Trimmer

Köp trimmer med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av trimmer 2017
  2. Vilken trimmer ska jag då välja?

Vårt test av trimmers kommer att gå in på nyckelfrågor som drifttid, användningsområden och framförallt budget. Många som har en häck har den mellan sin granne och sin egen tomt så den första fråga du ska ställa dig är: Vad har grannen för häcktrimmer? Om grannen redan har en bra häcktrimmer kanske ni kan dela på den då man vanligtvis behöver stå på båda sidor om häcken för att få ett bra resultat.

Men om du väl har bestämt dig för att investera i en häcktrimmer är den andra frågan du bör ställa dig, vad syftet med din trimmer är? Några frågor du ska ställa dig är:

  • Hur mycket kommer jag använda häcktrimmern?
  • Hur stor tomt har jag, kommer jag även hjälpa grannar och bekanta?
  • Vilken typ av häck har jag, är det en lövhäck, barrhäck eller fristående buskar?

Det finns både el och bensindrivna häcktrimmers. Den stora skillnaden är oftast att den bensindrivna trimmern klarar av tuffare jobb samt att den snabbt kan tankas och köras igen. Detta test kommer helt fokusera på sladdlösa eldrivna häcktrimmers.


Bäst i test av trimmer

I testet tittade vi på produkternas egenskaper ute i riktiga fälttester. Bedömning gjordes också av de produktbeskrivningar som finns på respektive företags webbsida, då vi tycker att lättillgänglig information om en produkt är en del i produktens värde. I testet tittade vi även på hälso- och säkerhetsaspekter. Exempel på detta är att vi listar bullernivån för varje produkt.

Arbetsmiljöverket har ett riktvärde på 85 dB som högsta nivå för buller.1 Testet är uppdelat i två delar baserat på häcktrimmrarnas storlek. Först gjorde vi ett test av större häcktrimmrar, många kallar även dessa för häcksaxar. Huvudtestet var att klippa en grövre häck. Test två var av mindre häcktrimmrar även kallade busksaxar eller grästrimmer. Här var huvudtestet att klippa och forma mindre buskar.


Den första produkten i vårt test kommer från det tyska företaget Einhell.

Arbetsförmåga: 5

Denna trimmer passar bra både för de långa täta häckarna som de mindre buskarna som ska formklippas. Svärdlängden är på hela 62 cm och längst i vårt test. Med 2 200 klipp / minut framstår denna trimmer som

riktigt proffsig. Drifttiden är på 60 minuter. Något som är

extra positivt är att uppladdningen av batteriet endast tar

30 minuter, vilket för de flesta är en lite längre kaffepaus. Detta medför att den får toppbetyg i arbetsförmåga.

Funktioner: 4

Hur vet man då hur länge batteriet räcker? På en bensintrimmer kan du öppna bensinbehållaren och försöka uppskatta hur lång tid du har kvar. Ingenjörerna på Einhell har varit smarta nog att förse denna trimmer med en LED-indikator som säger hur mycket batteri det finns kvar. Det finns tre olika nivåer. Vi rekommenderar att du köper hela paketet så att du får med batteri och laddare. Enda gången du inte bör göra det är om du redan har en produkt med samma sorts batteri.

Användarvänlighet: 4

Den har inte samma inställningsmöjligheter som sitt större syskon med teleskopskaft men den är med sitt mindre format både lättare och smidigare att hantera. Denna trimmer väger 2,6 kg.

Hälsa och säkerhet: 4

Produkten har en integrerad säkerhetsbrytare som gör att trimmern stannar på under en sekund om något skulle gå fel. LWA ljudnivån är garanterad till 102 dB(A) och vibrationsvärdet är garanterat till max 2,5 m/s2.

Priskategori: 2 om du köper paketet med batteri och laddare.

Hållbarhet: 4

Med sin robusthet, dimantslipade stålknivar och rejäla design så talar det för lång hållbarhet, dock står det inget om garanti i användarmanualen vilket vi finner konstigt och därför får den inte högsta betyget i hållbarhet.

Drifttid: 60 Min, Laddtid: 30 Min

Resultat: 21/25


Vår andra produkt kommer också från Einhell. Detta är en sladdlös trimmer med teleskopskaft och ett batteri på 18 V.

Arbetsförmåga: 3

Det värsta som finns är när man till slut tagit sig tid till att utföra ett jobb men så dör maskinen. Så kan det vara med

el-trimmers. Batteriet tar slut. Einhell anger ingen estimerad tid för batteriet på sin webbsida vilket är något vi saknar. Efter lite sökande på internet finner vi en återförsäljare som anger 40 minuter körtid. Detta är i kortaste laget för en arbetshäst som den här och sänker ned betyget gällande arbetsförmåga. Något vi dock anser positivt är att trimmern trots sin storlek redan är klar att använd efter 60 minuters laddning. Denna trimmer passar bäst för täta häckar där huvudsyftet är att trimma ned höjden på häcken. Med en svärdlängd på 45 cm och 1700 klipp / minut5 så går det att jobba riktigt effektivt och stabilt med denna trimmer.

Användarvänlighet: 5

Denna trimmer har ett teleskopskaft vilket gör det enkelt att justera trimmerns längd för olika ändamål. Detta medför att Peter i testpanelen som knappt är 175 cm lång ändå får väldigt bra räckvidd. Skaftet är dessutom i aluminium vilket gör trimmern relativt lätt.

Funktioner: 4

Gällande funktionerna så har denna trimmer många likheter med sitt mindre syskon. Batteritiden är tyvärr sämre och den tar dessutom längre tid att ladda vilket drar ned betyget något. Positivt är dock att du kan återanvända batteriet till andra produkter inom Einhells produktfamilj ”Power X-change Family”. Annars har även denna trimmer LED-indikator för batterinivån och laserskurna diamantslipade knivar av stål.

Hälsa och säkerhet: 3

LWA ljudnivån är garanterad till 102 dB(A) och vibrationsvärdet är garanterat till max

2,5 m/s2.

Hållbarhet: 4

Stålknivarna som är laserskurna och dimantslipade talar för att produkten ska hålla många år. Einhell ger 24 månaders garanti för denna produkt. Men frågan är hur länge batteriet håller innan det börjar bli sämre.

Drifttid: 40 Min, Laddtid: 60 Min

Resultat: 19/25