Att tänka på när du köper sticksåg
Normalt underhåll som gäller alla modeller i testet är att torka av sågen med en ren, torr trasa efter varje användning. Lossa bladet och torka av, ta bort damm från ventilationsöppningarna, rengör sågbladets snabbkoppling, smörj styrrullarna med olja och kontrollerna nätverkskabeln för slitage regelbundet. Använd hörselskydd och skyddsmask under användning.
Tänk efter före
Utbudet av sticksågar på marknaden är stort, så tänk efter innan du slår till.
Vad ska du använda den till? Kommer du att använda den ofta eller mer sällan? Är du nöjd med en basmodell eller behöver du en såg med mer avancerade funktioner? Vilket eller vilka material kommer du att arbeta med? Materialet kommer att avgöra valet av sågblad.
Och, inte minst, hur mycket får den kosta? En sticksåg för du för allt mellan ungefär tre hundra och några tusen kronor.
För hemmafixaren passar en sticksåg med bygelhandtag, eller D-modellen som den också kallas, bäst eftersom den tack vare sitt bygelformade handtag är lätt att både hålla och styra. Det finns också en modell med stavhandtag som oftast används av professionella hantverkare, men den är ofta dyrare och också mer avancerad än vad hemmafixandet brukar kräva.
Basfunktioner eller mer?
En sticksåg med de vanligaste basfunktionerna räcker långt vid hemmabruk, men det finns också många modeller med fler praktiska funktioner utan att de för den skull behöver kosta mer.
Basfunktioner:
- Om du arbetar i flera olika material behöver du antagligen byta sågblad ganska ofta – så försäkra dig om att sågbladet enkelt kan bytas utan hjälp av verktyg! Se upp med äldre modeller som ibland kräver något slags verktyg för bladbytet.
- Sticksågen ska ha en pendlingsfunktion för sågbladet, vilket gör det enkelt att arbeta i framför allt trä.
- Varvtalsreglering är också en viktig funktion eftersom varvtalet kommer att behöva justeras beroende på vilket material du arbetar i.
- Sulan bör kunna vridas horisontellt för geringssågning.
- Sticksågen bör kunna kopplas till någon typ av utsug för sågdammet, till exempel en dammsugare.
Det där lilla extra:
- Inbyggd blåsmekanism för att slippa sågdamm som skymmer såglinjen.
- En tydligt markerad skala på bottenplattan för att enklare kunna hålla ett jämnt avstånd när du sågar, och du slipper markera såglinjen för hand.
- Valbara lägen för pendlingsfunktionen.
- En lite kraftigare motor än den som basmodellerna vanligtvis har.
Utöver funktionerna vi nämnt ovan finns det också andra finesser att välja mellan, som till exempel en laserstråle som visar såglinjen, konstantelektronik som håller såghastigheten jämn och inbyggd LED-belysning för extra arbetsljus. Hör efter i butiken eller byggvaruhuset vad som rekommenderas för just dina behov.
El eller batteri?
Med en eldriven sticksåg kan du arbeta i stort sett hur länge som helst utan avbrott, medan en batteridriven gör arbetet lite bekvämare eftersom du slipper ha en sladd liggande över arbetsytan.
Om du väljer en batteridriven såg kan det vara en bra idé att köpa två batterier att alternera mellan för att slippa längre avbrott i arbetet. Batteritiden beror till stor del på vilket material du arbetar i, men generellt sett ligger den på 1,5–2 timmar. Laddningstiden är cirka 45–60 minuter.
Hur länge håller den då?
Det är svårt att säga något om sticksågarnas livslängd eftersom den beror på flera olika faktorer. Proffset använder sannolikt sin såg dagligen medan hemmafixaren kanske använder sin någon eller några gånger per år – användandet varierar givetvis mycket från användare till användare. Sågens livslängd beror också till stor del på vilka material den används till att arbeta i. Generellt gäller, som alltid, att ett verktyg som hanteras och sköts om på ett bra sätt, håller längre.
För din och andras säkerhet!
Det är viktigt att strömbrytaren är låsbar och lättåtkomlig för att undvika risken för att sågen går igång av misstag, och för att den snabbt ska kunna stängas av om det behövs! Sågen får också gärna ha ett så kallat ”död mans grepp” som kräver att strömbrytaren hålls intryckt medan sågen används.
Tänk på att sågen bör ha en låg vibrationsnivå. En maskin som vibrerar mycket blir svår att hålla stadig.
Bygelhandtaget bör vara gummiklätt för ett säkert grepp. Känn också efter att handtaget ger en bekväm arbetsställning för så liten belastning på ryggen som möjligt.
Ett par skyddsglasögon är en bra investering i din säkerhet.
Tänk också på att förvara sågen säkert, helst i ett låst utrymme när den inte används, speciellt om det finns barn i närheten.
Och till sist: Om du är vänsterhänt så kontrollera att sticksågen fungerar för dig – vissa sågar tillverkas endast för högerhänta.
Lycka till med ditt inköp!