Takbox

Köp takbox med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av takboxar 2017
  2. Vilken takbox ska jag då välja?

Vare sig du tänkt ta dig ned för en snötäckt fjälltopp eller ska ut på en långresa i Europa kan det vara klokt att se över det extra utrymme som behövs när man packar. Hur många snowboards behöver man ha med? Finns det plats för en golfbag? Är boxen enkel att montera själv? Svaret på dina funderingar och behov kommer du att få i vårt omfattande test på de mest populära boxarna på marknaden.

Behov är nyckelordet man ska ha i åtanke vid inköp av en takbox. Estetiken är av underordnad betydelse när man ska hitta den perfekta boxen. De följande boxarna i testet är bra för olika saker. Några är optimerade för just skidor, andra för maximal volym. Några är hopfällbara, andra är av hårdplast. Priset är givetvis en viktig fråga då var och en av boxarna kostar en ansenlig summa. Ett medvetet val av box är nyckeln till en lyckad semester.

Boxarna rangordnas med att den med lägst betyg hamnar närmast på följande lista med de bättre i fallande ordning. Följaktligen är vår Bäst i Test-box längst ned på listan.

Bäst i test av takbox


Thule Ranger 90: Bilens egen ryggsäck

Köpa takbox Thule Ranger 90

Är du trött på blöta pjäxor som ramlar runt i bakluckan eller har du någon gång insett att man även måste få plats med matkassarna när man väl fyllt bilen med annan utrustning – då är denna box för dig! Utrymmet är hela 280 liter stort vilket gör det möjligt att lägga ett flertal väskor i boxen och ändå ha plats med mer.

Vikten är endast sju kilo vilket gör den lätt att flytta. Det kanske häftigaste med denna box är förvaringsmöjligheten. Man kan lätt stuva undan boxen i ett inpaketerat format (väska medföljer) – perfekt för den som vill använda sig av bilen när man väl anlänt till sitt mål utan att köra runt med boxen på taket.

Väljer man dock att ha kvar boxen på taket är det lätt att komma åt det man packat in, då man kan öppna den både från höger sida samt från den bakre sidan. Enkel och säker att montera. Det finns även en serie dragkedjor som vid behov gör att du kan spänna åt boxen. Det gör man då man maxat den med utrustning så att inga flärpar fladdrar i vinden när man kör. Dessutom finns fyra spännen som man lätt kan klicka i, vilket slutligen säkrar innehållet. Lås medföljer.

Minus: Längden på 110 centimeter gör det omöjligt att få in skidor, inte aerodynamisk.

Specifikationer: Bredd: 80 cm Längd: 110 cm Höjd: 40 cm Vikt: 7 kg Lastkapacitet: 50 kg Volym: 280 l


Auto-Boxx Universal: Penningvänlig takbox

Köpa takbox Auto-Boxx Universal

Takboxar kostar förstås pengar. Ju större och ju fler finesser det finns, desto dyrare kostar i regel en takbox. Det här är dock en produkt som försöker hålla det så simpelt det bara går. Behöver du extra utrymme i bilen men ogillar detaljer såsom specialfästen eller att den ska se snygg ut – då är Auto- Boxx Universal för dig.

Den rymmer 320 liter vilket ligger någonstans i mitten av våra utvalda boxar. Det ses definitivt som ett plus sett till priset. Den kommer i svart, punkt slut.

Minus: Kvaliteten är inte den bästa, få finesser, ingen fabriksinformation.

Specifikationer: Bredd: 80 cm Längd: 105 cm Höjd: 45 cm Volym: 320 l


Thule Ranger 500: Perfekt för skidåkaren, utan krångel

Köpa takbox Thule Ranger 500

Testets kanske smidigaste box som med endast en halvmeters bredd gör det möjligt att packa ned flera par skidor eller snowboards. Denna modell är till för just alpinentusiaster som inte vill fylla takboxen med onödig utrustning utan vill ha en dedikerad plats åt sina skidor eller snowboards. I vårt test kunde man enkelt lägga ut 3-4 par skidor i rad som man lätt kunde spänna fast varefter man drog igen dragkedjan och därmed var man redo att ge sig av!

Boxen är att enkel att fästa med i princip ett klick vid montering. Ingen särskild teknisk kunskap krävs. Är även enkel att vika ihop och kräver minimalt förvaringsutrymme. Vill man ha med sig en ryggsäck eller en mindre väska så går det bra att lägga den ovanpå skidorna. Dessutom finns en extra dragkedja vilken öppnar upp potentiell volym ifall innehållet exempelvis skulle vara osymmetriskt. All denna smidighet utan att man behöver kompromissa med vare sig materialkvalitet eller volym.

Minus: Begränsat utrymme på grund av låg höjd.

Specifikationer: Bredd: 50 cm Längd: 190 cm Höjd: 30 cm Vikt: 10 kg Lastkapacitet: 11 kg Volym: 260 l


Thule BackSpace: Sportentusiastens perfekta takbox

Köpa takbox Thule BackSpace

Problemet med materialsport är att man måste få plats med just all utrustning. Med denna box finns det dock plats med både golfbag och väskor. Till skillnad från övriga boxar i vårt test som samtliga fästes på biltak fäster man denna box på Thules egen cykelhållare bakom bilen. Fördelarna med denna funktion är många. Dels behöver man inte lyfta högt i luften för att placera saker i boxen (låg öppning), dels kan man undvika eventuella problem med att få plats på färjan över till resten av kontinenten. Ni som har hamnat bredvid lastbilarna vet vilken tid det kan ta att komma ut ur färjan!

Man skulle kunna tro att en box som monteras bakom bilen är kontraproduktiv då man knappt kommer åt bakluckan. Så är inte fallet med den här boxen. Det går nämligen att vinkla boxen bakåt så att man lättare kan lasta av innehållet från bakluckan. Är det så att man behöver fullt manövreringsutrymme, ja då behöver man inga verktyg för att ta loss boxen. Den är dessutom lätt att bära.

Minus: Dyr i förhållande till lastkapacitet, behöver monteras extra hållare om man inte redan har en (cykelhållare). Ingen information i instruktionsboken om hur man sätter fast registreringsskylten på själva boxen.

Specifikationer: Bredd: 47 cm Längd: 137 cm Höjd: 68 cm Vikt: 9 kg Lastkapacitet: 50 kg Volym: 300 l


Thule Motion M: All-round boxen

Köpa takbox Thule Motion M

Är man osäker på exakt vilka behov man har? Kanske man ska på skidsemester? Kanske man behöver extra utrymme när barnens kompisar ska med i bilen? Denna box täcker samtliga behov – Den är bra på allt.

Här kan man låta fakta tala för sig självt. Boxens storlek är 410 liter, går att öppnas från både höger och vänster, centrallås för maximal säkerhet, lastkapaciteten på 75 kilo gör det möjligt att få med hela familjens skidutrustning eller campingutrustning. För dig som är osäker på vad du vill ha – köp den här boxen. Dessutom mest robust av Thuleboxarna.

Minus: Skidlängden på 155 cm är snålt, skidhållare säljs separat.

Specifikationer: Bredd: 86 cm Längd: 175 cm Höjd: 46 cm Vikt: 16 kg Lastkapacitet: 75 kg Volym: 320 l


Thule Touring Alpine: För den extreme

Köpa takbox Thule Touring Alpine

Boxen som gör skäl för sitt namn med en potentiell skidlängd på 220 centimeter. Ska du åka till Alperna är denna box ett utmärkt val för dig. Utrymmet är mer än tillräckligt för längd eller utfärdsåkaren och dessutom får du plats med bra mycket mer än ett par skidor.

En mer snygg och aerodynamisk box får man leta länge efter. Dessutom behöver man inte sträcka sig över för att nå skidorna längst in – det är bara att öppna på andra sidan! Optimal för längre resor men fortfarande fullt funktionell för kortare sträckor. Behöver man stanna på hotell någonstans behöver man knappast ha full uppsikt hela tiden. Centrallåset gör boxen säker från eventuellt nyfikna. Fast- click funktionen gör det enkelt att fästa takboxens gripklor på bara några sekunder.

Minus: Lastkapaciteten på 50 kg är lätt att uppnå med 430 liters volym, något ranglig, skidhållare säljs separat.

Specifikationer: Bredd: 70 cm Längd: 232 cm Höjd: 42 cm Vikt: 15 kg Lastkapacitet: 50 kg Volym: 430 l


Thule Motion XL: För familjen

Köpa takbox Thule Motion XL

Detta är den största och mest rymliga boxen i testet. Den är till för dig som har ett behov av att få plats med många saker. Skidor, väskor, pjäxor, ja allt får du plats med i denna box som rymmer 460 liter. Golfbag – inga problem, här kan du stoppa in ett par stycken.

Man skulle kunna tro att en sådan här box är otymplig eller svår att montera men faktum är det är precis lika lätt att montera som de andra hårdplastboxarna och det utan att vara i vägen för att kunna öppna bakluckan.

Minus: Skidhållare säljs separat.

Specifikationer: Bredd: 84 cm Längd: 205 cm Höjd: 45 cm Vikt: 19 kg Lastkapacitet: 75 kg Volym: 460 l


Vilken takbox är då bästa valet för mig?

Det kanske viktigaste att tänka på är dock inte vad rangordningen visar utan vad man ska använda den till, d.v.s. ens behov. Förutom de tre senare Thuleboxarna i plast har de övriga distinkt olika funktioner och  utseenden.  För golfentusiasten passar Thule Backspace med  det  låga  lastutrymmet.  Är  det golfbagar man vanligtvis lastar finns ingen anledning att överväga några andra alternativ. Den smala Thule Ranger 500 är optimal för när man endast har behov för skidor och är det bara volym som gäller, är Thule Ranger 90 det rätta valet. Prismässigt vinner Auto-Boxx Unversal helt klart. För den som tänker på bränslekostnad så bidrar Ranger 90 och Auto-Boxx till en klart högre sådan på grund av en mindre aerodynamisk konstruktion, något man inte bör glömma bort.

Gällande lastkapaciteten som är utskriven så är det en rekommenderad kapacitet och det bör man hålla sig till. Det går att lasta en box med mer än utsatt lastkapacitet men det innebär förstås att takboxen kan lossna delvis eller helt, samt att boxen kan öppnas och att innehåll kan kastas ut vid eventuell krock. En kraftig inbromsning kan då innebära livsfara övriga trafikanter. Det bör även tilläggas att trots att takboxar generellt är lätta att montera krävs oftast det att man sätter ihop dem. Det är förvisso inte svårt om man följer bruksanvisningarna men det är bra att tänka på att en takbox inte alltid kommer levererad som en helhet då fästen och annat innehåll ligger löst i lådan när man får den. För den med tummen i handen rekommenderas en noggrann genomgång i butiken innan köp.

Något man kanske inte helt ska glömma är det faktum att när du väljer takbox ska det ju även passa din bil. Det är betydligt lättare att byta ut boxen än att köpa ny bil. När det kommer till Auto-Boxx så är fabriksinformationen alldeles för knapphändig för att ta med i det här avsnittet. Däremot så kan man säga att samtliga Thule-modeller passar större bilar (SUV, kombi, större sedan). Har man en mindre bil så finns den en risk att din baklucka slår i om du exempelvis monterar Thule Alpine eller någon av M-modellerna.  Ranger  90  kan  du  i  princip  montera  på  vilken  bil  som helst  men  då  försvinner dessvärre möjligheten till skidförvaring.

Avslutningsvis kan man konstatera Ingen box kan vara bäst på allt men Thule Motion XL är bäst på ganska många saker, och får således vår Bäst-i-test utmärkelse. Den är förvisso den dyraste boxen i testet men bortser man från det har den störst volym och högst lastkapacitet. Power-click fästet gör att den lätt att montera (även om samtliga Thuleboxar är tämligen lätta att montera). Man köper inte en takbox för att man behöver lite utrymme, man köper den för att man, trots kombi, baklucka etc. saknar en hel del utrymme och då kan det vara bra att inte snåla med något som du ändå kommer att använda i ett flertal år. Som sagt, ett medvetet val av box är nyckeln till en lyckad semester.

Prismässigt så går det att hitta billigare boxar utomlands än i Sverige (Thule är ett populärt märke även utomlands) men med frakten inkluderad tjänar man som bäst marginellt på att köpa ovanstående produkter från utländska säljare. Boxarna som fanns med i testet går att hitta på leverantörernas hemsidor med undantag av Auto-Boxx.

Thule Ranger 90Thule Ranger 90
Thule Ranger 500Thule Ranger 500
Thule BackSpaceThule BackSpace
Thule Motion MThule Motion M
Thule Motion XLThule Motion XL