Svamptork

Köp svamptork med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av svamptork 2017
  2. Vilken svamptork ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

En svamptork gör hela jobbet, den torkar frukt, kött, svamp, fisk och örter och gör därmed alla sorters kulinariska upplevelser möjliga. Maskinen har en bas som hettas upp, i den finns en fläkt som sprider varm luft som rör sig uppåt och för med sig fukten. Mer specifikt finns det två typer av torkar beroende på var fläkten är placerad. Den ena typen har fläkten antingen på toppen av torken eller på botten. Nackdelen med detta är att när den är på botten så kan det droppa ner från föremålen in i fläkten och försvåra rengöringen. Vill du veta mer om vilken svamptork som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa svamptorkare.

När det gäller ED5 frukt- och svamptork från steba så uppfyller den flera av de funktioner som man behöver och som gör den enkel att använda. Den har en elektronisk timer, på så sätt slipper man själv hela tiden hålla koll på tiden. Man kan torka råvaror i upp till 36 timmar med denna maskin. Kanske ännu viktigare, den har en elektronisk kontroll av temperaturen som hindrar att det blir för varmt.

Designen är också praktisk, man har fem brickor och därmed plats för fler matprodukter. Maskinen är byggd av material som man kan se igenom, dvs. transparent, och på så sätt kan man kolla till maten själv om man så vill.


Sedona Tribest Classic Dehydrator

Köpa svamptork Sedona Tribest Classic Dehydrator

Nästa svamptork är Sedona Tribest Sedona Classic Dehydrator Svart 9. Den har nio brickor och kan torka upp till 99 timmar. I denna maskin kan man ställa in temperaturen i både Celsius och Fahrenheit.


Sedona Tribest Sedona Combo Dehydrator

Köpa svamptork Sedona Tribest Sedona Combo Dehydrator

Den sista svamptorken är Sedona Tribest Sedona Svamptork Svart Combo Dehydrator 9. Den här maskinen har 9 plåtar och kan torka upp till 150 timmar varvid den stänger av sig själv, av säkerhetsskäl. Den har även inställningar som är fördelaktiga beroende på vad för torkning man vill ha. Man kan välja fast och där är temperaturen högre vilket leder till att maten torkar snabbare. Det finns även en inställning som heter Raw, i denna torkas maten längre i en långsammare temperatur och där näringsämnena kan bevaras. Inställningen Combo finns också och den är en kombination av Raw och fast.


Vilken svamptork är då bästa valet för mig?

Nu när vi har all fakta om de tre svamptorkarna kan vi enklare komma fram till ett beslut. Det säkraste kortet är Sedona tribest Sedona Svamptork Svart Combo Dehydrator 9. Den har längst torkningstid och ett stort antal plåtar. Det som är viktigast och som väger till maskinens fördel är att den har precisa inställningar beroende på vad man är ute efter.

Andra alternativ

En svamptork är en apparat som har ett specifikt syfte, att torka råvaror och är därmed ensidig. Den underlättar i köket men som alla som lagar mat vet, matlagning handlar inte bara om att torka råvaror. Man har ofta varor som man hanterar genom att bland annat steka och koka vilket en svamptork inte kan göra.

Om man inte använder torkade råvaror ofta i sin matlagning är det nog bättre med en annan investering. Man kan till exempel använda ugnen och göra detta samtidigt som man ugnsteker.

Matentusiaster bör inte ge upp! Det gäller att testa sig fram och kom ihåg, Rom byggdes inte på en dag.

Att tänka på när du köper svamptork

När fläkten är på toppen så finns inte detta problem men däremot så torkar den de produkter som finns överst snabbast. Detta är bra för att då kan man sätta det som tar längst tid att torka överst och det som kortast tid underst. På så sätt kompenserar man för den skillnad i tid som uppstår.

Den andra typen är den vars fläkt sitter i botten men i själva enheten. Fördelen med denna modell är att hettan fördelas jämt.

För alla modeller gäller det att man väljer sin mat, exempelvis svamp, och lägger det på en av brickorna som finns i maskinen. Beroende på storleken på skivorna man hackar tar det olika lång tid. Temperaturen varierar också men man utgår från minst 40 grader C.

Underhåll och garantier

En bra svamptork ska hålla i minst tio år, den ska ha en temperaturmätare och även en timer så att man slipper ta tiden själv. Det ska vara enkelt att öppna torken och rengöra den. Sporer kan sprida sig över brickor men även på fläkten vilket försämrar dess funktion och ju enklare rengöringen är desto bättre, man vill ju slippa allt krångel och ha en tork som varar länge!

Tips och råd för bättre torkning

  • När det gäller frukter så kan man blötlägga dem i vatten och juice för att det inte ska bli bruna när man torkar
  • Försök att skära allt i samma storlek, detta för att det ska ta lika långt tid för allt att tor
  • Vänta inte med att torka! Så fort du har köpt dina produkter sätt igång och torka d
  • Tvätta svamp med vatten innan för att rengöra dem br Du kan även använda en svampborste här.
  • Skär svamparna i tunna skivor för att de ska torka snabbar Ju tjockare skivor, desto längre tid tar det.
  • Låt svampen svalna och för sedan över till burkar med tätt slutni Håll burkarna borta från överexponering av ljus och värme.
  • Att torka olika grönsaker skiljer sig inte nämnvärt från ovannämnda produkter. Man kan alltså följa samma råd: rengör med vatten, skär i mindre men samma storlek och tor