Spisfläkt

Köp spisfläkt med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av spisfläkt 2017
  2. Vilken spisfläkt ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Valet av spisfläkt är inte så enkelt som man kan tro. Det finns en ofantlig mängd begrepp och specifikationer såsom kapacitet och effektivitet att tänka på för att kunna fatta ett bra beslut. Vad kan då göras för att förenkla valet för köksrenoveraren? Jo, det svaret kan hittas hos väljaren som vet vad dens personliga preferenser är. Problemet framkommer då verklighetens spisfläktar ej mäter upp till personens förväntningar. Det vill säga att de allra flesta förknippar dagens spisfläktar med en så kallad ideal spisfläkt. Vill du veta mer om vilken spisfläkt som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa spisfläktar.

Simens LC97BC532

Köpa spisfläkt Simens LC97BC532

Vägghängd och gjord utav rostfrittstål ger fläkten både en praktisk och modern kombination.

Inte nog med att fläkten är stilren, den har förmågan att ta upp det mest intensiva matoset med sin kapacitet på upp till 730 m3/h, trots detta är fläkten tystgående och ger inte störande ljud under användandet.

Med tre styckten LED lampor får du en bra blick över matlagningen och dessutom långlivade och energisparande lampor.

Enkelt att montera fläkten med Easy Mounting System, det enda underhåll du behöver göra är att diska fettfiltret i maskin.

Vill du ha en fläkt som både är energisnål och bra för miljön, så är detta ett bra val.

·        Knappstyrd

– 3 hastigheter

·        Energiklass A +

·        iQdrive kolborstfri högprestanda motor

·        Längd: 628mm, Bredd: 900mm, Djup: 500mm

·        Kolfilterdrift eller frånluftsdrift

·        Fettfilter: Aliminum, tål maskindisk

·        LED lampor

– 3 styckten

·        Tystgående – 41 dB

·        Max kapacitet 730m3/h

– automatisk återställning efter 6 minuter


Franke System är en mindre fläkt med sina mått på 268mm(höjd) och 600mmx540mm(bredd och djup) som passar i de flesta lägenheter, men även villor. Kåpan är gjord för att monteras under en skåprad eller att vara infälld. Fläkten är gjord utav rostfritt stål och har ett slimmat utseende, vilket gör att den passar perfekt in i köket utan att ta upp för mycket plats eller kännas klumpig.

Förmågan att ta upp matos är 75% vid 165 m3/h, och trots sin kraftfull het är fläkten tystgående.

Ingår gör också två stycken LED lampor som ger ett strålande ljus över spisen.

Sammanfattningsvis är detta en hållbar och kraftfull fläkt som passar i de flesta kök.

·        Svensktillverkad

·        Fettfilter: Metalltråd, rostfritt stål

– diskas i maskin, eller torkas av

·        Höjd: 268mm, Bredd: 600mm, Djup: 478mm

·        Timerstyrt spjäll

·        Kapacitet: 165 m3/h

·        LED lampor

– 2 stycken

Tystgående


Simens LI46630SD

Köpa spisfläkt Simens LI46630SD

Ännu en fläkt av märket Simens och trots att den har många likheter med den föregående fläkten så har den även skillnader.

Måtten är 465mm (höjd), 594mm(bredd) och 273mm(djup), denna fläkt är mindre och kan monteras i ett skåp vilket gör att den nästan blir osynlig om man skulle vilja det. Liten men väldigt kraftfull, fläkten har tre hastigheter och ett intensivläge på upp till 720 m3/h. Har man inställningen på intensivläget tar fläkten upp hela 95% av matoset och efter några minuter återgår den till ett av de valda normal hastigheterna. Ljudnivån är relativt låg med 59 dB.

Fläkten är elektroniskt styrd med lysdioder och har två halogenlampor på 20 watt. Lysdioderna kan visa när filtret behöver rengöras, filtret är av metall och kan precis som de andra två fläktarna diskas i maskin.

·        Färg: Silvermetall

·        Välj mellan kolfiltersdrift eller frånluftsdrift

·        Grepplister köps seperat

·        Halogenlampor

– 2 stycken

·        Ljudnivå: 59 dB

·        465mm (höjd) 594mm(bredd) 273mm (djup)

·        Kapacitet 720 m3/h

Metallfilter

– tål maskindisk


Vilken spisfläkt är då bästa valet för mig?

Nu har jag berättat om tre olika fläktar och hoppas att jag har klargjort eventuella frågetecken som kan uppstå när man är ute efter en ny fläkt till sitt kök. Beroende på vilket behov just du har kan någon av dessa vara den perfekta fläkten. Testfakta 2015 utgjorde Simens LC97BC532 till den bästa fläkten, en kombination utav prisvärdhet och förmågan att ta upp ånga på bästa sätt. Ibland kan det röra sig om hur mycket plats man har i sitt kök och då kan en utav de mindre varianterna vara ett bättre val. Kanske är det viktigast för dig hur miljövänlig produken är? Hur mycket energi som förbrukas, eller rent av utseendet?

Det kan vara ett svårt val eftersom alla tre är har sina fördelar, men ställ dig dessa frågor innan du köper. Hur mycket plats har jag? Mät noga så att fläkten får plats! Vilken stil vill jag ha i köket? Vill jag att fläkten ska gömmas i ett skåp eller vill jag ha den synlig? Hur viktigt är det att fläkten är tystgående? Lagar du mat ofta så är förmågan att ta upp matos kanske mycket viktigare än för dig som bara lagar mat i bland.
Vilken av dessa fläktar som är bäst för dig kan bara du bestämma, men i dessa tre fläktar så finns det något som tillgodoser allas behov.
Jag hoppas att denna artikel har varit till hjälp för dig som funderar på att köpa en ny spisfläkt!

Att tänka på när du köper spisfläkt

Ideal spisfläkt

En ideal spisfläkt borde vara effektiv, det vill säga den borde ha god ång- och fettupptagningsförmåga samtidigt som den förbrukar mycket lite energi. Den borde neutralisera matosen fullständigt och ej kräva något underhåll. Dessutom borde den vara helt tystgående.

Det låter kanske inte så svårt men med tanke på att det konstant görs framsteg inom den tekniska sfären får vi hela tiden nya modeller som är mer effektiva och långsamt närmar sig den ideala spisfläktsbeskrivningen. Det är också viktigt att förstå att generellt sett så leder en högre energiförbrukning till högre prestanda. Det är samma princip som vi ser hos motorer där en större motor har högre energiutveckling och därav fler hästkrafter.

Frånluft och kolfilter

Det finns två olika metoder som fläktarna använder för att bli av med matosen och en av dem är kolfiltret. Det funkar som så att fläkten tar in luft som sedan cirkuleras inuti fläkten där filtret absorberar osen. Efter absorberingen skickas den rengjorda luften ut igen. En nackdel med kolfiltret är att det efter ett tag förlorar sin effektivitet eftersom filtret täpps igen. Vissa typer av filter är gjorda för att rengöras medan det på andra krävs ett byte. Frånluft är den andra metoden där luft tas in i fläkten som sedan leds ut från byggnaden. Denna är mer effektiv än kolfiltret men kräver att köket är förbundet till en yttervägg. Med frånluft måste man också se till att man får in lika mycket luft som fläkten skickar ut då det annars bildas ett lägre lufttryck inomhus är utomhus. Om man kan använda sig av frånluft är det en god idé att skaffa sig en fläkt som kan nyttja båda tillvägagånssätten.

Det finns många olika varianter av spisfläktar på marknaden just nu, men vilka av dessa har egenskaperna som symboliserar en bra fläkt? En bra fläkt får inte gå alltför mycket åt ett specifkt håll. Precis som hos andra elektroniska anordningar krävs en balans för maximering av prestanda.

Kapacitet

En av de absolut viktigaste begreppen för fläktar är den så kallade kapaciteten som beskriver hur kraftfull den är. Kapaciteten säger hur mycket luft fläkten kan ta hand om. Den borde vara 10-20 gånger större än volymen av köket. Det vill säga kökets bredd multiplicerat med längd multiplicerat med höjd borde ligga någonstans mellan fem till tio procent av kapaciteten.

Utseende

Beroende på vad man vill få ut av sin fläkt finns det många varianter som ser väldigt annorlunda ut. Det finns allt från cylindriska till rätblocksformade kåpor. Det första valet att ta gällande utseendet är huruvida man vill visa upp eller dölja fläkten. För att dölja fläkten krävs ett skåp eller liknande ovanför spishällen där den kan fästas och “gömmas”. Oftast är dessa rätblocksformade och vägghängande. Den andra sorten är så kallade frihängande som fästes i taket och används i de flesta fall då man har spisen vid en köksö. Dock, finns det frihängade som även används då spisen står emot en vägg men det är vanligast om man vill visa upp sin fläkt då en sådan tar mer plats.

Valet är ert

Det finns hur många fläktmodeller som helst från flera olika företag men de har alla en sak gemensamt. Det vill säga en så kallad specialitet. Många av dem har en god balansgång mellan sina egenskaper som gör dem effektiva men den största skillnaden hittas hos inriktningen. Den sak företaget valt som kåpan ska vara expert på. Där finns fläktar på marknaden som är inriktade på att vara tysta eller på att vara energisnåla och många andra sorter. Valet av köksfläkt är ert men det viktigaste är att man i slutändan blir nöjd. Därför rekommenderar jag er att välja en specialitet som ni vill ha hos eran fläkt samt med en ljudnivå som ni inte tycker är störande.