Slipmaskin

Köp slipmaskin med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av slipmaskin 2017
  2. Vilken slipmaskin ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Att slipa för hand kan vara arbetsamt och småtråkigt. Det finns en uppsjö av slipmaskiner som är gjorda för att göra detta arbete både lättare och roligare. Vilken typ av slipmaskin ska man då välja? För att svara på den frågan måste man först och främst veta vad det är som ska slipas och hur mycket man kommer att slipa. Kanske man bara ska använda slipen någon enstaka gång för att slipa upp sina köksstolar i trä eller kanske man har flera saker av olika storlek som ska slipa under en längre period, som när man renoverar sitt hem eller om man ska slipa bort färgen från sitt stora altangolv.

Allt detta måste man ha klart för sig innan man ger sig ut på jakt efter en slipmaskin så att man väljer rätt sort. För att underlätta detta val så har jag gjort ett test mellan de 8 bästa slipmaskinerna utifrån vad de olika slipmaskinerna lämpar sig för, hur kraftfulla de är och vilka användningsområden de lämpar sig bäst för.

Denna kraftfulla excenterslip kommer på första plats då den lämpar sig för både fin- och grovslipning på både jämna och ojämna ytor. Den arbetar fram och åter samtidigt som slipbladet roterar och den runda plattan är fjädrande vilket gör att den även klarar skålade ytor.

Den tar bort färg, rost och spackel, slipar och polerar trä, metall och andra ytor som plexiglas. Vill man vaxa eller polera bilen eller båten så är detta den perfekta slipmaskinen. Den har ett brett användningsområde både vad gäller material som den slipar plus hur den slipar. Den har ett effektivt microfiltersystem som suger upp dammet. Passar den som har behov av att slipa mer regelbundet.


AEG-Powertools EX 125 ES

Köpa slipmaskin AEG-Powertools EX 125 ES

På andra plats kommer den andra excenterslipen AEG-Powertools EX 125 ES då den har lite mindre effekt än Bosch PEX 400 AE men det är fortfarande en excenterslip med alla dess användningsområden som fin- och grovslipning av olika sorters ytor släta som ojämna.

Den har lite mindre effekt än Bosch PEX 400 AE men den har lite högre hastighet på slipningen. Man kan även polera med denna. AEG är också ett tyskt märke som funnits i nästan lika många år som Bosch, viket ger en trygghetskänsla vad gäller kvalitén. Den kan med fördel kopplas till en dammsugare för en renare arbetsmiljö. Denna passar bättre för hobbysliparen som inte har ett stort behov av att slipa mycket och ofta.


Ryobi EMS 180 RV

Köpa slipmaskin Ryobi EMS 180 RV

Detta är en multislip, den mest kraftfulla av de 3 multisliparna i testet och är även den tyngsta om än skillnaden är marginell. Den passar perfekt om man behöver slipa mjukare ytor som trä eller slipa upp målade ytor.

Den har en dammlåda som effektivt samlar upp dammet. Den kommer på tredje plats då en multislip har många användningsområden som man kan ha behov av i sitt hushåll.


VidaXL RT-OS 13

Köpa slipmaskin VidaXL RT-OS 13

Detta är också en multislip som ligger mitt i mellan de andra multisliparna i testet vad gäller dess kraftfullhet. Precis som de andra slipar denna mjukare ytor som trä eller målade ytor.

Den har en dammlåda där dammet samlas men den kan kopplas till dammsugare för att hålla luften runtomkring renare vilket är ett plus för den som vill undvika slipdamm så mycket som möjligt, därför hamnar denna på fjärde plats.


Denna multislip passar perfekt för den som ska finputsa medelstora ytor eller komma åt i hörn eller mellan pinnarna i stolsryggen. Den har en dammlåda där dammet samlas.

Den är den minst kraftfulla av de 3 multisliparna i testet så den är perfekt lämpad för mindre jobb, hobby- och fritidsslipning och hamnar därför på femte plats.