Torkskåp

Köp torkskåp med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av torkskåp 2017
  2. Att tänka på & köpguide

Under 2011 kom Energimyndigheten ut med en rapport som visade att nya torkskåp drog lika mycket el som ett äldre. Dessutom kan nya torkskåp med värmepump eller luftavfuktare vara dyrare att köpa än ett äldre begagnat.

Något som är viktigt att tänka på är ventilation i det utrymme där du tänker installera torkskåpet. Finns det en mekanisk ventilation eller en frånluftsvärmepump i din lägenhet eller hus så kan det ventilationssystemet påverkas negativt om det är höga luftflöden från torkskåpet. Om du väljer ett torkskåp med en kondensor behöver inte skåpet anslutas till en ventilationskanal och torkskåpet kommer inte att blåsa ut någon uppvärmd luft.

Tre välkända och beprövade torkskåp är:

Bäst i test av torkskåp

Alla tre torkskåpen använder ett frånluftssystem vilket är mindre effektivt än andra torkskåp med avfuktare eller värmepump som återvinner värmen. Dessa torkskåp är också dyrare än de med äldre teknik vilket gör att förhållandet till energibesparingen blir relativt högt. Med ett frånluftssystem är det viktigt att tänka på placeringen av skåpet så att luften lätt kan ventileras ur huset. Alla torkskåp måste dessutom monteras fast i en vägg annars finns det risk att torkskåpet tippar, och om det inte hänger rakt kan inte dörren stängas tätt.

De första två torkskåpen klarar en tvätt vikt på 4 kg medan den tredje har en mindre kapacitet på ca 1,5 kg. Cylinda TS 190 ECO och Nimo ETS 1900 E passar bättre för hushåll som producerar mer tvätt. Nimo ETS 1100 passar bättre för mindre hushåll, men är ändå tillräckligt stort för att kunna torka ytterkläder.

Den svensktillverkade Cylinda TS 190 ECO har några extra finesser som gör den till ett utmärkt val. Den har en sensor som känner av när kläderna har torkat och kan då stänga av sig själv, så blir det mindre energislöseri. Det kan spara upp till 40 %. Inuti skåpet finns tre utdragbara hängare och du kan dessutom lyfta undan några hängare om du behöver extra utrymme för en torkningsomgång. Har du småbarn hemma kanske du vill investera extra i vanthållare och skohylla för alla dagar barnen kommer hem från dagis blöta av all lek i snön.

Teknisk information

Det här torkskåpet har ett frånluftssystem och levereras med ventilationsanslutningar.

Det här torkskåpet behöver monteras på väggen för att den ska vara stabil och den har en hänglängd på 16 mm.

Torkskåpet har två automatprogram samt fyra tidsstyrda program. För automatprogrammen stängs torkskåpet av när tvätten är torr men för de tidsstyrda programmen fortsätter torkskåpet köra till dess att programtiden tagit slut.

El-anslutning: 1-fas 230 V, anslutningseffekt 1500 W, motor 35 W och överhettningsskydd

Ljudnivå: 59 dB(A)

Fläktkapacitet: 180 m³/h

Torktid: 4 kg tvätt: 235 minuter


Nimo ETS 1900 E

Köpa torkskåp Nimo ETS 1900 E

Bästa pris: 6431 SEK på Din VVSbutik Fler butiker

Det här torkskåpet har ungefär samma mått som Cylinda skåpet ovan och klarar av samma mängd tvätt, 4 kg. Den har också en fuktavkännare som gör att den stängs av automatiskt när tvätten är torr. Torkskåpet har två automatprogram, ett på 40°C och det andra på 60°C. Inuti torkskåpet finns det tre rader med uppfällbara och utdragbara hängare. På dörrens insida finns det dessutom tre dörrhängare.

Teknisk information

Det här torkskåpet har ett frånluftssystem och levereras med ventilationsanslutningar.

El-anslutning: 1-fas 230 V 10 A, elementeffekt 1500 W, motor 35 W och överhettningsskydd

Fläktkapacitet: 180 m³ varav 25 % evakueras

Ljudnivå: Under 60 db(A)

Energiförbrukning 4 kg bomull, 50 % restfuktighet (kWh): 2.4

Torktid 4 kg bomull, 50 % restfuktighet: 120 minuter

Bästa pris: 6431 SEK på Din VVSbutik Fler butiker