Snöslunga

Köp snöslunga med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av snöslunga 2017
  2. Vilken snöslunga ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Rätt snöslunga sparar både tid och kraft, men vad ska man tänka på vid köpet för att bli nöjd? Vi har testat tio olika varianter, och ska nu göra vårt bästa för att hjälpa just dig att hitta rätt.

Vid valet av snöslunga är det framförallt viktigt att bestämma vilka behov just du har. Är det en liten och ojämn yta som ska röjas är det smidigare med en liten och lätt snöslunga, medan en stor och jämn yta kanske kräver en större och kraftfullare maskin. Bor man i södra Sverige, där det sällan kommer mycket snö, behöver man kanske inte heller investera i en lika stark snöslunga som någon som bor längre norrut och oftare får rikligt med snö. Vill du veta mer om vilken snöslunga som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa snöslungor.

AL-KO Snowline 620 E II

Köpa snöslunga AL-KO Snowline 620 E II

Detta är en otroligt prisvärd tvåstegsslunga som klarar de allra flesta typer av snö. En kraftfull motor och ordentliga gummihjul gör att den sällan kör fast, och strålkastaren gör den enkel att använda även i vintermörkret som faller på så tidigt.

Snöröjningen blir dessutom effektiv tack vare en generös arbetsbredd och väl tilltagen kastlängd. Bensinmotorn är enkel att starta men om den skulle krångla finns det möjlighet för elstart. Det här är vår testvinnare och också den vi tror skulle passa de allra flesta av våra läsare!

Steg: 2-steg Motortyp: Bensin Vikt: 83kg Kastlängd: 15m


AL-KO Snowline 700 E

Köpa snöslunga AL-KO Snowline 700 E

En mycket kraftfull snöslunga för den som vill investera lite mer. Den klarar all typ av snö och den klarar mycket snö. Kraftiga hjul och en stark motor gör att den inte kör fast trots dåligt underlag. Tyngden gör den dock lite svår att manövrera.

Det här är en lyxig slunga med uppvärmda handtag, många växlar och otroligt hög kapacitet och för den som röjer stora ytor med mycket snö är den ett självklart val!

Steg: 2-steg Motortyp: bensin Växlar: 6 fram, 2 bak Vikt: 118kg Strålkastare: Ja


Stiga ST 3255 P

Köpa snöslunga Stiga ST 3255 P

Denna tvåstegsslunga gör sitt jobb. Den klarar de flesta typer av snö, men dess mindre storlek och smalare arbetsbredd gör den mer lämpad för små till medelstora ytor.

Den blir dock tack vare sin storlek lättare att hantera, och den har ett enhandsgrepp vilket är smidigt om man måste fixa något. Den passar även för körning på grus, vilket kan vara viktigt för en del villaägare!

Steg: 2-steg Motor: Bensin Vikt: 70kg


AL-KO Snowline 46E

Köpa snöslunga AL-KO Snowline 46E

Detta är en liten och smidig enstegsslunga som faktiskt är förvånansvärt kraftfull. Den är mycket behaglig att använda då dess låga vikt gör den lätthanterlig och elmotorn gör att man slipper bullret och bensinångorna som kommer av förbränningsmotorer.

Den klarar större snödjup men om snön är för isig eller hårt packad tar den sig tyvärr inte riktigt ända ner till marken utan man får trycka ner den själv, vilket blir tungt. Man är dessutom bunden till eluttag vilket kan vara besvärligt, men eldriften är å andra sidan mer miljövänlig, mycket billigare och innebär mindre underhåll. Detta är ett utmärkt budgetval för framförallt mindre ytor!

Steg: 1-steg Motortyp: Elektrisk Vikt: 15kg


Stiga ST 4851AE

Köpa snöslunga Stiga ST 4851AE

Detta är en effektiv enstegsslunga som passar framförallt till mindre och hårda ytor såsom garageuppfarter och trottoar. Dess storlek och låga vikt gör den lättmanövrerad och den har en strålkastare som underlättar mycket i mörkret.

Snöslungan är eldriven med ett uppladdningsbart batteri, vilket gör den otroligt smidig att använda. Inget buller och inga avgaser men man är inte heller bunden till ett eluttag! Den ingår dessutom i en serie från Stiga där samma batteri passar till alla trädgårdsredskap, något som kan vara värt att kolla upp om man är ute efter andra maskiner!

Steg: 1-steg Motor: Eldriven med batteri Vikt: 19,4 kg Strålkastare: ja


Toro Power Max 826 OEV

Köpa snöslunga Toro Power Max 826 OEV

Det här är en effektiv tvåstegsslunga som lämpar sig för medelstora ytor i områden som får mycket snö. Den har en ny teknik som reglerar snöintaget och därmed förhindrar igentäppning, vilket gör att snöröjningen går mycket snabbare. Med många växlar och ett smidigt enhandsgrepp blir den dessutom enkel att använda. Denna snöslunga är bäst för dem som får mycket snö och vill få undan den snabbt!

Steg: 2-steg Motor: bensin Växlar: 6 framåt, 2 bakåt Vikt: 88kg


Stiga Snow Hunter

Köpa snöslunga Stiga Snow Hunter

En enstegsslunga som räcker utmärkt för den som bara ska röja mindre och hårda ytor. Arbetsbredden på 51cm gör att den räcker gott och väl till garageuppfarter, dock så får snömängden vara begränsad eftersom inmatningshuset är lågt. Smidig och enkel att använda!

Steg: 2-steg Motor: bensin Växlar: 6 framåt, 2 bakåt Vikt: 107kg Strålkastare: ja


McCulloch PM85

Köpa snöslunga McCulloch PM85

En stark tvåstegsslunga för stora ytor och mycket snö. Rejäla hjul ger en stark drivkraft och en särskild power-steering funktion, där man själv kan välja vilket hjul som ska driva, gör den lättmanövrerad trots sin storlek och tyngd. Många växlar underlättar också körningen. Det här är en välutrustad snöslunga som passar för den som har stora ytor att röja!

Steg: 2-steg Motor: bensin Växlar: 6 framåt, 2 bakåt Vikt: 107kg Strålkastare: ja


Masu 650

Köpa snöslunga Masu 650

Detta är en kraftfull tvåstegsslunga som fungerar på de flesta typer av underlag. Många växlar gör den enkel att köra och kastlängden på 10-15 meter gör att den lämpar sig för stora ytor. Denna snöslunga är perfekt för dig som har en stor trädgård eller gårdsplan att röja!

Steg: 2-steg Motor: bensin Vikt: 75kg Växlar: 5 framåt, 2 bakåt


Stiga ST 3262 PB

Köpa snöslunga Stiga ST 3262 PB

Denna tvåstegsslunga fungerar utmärkt på medelstora ytor. Med flera växlar blir den lätt att köra även i lutning och på olika underlag, och den ger en effektiv snöröjning trots mycket snö. Den har dessutom ett praktiskt enhandsgrepp som underlättar om man behöver få en hand fri till att fixa något. Det saknas dock strålkastare, vilket gör det svårt att arbeta efter mörkrets inbrott. Den har dock allt som krävs och är ett bra val för en normalstor tomt!

Steg: 2-steg Motor: bensin Växlar: 5 fram, 2 bak Vikt: 79kg Strålkastare: nej


Vilken snöslunga är då bästa valet för mig?

Vid valet av snöslunga finns alltså mycket att tänka på! Vi anser att vår testvinnare; AL-KO Snowline 620 E II är den som täcker upp de allra flestas behov på ett bra sätt, och det är en mycket prisvärd snöslunga. Emellertid är det ju en ganska stor investering, och för den som vill lägga lite mindre pengar eller har särskilda behov finns flera bra alternativ. Klart är dock att om man ska röja något mer än uppfarten och trottoaren utanför huset, bör man investera i en tvåstegsslunga.

De enstegsslungor vi har testat har alla varit bra, men kanske AL-KO Snowline 46 E var något av en favorit. Med den är man dock bunden till ett eluttag, så om inte det är ett alternativ är Stiga ST 4851AE eller Stiga Snowhunter också bra val. Stiga ST 4851AE är även den eldriven fast med ett uppladdningsbart batteri, så om man vill ha en miljövänlig och användarvänlig snöslunga som dessutom är billig i drift är den kanske förstahandsvalet. Stiga Snowhunter passar den som helt enkelt vill ha en enkel och smidig snöslunga, utan vidare finesser, men som går på bensin.

Den som behöver en extra kraftfull snöslunga, som fungerar på flera olika typer av underlag och lämpar sig för stora områden, bör kika närmre på Masu 650 och AL-KO Snowline 700E. Dessa har båda klarat sig bra i våra tester och de fungerar på svåra underlag och även i tung och hårt packad snö. För stora ytor som ändå är hyfsat jämna och har ett bra underlag är McCulloch PM85 eller Toro Power Max 826 OEV de självklara valen. De är båda starka och effektiva, där McCulloch är den mest lättmanövrerade medan Toro Power Max är den utan tvekan snabbaste.

För en villaägare med en normalstor trädgård och medelstor snömängd är Stiga ST 3262 PB och Stiga ST 3255 P de starkaste kandidaterna. De röjer undan snön snabbt och har alla nödvändiga funktioner. Stiga ST 3262 PB fungerar bäst på ett hårt och platt underlag medan Stiga ST 3255 P fungerar utmärkt även på grus.

Utöver de modeller vi har testat finns ju flera andra på marknaden. För att just du ska hitta den som är bäst för dig rekommenderar vi att du noga tänker igenom dina behov, inte bara vilken typ av yta du ska röja utan även vilka andra förutsättningar du och din tomt har. Till exempel blir det hopplöst att röja med en slunga som kräver eluttag om inte det finns lätt tillgängligt, och om du bor i skogen eller utan gatubelysning bör din snöslunga kanske ha strålkastare. En person som inte är så stark behöver kanske ha en tvåstegsslunga som har egen framdrift, och då kanske även många växlar och servostyrning kan vara bra för att underlätta manövreringar. Å andra sidan kanske en enstegsslunga, som väger betydligt mindre och därmed är lättare att flytta, är det bättre valet om din tomt ändå är platt och lättröjd. Sist men inte minst har vi ju priset – i områden där det sällan kommer mycket snö är det kanske inte värt att köpa en dyr och effektiv snöslunga som aldrig får komma till användning, medan det i vissa delar av Sverige är en otroligt prisvärd investering. Som du ser finns det mycket att tänka på, och vi vill med detta önska dig lycka till i just ditt köp!

Att tänka på när du köper snöslunga

Det finns egentligen två olika typer av snöslungor. Enstegsslungan passar bäst till mindre ytor och lättare snömängder. Den är billigare men drivs enbart av sin snöskruv och av användaren och kan därför vara tyngre att köra. Tvåstegsslungan bearbetar snön i två steg; först slås snön sönder och matas in i snöskruven och sedan slungas den iväg. På så vis får slungan betydligt större kapacitet och den tål därför mer och tyngre snö och större ytor. Då den även drivs framåt av band eller hjul blir den lätt att använda.

Värt att tänka på kan också vara om man vill ha en eldriven eller bensindriven snöslunga. Eldrivna är betydligt billigare, dels i inköpspris men framförallt i driftkostnad då hushållsel är mycket billigare än bensin. De är mer miljövänliga och de ger inte ifrån sig några skadliga avgaser under användning. Elmotorer är också mindre invecklade och därmed mer pålitliga än förbränningsmotorer, de bullrar mindre, väger mindre och är små och lätta att hantera. Exempelvis är de lätta att hänga undan medan bensindrivna snöslungor ofta väger minst 70kg och är betydligt större. Fördelen med bensindrivna snöslungor är att du inte är bunden till en sladd för att kunna köra. Få eldrivna snöslungor är utrustade med uppladdningsbart batteri, så  eldriven snöslunga lämpar sig alltså bäst för den som enkelt har tillgång till eluttag där snöslungan ska användas.

Stiga ST 3255 PStiga ST 3255 P
AL-KO Snowline 46EAL-KO Snowline 46E
Stiga ST 4851AEStiga ST 4851AE
Stiga Snow HunterStiga Snow Hunter
McCulloch PM85McCulloch PM85
Masu 650Masu 650