Sticksåg

Köp sticksåg med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av sticksågar 2017
 2. Vilken sticksåg ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Har du planer på att snygga till det där hemma eller i sommarstugan? Vill du bygga en DVD-hylla, pigga upp förstukvisten med snickarglädje, såga upp ett uttag i en gipsvägg, göra en ny kryddhylla till köket eller lägga trall på uteplatsen?

Oavsett vilket, så är en liten, lätt och smidig sticksåg en enkel och lättanvänd hjälpreda. Den sågar i trä, plast, metall, gips och aluminium, den kapar brädor och lister och den passar fint till figursågning. En sticksåg kan ha ett sågdjup på ända upp till 160 mm vid arbete i trä och upp till 10 mm i metall, och den är kort sagt ett bra och användbart verktyg för hemmafixaren. Vill du veta mer om vilken sticksåg som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa sticksågar.

GST 90 E Professional Bosch: Bästsäljande stavhandtags-modell från världsledande Bosch.

Köpa sticksåg GST 90 E Professional Bosch

Med en kraftfull 650W motor, långt arbetsdjup, hastighet upp till 3100 slag per minut och materialanpassad styrelektronik kan denna modell med fördel användas till såväl precisionsjobb som figursågning som tuffare jobb som kapning i både mjukare och hårdare träsorter. GST90E, som väger in på 2,3kg ger ett 90mm sågdjup i trä, 20mm i aluminium och 10mm i olegerat stål.

Den säljs med ett medföljande sågblad; Bosch SDS-system gör det enkelt att byta till andra passande blad utan verktyg. Övriga medföljande tillbehör är en hantverksväska, sexkantsnyckel, splitterskydd och utsugssats. Den effektiva blåsfunktionen går att slå av när du jobbar i ett utrymme där du behöver bättre dammutsug. En relativt tyst maskin på 96,5db som är näst intill vibrationsfri.


Bosch PST 900 PEL: Kraftfull och användarvänlig.

Köpa sticksåg Bosch PST 900 PEL

Den här kompakta bygelhandsmodellen från Bosch kan användas för alla jobb från precisa kurvor till kapning i hårda material. Lättmanövrerad säkerhetsorienterad design med minimal vibration och ergonomiskt softgrip-handtag. Sågdjup i trä är 90mm, aluminium 15mm och metall 8mm.

Eldriven, med kraftfulla 620W till sina förhållandvis lätta 2,2kg. PST 900 PEL arbetar upp till 3100 slag per minut och 4stegspendlingen ger möjlighet till snabbare sågning, bättre kurvtagning och förlänger sågbladets livslängd. Som den andra Bosch-modellen i detta test har denna också SDS-systemet som gör det enkelt att byta blad utan att använda verktyg. Medföljande tillbehör är sågklingsfack, skyddskåpa, förvaringsväska i plast, splitterskydd och ett sågblad.


AEG-Powertools ST 800 XE: Ett riktigt kraftpaket från AEG Powertools.

Köpa sticksåg AEG-Powertools ST 800 XE

ST 800 XE från AEG Powertools är en robust eldriven stavhandtags-såg som väger in på 2,2kg och arbetar på upp till 2700 slag per minut. Med en effekt på 710W klarar den av hela 110mm trä och upp till 25mm aluminum och 10mm stål. Den 4m långa medföljande kabeln gör det möjligt att förflytta dig dit du vill arbeta med den.

Även denna modell har 4stegs-pendlingsfunktionen som gör sågningen snabbare, kurvorna renare och ökar hållbarheten av sågbladet. Det patenterade FIXTEC systemet garanterar enkelt och verktygslöst bladbyte.

Ett sågblad, förvaningsväska, splitterskydd och dammkåpa medföljer.


Dewalt DW343K-QS: Ett mångsidigt och effektivt verktyg från det snabbast växande elverktygsmärket.

Köpa sticksåg Dewalt DW343K-QS

DW343K-QS från Dewalt är en eldriven sticksåg i stavhandtags-modell med en motor på 550W. Med slaghastighet på 3100 slag per minut ger den här maskinen möjligheten att jobba effektivt med precision i de flesta material med ett arbetsdjup på 85mm i trä, 20mm i aluminium och 10mm i stål. Verktygsfritt byte av sågblad och ergonomisk design. Insexnyckel, antirepsko, dammutsugsadapter, dammutsugsskärm och förvaringslåda medföljer.


Hitachi CJ110MVA: Fantastisk prestanda från Hitachi.

Köpa sticksåg Hitachi CJ110MVA

Den här eldrivna stavhandtags-sågen har en kraftfull motor på 720W. Denna spännande nya design presenterar ett halkfritt handtag, ergonomiskt placerade reglage och integrerat LED-ljus och effektivt spånblås för god uppsikt över bladet. Bladet byts enkelt och utan verktyg med en snabbkoppling. CJ110MVA, som väger 2,2kg har en stor kapacitet för arbetsdjup i trä på 110mm, aluminium 20mm och stål 10mm. Levereras med sticksågblad, splitterskydd, utsugsadapter, nyckel och förvaringsväska.


Ryobi RJS750-G: Lätt och smidig för svåra vinklar.

Köpa sticksåg Ryobi RJS750-G

RJS750-G från Ryobi är en bygelhandsmodell som väger endast 1,8kg, vilket i kombination med dess kompakt genomtänkta design och en airforward-funktion som avlägsnar damm gör den speciellt lämpad till snäva linjer och kurvor från svåra vinklar. Motorn på den här eldrivna sågen är på 500W och den har en hastighet på 3000 slag per minut. Den klarar att såga genom upp till 75mm trä och 6mm metall. Ett träblad, sexkantsnyckel och utsugssats medföljer.


Skil 4181AA: Stilren och kompakt design för hög precision.

Köpa sticksåg Skil 4181AA

Detta är en lätt och kompakt sticksåg, perfekt för att skära rakt och kurvor. Med sina 1,4 kg är den här bygelhandsmodellen från Skil den lättaste i detta test, och med en effektiva 380W motor är den perfekt för de vanligaste hemma-projekten. Dammspridaren gör att du har en tydlig uppsikt över såglinjen när du arbetar och dammutsuget ger en renare arbetsmiljö. 4181AA är eldriven och har en maxhastighet på 3000 slag per minut och en kapacitet på 55mm i trä, 10mm i aluminium och 4mm i stål.

Den justerbara bottenplattan går att ställa in för snedsågning på 15, 30 eller 45 graders vinkel. Insexnyckel medföljer i förpackningen.


Black & Decker KS900SK-QS: Kraftfull tungviktare från Black & Decker

Köpa sticksåg Black & Decker KS900SK-QS

Testets tungviktare på 2,8kg är är också den snabbaste med sina 3200 slag per minut. KS900SK från väldens största producent av elverktyg har en klassisk och gedigen bygelhandsdesign. Sågdjupet är 90mm i trä, 15mm i aluminium och 8mm i metall. Förutom den pendelsticksågen på 620w ingår ett sågblad för trä, assisterande blad för raka snitt, förvaringsväska och splitterskydd.

Spånblåsningsfunktionen gör att du har bra uppsikt över arbetsytan och dammutsuget hjälper till att hålla arbetsmiljön fri från sågrester – en 3m sladd gör det även möjligt att jobba långt bort från eluttaget så stora jobb kan flyttas ut. Snabbt och vertygsfritt bladbyte med SuperLok 2-systemet.


Vilken sticksåg är då bästa valet för mig?

Alla modeller som innefattas av det här testet har väsentliga funktioner som gering, spånfläkt och spånsug, och bladen kan bytas utan att använda verktyg. Vilken såg du ska välja beror självklart på vilken typ av jobb du kommer använda den till. Båda Bosch-modellerna är bra all-round-sågar, så om valet står mellan dem handlar det mest om du föredrar ett stavhandtag (GST-90-E) eller bygelhandtag (PST-900-PEL).

Om du kommer att jobba mycket med stora stycken i hårda träsorter som ek eller furu kanske det är mest intressant att titta på något av kraftpaketen från AEG eller Hitachi. Om du å andra sidan kommer att ägna dig mer åt figursågning i MDF, lind eller spånskivor ska du titta mer på finlirarna från Ryobi och Skil. Oavsett vilken du väljer från detta test kommer den att bli en välkommen och uppskattad tillökning till din verktygssamling!

Att tänka på när du köper sticksåg

Normalt underhåll som gäller alla modeller i testet är att torka av sågen med en ren, torr trasa efter varje användning. Lossa bladet och torka av, ta bort damm från ventilationsöppningarna, rengör sågbladets snabbkoppling, smörj styrrullarna med olja och kontrollerna nätverkskabeln för slitage regelbundet. Använd hörselskydd och skyddsmask under användning.

Tänk efter före

Utbudet av sticksågar på marknaden är stort, så tänk efter innan du slår till.

Vad ska du använda den till? Kommer du att använda den ofta eller mer sällan? Är du nöjd med en basmodell eller behöver du en såg med mer avancerade funktioner? Vilket eller vilka material kommer du att arbeta med? Materialet kommer att avgöra valet av sågblad.

Och, inte minst, hur mycket får den kosta? En sticksåg för du för allt mellan ungefär tre hundra och några tusen kronor.

För hemmafixaren passar en sticksåg med bygelhandtag, eller D-modellen som den också kallas, bäst eftersom den tack vare sitt bygelformade handtag är lätt att både hålla och styra. Det finns också en modell med stavhandtag som oftast används av professionella hantverkare, men den är ofta dyrare och också mer avancerad än vad hemmafixandet brukar kräva.

Basfunktioner eller mer?

En sticksåg med de vanligaste basfunktionerna räcker långt vid hemmabruk, men det finns också många modeller med fler praktiska funktioner utan att de för den skull behöver kosta mer.

Basfunktioner:

 • Om du arbetar i flera olika material behöver du antagligen byta sågblad ganska ofta – så försäkra dig om att sågbladet enkelt kan bytas utan hjälp av verktyg! Se upp med äldre modeller som ibland kräver något slags verktyg för bladbytet.
 • Sticksågen ska ha en pendlingsfunktion för sågbladet, vilket gör det enkelt att arbeta i framför allt trä.
 • Varvtalsreglering är också en viktig funktion eftersom varvtalet kommer att behöva justeras beroende på vilket material du arbetar i.
 • Sulan bör kunna vridas horisontellt för geringssågning.
 • Sticksågen bör kunna kopplas till någon typ av utsug för sågdammet, till exempel en dammsugare.

Det där lilla extra:

 • Inbyggd blåsmekanism för att slippa sågdamm som skymmer såglinjen.
 • En tydligt markerad skala på bottenplattan för att enklare kunna hålla ett jämnt avstånd när du sågar, och du slipper markera såglinjen för hand.
 • Valbara lägen för pendlingsfunktionen.
 • En lite kraftigare motor än den som basmodellerna vanligtvis har.

Utöver funktionerna vi nämnt ovan finns det också andra finesser att välja mellan, som till exempel en laserstråle som visar såglinjen, konstantelektronik som håller såghastigheten jämn och inbyggd LED-belysning för extra arbetsljus. Hör efter i butiken eller byggvaruhuset vad som rekommenderas för just dina behov.

El eller batteri?

Med en eldriven sticksåg kan du arbeta i stort sett hur länge som helst utan avbrott, medan en batteridriven gör arbetet lite bekvämare eftersom du slipper ha en sladd liggande över arbetsytan.

Om du väljer en batteridriven såg kan det vara en bra idé att köpa två batterier att alternera mellan för att slippa längre avbrott i arbetet. Batteritiden beror till stor del på vilket material du arbetar i, men generellt sett ligger den på 1,5–2 timmar. Laddningstiden är cirka 45–60 minuter.

Hur länge håller den då?

Det är svårt att säga något om sticksågarnas livslängd eftersom den beror på flera olika faktorer. Proffset använder sannolikt sin såg dagligen medan hemmafixaren kanske använder sin någon eller några gånger per år – användandet varierar givetvis mycket från användare till användare. Sågens livslängd beror också till stor del på vilka material den används till att arbeta i. Generellt gäller, som alltid, att ett verktyg som hanteras och sköts om på ett bra sätt, håller längre.

För din och andras säkerhet!

Det är viktigt att strömbrytaren är låsbar och lättåtkomlig för att undvika risken för att sågen går igång av misstag, och för att den snabbt ska kunna stängas av om det behövs! Sågen får också gärna ha ett så kallat ”död mans grepp” som kräver att strömbrytaren hålls intryckt medan sågen används.

Tänk på att sågen bör ha en låg vibrationsnivå. En maskin som vibrerar mycket blir svår att hålla stadig.

Bygelhandtaget bör vara gummiklätt för ett säkert grepp. Känn också efter att handtaget ger en bekväm arbetsställning för så liten belastning på ryggen som möjligt.

Ett par skyddsglasögon är en bra investering i din säkerhet.

Tänk också på att förvara sågen säkert, helst i ett låst utrymme när den inte används, speciellt om det finns barn i närheten.

Och till sist: Om du är vänsterhänt så kontrollera att sticksågen fungerar för dig – vissa sågar tillverkas endast för högerhänta.

Lycka till med ditt inköp!