Trimmer

Köp trimmer med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av trimmer 2017
  2. Vilken trimmer ska jag då välja?

Vårt test av trimmers kommer att gå in på nyckelfrågor som drifttid, användningsområden och framförallt budget. Många som har en häck har den mellan sin granne och sin egen tomt så den första fråga du ska ställa dig är: Vad har grannen för häcktrimmer? Om grannen redan har en bra häcktrimmer kanske ni kan dela på den då man vanligtvis behöver stå på båda sidor om häcken för att få ett bra resultat.

Men om du väl har bestämt dig för att investera i en häcktrimmer är den andra frågan du bör ställa dig, vad syftet med din trimmer är? Några frågor du ska ställa dig är:

  • Hur mycket kommer jag använda häcktrimmern?
  • Hur stor tomt har jag, kommer jag även hjälpa grannar och bekanta?
  • Vilken typ av häck har jag, är det en lövhäck, barrhäck eller fristående buskar?

Det finns både el och bensindrivna häcktrimmers. Den stora skillnaden är oftast att den bensindrivna trimmern klarar av tuffare jobb samt att den snabbt kan tankas och köras igen. Detta test kommer helt fokusera på sladdlösa eldrivna häcktrimmers.


Bäst i test av trimmer

I testet tittade vi på produkternas egenskaper ute i riktiga fälttester. Bedömning gjordes också av de produktbeskrivningar som finns på respektive företags webbsida, då vi tycker att lättillgänglig information om en produkt är en del i produktens värde. I testet tittade vi även på hälso- och säkerhetsaspekter. Exempel på detta är att vi listar bullernivån för varje produkt.

Arbetsmiljöverket har ett riktvärde på 85 dB som högsta nivå för buller.1 Testet är uppdelat i två delar baserat på häcktrimmrarnas storlek. Först gjorde vi ett test av större häcktrimmrar, många kallar även dessa för häcksaxar. Huvudtestet var att klippa en grövre häck. Test två var av mindre häcktrimmrar även kallade busksaxar eller grästrimmer. Här var huvudtestet att klippa och forma mindre buskar.


Einhell GE-CH 1855

Köpa trimmer Einhell GE-CH 1855

Den första produkten i vårt test kommer från det tyska företaget Einhell.

Arbetsförmåga: 5

Denna trimmer passar bra både för de långa täta häckarna som de mindre buskarna som ska formklippas. Svärdlängden är på hela 62 cm och längst i vårt test. Med 2 200 klipp / minut framstår denna trimmer som

riktigt proffsig. Drifttiden är på 60 minuter. Något som är

extra positivt är att uppladdningen av batteriet endast tar

30 minuter, vilket för de flesta är en lite längre kaffepaus. Detta medför att den får toppbetyg i arbetsförmåga.

Funktioner: 4

Hur vet man då hur länge batteriet räcker? På en bensintrimmer kan du öppna bensinbehållaren och försöka uppskatta hur lång tid du har kvar. Ingenjörerna på Einhell har varit smarta nog att förse denna trimmer med en LED-indikator som säger hur mycket batteri det finns kvar. Det finns tre olika nivåer. Vi rekommenderar att du köper hela paketet så att du får med batteri och laddare. Enda gången du inte bör göra det är om du redan har en produkt med samma sorts batteri.

Användarvänlighet: 4

Den har inte samma inställningsmöjligheter som sitt större syskon med teleskopskaft men den är med sitt mindre format både lättare och smidigare att hantera. Denna trimmer väger 2,6 kg.

Hälsa och säkerhet: 4

Produkten har en integrerad säkerhetsbrytare som gör att trimmern stannar på under en sekund om något skulle gå fel. LWA ljudnivån är garanterad till 102 dB(A) och vibrationsvärdet är garanterat till max 2,5 m/s2.

Priskategori: 2 om du köper paketet med batteri och laddare.

Hållbarhet: 4

Med sin robusthet, dimantslipade stålknivar och rejäla design så talar det för lång hållbarhet, dock står det inget om garanti i användarmanualen vilket vi finner konstigt och därför får den inte högsta betyget i hållbarhet.

Drifttid: 60 Min, Laddtid: 30 Min

Resultat: 21/25


Einhell Sladdlös GE-HH 18 Li T Kit

Köpa trimmer Einhell Sladdlös GE-HH 18 Li T Kit

Vår andra produkt kommer också från Einhell. Detta är en sladdlös trimmer med teleskopskaft och ett batteri på 18 V.

Arbetsförmåga: 3

Det värsta som finns är när man till slut tagit sig tid till att utföra ett jobb men så dör maskinen. Så kan det vara med

el-trimmers. Batteriet tar slut. Einhell anger ingen estimerad tid för batteriet på sin webbsida vilket är något vi saknar. Efter lite sökande på internet finner vi en återförsäljare som anger 40 minuter körtid. Detta är i kortaste laget för en arbetshäst som den här och sänker ned betyget gällande arbetsförmåga. Något vi dock anser positivt är att trimmern trots sin storlek redan är klar att använd efter 60 minuters laddning. Denna trimmer passar bäst för täta häckar där huvudsyftet är att trimma ned höjden på häcken. Med en svärdlängd på 45 cm och 1700 klipp / minut5 så går det att jobba riktigt effektivt och stabilt med denna trimmer.

Användarvänlighet: 5

Denna trimmer har ett teleskopskaft vilket gör det enkelt att justera trimmerns längd för olika ändamål. Detta medför att Peter i testpanelen som knappt är 175 cm lång ändå får väldigt bra räckvidd. Skaftet är dessutom i aluminium vilket gör trimmern relativt lätt.

Funktioner: 4

Gällande funktionerna så har denna trimmer många likheter med sitt mindre syskon. Batteritiden är tyvärr sämre och den tar dessutom längre tid att ladda vilket drar ned betyget något. Positivt är dock att du kan återanvända batteriet till andra produkter inom Einhells produktfamilj ”Power X-change Family”. Annars har även denna trimmer LED-indikator för batterinivån och laserskurna diamantslipade knivar av stål.

Hälsa och säkerhet: 3

LWA ljudnivån är garanterad till 102 dB(A) och vibrationsvärdet är garanterat till max

2,5 m/s2.

Hållbarhet: 4

Stålknivarna som är laserskurna och dimantslipade talar för att produkten ska hålla många år. Einhell ger 24 månaders garanti för denna produkt. Men frågan är hur länge batteriet håller innan det börjar bli sämre.

Drifttid: 40 Min, Laddtid: 60 Min

Resultat: 19/25


Gardena EasyCut 42 18 V NiMH

Köpa trimmer Gardena EasyCut 42 18 V NiMH

Arbetsförmåga: 4

Gardenas häcktrimmer är precis som Einhell 1855 av den modell som nog de flesta associerar med den klassiska häcksaxen. Med en svärdlängd på 42 cm får användaren en bra räckvidd samtidigt som den är lätthanterad av amatören. Gardena själva beskriver detta som en lättviktshäcksax och vi i testpanelen kan inte annat än instämma. I testet går det väldigt smidigt att både klippa på höjden och bredden. Trimmern väger 2,6 kg vilket är exakt samma som för Einhell. Det funkar bra att trimma häcksidorna samtidigt som man lätt kan hålla den med händerna över

huvudet och släta till toppen på häcken. Gardena anger inte på sin webbsida hur lång tid det tar att ladda upp denna häcktrimmer men när vi testar så tar det cirka 60 minuter, vilket är längre tid än för Einhells motsvarande modell.

Användarvänlighet: 5

Smidig att hantera, lätt att hålla i. Testpanelen har inget att anmärka på här. Handtaget är med sin ergonomiska utformning väldigt behagligt för handen.

Funktioner: 3

För Gardena saknar vi någon indikation på hur mycket av batteritiden som återstår. Men enligt produktinformationen så ska den hålla 60 minuter.

Hälsa och säkerhet: 4

Gardena har en säkerhetsströmbrytare och det är väldigt bra på en produkt som lätt kan göra svåra skador. LWA ljudnivån är garanterad till 85 dB(A) vilket är lägst för de stora häcktrimmrarna. Men ni bör ändå använda hörselskydd vid användning av denna trimmer. Den låga vibrationsnivå på 1.1 m/s2 gör den till bäst i testet när det gäller de större häcktrimmrarna.

Hållbarhet: 3

Gardena har laserslipade skär, dock står inget om de är diamantslipade eller ej. Gardenas trimmer känns inte lika robust som Einhells motsvarande modell. Garden ger dock också två års garanti precis som Einhell.

Drifttid: 60 Min, Laddtid: 60 Min

Resultat: 19/25


Robert Bosch ASB 10,8V Li Multiklippset

Köpa trimmer Robert Bosch ASB 10,8V Li Multiklippset

Arbetsförmåga: 5

I Bosch har vi en riktig utmanare till bästa häcktrimmer. Denna trimmer har en svärdlängd på 20 cm och bra prestanda när det kommer till klipptid. Bosch utlovar på sin webbsida 100 minuter klipptid vilket är den längsta i testet. Laddningstiden är 3,5 timmar vilket är medel i detta test.

Användarvänlighet: 4

Handgreppet är väldigt bra på denna produkt. Med en vikt på 900 g så är trimmern väldigt lätt trots att den har en svärdlängd på 20 cm.

Funktioner: 5

Precis som Einhell har Boschs trimmer en LED-indikator som visar hur mycket av batteriet som är kvar. Denna indikator använder sig av fyra lampor vilket vi finner ännu bättre. Här vet vi verkligen att när det bara är sista lampan kvar så är det dags att ladda. Produkten har även ett antinypsystem som enligt Bosch själva ska medföra förbättrad klippkapacitet.

Hälsa och säkerhet: 4

Ljudeffektnivån på 76 dB(A) är den lägsta i testet. Men kom ihåg att alltid vara försiktig och vi rekommenderar alltid användning av hörselskydd. Vibrationsvärdet är 2.5 m/s² och i samma klass som för de mindre häcktrimmrarna.

Hållbarhet: 5

Ger ett väldigt robust intryck och hög kvalitetskänsla. Vi hittade dock inget om garanti i användarhandboken, men trots det så får häcktrimmern från Bosch en femma i betyg.

Drifttid: 100 Min, Laddtid: 3,5 timmar.

Resultat 23/25

Ryobi 4V-RGS410

Köpa trimmer Ryobi 4V-RGS410

Arbetsförmåga: 3

Detta test börjar med minstingen i Ryobi-familjen. Med en vikt på 600 gram så är denna produkt en enkel enhandstrimmer. Detta är en av de minsta häcktrimmrarna som finns att tillgå och passar den som har en mindre trädgård eller som vill ha en produkt som också funkar till att hålla rabattkanter fina från gräs.

Trots det lilla formatet så går det att använda denna produkt i cirka 55 minuter. Nackdelen är att det tar tre timmar att ladda trimmern. Så slutbetyget blir lite beroende på vad du ska använda den till, formgivning av buskar och gräskanter, då blir den bra, men att justera höjden för en 20 meter lång häck passar den mindre bra för.

Användarvänlighet: 4

I testet märker vi att denna mindre trimmer på grund av sitt lilla format fungerar väldigt bra till att forma olika häckar. Om du har en häck som innehåller fristående buskar, exempelvis tuja så kan vi rekommendera denna trimmer.

Det går också att köpa till ett förlängningsskaft till denna produkt. Förlängningsskaftet får du till ungefär halva priset av trimmern. Med förlängningsskaftet kan du gå och trimma gräskanter och behöver inte krypa runt på knä. Detta ökar på betyget till 3 av

5.

Funktioner: 3

Den som söker efter de häftigaste funktionerna är fel ute om de väljer denna häcktrimmer. Förlängningsskaft finns att köpa till.

Hälsa och säkerhet: 3

Även denna lilla trimmer har en säkerhetsbrytare vilket är något vi uppskattar väldigt mycket. Vibrationsnivån är på hela 2,3 m/s2, vilket är betydligt mer än Gardenas större variant. Även med denna lilla smidiga häcktrimmer så behöver du hörselskydd enligt

de rekommendationer som arbetsmiljöverket ger. Produkten ger ifrån sig en garanterad ljudeffektnivå på 89 dB(A).

Hållbarhet: 3

Ryobi ger två års garanti ut till konsument. Ryobi är också noga med att tala om att denna produkt är för privat bruk, vilket i praktiken innebär att den inte håller två år om du kör den fem timmar per dag. Denna produkt ger ändå ett robust intryck och får därför en trea i betyg.

Drifttid: 55 Min, Laddtid: 3 timmar.

Resultat: 16/25


Ryobi OGS 1821 One

Köpa trimmer Ryobi OGS 1821 One

Arbetsförmåga: 3

Nästa steg i Ryobifamiljen väger 800 gram mer, totalt 1,4 kg. Denna trimmer funkar väldigt bra för att formklippa buskar och rabattkanter. Denna produkt säljs utan batteri och laddare och Ryobi anger då inte heller drift- och laddningstid.

I vårt test kan vi köra trimmern i 40 minuter och det tar sedan tre timmar att ladda upp den.

Användarvänlighet 3

Inte mycket skiljer denna från sitt syskon. En skillnad är dock att det inte finns något förlängningsskaft att köpa till. Positivt är att det medföljer ett svärd som är av lite längre modell än det som man får till RGS410.

Funktioner 3

Handtaget är speciellt på denna produkt då det har något som Ryobi kallar för GripZone, det är en gummibeläggning som gör att greppet blir väldigt bra. Något vi i testteamet inte först förstår är att denna produkt säljs utan batteri och laddare. Men efter lite efterforskningar inser vi att man inte ska behöva köpa det i onödan om man redan har andra Ryobi-produkter då batteriet till denna produkt är kompatibelt med

40 andra Ryobiprodukter.

Hälsa och säkerhet: 2

Denna produkt har samma vibrationsnivå på 2,3 m/s2 som sitt mindre syskon men en ännu högre ljudeffektnivå på 91 dB(A). Den har dock inte någon säkerhetsbrytare vilket drar ned betyget.

Drifttid: 40 Min, Laddtid: 3 timmar.

Resultat: 14/25


WOLF-Garten FINESSE 30 R

Köpa trimmer WOLF-Garten FINESSE 30 R

Arbetsförmåga: 3

Detta är vår absoluta minsting i testet. Med en klippvidd på 80 mm så passar den bäst för de allra enklaste klippningarna och för de minsta buskarna.

Användarvänlighet: 2

Wolf-Garten är väldigt lätt att använda och att snygga till en buske kan närmast jämföras med ett besök hos frisören. Trots sin storlek räcker den endast 40 minuter och det tar fem timmar att ladda den. Detta medför att betyget för användarvänlighet endast blir en tvåa.

Funktioner: 3

Detta är den enklast tänkbara trimmern och innehar därför inga speciella funktioner som exempelvis batteriindikator.

Hälsa och säkerhet: 2

Ingen säkerhetsbrytare finns och med ett vibrationsvärde på 2,5 m/s2 och ett ljudeffektnivåvärde på 85dB (A) så blir inte betyget högre än 2.

Hållbarhet: 2

Kvalitetsintrycket är inte samma som för de två Ryobiprodukterna. Här känns det lite som att du får vad du betalar för. Och denna produkt tillhör priskategori 4 som är budget-kategorin. Wolf-Garten anger ingen garantitid i sin användarhandbok utan hänvisar till varje återförsäljare i varje enskilt land. Detta kan tolkas som att service och support inte är så högt prioriterat.

Resultat 12/25


Vilken trimmer är då bästa valet för mig?

Som ni förhoppningsvis förstått efter det här testet så ska ni välja trimmer efter behov. Det är således svårt att utse en vinnare när vi jämför olika storlekar och olika typer av häcktrimmers. Vi har trots detta utsett en bäst i test för respektive storlekskategori. Alla de stora häcktrimmrarna får bra betyg och vår rekommendation är att hellre välja

en stor häcktrimmer, då dessa även går att göra mindre jobb med. Det går inte att göra stora jobb med de små. De små häcktrimmrarna rekommenderar vi främst för det riktiga trimning och putsning av mindre buskar.

Inom kategorin större häcktrimmrar / häcksaxar vinner trimmern från Einhell GE-CH 1855. Denna produkt vinner främst på grund av sin svårslagna klipprestanda, långa drifttid på 60 minuter och snabba laddning som gör trimmern redo igen redan efter 30 minute

När det gäller de mindre häcktrimmrarna så är trimmern från Bosch en överlägsen vinnare. Bosch vinner bland annat med sin överlägsna drifttid på 100 minuter. Men smakar det så kostar det. Bosch är bland de dyrare i vårt test (de stora trimrarna inräknade). Så om du inte behöver det allra bästa så rekommenderar vi Ryobi 4v- RGS410 som är runt 500 – 700 kronor billigare.