Takfläkt

Köp takfläkt med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av takfläkt 2017
  2. Vilken takfläkt ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Den roterande rörelsen i takfläkten är väldigt effektiv för att avlägsna kalla luftfickor under vintern och producera en kylig och svalkande effekt under sommaren. Så även om ditt eget uppvärmnings och luftkonditioneringssystem ger effektiv luft till varje rum så kommer det inte vara jämnt fördelat, detta kommer göra så att du är tvungen att ställa om termostater till mer extrema temperaturer för att helt enkelt märka en skillnad, och det kommer ej hjälpa dina långsiktiga energibesparingar. Och därför är det 1-0 till takfläkten, just för den har fördelarna genom att bryta upp dessa luftfickor och säkra en jämnare fördelning av varm och kall luft.

Westinghouse har anor tillbaka till 1886. Finns med och utan lampa. De har alla ganska

breda ovala rotationsblad och är klassiskt utformade då bladen oftast är i trä. Kåpan

som fästs i taket finns i färger som mässing, brons, silver, vitt och svart. Lite gammeldags

om man gillar det men de säljs till rimliga priser.

En fläkt här i mediumstorlek 105 cm (42 inch) kostar ca 1259kr inklusive moms. Den

heter Westinghouse Kingston och har följande specifikationer :

-­‐vikt 6 kg

-­‐max effekten är 55 W,

-­‐max hastighet 239 varv/min,

-­‐luftväxling 118 m3/min

-­‐effektivitet : 2,32 m3 luft per minut och watt

-­‐50,10 dB

-­‐glödlampor 3 x GU 10 vardera max. 50 W

-­‐230 v

Fjärrkontroll eller vägg kontroll kan köpas till, 5 rotorblad och belysning (tre ljuskällor), vridbara fläktblad, omkopplingsbar rotationsriktning, (vilket är bra vid värmespridning). Den här fläkten har 10 års garanti på motorn.

Har fått varierande omdömen, det mesta är dock gott, tex att den är enkel att montera. Vissa säger att den är tyst och andra tycker motsatsen (har ett högre db-­‐tal än de andra fläktarna där informationen har funnits)


Fanimation Embrace 44

Köpa takfläkt Fanimation Embrace 44

Fanimations styrka som företag är att de bara tillverkar fläktar och har specialiserat sig på design och effektivitet. De har fläktar med eller utan lampor, stilren design, snygg och enkel med långa smala blad. De har fläktar i vitt, svart och trä med kåpan i vitt svart, silver och brons. Dessa fläktar är lite tuffare i sin design jämfört med Westinghouse.

Fanimation Embrace 44-­‐inch 1-­‐light finns i borstad nickel, matt vitt, matt beige och mörk brons. Omkopplingsbar rotationsriktning, priset ligger på ca 2400kr

-­‐vikt 8,6 kg

-­‐max effekt 45 W,

-­‐max hastighet 180 varv/min

-­‐luftväxling 110 m3/min ,

-­‐effektivitet : 2,46 m3 luft per minut och watt

-­‐1 glödlampa max 100 W

-­‐120 v

Det finns en ljuskälla som man kan använda om man vill, 100 w halogen lampa är inkluderad, fjärrkontroll, 3 rotorblad. Mycket bra omdöme, lätt att installera, bra för låga tak, ljuset är lite sämre, ingen punktbelysning och lite diffust


Vortice finns i så många som 90 länder i världen. Deras mediumfläkt är på 92 cm och utan lampa, heter Vortice Nordik Evolution. Finns i olika färger, vit, grå, trä och silver.

-­‐vikt 6,4 kg

-­‐effekten 70 W

-­‐200 varv/min

-­‐luftväxling :max 193,3 m3/min

-­‐46,1 dB

-­‐220-­‐240 volt

-­‐effektivitet 2,76 m3 per minut och watt

Man kan ändra rotationsriktningen och denna modell har 3 rotorblad och fjärrkontroll. De är väldigt stilrena, näst intill lite tråkiga till sitt utseende. Har 3 hastigheter. Motor skyddet är gjort av värme-­‐ och uv-­‐resistent termoplast.