Takfläkt

Köp takfläkt med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av takfläkt 2017
  2. Vilken takfläkt ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Den roterande rörelsen i takfläkten är väldigt effektiv för att avlägsna kalla luftfickor under vintern och producera en kylig och svalkande effekt under sommaren. Så även om ditt eget uppvärmnings och luftkonditioneringssystem ger effektiv luft till varje rum så kommer det inte vara jämnt fördelat, detta kommer göra så att du är tvungen att ställa om termostater till mer extrema temperaturer för att helt enkelt märka en skillnad, och det kommer ej hjälpa dina långsiktiga energibesparingar. Och därför är det 1-0 till takfläkten, just för den har fördelarna genom att bryta upp dessa luftfickor och säkra en jämnare fördelning av varm och kall luft.

Westinghouse Kingston

Köpa takfläkt Westinghouse Kingston

Westinghouse har anor tillbaka till 1886. Finns med och utan lampa. De har alla ganska

breda ovala rotationsblad och är klassiskt utformade då bladen oftast är i trä. Kåpan

som fästs i taket finns i färger som mässing, brons, silver, vitt och svart. Lite gammeldags

om man gillar det men de säljs till rimliga priser.

En fläkt här i mediumstorlek 105 cm (42 inch) kostar ca 1259kr inklusive moms. Den

heter Westinghouse Kingston och har följande specifikationer :

-­‐vikt 6 kg

-­‐max effekten är 55 W,

-­‐max hastighet 239 varv/min,

-­‐luftväxling 118 m3/min

-­‐effektivitet : 2,32 m3 luft per minut och watt

-­‐50,10 dB

-­‐glödlampor 3 x GU 10 vardera max. 50 W

-­‐230 v

Fjärrkontroll eller vägg kontroll kan köpas till, 5 rotorblad och belysning (tre ljuskällor), vridbara fläktblad, omkopplingsbar rotationsriktning, (vilket är bra vid värmespridning). Den här fläkten har 10 års garanti på motorn.

Har fått varierande omdömen, det mesta är dock gott, tex att den är enkel att montera. Vissa säger att den är tyst och andra tycker motsatsen (har ett högre db-­‐tal än de andra fläktarna där informationen har funnits)


Fanimation Embrace 44

Köpa takfläkt Fanimation Embrace 44

Fanimations styrka som företag är att de bara tillverkar fläktar och har specialiserat sig på design och effektivitet. De har fläktar med eller utan lampor, stilren design, snygg och enkel med långa smala blad. De har fläktar i vitt, svart och trä med kåpan i vitt svart, silver och brons. Dessa fläktar är lite tuffare i sin design jämfört med Westinghouse.

Fanimation Embrace 44-­‐inch 1-­‐light finns i borstad nickel, matt vitt, matt beige och mörk brons. Omkopplingsbar rotationsriktning, priset ligger på ca 2400kr

-­‐vikt 8,6 kg

-­‐max effekt 45 W,

-­‐max hastighet 180 varv/min

-­‐luftväxling 110 m3/min ,

-­‐effektivitet : 2,46 m3 luft per minut och watt

-­‐1 glödlampa max 100 W

-­‐120 v

Det finns en ljuskälla som man kan använda om man vill, 100 w halogen lampa är inkluderad, fjärrkontroll, 3 rotorblad. Mycket bra omdöme, lätt att installera, bra för låga tak, ljuset är lite sämre, ingen punktbelysning och lite diffust


Vortice Nordik Evolution

Köpa takfläkt Vortice Nordik Evolution

Vortice finns i så många som 90 länder i världen. Deras mediumfläkt är på 92 cm och utan lampa, heter Vortice Nordik Evolution. Finns i olika färger, vit, grå, trä och silver.

-­‐vikt 6,4 kg

-­‐effekten 70 W

-­‐200 varv/min

-­‐luftväxling :max 193,3 m3/min

-­‐46,1 dB

-­‐220-­‐240 volt

-­‐effektivitet 2,76 m3 per minut och watt

Man kan ändra rotationsriktningen och denna modell har 3 rotorblad och fjärrkontroll. De är väldigt stilrena, näst intill lite tråkiga till sitt utseende. Har 3 hastigheter. Motor skyddet är gjort av värme-­‐ och uv-­‐resistent termoplast.


CasaFan Tristar II 90 WE

Köpa takfläkt CasaFan Tristar II 90 WE

Casafan har en fläkt som är 92 cm och heter CasaFan Tristar II 90 WE (Ø) 92 cm d, 230V, 56 w, justerbar hastighet i 3 lägen

-­‐vikt 4,1kg,

-­‐56 W

-­‐265 varv/min

-­‐230 volt

Har fjärrkontroll, ej omkopplingsbar rotationsriktning och ingen lampa. 3 hastigheter. Just denna fläkt påminner väldigt i utseende med Vortice enkla stil.


Hunter Conroy 42

Köpa takfläkt Hunter Conroy 42

Hunter Conroy 42 inch är 107 cm i diameter mellan vingspetsarna. Tyst som en viskning säger Hunter själva.

-­‐vikt 8,16 kg

-­‐48 W

-­‐175 varv/min

-­‐luftväxling : 69 m3/min

-­‐1,47 m3 luft per minut och watt

Fläkten har reverserbar riktning, 5 blad, lampa. Passar rum som är låga i tak tack vare dess konstruktion. Omdömena säger att den är lätt att installera och mest positiva kommentarer.

 

 


Vilken takfläkt är då bästa valet för mig?

Av de fem fläktarna är det CasaFan som är den snabbaste med hela 265 varv/min. Kan ju kanske kännas lite blåsigt då Westinghouse fläkt fick det omdömet på lägsta hastigheten och den har en maxhastigheten på 239 varv/min. Den som går långsammast går 175 varv/min från Hunter.

Den energisnålaste fläkter drar 45 W från Fanimation !! Men vilken är mest energi effektiv ? Den som får luften att röra sig mest per minut och watt? Det är 2,76 m3/minut och watt från Vortice. Vill man alltså sprida värme i sitt hus skulle denna fläkt vara att föredra. CasaFan saknar här information om effektivitet.

De billigaste fläktarna är Hunter och CasaFan som ligger snart under tusenlappen. Då är Hunter mer prisvärd då den är energisnålare, har en lampa och rotationsriktningen är omkopplingsbar.

Snyggaste lampan är från Fanimation, tuff modern, och stilren. De har nästan lite kolonial inspiration i sin stil. Sedan beror det ju alltid på vad man själv tycker är fint. Westinghouse gör ju klassiska traditionella fläktar om man gillar det. De andra har ganska enkel stil och passar om man vill ha något diskret till sitt hem.

Ljudnivån är svår att jämföra eftersom alla fläktar inte har denna information. Ofta brukar de ligga mellan 40-­‐50 dB. Med informationen jag har är Westinghouse den som låter mest. Alla utom CasaFan har omkopplingsbar rotationsriktning.

Om man har lite pengar att lägga på en fläkt nu när man ändå ska köpa en, skulle jag satsa på Fanimation eller Vortice pga av Fanimations snygghet och energisnålhet och Vortice effektivitet.

Att tänka på när du köper takfläkt

Utseende : När det gäller utseende/design så ska du självklart välja en som passar din nuvarande inrednings tema, om det är en modern takfläkt, traditionell eller mitten av århundradet ska det ändå vara något som förstärker utseendet snarare än sticker ut ut.

Stor eller liten : Blad storlek är en avgörande faktor, detta bestämmer fläktens effektivitet för ett rum. Ett bra exempel är ju kortare blad innebär att det cirkulerar mindre luft och därmed avsedd för mindre rum. En låg profil takfläkt med en utsträckning på ca : 90 cm eller färre bör användas i ett badrum eller där man har sin frukost. Medan en fläkt som har en utsträckning som är mer än ca : 130 cm är utmärkt för större sovrum eller familjerum. Kvadratmeter i ett rum kommer avgöra vilken typ av fläkt du behöver. Ex: ett rum på : 7 kvm kommer kräva en mycket mindre takfläkt än ett rum på: 33 kvm.

Takhöjd

Höjden på ditt tak kommer också spela stor roll vilken typ av montering du behöver. Idag finns det så månnga olika tillverkare som har en takfläk som är utformad för hushåll med låga tak. Du måste också tänka igenom lutningen på taket och ta det med din närmsta fabrikör angående ett “fläkt kit”. Skulle du ha högre än 9 meter i tak, så har du möjlighet att använda dragstång då dessa används för att bladen på din takfläkt är på ett optimalt avstånd från golvet.

Bra att veta

Funktioner som fjärkontroll och vägg kontroll är vad som skiljer dom “BÄSTA” takfläktar från dom som är “OK” Fläkten bör också kunna vända rotationsriktningar för olika tider på året : I visarens rörelseriktning under vintern för att bryta upp varmlufts fickor på taket och : Mot visarens rörelseriktning under sommaren för att bryta upp varma luftfickor på golvet. Flera hastighetsinställningar är också en

Innan du köper en takfläkt bör du dock tänka på några punkter, som kommer att förbättra användningen:

  • Mät bredden och längden på rummet innan du går och köper ditt takfläkt. Det finns nummer och faktorer som du måste tänka, för att vara säker på att takfläkten är effektiv måste du vara säker på att rummet är tillräckligt stor. Skaffa ett måttband och mät längden och bredden av rummet. En större takfläkt kommer att bli till en bättre funktion till ett rum som är större. Mät höjden på taket. när du har tredje måttet (tak höjden) kommer du få en övergripande känsla över rummet. Du kommer också veta hur lågt takfläkten kan hänga under taket.  Som en generell regel bör fläkten alltid hänga minst 213 cm över golvet. Om du har ett högre tak än 275 cm eller mer, kan du öka avståndet mellan taket och takfläkten.
  • Nu när du har alla mätningar, måste du matcha ditt rum till ett rekommenderat fläktstorlek. Multiplicera längden på rummet med bredden för att hitta ett ungefärligt värde för ytor i rummet. När du har detta nummer kan du matcha det till en fläkt storlek.
  • När du har fastställt vilken storlek takfläkt du behöver, kan du överväga andra faktorer som kan påverka ditt beslut om vad för typ av takfläkt du ska köpa. Det första du bör titta på är effektiviteten av fläkten, du vill ha ett fläkt som fungerar bra, rensa luften i rummet och hålla dig sval.  Fläktar bör ha ett antal kubikfot per minut skriven på lådan, siffran talar om hur luft fläkten rör sig.

När du har bestämt all information du behöver om storlek och specifikation av fläkten, bör du spendera lite tid på att forska priserna på nätet. Att göra lite forskning kommer att hjälpa dig att få en tydligare bild av prisintervallet och olika ställen som säljer fläktar. Gör detta innan du går till affären för att hjälpa dig att ta ett bättre beslut. Genom att forska på nätet kommer du också kunna se användbar omdömen om olika fläktar, som kan ge dig en användbar insikt.

Fläktar kommer i brett utbud av priser, från så billigt som runt 40 dollar.  Kom ihåg att detta är ett potentiellt stort inköp som kräver installation och du kommer inte behöva ersätta den med jämna mellanrum. Det kan vara svårt att bedöma kvaliteten eller livslängden på en produkt, men en bra allmän vägledning är att uppmärksamma hur lång garanti erbjudandet har. Nu när du har arbetat ut alla tekniska specifikationer du behöver för din fläkt, kan du tänka på vilken stil du vill ha. Om du vill att fläkten ska vara en integrerad del av din inredning, fundera då på hur du kan knyta den i med färgsättningen och stilen i rummet. Du kan välja att göra fläkten en stor funktion genom att välja en utsmyckad eller slående design, kanske med massor av ljus och färg.

Lycka till med ditt köp och njut av en sval sommar i år.