Traktörpanna

Köp traktörpanna med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av traktörpanna 2017
  2. Vilken traktörpanna ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

När man ska köpa traktörpanna är det viktigt att fundera på vilka behov man har. Vad har du för spis, vilken prisklass har du tänkt, vilket material och ytskikt, vilken typ av matlagning samt livslängd på pannan. De flesta pannor fungerar på de flesta sorters spisar och för olika typer av matlagning, men ingen panna är perfekt i alla hänseenden. I stort sett kan man säga att det finns tre kategorier traktörpannor. Det är de gjorda av gjutjärn, de med non-stick-beläggning och de rostfria.

De olika traktörpannorna som testats är rangordnade med den bästa först, därefter presenteras de i fallande ordning.


Ronneby Bruk ULTRA LIGHT med glaslock 28 cm

Köpa traktörpanna Ronneby Bruk ULTRA LIGHT med glaslock 28 cm

Denna traktörpanna är tillverkad av en ny typ av gjutjärnsmaterial som är lättare än det traditionella. Det innebär att den är lättare att hantera och dessutom blir den snabbare varm än den gamla sortens gjutjärnspanna. En fördel med gjutjärn är att de har lång livstid. Men de kräver mer underhåll än en med non-stick-beläggning. Denna panna är förinstekt med olja. Den måste handdiskas och får aldrig diskas med diskmedel.

Pannan är alltså inte non-stick vilket gör att mat lättare bränner fast. Kräver mer stekfett än de pannor med beläggning. Men eftersom den inte är belagd är den mer tålig än andra pannor och skadas vare sig av för hög värme eller med felaktiga redskap. Gjutjärnspannor släpper också till små mängder nyttigt järn till maten.

Pannan kan användas i ugn upp till 220 ° C.


Eva Solo Koppar Ø24cm

Köpa traktörpanna Eva Solo Koppar Ø24cm

Eva Solo Koppar är en proffspanna. Den är tillverkad med trelagermetoden: ett yttre lager koppar, mellanlager av aluminium och invändigt lager av rostfritt stål. Koppar reagerar snabbt på temperaturförändringar vilket är viktigt när man tillagar såser och andra avancerade rätter. Aluminium leder och fördelar värmen jämt. Rostfria pannor är vanliga i restaurangkök på grund av – jämfört med belagda pannor – sin överlägsna hållbarhet. De är i princip även de non-stick men suger tag i exempelvis köttet och släpper först när det fått stekyta. Däremot är det svårare med till exempel pannkakor. Det krävs viss teknik och kunskap för att arbeta med denna panna.

Kopparpannan kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion.

Le Creuset 3Ply med lock 24 cm

Köpa traktörpanna Le Creuset 3Ply med lock 24 cm

Le Creuset 3Ply är en traktörpanna utan beläggning i rostfritt stål och består av tre skikt. Traktörpannan har en aluminiumkärna som är omsluten av två skikt av rostfritt stål vilket ger effektiv värmeledning. Pannan är försedd med värmeresistent handtag och droppfri hällkant vilket gör den mycket användarvänlig. 3Ply-pannan tål maskindisk och fungerar på alla typer av spisar inklusive induktionshällar. Den kan användas i ugn upp till 260° C.

Levereras med livstids garanti.


Skeppshult Gjutjärn 25 cm med trähandtag & glaslock

Köpa traktörpanna Skeppshult Gjutjärn 25 cm med trähandtag & glaslock

Skeppshults gjutjärnsprodukter är alltid förbehandlade med kravmärkt rapsolja, vilket ger produkten naturligt non-stick skydd, utan tillsats av några kemikalier.

Bör alltid diskas för hand med varmt vatten utan diskmedel.

Gjutjärnspannor har mycket längre livslängd jämfört med pannor med beläggning.


Exxent 3-ply Ø 28cm

Köpa traktörpanna Exxent 3-ply Ø 28cm

Exxet 3-ply är gjord av 3-skikt-stål med aluminiumkärna. 3-skiktet ger pannan en bra värmefördelning vilket i sin tur minskar risken för att maten bränns vid. Skapad för restaurangkök men passar utmärkt för den kräsna hemmakocken. Slitstarkt kärl som fungerar på alla sorters spisar.

Vid användning av rostfria kärl utan beläggning måste man använda mycket fett och vara försiktig med värmen, om man sätter spisen på max och häller i fett så bränner det helt enkelt vid. Detta är en professionell panna som kräver viss kunskap och teknik för att använda.

Iittala tools 26 cm

Köpa traktörpanna Iittala tools 26 cm

Iittala tools är en stilren panna tillverkad i kompositmaterial. Mellan de två ytterskikten av stål finns ett aluminiumlager som fördelar värme snabbt och jämnt över hela stekpannan. Detta resulterar i en perfekt stekyta. Kompositmaterialet är slitstarkt och lätt att sköta om. Eftersom den inte är ytbehandlad krävs fett för att steka. Detta är en professionell panna för hemmaköket. Passar alla typer av spisar och den tål maskindisk. Metallredskap kan användas, men kan också ge märken. Detta är endast estetiskt och påverkar inte pannans funktion.


Fiskars Hackman All Steel 26cm

Köpa traktörpanna Fiskars Hackman All Steel 26cm

Fiskars Hackman All Steel är tillverkad av rostfritt stål som är mycket slitstarkt och tåligt. Den har en keramisk beläggning som fördelar värmen effektivt. Den är också värmetålig. Passar till alla sorters spisar, men den tjocka botten gör sig bäst på induktionshällar där den är tyst och effektiv. Den reptåliga keramiska beläggningen ger en vackert gyllenbrun yta med hjälp av den tjocka 3-skiktsbotten.

Pannan tål maskindisk men handdisk rekommenderas. Den är ugnssäker upp till 240 °C.

Snäppet vassare och en prisklass över Fiskars Classic som fungerar bättre till vardagsmatlagning; denna passar för matlagning med lite mer finess.


Fiskars Classic Ø24cm

Köpa traktörpanna Fiskars Classic Ø24cm

Fiskars Classic är en utmärkt traktörpanna för vardagsmatlagning. Den är lämplig för alla sorters spisar och är tillverkad i slitstarkt rostfritt stål, med hardtec-beläggning med non-stickyta med god släppförmåga som gör att maten inte bränner fast. Den tål maskindisk, men handdisk rekommenderas. Den är ugnssäker upp till 240 °C. Det här är en utmärkt traktörpanna för alla plånböcker.

 


Vilken traktörpanna är då bästa valet för mig?

Sammanfattningsvis har gjutjärnspannor en mycket längre livslängd än non-stick som slits ut efter 3–6 år. Gjutjärnspannor kan överleva generation efter generation och rostfria pannor kommer ibland med livstidsgaranti. De är också lätta att laga mat på även fast det är lite lättare att bränna mat i dem. Man måste också tänka på att inte använda diskmedel när man rengör dem.

För hemmakocken utan särskilda kunskaper eller stort intresse för matlagning är non-stick-pannorna lättast att laga mat på. Men för den som sysslar med lite mer avancerad matlagning och maträtter som är värmekänsliga är de rostfria pannorna de bästa. De är till och med de vanligaste i restaurangkök.

De bästa allround-pannorna är trots allt gjutjärn och då framför allt i det nya, lätta materialet som gör att man slipper den mer svårhanterliga, tunga äldre typen av gjutjärnspanna. Redskap av alla material fungerar också att använda i dem, till skillnad från non-stick där man ej kan använda redskap i metall utan att skada dem.


Att tänka på när du köper traktörpanna

Traktörpannan är perfekt för dig som vill ha en kombinerad stekpanna och kastrull. Jämfört med en vanlig stekpanna har den en högre kant och oftast ett medföljande lock som gör det smidigt att både steka och koka i samma panna. Vissa traktörpannor går även utmärkt att använda i ugnen. Det finns flera olika material att välja på beroende på vad du har för behov och krav på din panna.

Men även beroende på vilken typ av spis du har. Traktörpannan finns tillverkad i stål, teflon, gjutjärn, emalj, aluminium och koppar. Några av modellerna har så kallad non-stick yta som gör att det du steker eller kokar inte fastnar i pannan. Och även minimerar användandet av matfett. Vissa material tål maskindisk medan andra bör diskas för hand.

Det finns även diverse olika storlekar att välja bland, allt från djupa grytor till lite mindre pannor perfekta för en äggröra. Precis som med vanliga stekpannor finns det en stor variation och därmed också olika användningsområden från panna till panna. Det går givetvis också bra att steka som vanligt i dem, precis som med en vanlig stekpanna. Innan du köper en traktörpanna kan det vara bra att fundera på följande.

  • Vilket material passar din spis?
  • Vill du kunna diska den i diskmaskinen?
  • Behöver du kunna använda den i ugnen?
  • Ska den vara i snygg design för att kunna användas direkt vid servering?
  • Är du i behov av någon specialfunktion?