Strykjärn

Köp strykjärn med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av strykjärn 2017
  2. Vilken strykjärn ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

I denna guide kan du få råd om hur du enkelt kan gå till väga för att bestämma vilket strykjärn du behöver köpa. Här finns exempel på vad man bör tänka på inför ett köp av ett strykjärn och dessutom får du tre exempel på de bästa strykjärnen – allt för att underlätta sökandet för dig. Om du bara följer guiden kommer du kunna välja ett strykjärn som passar dina behov bäst till ett pris som passar din plånbok.

PHILIPS Azur GC4875

Köpa strykjärn PHILIPS Azur GC4875

PHILIPS Azur GC4875 är strykjärnet som har både snabb uppvärmningstid på ett par minuter. Dessutom finns en automatisk avstängningsfunktion som stänger av apparaten om den inte är använd på ett tag.

Strykjärnet är fritt från PVC och BFR, som är giftiga kemikalier. Detta innebär att apparaten är fri från farliga plastämnen som kan vara skadliga för hälsan.

Apparatens vikt ligger på ca 1,6 kg, vilket gör det lätt att använda den och det är enkelt att föra den fram och tillbaka.

Strykjärnet är lätt att hålla ren! Det enda du behöver göra är att torka av stryksulan med en fuktig trasa. Ibland behöver du även avkalka strykjärnet. Apparaten har ett dubbelverkande avkalkningssystem:

1. Det finns en inbyggd avkalkningsplatta som håller ångöpningarna fria från att täppas igen av kalk.

2. Det finns en avkalkningsfunktion som används enkelt genom endast ett knapptryck!

Om något skulle vara fel av någon anledning har du en garantiperiod på 2 år för strykjärnet.


PHILIPS SpeedCare GC6602

Köpa strykjärn PHILIPS SpeedCare GC6602

PHILIPS SpeedCare GC6602 har en snabb uppvärmningstid på 2 minuter! Skulle du glömma att apparaten är på stängs den av automatiskt efter 15 minuter.

Även detta strykjärn är fritt från giftiga kemikalier som PVC och BFR.

Till skillnad från PHILIPS Azur GC4875 väger PHILIPS SpeedCare GC6602 endast 1,1 kg, vilket gör den ännu lättare att använda vid strykning av kläder.

För att rengöra produkten kan du enkelt torka av stryksulan med en fuktig trasa. Apparaten har ett smart avkalkningssystem:

1) Apparaten avger påminnelser om att den måste avkalkas.

2) Den stängs av efter 1 timme om den inte avkalkas.

Garantiperioden för även detta strykjärn är 2 år.


Tefal Express Easy Control GV7550

Köpa strykjärn Tefal Express Easy Control GV7550

Tefal Express Easy Control GV7550 är uppvärmd och redo att användas efter ca 2 minuter. Om apparaten inte används på ungefär 8 minuter stängs den av automatiskt och sätts i viloläge.

Till skillnad från både PHILIPS Azur GC4875 och PHILIPS SpeedCare GC6602, som inte har någon inbyggd ECO-funktion, har Tefal Express Easy Control GV7550 en inbyggd ECO-funktion som sänker energiförbrukningen vid strykning av kläder. Genom ett enkelt knapptryck minskar du energiförbrukningen då temperaturen på strykjärnet sänks, och kläderna blir även skonsamt strukna.

Vikten på strykjärnet ligger omkring 2-3 kg.

Strykjärnet skiljer sig även från de två andra produkterna när det gäller rengöring. Tefal Express Easy Control GV7550 har en stryksula med inbyggd självrengörande beläggning. Det innebär att stryksulan inte behöver torkas av särskilt ofta. Dessutom är avkalkningssystemet annorlunda. Produkten har en automatisk avkalkningsfunktion, vilket innebär att apparaten avkalkas automatiskt och kalkrester samlas upp i en behållare. Det enda du behöver göra är att tömma behållaren ibland och skölja ur den.

Garantin för strykjärnet gäller i upp till 5-7 år.


Vilken strykjärn är då bästa valet för mig?

För det första är det viktigt att ta hänsyn till de faktorer som man behöver tänka på inför ett köp och för det andra bör du även fundera över hur mycket du är beredd att betala för ett strykjärn. Är du en person som stryker dina kläder ofta är det kanske värt att satsa på ett strykjärn med hög kvalitet, vilket kan kosta en del pengar. Om du däremot inte stryker kläder särskilt ofta kanske ett billigare strykjärn är bättre. Allt beror på vad du har för behov.

Beroende på vad ditt behov är kanske ett strykjärn inte är det bästa alternativet. Fundera på andra alternativ som kanske tar bättre hänsyn till ditt behov, t.ex. andra vitvaror eller hushållsapparater. Viktigast är att du ska känna dig nöjd.

Att tänka på när du köper strykjärn

  • Uppvärmningstid

Det finns inget tråkigare än att vänta på att strykjärnet ska bli tillräckligt varmt för att kunna stryka sina kläder. Därför kan det vara bra att välja ett strykjärn som har snabb uppvärmningstid för att du ska kunna få tid över till annat än strykning.

  • Automatisk avstängning

Ibland går man ifrån strykbordet ett tag och då är det lätt att glömma att strykjärnet är på, vilket kan medföra en viss brandrisk. Med en automatisk avstängning slipper du tänka på om apparaten utgör en brandfara för dig och din familj.

  • Miljövänlighet

Det är viktigt att värna om miljön och i dag finns många strykjärn som tillverkas på miljövänliga sätt (t.ex. återvunnet material) och har miljövänliga funktioner. Exempelvis kan man sänka sin energiförbrukning genom att välja ett strykjärn som drar lite ström.

  • Vikt

Det ska vara lätt att föra strykjärnet fram och tillbaka. Ett strykjärn som inte väger för tungt är enkel att ta fram och lätt att använda.

 

 

  • Skötsel

Ett rent och välskött strykjärn håller längre och kan användas i flera år. Med en regelbunden rengöring av strykjärnet håller även kläderna bättre. Om apparaten inte rengörs riskeras kläderna att bli förstörda av bl.a. kalkfläckar och brännmärken. Vissa strykjärn har självrengörande beläggningar på stryksulan, och då är det viktigt att man enbart torkar ytan med en fuktig trasa utan rengöringsmedel för att inte förstöra beläggningen. Strykjärn bör även avkalkas emellanåt.

  • Garanti

Ibland har man otur och får hem en produkt där något är fel. Du bör därför vara uppmärksam på hur lång garantiperioden är på produkten samt vad som ingår i garantin.