Slipmaskin

Köp slipmaskin med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av slipmaskin 2017
  2. Vilken slipmaskin ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Att slipa för hand kan vara arbetsamt och småtråkigt. Det finns en uppsjö av slipmaskiner som är gjorda för att göra detta arbete både lättare och roligare. Vilken typ av slipmaskin ska man då välja? För att svara på den frågan måste man först och främst veta vad det är som ska slipas och hur mycket man kommer att slipa. Kanske man bara ska använda slipen någon enstaka gång för att slipa upp sina köksstolar i trä eller kanske man har flera saker av olika storlek som ska slipa under en längre period, som när man renoverar sitt hem eller om man ska slipa bort färgen från sitt stora altangolv.

Allt detta måste man ha klart för sig innan man ger sig ut på jakt efter en slipmaskin så att man väljer rätt sort. För att underlätta detta val så har jag gjort ett test mellan de 8 bästa slipmaskinerna utifrån vad de olika slipmaskinerna lämpar sig för, hur kraftfulla de är och vilka användningsområden de lämpar sig bäst för.

Bosch PEX 400 AE

Köpa slipmaskin Bosch PEX 400 AE

Denna kraftfulla excenterslip kommer på första plats då den lämpar sig för både fin- och grovslipning på både jämna och ojämna ytor. Den arbetar fram och åter samtidigt som slipbladet roterar och den runda plattan är fjädrande vilket gör att den även klarar skålade ytor.

Den tar bort färg, rost och spackel, slipar och polerar trä, metall och andra ytor som plexiglas. Vill man vaxa eller polera bilen eller båten så är detta den perfekta slipmaskinen. Den har ett brett användningsområde både vad gäller material som den slipar plus hur den slipar. Den har ett effektivt microfiltersystem som suger upp dammet. Passar den som har behov av att slipa mer regelbundet.


AEG-Powertools EX 125 ES

Köpa slipmaskin AEG-Powertools EX 125 ES

På andra plats kommer den andra excenterslipen AEG-Powertools EX 125 ES då den har lite mindre effekt än Bosch PEX 400 AE men det är fortfarande en excenterslip med alla dess användningsområden som fin- och grovslipning av olika sorters ytor släta som ojämna.

Den har lite mindre effekt än Bosch PEX 400 AE men den har lite högre hastighet på slipningen. Man kan även polera med denna. AEG är också ett tyskt märke som funnits i nästan lika många år som Bosch, viket ger en trygghetskänsla vad gäller kvalitén. Den kan med fördel kopplas till en dammsugare för en renare arbetsmiljö. Denna passar bättre för hobbysliparen som inte har ett stort behov av att slipa mycket och ofta.


Ryobi EMS 180 RV

Köpa slipmaskin Ryobi EMS 180 RV

Detta är en multislip, den mest kraftfulla av de 3 multisliparna i testet och är även den tyngsta om än skillnaden är marginell. Den passar perfekt om man behöver slipa mjukare ytor som trä eller slipa upp målade ytor.

Den har en dammlåda som effektivt samlar upp dammet. Den kommer på tredje plats då en multislip har många användningsområden som man kan ha behov av i sitt hushåll.


VidaXL RT-OS 13

Köpa slipmaskin VidaXL RT-OS 13

Detta är också en multislip som ligger mitt i mellan de andra multisliparna i testet vad gäller dess kraftfullhet. Precis som de andra slipar denna mjukare ytor som trä eller målade ytor.

Den har en dammlåda där dammet samlas men den kan kopplas till dammsugare för att hålla luften runtomkring renare vilket är ett plus för den som vill undvika slipdamm så mycket som möjligt, därför hamnar denna på fjärde plats.


Black & Decker KA2000

Köpa slipmaskin Black & Decker KA2000

Denna multislip passar perfekt för den som ska finputsa medelstora ytor eller komma åt i hörn eller mellan pinnarna i stolsryggen. Den har en dammlåda där dammet samlas.

Den är den minst kraftfulla av de 3 multisliparna i testet så den är perfekt lämpad för mindre jobb, hobby- och fritidsslipning och hamnar därför på femte plats.


Metabo SR180

Köpa slipmaskin Metabo SR180

Detta är en kraftfull planslip av god kvalité som passar bäst för finslipning med precision på plana ytor som trägolv, bordsskivor och tapetskarvar. Den är perfekt när man ska slipa bort en lackerad yta.

Kan även med fördel finslipa material som plast och plåt. Den är utrustad med en dammlåda men en stor fördel med denna är att den kan kopplas till en dammsugare för ännu mer effektiv uppsugning av dammet. Den hamnar på en sjätte plats.


Vorel tryckluft

Köpa slipmaskin Vorel tryckluft

En slipmaskin som används med lufttryck istället för el blir så klart säkrare och dessutom lättare än en som drivs med el. En sådan här prisvärd slip kräver dock en kompressor vilket gör att den hamnar på sjunde plats.

Detta är en bra slipmaskin som används av proffs i många verkstäder, den både slipar och polerar olika material.


Bosch PBS 75 AE

Köpa slipmaskin Bosch PBS 75 AE

På åttonde plats, den sista i testet, hamnar den enda bandslipen i testet då den kräver att man är van att slipa för att inte få skador i materialet. Då slippappret snurrar runt gäller det att man har ett jämt tryck över hela slipen och att man inte slipar för länge på samma ställe men är man van kan denna bandslip göra ett mycket bra jobb på kort tid.

En bandslip är kraftfullare än en planslip och är därför bättre anpassad för grovslipning. Denna är kraftfull och av hög kvalité utrustad med dammlåda och den slipar grovt och effektivt på stora ytor som ohyvlade brädor, trä- och altangolv.


Dremel 4000-6/128

Köpa slipmaskin Dremel 4000-6/128

Den har en effekt på 175 W och ligger i jämförelse med de andra maskinerna i den här beskrivningen i mitten när det gäller effekten. Den har dock en hastighet på 0-35 000 RPM. Finns inga specificerade uppgifter på denna maskin, men den saknar troligtvis dammutsug, något som finns på ett flertal andra maskiner i listan. Den har en vikt på 0,66 kg vilket gör att den är lätt att arbeta med. Den drivs med elnät och har ett varvtal på 0-35 000 RPM. Denna maskin ligger inte högst i klassen när det gäller ljudnivå. Den har en decibelnivå på 88,9 dB


Bosch PSM 200 AES

Köpa slipmaskin Bosch PSM 200 AES

Den här maskinen har en 200W detaljslip med en hastighet på 26 000 RPM. Dammutsug även på denna maskin. 1,5 kg gör den mellantung av maskinerna i denna jämförelse och således hyfsat användarvänlig. Den drivs med elnät.


Bosch GEX 125-1 AE

Köpa slipmaskin Bosch GEX 125-1 AE

En effekt på 250 W med en hastighet på 7 500-12 000 RPM. Har även denna ett dammutsug. 1,3 kg mellanklass i testet. Drivs med elnät.


Bosch PSM 160A

Köpa slipmaskin Bosch PSM 160A

Slipförmåga med en effekt på 160 W med en hastighet på 24 000 RPM. Mellan lätt vikt med sina 1,4 kg. Den är störst av Boschs tre nätdrivna maskiner enligt test.se. Drivs me delnät. Lägst ljudnivå med sina 76 dB.


Bosch PSS 250 AE

Köpa slipmaskin Bosch PSS 250 AE

En effekt på 250W med en hastighet på 19 000- 24 000 RPM. Dammutsug finns. Hyfsat lätt vikt med sina 1,6 kg. Drivs med elnät. Ljudnivå på 82 dB.


Ryobi EPS 80 RS

Köpa slipmaskin Ryobi EPS 80 RS

80 W har den här maskinen att slipa med. Lägsta effekten av maskinerna i den här jämförelsen. Den har en hastighet på 0-22 000 RPM. Den är utrustad med ett så kallat FLIPFINGER för lättare åtkomst i hörn och trånga utrymmen. Med en vikt på 0,9 kg är den lätt att jobba med. Den är näst lättast av produkterna i den här jämförelsen.


Vilken slipmaskin är då bästa valet för mig?

Bäst-i-test blev helt klart Bosch PEX 400 AE på grund av att det är en exenterslip och den sortens slipar är rejäla och kraftfulla, den både grov- och finslipar på både plana och ojämna ytor, vilket gör att den får ett mycket brett användningsområde. En sådan slip kan man ha användning av länge. Tar slipprojekten slut så kan den med fördel användas för att polera upp bilen, husvagnen eller båten m.m. Bosch är ett märke som funnits i 130 år och det finns i över 50 länder i världen, detta gör att vi konsumenter känner oss trygga med märkets kvalité och att reservdelar finns enkelt att tillgå.

Känner man att man inte har behov av så mycket effekt så är tvåan i testet AEG-Powertools EX 125 ES ett fullgott alternativ när det gäller excenterslipar.

När det gäller vilken som var bäst av multisliparna i testet så handlar det mest även där om hur mycket effekt man vill ha, ju mer effekt ju starkare är slipen och så även hållbarheten. Allt beror på hur mycket man kommer att använda den. Så bäst av dem är då Ryobi EMS 180 RVoch sen VidaXL RT-OS 13 och sist men inte minst Black & Decker KA2000-QS. En multislip bör finnas i alla hem då den kommer åt så bra där inga andra slipar kan.

Ska man nu inte grovslipa eller slipa möbler eller andra ting som har svåråtkomliga ställen så är ju planslipen Metabo SR180 den man ska välja. Med den får man den jämna fina ytan man vill ha på ett snabbt och effektivt sätt då denna har en större slipyta.

En slipmaskin med lufttryck som Vorels, är inte den vanligaste sortens slipmaskin som finns i hemmen men vill man ha en proffsig maskin som är lättare att hålla i och minska risken för att skada elsladden är ju en sådan slipmaskin ett tryggt val. Har man också en kompressor hemma, som många har, så blir det ett ekonomiskt bra beslut.

Sen är ju självfallet Bosch PBS 75 AE bandslipen ett mycket bra val om man ska fräscha upp sitt trägolv, altan eller sin bro då passar denna perfekt. Den här har en större slipyta så det går snabbare att få de större jobben klara.

Är de formade såsom ett strykjärn eller liknande för bättre åtkomst? Går det att ta loss och vända på den främre delen av slipen t.ex? Den funktionen hittas hos bl.a. Bosch PSM 160 A.

I denna jämförelse har vi endast en sladdlös slip från Black and Decker och om man gillar att jobba utan sladd kan denna kanske vara något.

Vill man satsa  på en lätt slip kan Ryobi EPS 80 RS vara något. Är det en tyst maskin man letar efter så är Bosch PSM 160 A den tystaste i den här jämförelsen.Letar man efter något som har lätt åtkomst i trånga utrymmen kan man titta på Ryobi EPS 80 RS med sin Flipfinger utrustning. Den är dessutom lätt att använda för personer med små händer, då den är så liten.

Dammfritt kan fås av alla maskiner i denna test utom Dremel och Black and Decker maskinerna, vilket kan vara en nackdel om det saknas.

Högst effekt i W med 750W hittas hos Bosch PBS 75AE och högst RPM med 35 000 RPM hittas hos Dremel 4000-6/128.

Att tänka på när du köper slipmaskin

I princip alla slipmaskiner har numera dammuppsugningsförmåga antingen i påse, dammlåda eller via hushållsdammsugaren, de har också enkla sätt att fästa och byta slipbladen på, antingen med kardborre eller klämfunktion i ändarna. Först och främst så ska vi reda ut vad de olika typerna av slipar används till, hur de fungerar och ser ut:

Exenterslipar

Dessa är en kraftfulla slipar av medelstorlek med en rund platta som jobbar fram och åter samtidigt som den roterar och plattan fjädrar, den är ganska lätt att hantera vilket gör att man lätt får en jämn och fin slipning. En excenterslip både grov- och finslipar på jämna och ojämna ytor, den kan även användas till att polera olika ytor. Tack vare att plattan fjädrar så kan man även slipa skålade ytor som stolsdynor.

Planslipar

Den här sortens slipar passar bäst för finslipning på plana ytor, som bordsskivor, plana stolsdynor, släta trädörrar m.m. Den är rektangulär i sin form, lite större och man måste vara noga med att använda ett lätt och jämnt tryck för att få ett så jämnt och fint resultat som möjligt. En planslip slipar både trä, plats och plåt.

Bandslipar

Med bandslipar slipar man bäst grovt på större ytor som altangolv, trägolv inomhus, ohyvlade brädor. Den är rektangulär och lite större och slipbandet snurrar runt. Den måste hanteras varsamt då det är lätt att slipa för mycket på vissa ställen, så en sådan passar bra till en som är van att slipa. Då själva maskinen är lite tyngre så behöver man inte använda så mycket egen kraft. En bandslip jobbar snabbt och kan användas på både trä, plast och metall.

Multislip

En multislip är en plan-, excenter- och detaljslip i ett som är mycket populär och finns i många hem. Det medföljer flera tillbehör och delar för att kunna komma åt att slipa i hörn och andra svåråtkomliga ställen. Den är strykjärnsformad och mindre i storlek så att den ska passa bra i ett handgrepp. Den lämpar sig för små och medelstora ytor och kan med fördel ta bort lackerade ytor.

Rätt maskin till jobbet!

Det första man bör fråga sig när man beger sig ut i djungeln av slipmaskiner av alla de slag, är vad man tänkt använda sin slipmaskin till. Det finns nämligen ett antal olika sorters slipmaskiner och det tilltänkta användningsområdet bör avgöra ditt val. Om du ska slipa lite större plana ytor, kan planslipen vara den typ av slipmaskin du är ute efter. Planslipen har måttlig avverkningsförmåga och passar därför utmärkt till mellanslipning eller finslipning. En planslipmaskin har en rektangulär eller kvadratisk slipdyna, men måtten på dessa kan variera. Slipytan är relativt stor, men inte så pass stor att du kan slipa golv med den, däremot passar planslipen perfekt till att slipa dörrar, bänkskivor och längre brädor. Tack vare slipytans kvadratiska form fungerar planslipen även utmärkt till att slipa hörn med räta vinklar.

Om planslipen inte är tillräckligt effektiv för din smak, kan en bandslip vara precis det du letar efter. Bandslipen är den allra effektivaste av alla de slipmaskiner som inte är stationära. Avverkningsförmågan är hög och man bör därför försäkra sig om att man vet hur denna maskin ska hanteras på rätt sätt innan man skrider till verk. Bandslipen har många olika användningsområden, men passar särskilt bra till grövre arbete så som att slipa golv och brädor. En annan mycket uppskattad finess med bandslipen är att man utan problem kan runda av kanter med denna maskin.

Behöver du däremot slipa mindre ytor, hörn eller trånga utrymmen, passar varken bandslipen eller planslipen särskilt bra. Perfekt för detta arbete är däremot slipmusen. Avverkningsförmågan på denna maskin är måttlig och den slipar med en gnuggande eller oscillerande rörelse. Denna slipmaskin har samma form som ett strykjärn och med sin spetsiga framdel passar den därför perfekt till att slipa i hörn. Andra tänkbara användningsområden för denna lilla behändiga slipmaskin är fönsterlister, karmar, detaljer av olika slag och hobbyarbeten. Värt att tänka på är att den främre delen av slippappret ofta slits ut fortare än den bakre delen på denna typ av maskin, därför kan det vara bra att välja en slipmus där det går att byta ut enbart den främre delen av pappret.

Känner du dig fortfarande inte helt övertygad om vilken slipmaskin som passar dina behov? Det beror antagligen på att vi sparat det bästa till sist, i alla fall om man ska lyssna på de flesta hemmafixare. Vi pratar såklart om excenterslipen. Den har bland annat hyllats för sin universalitet och för det faktum att den är så tacksam att använda. Excenterslipens många användningsområden har gjort att den ofta nämns som den första slipmaskin man bör köpa. Den runda slipytan slipar med roterande rörelser, vilket gör den både snabb och effektiv. Genom att välja rätt finhet på slippappret väljer du själv vilken avverkningsgrad din slipmaskin ska ha. Med ett grövre papper klarar excentermaskinen att slipa bort färg och lack, och med ett finare papper kan du slipa bort fläckarna på vardagsrumsbordet. En annan fiffig finess med excentermaskinen är att den, tack vare dess utformning, både kan slipa plana och svängda ytor.

och så var det alla dessa detaljer…

När du väl bestämt dig för vilken typ av slipmaskin som passar dig och ditt ändamål bäst, finns en del andra små detaljer att tänka på för att göra ditt köp så tillfredställande som möjligt. Bland de faktorer du bör ta i beaktning innan du bestämmer dig för att slå till på en slipmaskin är strömtillförseln. På marknaden finns idag både sladdlösa, uppladdningsbara slipmaskiner och de med sladd. Vad som kan vara värt att tänka på är att en batteridriven slipmaskin inte håller hur länge som helst, utan måste laddas om efter en stunds arbete. Fördelen med en batteridriven slipmaskin är å andra sidan att man får en helt annan frihet i sitt arbete och kan röra sig fritt utan att tänka på sladden. Vilken typ av laddning som är bäst beror helt och hållet på ens egna preferenser och på vilken typ av arbete man avser att utför med sin slipmaskin.

En annan viktig faktor som man bör väga in då man köper en slipmaskin är hur ergonomisk den är. Jobbar man en längre tid med slipmaskinen behövs definitivt ett ergonomiskt enhandsgrepp som är anpassat för både höger- och vänsterhänta. Test.se har utsett slipmaskinen Ryobi EPS80RS till bäst i test, just bland annat för att den har ett ergonomiskt enhandsgrepp. En annan bekvämlighet man bör väga in i sitt val av slipmaskin är vibrationsnivån. En slipmaskin som vibrerar kraftigt är inte trevlig att jobba med en längre stund. Om slipmaskinen vibrerar eller inte beror till stor till på dess kvalitét. Smartson.se, som låter konsumenterna testa och betygsätta produkter, har testat ett antal slipmaskiner och vibrationsnivån på dessa. Bland de slipmaskiner som utmärker sig just för att de knappt avger vibrationer finner vi Metabo FSR 200 Intec, Dewalt D26441 och Skil 7351. Oavsett vilken slipmaskin valet faller på bör man, för sig egen skull, försäkra sig om att vibrationsnivån är låg.

Utvecklingen går ju, som bekant, framåt och det är även tydligt bland de slipmaskiner vi finner på marknaden idag. Förr fick man efter en stund med slipmaskinen ta fram dammsugaren för att städa bort slipdammet som uppkommit. Idag finns, tack och lov, slipmaskiner som själva kan lösa detta problem åt dig. Genom att koppla slipmaskinen direkt till dammsugaren slipper du tömma och rengöra dammuppsamlaren titt som tätt, vilket såklart spar både tid och kraft. Vill man däremot inte ha en slipmaskin som kan kopplas till dammsugaren, finns även dammsugare med riktigt bra damuppsamlare. Man bör försäkra sig om att dammuppsamlaren verkligen fyller den funktion den är avsedd för, just för att slippa en massa damm som yr runt och stör dig i ditt arbete.

Att köpa en bra slipmaskin kan, i alla fall för en nybörjare, verkar som en svår uppgift. Vi är säkra på att ni genom vår guide fått en hel del goda råd och riktlinjer att tänka på i ert köp. När du väl vet vilken typ av slipmaskin du är ute efter och vilka finesser du vill att den ska ha, ta gärna en titt på diverse testsidor för att komma fram till exakt vilket märke och vilken modell som passar dig och dina behov bäst. Ditt köp av en bra slipmaskin kommer garanterat göra ditt jobb, vare sig du är hemmafixare eller yrkesarbetande, både lättare och roligare!

Bosch PEX 400 AEBosch PEX 400 AE
Ryobi EMS 180 RVRyobi EMS 180 RV
VidaXL RT-OS 13VidaXL RT-OS 13
Metabo SR180Metabo SR180
Vorel tryckluftVorel tryckluft
Bosch PBS 75 AEBosch PBS 75 AE
Dremel 4000-6/128Dremel 4000-6/128