Vad är det viktigaste att tänka på när man köper spis?
- Storlek på spisen
- Hur många plattor
- Spis med induktionshäll
- Dubbel ugn
- Färg
- Vill du ha professionell matlagning med ånga samt kombiugn i rostfritt stål
- Multifunktionsugn
- Varmluft och grill
- Betalar du kontant eller på avbetalning
- Garantin gäller oftast 3-5 år
Många väljer platt, glaskeramisk häll på vilka grytorna aldrig välter och som dessutom är mycket lätt att rengöra. Det finns dubbla kokzoner på de flesta glaskeramiska spisar och man kan öka eller minska storleken på dessa zoner efter behov, tex till 12 eller 18 cm i diameter. Detta gör större flexibilitet och möjlighet att använda två kastrullstorlekar på samma kokzon och bättre möjlighet att använda en kokzon, som passar till aktuell kastrull.
Det är stor skillnad på den plats som olika spistillverkare erbjuder för grytor och pannor, så man bör försäkra sig om att avståndet mellan kokplattorna, zonerna mätt från mitten, och kokplattorna är tillräckligt.
En elspis kan vara försedd med en traditionell ugn eller en multifunktionsugn. En traditionell ugn har över- och undervärme och kanske grill. Den passar utmärkt för stekning på traditionellt vis och är förhållandevis lätta att använda.
En multifunktionell ugn är, som namnet säger, en ugn med flera funktioner, nämligen traditionella funktioner med över- undervärme och grill, samt även varmluft. När du använder varmluft kan du placera flera plåtar i ugnen utan att vara orolig för att smaken sprids från rätt till rätt. Varmluften skapar dessutom en enhetlig temperatur i ugnen.
För ungefär ett decennium sedan slog varmluftsugnen igenom på bred front. I början kom spisen ofta med två ugnar – en större traditionell ugn att baka med och en mindre varmluftsugn som blev populär när det gällde att till exempel snabbt värma den nyinköpta frysta pizzan eller kalla ostkakan.
Nuförtiden har varmluftsugnens fördelar gjort den till modern standard. Värmen fördelas jämnt och snabbt i ugnen eftersom fläkten sitter vid värmeelementet. Det finns dock även fläktassisterade ugnar det vill säga en vanlig ugn med värmeelementen i taket och botten och en cirkulationsfläkt längst bak. [1]
Eftersom värmen fördelas snabbare i varmluftsugnen går det inte bara fortare utan man sparar även ström då man får samma värmeeffekt med 10% lägre värme – i de flesta fall sparar man ca 20-25 grader. Plus att man kan använda ugnsutrymmet effektivare och vid brödbak blir resultatet ofta bättre och dessutom färdigt på kortare tid. [2]
En ännu större förbättring har kommit med induktionshällen. Istället för en yttre värmekälla där elektricitet eller gas används för att indirekt värma upp kastrull eller stekpanna underifrån, använder induktionshällen elektromagnetism för att generera värme direkt via järnatomerna i kastrullen eller stekpannan. Induktion är klart mer effektiv då den överför 80-90% av den elektromagnetiska energin som värme till maten som tillagas. Den elektriska plattan når bara ca 70% effektivitet och gasvärmen kommer långt efter med endast 38% effektivitet. [3]
Andra klara fördelar med induktionsvärmen är att:
- den är mer exakt både att ställa in och även reglera värmen upp eller ner
- man inte bränner sig på hällen, endast grytor och stekpannor värms upp
- man till och med kan lägga papper under stekpannan om det stänker fett från den!
- den kokar vatten mycket snabbare än både el och gas
När man således har begränsat sin intressesfär till spisar med både induktionshäll och varmluftsugn är det dags för nästa steg. Vilket innebär att fundera över ens preferenser vad gäller märke, eventuella skillnader i garantin, energianvändning, miljömärkning, användarvänlighet och annat praktiskt, som hur lätt en spis är att rengöra – vilket sällan är lätt att bedöma förrän man faktiskt spillt tomatsås över den!
Med dagens enorma utbud inser man sedan att man kan försöka jämföra dessa saker i det oändliga utan att egentligen komma närmare att göra ett val. Risken är snarare att ju fler detaljer man kollar upp, desto fler andra detaljer dyker upp, och till sist drar man lott bland broschyrerna och blir sedan antingen nöjd, missnöjd eller förnöjsam efter några månader. I de flesta fall är produkterna ungefär likvärdiga vilket innebär att när mödan är över – vad gäller installation, inlärning av nya finesser och eventuella transporter – så är man mer eller mindre nöjd. Något litet irritationsmoment kan dyka i form av en finess man inte förstår eller gillar, eller en lampa/indikator som lyser lite för starkt – men man vänjer sig vid det mesta.
Hur är det med belysning?
God belysning är viktig för bra överblick. Många modeller har belysning i både tak och på sidorna och det är viktigt om du bakar eller lagar mat samtidigt på flera nivåer.
Stektermometer
Vissa ugnar har stektermometer inbyggd. Du behöver inte fundera över stekens storlek eller vikt. Steken blir precis som du vill ha den – varje gång. Stektermometern talar själv om när steken är klar och ska tas ut.
Start- stoppfunktion
En eventuell start- stoppfunktion gör det möjligt att förprogrammera ugnen så att den startar och stänger av sig vid den tidpunkt du väljer.
Rengöring – ugnen ska vara lätt att göra ren
Det bör finnas hjul på spisen så att du kan dra fram den och komma åt att rengöra på baksidan.
Säkerheten
Man kan bränna fingrarna på de flesta spisar, dock inte på en induktionsspis, men på många ugnar blir ytglaset inte mer än 43 grader varmt när det är 200 grader inne i ugnen. Man måste kolla att ugnen inte tippar och att ugnsventilationen sitter så att barn inte bränner sig på ångan. Alla som har barn måste se till att ugnsluckan har barnlås. Kokplattor kan låsas så att barn inte kan sätta på dem. Det finns också kokplattor med timer så att man inte glömmer att stänga av dem.
Betalningsvillkor
Betalar man kontant eller går det att avbetala? Det går bra med vilket som. Jag skickar med lite broschyrer som ni kan titta på i lugn och ro därhemma och bestämma vilken spis som passar era behov. Sen hör ni av er så ska jag hjälpa till vid köpet och med hemkörningen.
Till sist, här är den allra viktigaste parametern för att köpa spis, interiör. Hur passar spisen in i köket färgmässigt, designmässigt och funktionsmässigt?
Detta kan låta lite ytligt, men om man någonsin sålt eller hyrt ut sin lägenhet en längre tid så vet man att köket är både det första och sista som besökarna skärskådar i detalj, medan de föreställer sig att de bor där och ska se det varje dag. En röd spis i ett vitt kök kan verka som en god idé för den person som köpt den, men det kan vara svårt att hitta någon som har samma åsikt bland de som besöker köket något år senare.
Detta gäller inte bara färg utan även rent stilmässigt och då inte bara mellan de olika vitvarorna utan även att de passar in i kökets helhet, vad gäller känsla, intryck och stil. Är man inte helt säker på att man själv har god smak, är det en god idé att bjuda med en vän som har stil när man tänker köpa ny spis.
Att köket fungerar rent praktiskt, låter självklart men det finns en del som snabbt vänjer sig vid att lägga pussel i köket. Till exempel att ugnsluckan måste vara stängd för att kunna öppna frysen, diskmaskinen eller besticklådan. I de flesta fall är det självklart, men ibland har man helt enkelt vant sig vid något av ren bekvämlighet som få andra skulle acceptera när de förväntas betala för att ta över ens kök!