tomt, en större gård eller kanske betesmarker och odlingsområden.

Bäst i test av slåttermaskin

I det här testet tittar vi även närmare på hur användarvänliga slåttermaskinerna är. Som köpare vill man ju veta hur lätt en maskin är att köra, vad den kräver för underhåll och om den passar ens fysiska förutsättningar. En slåttermaskin kan vara hur effektiv som helst men om den är svår och tung att köra så blir klippningen inte en bekväm upplevelse och det ska den ju helst vara.

En viktig sak att tänka på när man köper en ny slåttermaskin är underhåll och livslängd. En maskin som själv håller sig ren genom att stöta bort gräs och smuts går inte sönder lika lätt. Livslängden blir längre och man behöver inte köpa nya reservdelar lika ofta. Flexibilitet kan också vara en egenskap som tilltalar många. Vissa av de slåttermaskiner vi testat kan göras om till snöplogar på vintern, vilket är praktiskt för den som behöver både slåttermaskin och snöplog men inte har så mycket plats.

Vi har tittat på många olika kvaliteter hos de åtta slåttermaskinerna i vårt test. Hoppas du hittar just det du behöver!

AL-KO BM 875

Köpa slåttermaskin AL-KO BM 875

AL-KO BM 875 är en stabil slåtterbalk som kan klippa allt från gräsmattor till kraftig vild vegetation i ojämn terräng. Den tar sig igenom stora mängder gräs och är lätt att manövrera. AL-KO BM 875 är enkel att hålla ren tack vare att den flexibla gräsavvisande kåpan som inte låter gräset fastna på slåtterbalken. Den kapslade medbringaren skyddar också mot att smuts tar sin in i maskineriet och på så vis håller slåtterbalken längre. AL-KO BM 875 är självgående och säker då den har klippstopp.

Kniven är specialhärdad med kantskydd och håller därför skärpan. AL-KO BM 875 har handtag som är utformade för att passa föraren och kan höjas och sänkas efter behov. Handtagen är vibrationsdämpande, vilket underlättar för föraren att klippa jämnt under behagliga förhållanden. Om man köper till snökedjor och plogblad till sin AL-KO BM 875 kan man också använda den på vintern. Den är med andra ord både mångsidig och pålitlig och passar den som vill ha en långlivad och lättsam slåtterbalk som inte kräver så mycket skötsel.

Vikt: 54 kg Röjer med: Kniv Arbetsbredd: 87 cm Vinterbruk: Ja Självgående: Ja


Nima 870 XM50

Köpa slåttermaskin Nima 870 XM50

Nima 870 XM50 kan användas för många olika ändamål men lämpar sig extra väl för särskilt tunga terrängförhållanden. Den klarar fungerar utmärkt för att klippa stora gräsytor och ängar. Nima 870 XM50 är kraftfull och stadig men samtidigt mycket lätt att manövrera tack vare att den är självgående och har justerbara handtag. Framdriften och knivbalken kan båda kopplas ur vid behov för att minska risken för olyckor.

Det finns även möjlighet att använda Nima 870 XM50 under vintertid om man kompletterar med plogblad och snökedjor. En stor fördel med Nima 870 XM50 är att det är en relativt tyst slåtterbalk. Detta betyder att grannskapet inte behöver störas av klippningen och att föraren själv inte behöver utsättas för skadligt buller. Slåtterbalken är därför mycket lämplig i tätare bostadsområden och för personer med känslig hörsel.

Röjer med: Kniv Arbetsbredd: 87 cm Vinterbruk: Ja Självgående: Ja


AL-KO BM 870

Köpa slåttermaskin AL-KO BM 870

AL-KO BM 870 klipper både långt gräs och tjockare ogräs på mellanstora ytor upp till 1 000 kvadratmeter. Den är självgående och utrustad klippstopp, vilket gör den säker och lätthanterad. AL-KO BM 870 har en flexibel gräsavvisande kåpa och väl inbyggt drivsystem som förhindrar att gräs fastnar på och inuti maskinen. Detta underlättar rengöring och ger AL-KO BM 870 en längre livslängd. Kniven är härdad och har kantskydd vilket förhindrar att den tar skada och blir slö.

Handtagen har vibrationsdämpande effekt som tillåter smidig och säker klippning. Handtagen kan också justeras efter förarens behov för större bekvämlighet. AL-KO BM 870 kan också användas på vintern om man väljer att köpa till ett plogblad och snökedjor. AL-KO BM 870 fungerar väl för den som vill ha en lätthanterlig och funktionell slåtterbalk och som inte har jättestora ytor att klippa.

Vikt: 50 kg Röjer med: Kniv Arbetsbredd: 87 cm Vinterbruk: Ja Självgående: Ja


MTD BM 87-35

Köpa slåttermaskin MTD BM 87-35

MTD BM 87-35 passar perfekt till stora områden med högt gräs där en vanlig gräsklippare inte tar sig fram. Den passar särskilt bra för småskaliga jordbrukare, djuruppfödare och andra som odlar djurfoder i mindre mängder eller spannmål för eget bruk. MTD BM 87-35 klarar både att skörda och att klippa gräsmarker. Den är självgående och fungerar bra i ojämn terräng och i sluttningar. Vid klippning av högt gräs gör plastskyddet längst fram på MTD BM 87-35 att det avklippta gräset skjuts åt sidorna. På så vis faller inte gräset tillbaka under hjulen och det blir lättare att ta sig fram

MTD BM 87-35 har en kraftfull knivbalk med skär som inte klibbar och som lätt kan bytas ut. Det är en flexibel maskin med justerbar klipphöjd och fällbara handtag för lättare förvaring och transport. Med snökedjor och plogblad kan MTD BM 87-35 användas som snöplog på vintern. MTD BM 87-35 är en funktionell och smidig maskin för lite grövre arbeten och mindre odlingsmarker.

Vikt: 53 kg Röjer med: Kniv Arbetsbredd: 87 cm Vinterbruk: Ja Självgående: Ja


Stiga Silex 87 B

Köpa slåttermaskin Stiga Silex 87 B

Stiga Silex 87 B är en självgående slåtterbalk som tar hand om de områden som en vanlig gräsklippare inte klarar av, såsom ängar, hagar och fruktträdgårdar. Den passar utmärkt till högvuxet och grovt gräs, tufft ogräs och lättare buskage. Stiga Silex 87 B är välkonstruerad och pålitlig och kan lätt anpassas till förarens behov.

Handtaget kan justeras i höjdled och klipphöjden kan regleras för bästa klippresultat. Kniven och framdriften drivs via koppling, vilket ökar säkerheten. Hjulen är försedda med traktormönster för att underlätta för maskinen att få fäste och klippa i lutning. Stiga Silex 87 B är en solid maskin som är konstruerad för att klippa effektivt under tuffa förhållanden och samtidigt vara säker och bekväm för föraren.

Vikt: 51 kg Röjer med: Kniv Arbetsbredd: 87 cm Vinterbruk: Nej Självgående: Ja


McCulloch MWT420

Köpa slåttermaskin McCulloch MWT420

McCulloch MWT420 är gjord för att röja stora och övervuxna ytor. Trådarna kommer åt både långt gräs och det ogräs och andra oönskade växter som gömmer sig närmare marken. Den här slåtterbalken lämpar sig särskilt väl för att regelbundet klippa stora och överväxta ytor. Med sina 36 kg är McCulloch MWT420 en relativt lätt slåtterbalk samtidigt som den är robust och stabil.

Den har stora däck och är lätthanterlig i svår terräng, trots att den inte är självgående. Handtagen är reglerbara och vibrationsdämpande vilket gör McCulloch MWT420 enkel och bekväm att köra. Möjligheten att ställa in handtagen gör det också enklare att nå koppling och andra reglage. Den kan vikas ihop för att ta mindre plats vid förvaring och transport. McCulloch MWT420 passar den som behöver en stark maskin som klarar olika typer av växtlighet på större ytor.

Vikt: 36 kg Röjer med: Tråd Arbetsbredd: 51 cm Vinterbruk: Nej Självgående: Nej


MTD WST 5522

Köpa slåttermaskin MTD WST 5522

MTD WST 5522 är en kombination mellan trimmer och gräsklippare som klipper både gräsmattor, ängar med högt gräs och områden med grovt ogräs. Den passar utmärkt för stora områden och svårframkomlig mark där det kan finnas hinder och kanter som måste rundas. Tack vare sina 36 cm stora hjul är MTD WST 5522 lätt att manövrera i tuff terräng.

Med sina 31 kg är det en relativt lätt maskin med lång livslängd. De dubbla 4 mm klipptrådarna ger extra stark klippkraft och stor arbetsprecision. MTD WST 5522 är med andra ord stabil och pålitlig och passar särskilt den som klipper extra snåriga och svårframkomliga områden.

Vikt: 31 kg Röjer med: Tråd Arbetsbredd: 56 cm Vinterbruk: Nej Självgående: Nej


Ryobi RFT254

Köpa slåttermaskin Ryobi RFT254

Ryobi RFT254 är en grästrimmer som klarar många olika slags terränger. Den är mycket lätt att manövrera tack vare att den är balanserad och har 25,4 cm stora hjul. Trots att Ryobi RFT254 endast väger 10 kg så är det en kraftfull maskin. Den klarar av tuff klippning med stark 2,7 cm tråd som täcker in en klippbredd på 38 cm. Ryobi RFT254 är lätt att starta och är lättviktig och ergonomisk.

Den har fällbara handtag vilket underlättar förvaring och transport, då den inte tar upp så mycket plats. Ryobi RFT254 är även en miljövänlig trimmer med begränsade utsläpp och är därför en bra grästrimmer för de som tänker särskilt på miljön. Ryobi RFT254 är en smidig trimmer som inte sliter på kroppen och som därför passar personer som är i behov av en lättsam och ergonomisk grästrimmer.


Vilken slåttermaskin är då bästa valet för mig?

Slåtterbalken AL-KO BM 875 vann vårt test för att det är en mångsidig maskin som täcker in flera viktiga egenskaper, såsom säkerhet, livslängd och flexibilitet. Maskinen är lättskött och kniven håller skärpan trots att den tar sig an stora och svåra terränger. AL-KO BM 875 är användarvänlig och flexibel och kan möta många olika slags behov. Det som gjorde att den kom på första plats var särskilt att den håller sig ren. Det underlättar skötsel samtidigt som det betyder att maskinen kommer att hålla länge, vilket är stora fördelar.

Nima 870 XM50, som kom på andra plats i testet, är en mycket bra och mångsidig maskin som dessutom inte är så högljudd. För den som uppskattar en tystare slåtterbalk så är Nima 870 XM50 perfekt. På plats nummer tre kom AL-KO BM 870, en utmärkt och funktionell slåttermaskin för den som inte har så stora ytor att klippa.  För den som har odlingar och behöver en maskin som klarar att både klippa och skörda så är MTD BM 87-35 den rätta. Om man har möjlighet att lägga lite mer pengar på sin slåttermaskin så är Stiga Silex 87 B ett mycket bra val, eftersom det är en pålitlig maskin som klarar svåra klippförhållanden.

Om man har en lägre budget, däremot, är McCulloch MWT420 en utmärkt slåtterbalk som klarar olika slags vegetation. MTD WST 5522, den kombinerade trimmern och gräsklipparen, är ett bra val för den som inte kan lägga så mycket pengar på sin maskin men ändå vill ha en robust och mångsidig trimmer. Ryobi RFT254, den billigaste maskinen i testet, passar fint för den som vill ha en välfungerande maskin. Ryobi RFT254 är det miljövänligaste alternativet och den lättaste maskinen av de åtta slåttermaskinerna, vilket passar den som tänker på miljön eller som inte vill ha en alltför tung maskin.

AL-KO BM 875AL-KO BM 875
Nima 870 XM50Nima 870 XM50
AL-KO BM 870AL-KO BM 870
MTD BM 87-35MTD BM 87-35
Stiga Silex 87 BStiga Silex 87 B
McCulloch MWT420McCulloch MWT420
MTD WST 5522MTD WST 5522
Ryobi RFT254Ryobi RFT254