Studsmatta

Köp studsmatta med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av studsmatta 2017
  2. Vilken studsmatta ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Att välja studsmatta är idag ingen lätt uppgift, med tanke på det stora utbudet som finns tillgängligt. Det finns en uppsjö av tillverkare och kategorier av studsmattor, som alla har något speciellt att erbjuda. Olika kunder har dessutom olika behov som är viktigast för dom. Speciellt om du köper en studsmatta via nätet är det viktigt att veta vad du ska leta efter. Vill du veta mer om vilken studsmatta som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa studsmattor.


vidaXL Trampoline med skyddsnät 460cm

Köpa studsmatta vidaXL Trampoline med skyddsnät 460cm

Vår testvinnare. Den större varianten som förutom en betydligt större hoppyta har liknande egenskaper. Man har anpassat sig till den större mattan genom att förstärka med fler ben och riktigt många fjädrar. Dessutom är ramen väl stärkt. Dock tycker vi att samma justeringar kunde gjorts med höjden. Det är det som får oss att darra lite i betygsättningen, men allt som allt anser vi att detta är det bästa valet. En större hoppyta leder nämligen till större utsvävningar. En maxkapacitet på 220 kg är kanske överflödigt, men samtidigt kan säkerheten aldrig prioriteras nog.

Storleken är väldigt nära det optimala för en familjematta, faktiskt lite större än de rekommenderade måtten på 430 cm. Vi tror dock att den inte tappar för mycket i studsförmåga, då kvalitén är i toppklass i övrigt och fjädrarna är många och av god kvalitet. Säkerheten, belastningskapaciteten och storleken gör att man kan hoppa fler barn samtidigt.

Stort plus till säkerhetsutrustning och även monteringen, då verktyg ingår. Vi saknar dock info om vadderingen.

Egenskaper:

· Benpar: 5

· Höjd med skyddsnät: 269 cm

· Antal fjädrar: 108 st

· Maximal viktkapacitet: 220 kg

· Inkluderar: 1 x stege, 1 x Säkerhetsdyna och 1 x regnskydd, monteringsverktyg

· Material: Polypropen, UV-resistent

· Vaddering: Polypropen, ingen uppgift om tjocklek

· Stomme: Galvaniserat stål (?) x 3,0 mm


TrekkRunner Trampoline med skyddsnät 488cm

Köpa studsmatta TrekkRunner Trampoline med skyddsnät 488cm

En rejäl studsmatta, TrekkRunner står för den största mattan i det här testet. Om det är någon matta man ska hoppa flera på är det denna, då den är stor och säker. Den här mattan har ändå några avgörande svagheter jämfört med konkurrenterna, som gör att den inte når ända fram. Framförallt handlar det om att vadderingen är av billigt PE-Plast, samma material som i presenningar.

Dessutom är säkerhetsnätet rätt kort, vilket är lite märkligt med tanke på storleken i övrigt. Detsamma gäller den relativt låga maxvikten, även om 150 kg ska räcka gott och väl. Den stora hoppytan kan faktiskt göra det problematiskt för ett lätt barn att få till den där rätta studsen. Denna matta ligger faktiskt över det optimala måttet för en familjematta (430 cm).

Mattan har såklart också många fördelar, vilket gör att den ändå placerar sig högt. Den har förstärkt med över 100 fjädrar, som här dessutom är mycket kraftiga. Även vadderingen och ramen är i toppklass. Vi gillar även stabiliteten som 5 benpar ger.

Egenskaper:

· Benpar: 5

· Höjd med skyddsnät: 270 cm

· Antal fjädrar: 108 cm

· Maximal viktkapacitet: 150 kg

· Inkluderar: 1 x stege, 1 x säkerhetsnät

· Material: Polypropen, UV-beständigt

· Vaddering: 21 mm PE Plast

· Stomme: Galvaniserat stål, 42 x 1,35 mm


VidaXL Studsmatta inkl. Skyddsnät stege regnskydd

Köpa studsmatta VidaXL Studsmatta inkl. Skyddsnät stege regnskydd

Detta är en robust och stabil matta som har det mesta man kan kräva av en modern familjematta. Storleken är helt perfekt och bidrar till ett bra studsande. Höjden med säkerhetnätet är inte heller något att klaga på.

Precis som det andra bidraget från vidaXL blir det ett extra plus till alla utsvävande tillbehör och säkerhetstillägg. Den håller liknande kvalitet, den största skillnaden ligger just i storleken.

Något som verkligen sticker ut i positiv bemärkelse är att vadderingen är gjord av EPE skum, vilket är bland de säkraste materialen för detta syfte. Dock hade vi kunnat önska ett rejälare kantskydd och dessutom fler fjädrar, vilket gör att mattan inte räcker hela vägen fram. Frågetecken även för ramens hållbarhet.

Egenskaper:

· Benpar: 4

· Höjd med skyddsnät: 296 cm

· Antal fjädrar: 72 st

· Maximal viktkapacitet: 150 kg

· Inkluderar: 1 x Stege, 1 x säkerhetsdyna, 1 x säkerhetsnät och 1 x regnskydd

· Material: PVC: 60 %, Polyeten: 40 %

· Vaddering: 17mm EPE skum

· Stomme: Stålrör, ingen uppgift om tjocklek

Avyna PowerJumper 06 med skyddsnät 200cm

Köpa studsmatta Avyna PowerJumper 06 med skyddsnät 200cm

En svårbedömd matta i detta test. Den är ju utmärk i sitt syfte för att passa de mindre barnen. Däremot fungerar den inte riktig som familjematta. Säkerhetsmässigt är den i toppklass, med riktigt ordentlig vaddering och konstruktion. Extra plus också för det omsorgsfulla stålarbetet, ramen kommer inte rosta i första taget. Maxvikt och benpar duger med tanke på storleken. Det är dock ingen matta som föräldrarna bör ge sig på när barnen hoppat klart för dagen.

Dock har vi problem att hitta info om antal fjädrar och höjd på säkerhetsnät vilket drar ner betyget något. Ett litet problem verkar vara att inte så många svenska butiker har den i sitt utbud och även om du får tag i den ändå, kan det bli svårt att beställa reservdelar senare. Det kan också bli svårt att få både hjälp med installation och skötsel, både via telefon och manualen.

Jämfört med de andra studsmattorna som passar hela familjen, kan vi inte placera denna högre. Även om det ska understrykas att är en högkvalitativ matta.

Egenskaper:

· Benpar: 3

· Höjd med skyddsnät: 41 + (?) cm

· Antal fjädrar: Ingen uppgift

· Maximal viktkapacitet: 80 kg

· Inkluderar: 1 x säkerhetsnät, 1 x säkerhetsöverdrag

· Material: Polypropen

· Vaddering: 25 mm PVC

· Stomme: Dubbelgalvaniserat stål 42 x 1,8 mm


InSportLine Froggy Pro med skyddsnät 305cm

Köpa studsmatta InSportLine Froggy Pro med skyddsnät 305cm

En lite ojämn matta vad det gäller egenskaperna. För det första saknas det såklart lite i storlek för att den riktigt ska fungera som familjematta. Maxkapacitet och höjd är förvånansvärt bra, med tanke på storleken. Plus även till att mattan enkelt monteras ihop utan verktyg.

Dock saknas lite i antalet fjädrar och tjockleken på vadderingen. För att vända sig till lite mindre hoppare, som storleken och viktkapaciteten skvallrar om, kunde fokus på säkerheten vara större. Materialet på kantskyddet är i det mellanbra PVC. Det största minuset är dock tjockleken på ramen, som riskerar att deformeras över tid. Även om mattan är av det mindre slaget, är det viktigt med en rejäl stomme.

En liten nackdel är att manualen inte finns tillgänglig på svenska, bara engelska.

Egenskaper:

· Benpar: 3

· Höjd med skyddsnät: 261 cm

· Antal fjädrar: 54 cm

· Maximal viktkapacitet: 130 kg

· Inkluderar: 1 x stege, 1 x säkerhetsnät

· Material: Polypropen, UV-beständigt

· Vaddering: 15 mm PVC

· Stomme: Galvaniserat stål 38 x 1,2mm


Hudora Trampoline med skyddsnät 400cm

Köpa studsmatta Hudora Trampoline med skyddsnät 400cm

Bristerna i info och svårigheterna att få tag på den i Sverige utgör de flesta frågetecknen. Man vill även gärna veta hur hög mattan blir med säkerhetsnätet. Vi undrar vad som händer om vi får något problem med mattan här i Sverige och bristen på info får oss att undra om det finns något att dölja. Antalet fjädrar är okej men ändå sämre än de likvärdiga mattorna.

Storleken är däremot perfekt för att fungera som familjematta och kring den infon som går att läsa finns ingenting att klaga på. Men det saknas lite för mycket fakta, t.ex kring stommen. Ett annat minus är det faktum att nätet fästs på insidan, vilket gör hoppytan mindre. Ett visst tvivel även för solens påverkan.

På pluskontot finns antal ben och viktkapaciteten. Vi tror verkligen inte att man behöver vara orolig för säkerheten om man köper studsmattan. Ändå sist i vår ranking då den blir svårbedömd överlag.

Egenskaper:

· Benpar: 4

· Höjd med skyddsnät: ingen uppgift

· Antal fjädrar: 88 st

· Maximal viktkapacitet: 150 kg

· Inkluderar: 1 x stege, 1 x säkerhetsnät

· Material: ingen uppgift

· Vaddering: Ja, ingen uppgift om storlek eller material

· Stomme: Galvaniserat stål 42 x (?) cm


Vilken studsmatta är då bästa valet för mig?

I det här testet återfinns flera stora studsmattor som fungerar utmärkt som familjemattor. Storleken och de olika säkerhetsåtgärderna gör att både de minsta, de vuxna och alla där emellan kan njuta av hoppningen. Bedömningen är ändå att en studsmatta främst är en aktivitet för barnen och vi utgår från deras perspektiv. Även om vi har rangordnat studsmattorna i det här testet finns det ingen vi avråder från att köpa, alla har ett eget syfte att uppfylla.

Studsmattorna kan t.ex. skilja sig mot varandra när det gäller storlek, säkerhetsaspekter och vilka funktioner den har. Detta får man sedan som kund ställa mot priset, som ju är något de flesta tar med i beräkningarna och göra någon slags avvägning därifrån.

När det gäller information som är svår att hitta, så går det naturligtvis att leta fram det mesta med lite djupdykande. Vi tror dock att de flesta vill köpa och läsa information från svenska sidor och sätter därför tillgängligheten högt. Det ökar även trovärdigheten kring köpet. Man vill även ha grundlig information kring installation och service. Dessutom kan bristfällig information tolkas som en vilja att dölja brister av olika slag.

Rankingen

Det premieras att man kan vara fler än en person på mattan samtidigt. Tack vare den förbättrade säkerheten är det inget som tillverkare eller butiker avråder från idag. Därför ser vi det som en god egenskap, så länge man iakttar försiktighet. En stor matta blir alltså att föredra. Flera av mattorna ligger i kring och över 4 meter i omkrets, vilket innebär en stor studsmatta som passar de flesta. Vad det gäller nummer två på vår rankning, mattan från TrekkRunner höjer vi ett varningens finger för att mattan kanske blir lite för stor och därmed svårhoppad för de yngre barnen. Den är dock förstärkt och har många fjädrar, så det är nog inte något större problem. Mattan får snarare se sig besegrad på grund av några avgörande säkerhetsaspekter.

Nummer ett på listan är inte på något sätt det enda alternativet för dig att köpa, men är ändå klar vinnare tack vare sin jämnhet. Här hittar vi inga särskilda frågor kring säkerhet och mattan är nästan i perfekt storlek. Dessutom är den lika robust som den större mattan från TrekkRunner. Det enda frågetecknen finns kring viss info som inte kom fram i produktbeskrivning. vidaXL:s andra bidrag placeras sig också högt på rankingen, närmare bestämt som nummer 2. Det märks att det är samma tillverkare, med samma höga krav på säkerhet och service. Den förlorar egentligen på sin mindre storlek och till viss del på att den inte är riktigt lika robust. Det är dock ett utmärkt val om man har en mindre budget och gärna vill ha en studsmatta från vidaXL.

Sedan kommer vi till de mer svårplacerade mattorna i testet. Mattorna från Avyna och InSportLine är klart mindre än sina konkurrenter, vilket är också är huvudorsaken till att de inte hamnar högre upp. Tänker man sig dock att det är mindre barn som ska hoppa en och en kan dessa vara utmärkta alternativ. InSportLines matta som är drygt 3 meter kan även tänkas vara ett bra alternativ om man har en lite mindre trädgård. Avynas bidrag hamnar strax över det från InSportLine, trots att den är klart mindre. Det är säkerheten och hållbarheten som fäller avgörande.

Avslutningsvis har vi den mest svårbedömda studsmattan. Hudoras bidrag går visserligen att beställa från Sverige, men informationen kring egenskaperna är knapphändiga. Vi ser en del ljusglimtar hos den här mattan, som storleken och fjädrarna. Men sammantaget gör den bristfälliga informationen att vi har svårt att hitta någon specifik målgrupp med köpintresse, därav sistaplatsen. Det är mycket möjligt att denna matta visar sig vara en utmärkt familjematta.


Att tänka på när du köper studsmatta

Allmänt kan man säga att många köpare är barnfamiljer och även om man inte har barn får man tänka sig att barn ibland kommer att använda studsmattan. Därför kan inte säkerhetsaspekten inte nog underskattas. Det är aldrig värt att kompromissa med säkerheten för att tjäna några extra slantar. En lite sämre och billigare studsmatta har generellt inte heller lika lång hållbarhet. Man behöver också en matta som är anpassad till ett barns vikt och studsförmåga.

Aspekter vi kommer att titta på här är förutom säkerheten, bland annat studsförmåga, fjädringen, hållbarhet och hur praktisk mattan är att installera. Det är naturligtvis upp till dig att avgöra vilka egenskaper du värdesätter mest, men vi ska försöka göra en så allmän bedömning som möjligt. Vi kommer ta i beaktning alla egenskaper hos mattorna och göra ett samlat omdöme.

Annat du behöver väga in är storleken på din trädgård. Du vill att studsmattan ska passa in på ett snyggt sätt i din trädgård, utan att du behöver göra alltför stora omflyttningar. Du måste veta att du har en tillräckligt stor yta att ställa mattan på, samt ta hänsyn till hinder som väggar, stenar och träd. De säkerhetsnäten som är obligatoriska idag gör att säkerhetsavståndet inte behöver vara lika stort. Generellt är så stor matta som möjligt att föredra, eftersom större hoppyta betyder roligare och säkrare hoppning. Dock kan du som sagt ha individuella faktorer att avväga, som gör att du måste sätta upp en storleksbegränsning.

Det här är inget vetenskapligt test där mattorna provhoppas, utan testet görs helt utifrån mattornas basfakta, tillbehör och egenskaper.

Vad det gäller fakta om studsmattornas egenskaper har vi dragit gränsen vid svenska butiker eller tillverkarens sida. Om det inte går att inhämta informationen därifrån blir det ett ”Ingen uppgift” i den kolumnen. Den gränsdragningen återkommer vi till i diskussionsdelen.