Traktörpanna

Köp traktörpanna med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av traktörpanna 2017
  2. Vilken traktörpanna ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

När man ska köpa traktörpanna är det viktigt att fundera på vilka behov man har. Vad har du för spis, vilken prisklass har du tänkt, vilket material och ytskikt, vilken typ av matlagning samt livslängd på pannan. De flesta pannor fungerar på de flesta sorters spisar och för olika typer av matlagning, men ingen panna är perfekt i alla hänseenden. I stort sett kan man säga att det finns tre kategorier traktörpannor. Det är de gjorda av gjutjärn, de med non-stick-beläggning och de rostfria.

De olika traktörpannorna som testats är rangordnade med den bästa först, därefter presenteras de i fallande ordning.


Denna traktörpanna är tillverkad av en ny typ av gjutjärnsmaterial som är lättare än det traditionella. Det innebär att den är lättare att hantera och dessutom blir den snabbare varm än den gamla sortens gjutjärnspanna. En fördel med gjutjärn är att de har lång livstid. Men de kräver mer underhåll än en med non-stick-beläggning. Denna panna är förinstekt med olja. Den måste handdiskas och får aldrig diskas med diskmedel.

Pannan är alltså inte non-stick vilket gör att mat lättare bränner fast. Kräver mer stekfett än de pannor med beläggning. Men eftersom den inte är belagd är den mer tålig än andra pannor och skadas vare sig av för hög värme eller med felaktiga redskap. Gjutjärnspannor släpper också till små mängder nyttigt järn till maten.

Pannan kan användas i ugn upp till 220 ° C.


Eva Solo Koppar är en proffspanna. Den är tillverkad med trelagermetoden: ett yttre lager koppar, mellanlager av aluminium och invändigt lager av rostfritt stål. Koppar reagerar snabbt på temperaturförändringar vilket är viktigt när man tillagar såser och andra avancerade rätter. Aluminium leder och fördelar värmen jämt. Rostfria pannor är vanliga i restaurangkök på grund av – jämfört med belagda pannor – sin överlägsna hållbarhet. De är i princip även de non-stick men suger tag i exempelvis köttet och släpper först när det fått stekyta. Däremot är det svårare med till exempel pannkakor. Det krävs viss teknik och kunskap för att arbeta med denna panna.

Kopparpannan kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion.