Att tänka på när du köper slipmaskin
I princip alla slipmaskiner har numera dammuppsugningsförmåga antingen i påse, dammlåda eller via hushållsdammsugaren, de har också enkla sätt att fästa och byta slipbladen på, antingen med kardborre eller klämfunktion i ändarna. Först och främst så ska vi reda ut vad de olika typerna av slipar används till, hur de fungerar och ser ut:
Exenterslipar
Dessa är en kraftfulla slipar av medelstorlek med en rund platta som jobbar fram och åter samtidigt som den roterar och plattan fjädrar, den är ganska lätt att hantera vilket gör att man lätt får en jämn och fin slipning. En excenterslip både grov- och finslipar på jämna och ojämna ytor, den kan även användas till att polera olika ytor. Tack vare att plattan fjädrar så kan man även slipa skålade ytor som stolsdynor.
Planslipar
Den här sortens slipar passar bäst för finslipning på plana ytor, som bordsskivor, plana stolsdynor, släta trädörrar m.m. Den är rektangulär i sin form, lite större och man måste vara noga med att använda ett lätt och jämnt tryck för att få ett så jämnt och fint resultat som möjligt. En planslip slipar både trä, plats och plåt.
Bandslipar
Med bandslipar slipar man bäst grovt på större ytor som altangolv, trägolv inomhus, ohyvlade brädor. Den är rektangulär och lite större och slipbandet snurrar runt. Den måste hanteras varsamt då det är lätt att slipa för mycket på vissa ställen, så en sådan passar bra till en som är van att slipa. Då själva maskinen är lite tyngre så behöver man inte använda så mycket egen kraft. En bandslip jobbar snabbt och kan användas på både trä, plast och metall.
Multislip
En multislip är en plan-, excenter- och detaljslip i ett som är mycket populär och finns i många hem. Det medföljer flera tillbehör och delar för att kunna komma åt att slipa i hörn och andra svåråtkomliga ställen. Den är strykjärnsformad och mindre i storlek så att den ska passa bra i ett handgrepp. Den lämpar sig för små och medelstora ytor och kan med fördel ta bort lackerade ytor.
Rätt maskin till jobbet!
Det första man bör fråga sig när man beger sig ut i djungeln av slipmaskiner av alla de slag, är vad man tänkt använda sin slipmaskin till. Det finns nämligen ett antal olika sorters slipmaskiner och det tilltänkta användningsområdet bör avgöra ditt val. Om du ska slipa lite större plana ytor, kan planslipen vara den typ av slipmaskin du är ute efter. Planslipen har måttlig avverkningsförmåga och passar därför utmärkt till mellanslipning eller finslipning. En planslipmaskin har en rektangulär eller kvadratisk slipdyna, men måtten på dessa kan variera. Slipytan är relativt stor, men inte så pass stor att du kan slipa golv med den, däremot passar planslipen perfekt till att slipa dörrar, bänkskivor och längre brädor. Tack vare slipytans kvadratiska form fungerar planslipen även utmärkt till att slipa hörn med räta vinklar.
Om planslipen inte är tillräckligt effektiv för din smak, kan en bandslip vara precis det du letar efter. Bandslipen är den allra effektivaste av alla de slipmaskiner som inte är stationära. Avverkningsförmågan är hög och man bör därför försäkra sig om att man vet hur denna maskin ska hanteras på rätt sätt innan man skrider till verk. Bandslipen har många olika användningsområden, men passar särskilt bra till grövre arbete så som att slipa golv och brädor. En annan mycket uppskattad finess med bandslipen är att man utan problem kan runda av kanter med denna maskin.
Behöver du däremot slipa mindre ytor, hörn eller trånga utrymmen, passar varken bandslipen eller planslipen särskilt bra. Perfekt för detta arbete är däremot slipmusen. Avverkningsförmågan på denna maskin är måttlig och den slipar med en gnuggande eller oscillerande rörelse. Denna slipmaskin har samma form som ett strykjärn och med sin spetsiga framdel passar den därför perfekt till att slipa i hörn. Andra tänkbara användningsområden för denna lilla behändiga slipmaskin är fönsterlister, karmar, detaljer av olika slag och hobbyarbeten. Värt att tänka på är att den främre delen av slippappret ofta slits ut fortare än den bakre delen på denna typ av maskin, därför kan det vara bra att välja en slipmus där det går att byta ut enbart den främre delen av pappret.
Känner du dig fortfarande inte helt övertygad om vilken slipmaskin som passar dina behov? Det beror antagligen på att vi sparat det bästa till sist, i alla fall om man ska lyssna på de flesta hemmafixare. Vi pratar såklart om excenterslipen. Den har bland annat hyllats för sin universalitet och för det faktum att den är så tacksam att använda. Excenterslipens många användningsområden har gjort att den ofta nämns som den första slipmaskin man bör köpa. Den runda slipytan slipar med roterande rörelser, vilket gör den både snabb och effektiv. Genom att välja rätt finhet på slippappret väljer du själv vilken avverkningsgrad din slipmaskin ska ha. Med ett grövre papper klarar excentermaskinen att slipa bort färg och lack, och med ett finare papper kan du slipa bort fläckarna på vardagsrumsbordet. En annan fiffig finess med excentermaskinen är att den, tack vare dess utformning, både kan slipa plana och svängda ytor.
och så var det alla dessa detaljer…
När du väl bestämt dig för vilken typ av slipmaskin som passar dig och ditt ändamål bäst, finns en del andra små detaljer att tänka på för att göra ditt köp så tillfredställande som möjligt. Bland de faktorer du bör ta i beaktning innan du bestämmer dig för att slå till på en slipmaskin är strömtillförseln. På marknaden finns idag både sladdlösa, uppladdningsbara slipmaskiner och de med sladd. Vad som kan vara värt att tänka på är att en batteridriven slipmaskin inte håller hur länge som helst, utan måste laddas om efter en stunds arbete. Fördelen med en batteridriven slipmaskin är å andra sidan att man får en helt annan frihet i sitt arbete och kan röra sig fritt utan att tänka på sladden. Vilken typ av laddning som är bäst beror helt och hållet på ens egna preferenser och på vilken typ av arbete man avser att utför med sin slipmaskin.
En annan viktig faktor som man bör väga in då man köper en slipmaskin är hur ergonomisk den är. Jobbar man en längre tid med slipmaskinen behövs definitivt ett ergonomiskt enhandsgrepp som är anpassat för både höger- och vänsterhänta. Test.se har utsett slipmaskinen Ryobi EPS80RS till bäst i test, just bland annat för att den har ett ergonomiskt enhandsgrepp. En annan bekvämlighet man bör väga in i sitt val av slipmaskin är vibrationsnivån. En slipmaskin som vibrerar kraftigt är inte trevlig att jobba med en längre stund. Om slipmaskinen vibrerar eller inte beror till stor till på dess kvalitét. Smartson.se, som låter konsumenterna testa och betygsätta produkter, har testat ett antal slipmaskiner och vibrationsnivån på dessa. Bland de slipmaskiner som utmärker sig just för att de knappt avger vibrationer finner vi Metabo FSR 200 Intec, Dewalt D26441 och Skil 7351. Oavsett vilken slipmaskin valet faller på bör man, för sig egen skull, försäkra sig om att vibrationsnivån är låg.
Utvecklingen går ju, som bekant, framåt och det är även tydligt bland de slipmaskiner vi finner på marknaden idag. Förr fick man efter en stund med slipmaskinen ta fram dammsugaren för att städa bort slipdammet som uppkommit. Idag finns, tack och lov, slipmaskiner som själva kan lösa detta problem åt dig. Genom att koppla slipmaskinen direkt till dammsugaren slipper du tömma och rengöra dammuppsamlaren titt som tätt, vilket såklart spar både tid och kraft. Vill man däremot inte ha en slipmaskin som kan kopplas till dammsugaren, finns även dammsugare med riktigt bra damuppsamlare. Man bör försäkra sig om att dammuppsamlaren verkligen fyller den funktion den är avsedd för, just för att slippa en massa damm som yr runt och stör dig i ditt arbete.
Att köpa en bra slipmaskin kan, i alla fall för en nybörjare, verkar som en svår uppgift. Vi är säkra på att ni genom vår guide fått en hel del goda råd och riktlinjer att tänka på i ert köp. När du väl vet vilken typ av slipmaskin du är ute efter och vilka finesser du vill att den ska ha, ta gärna en titt på diverse testsidor för att komma fram till exakt vilket märke och vilken modell som passar dig och dina behov bäst. Ditt köp av en bra slipmaskin kommer garanterat göra ditt jobb, vare sig du är hemmafixare eller yrkesarbetande, både lättare och roligare!