Tigersåg

Köp tigersåg med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av tigersåg 2017
 2. Vilken tigersåg ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

En tigersåg är stark, lätthanterlig och innehar en hel del fiffiga lösningar och slår slag- och borr/skruvdragaren med hästlängder. Du kan använda tigersågen när det är dags att något ska rivas oavsett material, när gamla fönster ska bytas, när en vägg ska tas bort och så vidare. Du kan också använda tigersågen till mycket annat, exempelvis kan du bruka den för att beskärda träd, grovsåga ved eller dylikt. Enda nackdelen vi kan se med tigersågen är att den har svårt att såga spikrakt.

De flesta moderna tigersågar innehåller en dubbel motvikts balanssystem som reducerar vibrationer och ökar verktygets hållbarhet. På så sätt får du en kompakt och högpresterande tigersåg om du investerar en vettig summa.

En tigersåg är ur ergonomiperspektiv mycket smidig och kraftfull och generar mycket kraft och uthållighet tack vare den senaste batteritekniken. Moderna tigersågar i de högre prisklasserna innehar även en egenskap som gör att den blir damm & vattenskyddande. Vill du veta mer om vilken tigersåg som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa tigersågar.

LUXOR TOOLS TSG 800

Köpa tigersåg LUXOR TOOLS TSG 800

Sågeffektivitet

Slag / minut; 2800.Slaglängd; 20 mm.Effekt; 800 W.Sågblad för trä; 105 mm.

Användarvänlighet

Vikt; 2,3 kg.Sladdlängd; 2 m.Variabel hastighet.

Typ

Drivs via elnätet.

Plus & minus

+ Räknas som en billig maskin.

+ Väger litet.

+ Variabel hastighet.

– Endast sågblad för trä medföljer.

– Specifik tillverkarinformation saknas.


Black & Decker RS1050EK

Köpa tigersåg Black & Decker RS1050EK

Sågeffektivitet

Slag / minut; 2400.Slaglängd; 28 mm.Effekt; 1050 W.Sågblad för trä; 305 mm.

Användarvänlighet

Vikt; 3,8 kg.Sladdlängd; 3 m.Variabel hastighet.Ljudnivå; 98 dB.Vibration; 10,5 m/s² .Justerbart sidohandtag.Ställbar sågfot.Verktygsfritt bladbyte.

Typ

Drivs via elnätet.

Plus & minus

+ Variabel hastighet med 6 olika nivåer.

+ Lågvibrerande.

+ Ett bra arbetsdjup i trä på hela 305 mm.

+ Mjukt handtag.


BOSCH PSA 9000 E

Köpa tigersåg BOSCH PSA 9000 E

Sågeffektivitet

Slag / minut; 2700.Slaglängd; 28 mm.Effekt; 900 W.Sågblad för trä; 200 mm.Sågblad för metall; 20 mm.

Användarvänlighet

Vikt; 3,7 kg.Variabel, steglös hastighet.Ljudnivå; 90 dB.Verktygsfritt bladbyte.

Typ

Drivs via elnätet.

Plus & minus

+ Variabel, steglös hastighet.

+ Kan även såga i plast.

– Väger mycket.


MILWAUKEE SSPE 1500 X

Köpa tigersåg MILWAUKEE SSPE 1500 X

Sågeffektivitet

Slag / minut; 2800.Slaglängd; 32 mm.Effekt; 1500 W.

Användarvänlighe

tVikt; 4,5 kg.Vibration; 12,5 m/s² .Verktygsfritt bladbyte.Effektivt överbelastningsskydd.Ljudnivå; 102 dB.

Typ

Batteridriven.

Plus & minus

+ Sladdlös.

– Väger mycket.

– Räknas som en dyr maskin.


Ryobi RRS12011L

Köpa tigersåg Ryobi RRS12011L

Sågeffektivitet

Slag / minut; 3200.Slaglängd; 13 mm.Sågblad för trä; 60 mm.

Användarvänlighet

Vikt; 1,17 kg.Laddningstid; 60 min.LED-arbetsbelysning.Variabel hastighet.Ljudnivå; 87,5 dB.Låg vibrationsnivå.

Typ

Batteridriven.Batterityp; Litium-jonSpänning; 12 V.

Plus & minus

+ Lågvibrerande.

+ Sladdlös.

+ Trä-, metall- och sticksågsblad medföljer.

+ Låsbar säkerhetsspärr.

+ Väger litet.

– Information om effekt saknas.

– Är en kompakt- / multisåg, men kan användas som tiger- / sticksåg.


Hitachi CR13V2

Köpa tigersåg Hitachi CR13V2

Sågeffektivitet

Slag / minut; 2800.Slaglängd; 29 mm.Effekt; 1010W.Arbetsdjup i trä; 300 mm.Arbetsdjup i stålrör: 130 mm.Arbetsdjup i stål: 19 mm.

Användarvänlighet

Vikt; 3,2 kg.Verktygsfritt bladbyte.Variabel, steglös hastighet.Ställbar sågfot

Typ

Drivs via elnätet.

Plus & minus

+ Ett bra arbetsdjup i trä på 300 mm.

+ Variabel, steglös hastighet.

+ 3 års garanti från tillverkaren.

– Väger litet mer än de lättaste maskinerna.


Einhell RT-AP 1050 E

Köpa tigersåg Einhell RT-AP 1050 E

Sågeffektivitet

Slag / minut; 2700.Slaglängd; 29 mm.Effekt; 1050W.Arbetsdjup i trä; 200 mm.Arbetsdjup i stål; 20 mm.

Användarvänlighet

Vikt; 3,75 kg.Variabel hastighet.Verktygsfritt bladbyte.

Typ

Drivs via elnätet.

Plus & minus

+ Variabel hastighet.

+ Mjukt handtag.

– Endast sågblad för trä medföljer.

– Är en universal- / allsåg, dvs. ej specifik tigersåg.

– Väger mycket.


Vilken tigersåg är då bästa valet för mig?

Gasa & bromsa?

En variabel hastighet är en stor fördel, för om man har möjlighet att sänka hastigheten så slipper man att bladen blir för varma. Dessutom ger det en större kontroll på själva sågningsmomentet och ökar därmed säkerheten. De maskiner som har denna finess är Einhell RT-AP 1050 E, Bosch PSA 9000 E, Black & Decker RS1050EK, Luxor Tools TSG 800, Ryobi RRS12011L, samt Hitachi CR13V2. (Lägst pris av dessa håller Luxor Tools. De övriga i denna kategori ligger på en bra, men något högre prisnivå).

Lätt eller tung?

Tyngden på maskinen är viktig ifall man inte är riktigt stark, men också de gånger man skall jobba många timmar, eller lyfta maskinen i ett något högre läge. Ryobi RRS12011L är den lättaste maskinen på sina bara 1,17 kilogram, men även Luxor Tools TSG800 är en lättviktare på 2.3 kilogram. Tyngst är Milwaukee SSP 1500 X med 4,5 kilogram. (Billigast här är återigen Luxor Tools).

Större frihet?

För den som önskar friheten av att kunna använda en sladdlös maskin, så kan ett hett tips vara att ta sig en närmare titt på den mest prisvärda av de sladdlösa, nämligen Ryobis modell RRS12011L.

Kraftfullast?

Den dyraste maskinen är Milwaukee SSPE 1500 X, men om du väljer detta verktyg får du en stark maskin på hela 1500 W och förutom detta så är den även sladdlös. (Dock är den något tung, då den väger 4,2 kilo).

Ökad säkerhet?

Funktionen med enkla verktygsfria byten av sågblad erbjuder både Black & Decker RS1050EK, Bosch PSA 9000 E, Milwaukee SSPE 1500 X, Hitachi CR13V2 och Einhell RT-AP 1050 E. Detta gör bytet snabbt, säkrare och mer okomplicerat.

Bra vibrationer?

En hög vibrationsnivå är det största bekymret vad gäller tigersågar, då det blir en ökad belastning både på kroppen hos den som arbetar och på själva verktyget.  De som dokumenterat håller en låg vibrationsnivå är;  Black & Decker RS1050EK,  Milwaukee SSPE 1500 X och Ryobi RRS12011L.

Övrigt?

Det skiljer sig mellan de olika fabrikaten, inte bara vad gäller i vilka material man kan såga, utan även på vilket djup, så det kan löna sig att både fundera på sina behov och granska specifikationerna noga innan ett köp. Om man värderar en extra garantiperiod från tillverkaren och inte nöjer sig med enbart den man får från återförsäljaren, så kan det vara bra att veta att en sådan kan man få om man köper modellen CR13V2 från Hitachi.

Att tänka på när du köper tigersåg

Användarvänlighet

 • Se till att du väljer tigersågen som är mest praktisk för ditt ändamål, det kan till exempel vara om den ska användas för att såga i en rad olika material, från trä, plast till metall.

  Rakhet

 • Köp en tigersåg som är helt rak (100 % rak), detta kommer göra den betydligt lättare att använda, och kommer även ge dig mer exakta resultat.

  Kraftighet

 • En normal tigersåg är oftast relativt smal, dock är de ändå kraftiga, men alla innehar inte samma kraft och därför bör du överväga att köpa en tigersåg som klarar svårare förhållanden som till exempel när du ska grovsåga i tuffa material. När du köper en tigersåg bör du välja en tigersåg som är så kraftig som möjligt.

Ergonomi

 • Detta gäller främst om du kommer använda din tigersåg ofta och länge, då är det extra viktigt att den är så ergonomisk som möjligt så att du inte tröttas ut. Det vi ser som viktigast ur ergonomiperspektiv är handtaget men det finns även andra aspekter som kan vara aktuella, som till exempel vikt.

Säkerhet

 • Säkerheten är A och O i en tigersåg så att du inte råkar ut för någon onödig skada, den bör därför vara så säker som möjligt att använda. Kolla alltid upp av säljaren av hur säkerheten på tigersågen ser ut och få information. I många fall finns det automatlås på tigersågen, andra dyrare varianter har kanske till och med en stödfot.

  Ljudnivå

 • Ljudnivån på tigersågen bör vara så låg som möjligt för bästa användarvänlighet, det finns många tigersågar som är högljudda och släpper ut onödigt mycket ljud, medan andra är betydligt tystare, den avgörande faktorn inom denna aspekt är prisklassen av tigersågen. Väljer du att investera i en lite dyrare tigersåg så kan du vara säker på att du får den tystare varianten.

Kända märken – och tillverkare

 • När du står och rådfrågar säljaren i kassan om vilka märken och verktyg som är att föredra, får du responsen om att köpa de “bästa”. De “bästa” verktygen är kända av en anledning och förvisso är du tvungen att lägga ut lite extra pengar för den, men i slutändan är det värt det.

Jämför pris

 • En såg varierar i pris beroende på vart eller i vilken affär du köper den. Därför ska du alltid jämföra priser antingen på nätet eller besöka fysiska butiker innan du köper varan.